Kde sa zamestnať ako neobratný manták?
Kde by sa mohol zamestnať neobratný, mantavý človek ktorý je taký že čo chytí to pokazí? Zamestnať sa nemám problém, nevadí mi cestovanie, zmennosť, čo mi povedia to urobím. Len som taký mantavý nešika že pomalšie chápem, dlhšie sa učím, treba mi viac vysvetlovať, proste niečo ako na špeciálnej škole že sa mi treba viac venovať, kým sa to naučím, ide mi to pomalšie. Keď mám pracovať v tempe, pod tlakom, v strese, tak panikárim a všetko domotám. Keď po mne hulákajú tak panikárim a všetko mi padá z ruky. Mám diagnostikovaný autizmus, ale nemám žiadne konečné potvrdenie pre úrad práce aby ma zamestnali v chranenej dielni a pod. U štandartných zamestnávateľov sa všade robí pod tlakom, stresom, v rýchlom tempe. Potom mám večne taký problém že ma vyrazia z práce, idem na úrad práce, ale keďže trh práce má neustály nedostatok pracovníkov tak sa obvykle veľmi rýchlo zamestnám, zase ma vyhodia… Takto to ide stále dokola. Dva týždne na úrade práce, dva týždne v zamestnaní a takto dokola. Jediné čo viem robiť sú práce na úrovni bezdomovcov že zbieram zálohované plechovky a flaše, alebo kovošrot a nosím do zberných surovín. To jediné čo mi ide. Viacerí mi vytýkajú že žijem ako bezdomovec ale tak to je to jediné s čím si zarobím každý deň pár eur a mám na jedlo.
Pravdepodobne keď sa rodičia pominú, ajtak skončím ako bezdomovec.
@thunderdome drzim Ti palce. Toto mi vyskocilo len tak, taketo nieco by si nezvladol? https://www.profesia.sk/praca/slovmedia-sk/O497...
Neskúšal si rozoslať maily do najväčších vydavateľstiev - hlavne bežné internetové denníky či nepotrebujú editora? Že nenapíšeš životopis, len popíšeš čo si zač, že si dobrý hlavne vo využívaní jazyka a ostatné ti moc nejde, že by si im opravoval chyby alebo preštylizoval tie ich výtvory? Bo niekedy je to tam fakt hrôza, oni idú na kvantitu a nemajú čas po sebe opravovať chyby. To by si aj z domu vedel. Možno by sa dalo im poslať ich vlastné články kde sa dajú nájsť chyby ale neviem či by sa z toho neofučali. Pokojne aj link na túto diskusiu, ono tam dosť vidieť že si jazykovo na tom veľmi dobre - ale zase nečítala som to celé tak to neviem či je dobrý napad l.
@zuzanaam teraz mam rok pauzu od pohanky, kupujem pohanku svetlu pestovanu v CR. To je netermizovana a klici. Cize sa da aj surova jest. Ta sa namaca iba 20 minut a potom sa necha 8 hodin len vlhka klicit. Ja jem pseno asi 300 dni v roku. A zeleny jacmen susena stava s vodou asi 360 dni v roku. Ostatne potraviny striedam.
@thunderdome zalezi aj aky stupen autistickej poruchy mate, na co si trufate, aky viete byt zodpovedny, kam ste ochotny dochadzat za pracou a podobne. Bratislava Mestske Lesy mavaju jednoduchsie prace. Niektori autisti su fakt uplne mimo. Vy mate nejaku inteligenciu. Asi preto vam lekar nechce dat potvrdenie zatial. Vypiste si doma na papier, co viete robit, kde by ste sa citili dobre a podobne a podla toho hladat. Zaberie to kopu casu to hladanie, ked este pracujete v tych skladoch. Ale peniaze su potrebne na prezitie, na plechovkach sa zarobit neda a na zdravom jedle sa neoplati setrit. Poznam ludi, ktori su fakt nejako mimo, ja neviem, ci hovoria pravdu vobec alebo ziju vo svojej fantazii. A pracuju.
@thunderdome inac najviac podivnych ludi robi vzdy v noci. Cize iba nocne sluzby. Hlavne v hypermarketoch, vykladanie tovaru a podobne. Osobne poznam momentalne dvoch. Jeden pan, byva na nasej ulici. On robi v hypermarketoch len nocne sluzby, vykladanie, upratovanie a podobne. Ked si zarobi, tak potom ma pauzu na oddych. Cize napriklad 3 mesiace robi a 2 mesiace oddychuje. V rodine mame pana, on ale vystudoval aj VS aj gymnazium, ale ma autisticku poruchu, asi slabsiu. No je uplne nekomunikativny, vobec nerozprava skoro. Robim takmer stale nocne sluzby, sleduje stroje v noci, ci idu, ako maju, urobi zaznam na konci praci a hotovo. Robi uplne sam v kancelarii. Denne sluzby robi chlapik, ktory ma deti a rodinu a cez den treba aj viacej robit. Takze sa tak striedaju. Na internete (anglicke clanky a fora) sa odporucaju autistom prave taketo nocne sluzby. Robila som nocne 3 mesiace v dome dochodcov, nebola tam skoro vobec ziadna praca. Musela som prestat, lebo som denny typ. Moja mama je nocny typ. Robila nejaky cas len nocne v pekarni. Pri rodinnom zivote musela prestat.
@sbear milovala som nocne, neznasam ranne vstavanie a cely den som mimo a zivam, nocne boli super, len pri tychto susedoch debilnych co mam, by som sa uz nevyspala, tiez odporucam nocne, ale to aj pisal, ze tazko sa hlada kludna praca v noci, mozno skusot aj recepcneho v nejakej jednoduchsej ubytovni
@zobaka s tym spankom je to problem. Ja spim v noci iba. A aj to len so stuplami v usiach, velky karton na okne mam a este aj zaves a dlahu na zuby koli cvakaniu zubov. Ale su ludia, ktori si to vedia prehodit natrvalo, ak im to stoji za to. V noci sefovia a kolegovia az tak nebuzeruju, co je velka vyhoda pre autistickych ludi. Mozu sa viacej sustredit na pracu.
@iwesska tak neviem ako sa to volá, ale všetky bežné internetové denníky nutne potrebujú niekoho ktoré všetky články nezávisle prečíta a jednoducho im opraví gramatické chyby ktorých je tam požehnane. Mne to pripomína viac manuálnu prácu ako nejakú duševnú a nespájala by som to s kreativitou pri samotnom písaní. Sama robím veľa s odborným textom a oprava chýb je fakt oštara a nepríjemnosť na záver všetci to nenávidia. Keďže denníky vyžadujú vysokoškolské vzdelanie tak zrejme to veľa stojí a žiadnych takýchto ľudí nemajú a potom to vyzerá tak že občas sú chyby aj titulkoch. Ale čo už, nároky sa znížili a oni vedia, že ľudia si to budú čítať aj s chybami.
@minimie myslim, ze problem je, ze volakedy tieto autisticke poruchy u deti neboli dost podchytene. A ak rodicia na to dlabali, tak dieta nedostalo dostatocne vzdelanie. Dnesna generacia deti s autistickymi poruchatmi chodi do specialnych skol a rodicia vedia, ako smerovat deti. V USA su to ludia v IT sferach a inzinierstve. Sice zvyknu vyhoriet (syndrom vyhorenia) ale to uz tiez maju psychologovia podchytene a cloveka hned supnu zase do prace.
@sbear ja netuším, ja som rozmýšľala nad týmto konkrétnym prípadom kde je autista ktorý jednoducho zo svojej povahy nie je schopný sa zapojiť do manuálnych prác. Ale vie vcelku dobre písať a ako autista by teoreticky vedel rýchlo prejsť text a chyby by mu tam doslova svietili. Tesne predtým som si na Topkách prečítala článok kde mali očividný problém s y/i. Tak som si to len spojila. A to boli chyby na takom mieste že ti to autocorrect nenájde. A s jeho "životopisom" by vedeli že mu ani veľa peňazí nedajú a ak by si vybavil ZŤP tak sa ešte môžu chváliť ako sú inkluzívni. Len by im musel dokázať že toto robiť vie. Čo môže byť problém, pretože ľudia čo toto vnímajú tak, že potrebuje VŠ vzdelanie to môžu brať tak, že ak nevie vykopať kanál za potrebný čas, tak nevie ani vetu "Musím biť dobrí chlap" opraviť. A navyše už sú ľudia naučení že chyby v článkoch sú tam sa im pravdepodobne nebude chcieť platiť ani takúto jednoduchú kontrolu.
@sbear hlavne ZŤP neuznajú na 1. krát, treba sa odvolať. V zozname chorôb pre získanie ZŤP sú uvedené aj : "Poruchy autistického spektra s vážnym dopadom na sociálne začlenenie."
https://www.aptet.sk/diagnozy-potrebne-na-ziska...
@thunderdome pozri sem, možno by Ti vedeli pomôcť:
https://www.aptet.sk/ako-mi-mozu-v-aptete-pomoct/
Ja by som sa tam skúsila opýtať, možno aj to ZŤP by pomohli vybaviť.
Este raz pre tych,co si myslia,ze opravovat texty moze ktokolvek,kto vie SJ lepsie,ako ten,co to pise. Tu mate presne poziadavky,co editor musi ovladat. https://www.profesia.sk/praca/ikar/O4968052?sea...
@thunderdome ahoj poslala som ti spravu,vcera na fb som v skupine galantska susedska burza videla inzerat,hladaju pomocnika na stavbu
@thunderdome poslala som ti foto do spravy
@thunderdome nepreslo ti?
@sbear smiem sa opýtať prečo máš na okne veľký kartón?
@thunderdome Pochopiteľne,zvuk to netlmi a v noci svetlo nie je a ma aj zaves tak teda daj svoj tip.

@zuzanaam ja ho namacam, nesparujem, s tym sparovanim je vela roboty, na to nemam ani vhodne sytka ani cas. Horke pseno som este nejedla. Mozno som si zvykla na chut.