icon

Kde sa zamestnať pri dvoch malých deťoch?

zuzub
8. jan 2015

Ahojte mamičky, rada by som vás spýtala, aké je vaše zamestnanie pri malých deťoch po skončení materskej? zaujíma ma najmä kde pracujete tie, ktoré máte 2 a viac detí ako riešite opateru,škôlky a pod.nerobím nejaký prieskum, len ma naozaj zaujíma kde sa možno zamestnať a stíhať aj rodinu aj robotu, najmä ak škôlky fungujú do 16 hod a o deti sa vám nemá kto postarať....napr.ja konkrétne mám dve deti, manžel chodí väčšinou mesiaca na služobky, syn je v škôlke , dcéra pôjde až od septembra.materská mi končí 23.apríla a vzhľadom na podmienky,ktoré mi dal zamestnávateľ som sa rozhodla ukončiť pracovný pomer.je možné mať slušnú prácu a zároveň sa aj normálne starať o rodinu?

zuzub
autor
8. jan 2015

@kikushka2386 ja som už kedysi podnikala hned po škole "rodinná firma" 😀 ale tiež ak nič nezoženiem budem uvažovať asi opäť týmto smerom....

maznacik007
8. jan 2015

@zuzub tak ked je tolko prec musi potom dost zarobit na to aby si do prace nemusela .... alebo potom si niekoho zaplatit kto ti pomoze ....

ono vzdy je to nejaky kompromis ...

simca06022011
8. jan 2015

@zuzub ja si tiez myslim, ze su to len vyhovorky... u nas sa idu potrhat aby bola skolka zavreta uz v case, ked este by som teoreticky mala prist po malu, lebo umyvaju dlazky (asi aby "usetrili", striedaju sa ucitelky pri tom), co je podla mna uplne nepripustne... to nie je holubnik, maju sa starat o deti.. aj tak u nas uz tu poslednu hodinu tam ziadna ucitelka nie je, iba jedna vychovavatelka co odovzdava deti zo vsetkych tried... je to na meste aby to poriesilo.. je trapne ze pri xyz detoch nemaju na zaplatenie napr. 2 hodin denne navyse... a pritom ked vidim a porovnam mesacne poplatky za skolku so sukromnou tak mi je do smiechu/alebo placu.. sama neviem. Teraz sa tazko najde a doveruje cudzej osobe co moze prist pre dieta, rodicov tiez na dochodku nemame... a nie je to nasa chyba. Mali by teda oni robit preto nieco... Pre mna za mna, nech robia na smeny, tak ako to v sukromnych funguje

zuzub
autor
8. jan 2015

@maznacik007 nie ja by som nemusela ísť do práce a vyžili by sme v pohode,ale ja chcem lebo treba myslieť aj na budúcnosť 😉

siska53
8. jan 2015

@zuzub tak to zaujima aj mna..tak hadam si casom precitam skusenosti ostatnych..tiez ma to caka-uz koncom marca a mozno aj skor,mam trochu obavy,pamatam sa,ako to bolo predtym a zz viacerych stran pocuvam,ze sa to len zhorsilo...no vratit sa chcem urcite a uvidime..radsej sa o tom.presvedcim sama a uvidime,ako to pojde...

lal
8. jan 2015

Baby, ja nemam deti zatial, ale dvihaju ma zo stolicky tie skolky. Preco to neriesite s mestom alebo obcou, viaceri rodicia spolu pripadne?
Moja svokra zacala robit v skolke v kuchyni a uz tiez uplne osprostela z toho, prazdniny tu, prazdniny tam. Dorazilo ma ked zahlasila ze pondelok a utorok pred vianocami riaditelka povedala, ze skolka nebude, lebo ze urcite budu uz mamicky doma a deti by im supli do skolky, aby mali od nich pokoj, ze to ona podporovat nebude. A svokra ze ano, ano, ta riaditelka ma pravdu, tak to ma byt, nech su pekne doma. Ked sa ozvem ze ako ma bezny clovek s 20 dnami dovolenky vykryt cely rok detskych prazdnin, ked len cez leto tu bola skolka 6 tyzdnov zavreta, tak mi povie, ze babkami. Hovorim jej akymi babkami??? Takymi ako ste vy? Patdesiatnickami co este maju 15 rokov do dochodku? Otras toto skolstvo na slovensku.

Som jej povedala, ze ja tam mat deti v tej skolke tak sa idem stazovat starostovi, ze co to ma znamenat. A stazovala by som sa dovtedy kym by nieco nespravil. Jasne ze ucitelky v skolke to riesit nebudu, boli by blbe, musi im to nariadit zriadovatel a to je mesto alebo obec. Tak nech robia na dve zmeny alebo co, nech je skolka otvorena od 5:30 do 18:30 aspon, ved nie vsetci ludia maju pruznu pracovnu dobu, niekto chodi na zmeny na siestu a ten co ma spravit?? Toto mi neskutocne vie zdvihnut tlak. Len ja mam pocit, ze rodicia s tym suhlasia, lebo nikto s tym nic nerobi a vsetci to ticho akceptuju a nahanaju sa.

Ja osobne ak by mi v skolke nevysli v ustrety by som dieta dala do sukromnej skolky, kde by nikto po mne nezazeral kedy tam pridem. Len chapem, ze zial vacsina ludi na slovensku si take nieco dovolit nemoze.

kikushka2386
8. jan 2015

@zuzub ja prave preto nadtym romyslam pretoze my mame 3 deti.mam sice dobru pracu ale chcem trosku postupit a byt sama sebe panom 😀 aj s mojm rozmyslam nad firmou sa pustit do nej

siska53
8. jan 2015

@lal u nas je skolka do 17tej.. Hm..predlzenie otvaracej doby skolky... Tak naco si robim dieta??? Aby s nim bol stale dakto iny?? To kedysi nebolo..chodili sme sice do jasiel (ja len cca rok,nasledne az do skoly), ale rodicia boli do tej 15:30-16 doma s nami! A mali daco z toho dna.. Ved rano,aj ked idu na 9vstanu o 7, rano je frmol,rychlo do skolskych zariadeni,no a nasledne? Rodicia pridu domov najskor o 18,totalne vyflusnuti,kde estz najst energiu na hranie,venovanie sa dietatu? No,nejaka sa musi najst,ved o 19 -19:30sa deti chystaju uz spat a nasledne akoze pre matku dalsia sichta.. No fasa..aspon teda takto to ja vidim a pocula som.

Takze asi preto sa vacsina neozyva. Navyse su vibec radi,ze im dieta zobrali..a mnohi musia (ako aj my budeme musiet),vodit jedno dieta do jednej skolky a druhe do druhej a dufat,ze od septembra uz budu spolu v jednej. A kedze to vyzera,ze mala bude musiet ist do sukromnej,tak viac ako polovica mojjo platu pojde len na to..takze si prilepsime malo a budem rada,ak deti uvidim cez prac.tyzden aspon hodinu. Ale co uz,taka je tato otrasna doba.
Preto si uzivam,ze tu mozeme byt s detmi do 3r.doma,lebo praca na skrateny uvazok(6-7hodin denne) alebo hoc aj od 6-7 do 14:30-15:30 je malo pravdepodobna a v prvom pripade skor nemozna.
P. S. Doma sediet urcite nechcem,robit ano,ale dolezite su pre mna aj moje deti.

evittam
8. jan 2015

@zuzub Ahoj,tak ja som si uz pri prvom synovi hladala pracu tak,aby som stihala skôlku,nakolko chlap pracuje "od nevidim do nevidim". Nastastie som sa dohodla na prac.doe 7.00-15.30,som ekonomka. Teraz na RD.🙂

sorciera24
8. jan 2015

ja s mm sme dokazom, ze je to mozne...ja som ucitelka...cize ucim od 8,00 max. do 15tej (ak mam kruzok tak dlhsie), muz robi prekladatela v jednej firme, ma flex. prac. dobu...cize moze prist od 6-8,00 a odchadza od 13-vyssie...samorejme odrobit 8.5 hod. cize ak zanesie amleho 6,30 do skolky, ide na 7mu, tak robi do 15,30...cize v pohode stiha skolku.... ano, kto pozna ucitelsky plat...tak nic moc a muz ma palt ledva rovnaky...cize ziadne 1000cove palty..ale nezijeme v BA a popravde to, co mame, nam staci...rpe mna je dolezite, ze sme v podstate od 3tej-4tej poobedia a vikendy spolu cela rodina, hoci na ukor penazi.... ale ako vidite da sa mat aj taku pracu, ale je fakt, ze k tomu treba amt aj prislusne vzdelanie...

evittam
8. jan 2015

@lal Môzes sa stazovat tak akurat na "lamparni". Nic sa s tym nespravi,nakolko keby mali byt tie skôlky tak dlho otvorene,potrebovali by aspon o 1-2 ucitelky naviac a to uz mesto na to nema financie...Huraaa slovensko. A zarobit 700-800 eur v cistom a dat min.500e za sukr.skôlku to zostanm radsej doma a najdem si nejaku brigadu.

siska53
8. jan 2015

@simca06022011 a kto ti pojde robit ucitelku za taky smiesny plat? Navyse tam treba mat urcite specialne vzdelanie,ak to aj mlade vystuduju,vacsina zdupka do lepsej sfery..vzd si pozri,kolko je lladych uciteliek v skolke?..i nas ani jedna.. Vsetky su starsie ako ja.. A to ja mam tento rok 40.
Mladi chcu byt vsetci manazeri a mat vysoke platy (cest vynimkam,ktori chcu naozak ro it a nevadi im zacinat s naozaj mini platom). Sice sa im az tak necudujem,moj by aly kolega z vysky ucil a chcel si kupit byt. Siel sa spytat na uver a tam ho vysmiali,ze co chce s takym malym platom. A teraz to ovela lepsie teda nie je.

siska53
8. jan 2015

@evittam ved to..a u nas este krat 2.. Kedze 2deti.

lal
8. jan 2015

@siska53 tou otvaracou dobou som narazala skor na ludi, ktori robia na zmeny. Ked zena robi napr. dvanastku, od 6:00 do 18:00, tak jednoducho to nestihne ani ked sa rozkraja, preto by sa malo vychadzat v ustrety aj takymto rodicom. To nie je odlozenie dietata, to je normalny zivot si myslim. Lenze to ucitelky co robia od 7:00 do 15:00 nikdy nepochopia. A pokial sa nikto proti tomu nepostavi, tak sa ozaj nic nezmeni.
Ja hovorim len z toho co som sa napocuvala za pol roka od svokry, ake maniere tam vladnu a nikto, fakt nikto sa nestazuje, len sklopi oci a vsetko akceptuje. Preto to tak na slovensku aj vyzera.

@evittam slusna sukromna skolka u nas stoji 330 eur, takze ak aj niekto zarobi len 700, este stale je v zisku. Otazka su potom ale fakt priority, k tomuto sa mi tazko vyjadruje. Ja mam len nervy ked toto vsetko pocuvam a vsetci su s tym spokojni. A ja co sa ma to ani netyka som z toho uz preventivne vytocena 😀

fiona1234
8. jan 2015

ja sa na matersku len chystam, tiez zvazujem, ako to budem riesit. Asi tak ako moje okolie, vecer to asi budem vykryvat nejakou studentkou, co mi dieta vyzdvihne, alebo rodina a pocka s nim, kym dojdem z prace. Niekedy moze clovek odist o 16h, ale su dni, kedy taha ovela dlhsie, v sukr. firmach to tak proste je , niekedy je volnejsie, inokedy navaly prace a nie vzdy sa to da vziat si domov. No a kedze konkurencia je vysoka, tak pocas tej 3r alebo 6r materskej treba trosku na sebe popracovat, nejaky kurz-vikendovy, ked moze otec postrazit dieta tych par hodin, alebo jazyky, lebo na jedno miesto je riadny rad aj cerstvych absolventov VS ochotnych makat, aj za menej kvoli praxi a su este k tomu vybaveni IT a jazykovymi znalostami.

siska53
8. jan 2015

@lal ak ma byt dieta od 7 do 18 s dakym cudzim,tak ja to uz ako odlozenie citim.
No a u nas stoji tolko,co pises,najlacnejsia skolka,vacsinou to vsak presiahne 400€ a krat dve deti,tak sme v strate.

evittam
8. jan 2015

@lal tak u nas stoji sukromna tych 300-350 len zaklad a +este strava...Len 700 v cistom?! A to kde zijes al.co robis,ze je to malo? Ja si myslim,ze na dnesnu dobu pri prac.dobe 40h tyzdenne je to slusne.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
rainee
8. jan 2015

Zienky, ja som s dcerou na predlzenej rd, uz asi cca rok som si pozerala miesta (vylucne na skrateny uvazok, plny nepripadal do uvahy), bohuzial ziadna sanca. Bavime sa o referentskych, administrativnych miestach, bola by som napriek mojej kvalifikacii a praxi ochotna pracovat aj za nizsiu mzdu, ale tych miest je strasne malo a akonahle uvediem ze som na rd tak je to uplne zabite... Napriek tomu ze mam x rocnu prax, ovladam aktivne jazyky, pc....kazdy si mysli ze zena po materskej nema prac.navyky a uplne asi osprostela, pritom mnohe si prave pocas rd kvalifikaciu este vylepsia. A ak je dieta chore, da sa predsa prestriedat aj s manzelom, takze nechapem co sa vsetci boja mamicky zamestnat. ☹
A ozaj si neviem pri detoch predstavit robit na plny uvazok 10-12hod.denne ako som pracovala predtym, do vecera, po sluzobkach chodit atd.hlavne pokial ma aj manzel casovo narocnu pracu. Velmi tu chybaju tie skratene uvazky pre zeny s detmi,radsej sa financne uskromnit, ale neskolabovat zo stresu...

lal
8. jan 2015

@siska53
@evittam ufff, no to fakt neviem kde zijete, sa mi to zda vela. Toto co som spominala 330 je u nas najlepsia sukromna skolka, celodenna strava, neobmedzeny cas a kazdy den kruzky, ludia si ju velmi pochvaluju, ale tak neviem. Tiez je to v meste na zapade slovenska blizko bratislavy, kde si podla mna este mozu pytat viac, tak ja fakt neviem. Nehadam sa, toto mam od kolegu, ktory tam ma syna a rozpraval mi o tom a velmi si pochvaloval.

"Len" 700 som myslela obrazne, ked to tu uz niekto spomenul ze zarobi 700-800 eur, tak toho som sa chytila. To co robim ja je teraz uplne irelevantne.

moni244
8. jan 2015

ja len podotknem na tú 3 ročnú rodičovskú, ja by som rada dala dieťa skôr do jaslí, škôlky, keby bolo viac práce, kde sa dá robiť kratší pracovný čas, keď máte manžela, čo robí na 4 smeny a aj víkendy, rodinu žiadnu, nikoho v meste nepoznáte, tak je to dosť stres, že čo budete robiť, ak dieťa zoberú do škôlky, druhá strana je, že čo robiť, keď nezoberú. Proste škôlky a aj súkromné, sú nastavené pre ľudí, čo robia administratívu a 8,5 hodinové smeny, pozície, kde sa robia 12 hodinové smeny, systém dlhý-krátky týždeň, víkendy, majú smolu, čo sa týka škôlok a pri tom, ako rastie počet pozícií, kde sa vyžaduje enormný čas v práci, by sa mali aj škôlky prispôsobovať a nie byť nastavené na starý systém, kedy sa končilo vo fabrikách o druhej a v potravinách o štvrtej

lal
8. jan 2015

@moni244 presne toto som tym chcela povedat, stary system ktory mozno fungoval pred par desatrociami, ale zial nie teraz...

simca06022011
8. jan 2015

@siska53 pozri to MNA nezaujima, je kopec aj mladych zien co by to radi robili (my mame vo skolke aj mlade ucitelky... si predstav :P Ale fakt je ten ze na pracovnu dobu od 6:30 do 16:30 naozaj nestaci aby tam boli na kazdu triedu 2ks a k tomu riaditelovali, roznasali pit, upratovali, chystali aktivity, nech si to riesia kompetentní... mna sa mesto/stat a pod tiez nepyta, kde vezmem na XY ukonov co vyzaduju zamestnancov (ale kto a ako mi to urobi), musim si to zariadit... to ze stat sponzoruje studium ludom, co to nakoniec nerobia/nechcu robit/nebudu robit, nie je moj problem a ani to, ze peniaze co by mali dostat ucitelia sa rozkradnu pri nakupoch beznych veci ani nehovorim (a nepoviem dvakrat ze aj v skolach a skolkach). To fakt nie je starost rodicov. A zase.. co je to "smiesny plat".. podla debaty co tu bola vcera v inej teme, by som povedala ze ani 3000EUR by nebolo dost.. ale fakt je ze vela ludi na slovensku dostane na ucet 300 EUR a mozu byt radi...
A dalsia vec, ja nechcem aby skolka fungovala non-stop.. ale aspon aby prekryla uplne standardny pracovny cas a rychlu cestu ku skolke. Cize optimalne v mensich mestach do 17tej. A ja neviem.. od 6:30.. vcera som niesla malu do skolky a bolo skoro na moje pomery... 7:20-7:30 a vies kolko tam bolo deti? Asi dve... dve zo sto... a vies kolko rodicov musi riesit kto vezme dieta skor ako skonci pracu? Skoro kazdy.. okrem mamiciek co nepracuju.

@fiona1234 dovolim si povedat z vlasnej skusenosti, ze ziadne kurzy nepomozu.. prax je prax a nic ju nenahradi... nijak. Dokonca vacsinou ani VS. Ani na specializovanych poziciach, kde by "mohla". Pretoze slovenske skoly nemaju s praxou nic spolocne... (vid tu v ZV, vyucujuci pozaduje od studentov aby sa ucili veci ako platitli pred 15rokmi.. o aktualnom ani netusia a to je iba taky maly priklad). Mam prave inzerat na profesii na dve pozicie a zivotopisov mi sice chodi halda, ale vyhovuje iba naozaj par ludi.. hlavne je mat ten zivotopis vypracovany spravne, ukazat co realne ten clovek vie a nie len datumovanie nejakych pozicii, cize jedine co vidno, ze dany clovek strieda pracu kazdy polrok a je uplne taka roznoroda, ze tazko vediet co vlastne je jeho specializacia... :/ Ale to je ina tema 🙂))

moni244
8. jan 2015

@lal a nie každý má na súkromnú škôlku pri dnešnej nutnosti mať hypotéku

lal
8. jan 2015

@moni244 viem, to som povedala hned na zaciatku. Ako pisem, mna sa to cele vlastne vobec netyka, lebo nemam deti a keby som mala a mam taketo problemy, tak nastastie si mozem dovolit sukromnu skolku, ale pisala som hned na zaciatku, ze si uvedomujem, ze vacsina slovenska taku moznost nema. Len sa mi zda zufale, ze takato vec ma dokaze vytocit do nepricetna a nemusi a ti ktorych by to vytacat malo su ticho, akceptuju to jednoducho sa nahanaju aby to vsetko postihali.

moni244
8. jan 2015

@lal hej, lebo nemáš na výber a si rada, že ti dieťa vôbec do štátnej zobrali, keď je teraz také množstvo neprijatých detí, aj ja dúfam, že ju zoberú aspoň od januára, keď dovŕši 3 roky

simca06022011
8. jan 2015

@lal sukromnych skolok tolko ani nie je... u nas su celkom dve... a kapacita mozno tak 30-40deti dokopy ;) A poplatky vo vyske jednej minimalnej mzdy co vacsina neutiahne a este, co hralo v mojom pripade rolu, kedze nemame sukromne ZS, nechcela som aby bola mala "rozmaznana" zo sukromnej skolky... chcela som aby mala kamosov z ulice... no ale nic z toho sa asi nestane, budem uvazovat o preklade inam aj napriek poplatkom (ale kde??? ani tie skolky co teraz realne su sukromne nestoja za vela :P jaslicky sme mali vyborne, ale skolky... hmm...)

simca06022011
8. jan 2015

@lal inak este k tomu nic nerobeniu rodicov voci tomuto, ani sa to velmi neda.. rodicia sa ani len nepoznaju.. ked sa niekto u nas daco taketo opytal tak ignoracia, kontakt s ucitelkami a riaditelkou u nas nie je viac menej ziadny... vecer mi malu poslu na zazvonenie z triedy, rano su ucitelky pozaliezane vzadu v tiedach, kde sa ku nim nesmie ist, iba pozdravime a posleme dieta... ked som sa opytala menej zavaznu ale tiez dolezitu vec na rodicku, tak po mne riaditelka zazerala ako po vrahovi a do dnes iba gula ocami furt... ale peniaze na sponzorstvo a neviem co si vedia pytat hned, ale info o akciach a pod nedostaneme ziadne. Bez problemov... a rodicia sa toho nechytaju, ti pracujuci casto ani na to rodicovske o 16tej nestihnu prist a netusia o nicom. Mamicky co som tam ja stretla boli iba tie vecne usmiate na rodicovksych, co ruka hore a nic nie je problem... cize tam sa neriesilo nic, maximalne kto zabali mikulasske balicky. Neviem si predtavit ako by sa to dalo zorganizovat.

lal
8. jan 2015

@simca06022011 ja by som to s ucitelkami asi neriesila vobec a isla by som za starostom, ze taky a taky problem tu je a on ako zriadovatel by ho mal riesit. Musi ho riesit. Len ono fakt, ked su vsetci ticho, tak to vlastne vyzera ze ziadny problem nie je 🙂
A tu riaditelku si viem predstavit. Cele zle v dnesnej dobe.

simca06022011
8. jan 2015

@lal ael moja kdeze... kde v meste narazis na starostu??? 🙂)) mozno na dedine, ale vela dedin skolku ani nema... v meste ta k nemu ani len nepustia alebo ho tam nenajdes. Na urade, cez poslancov a pod. by sa dalo v pripade, ze by bolo asi viac stazovatelov. Alebo pred volbami :P Skusim to pozistovat. Ale o tej snahe skolok samotnych som chcela, moznosti spojit sa s inymi rodicmi (tych co clovek stretne v skolke v satni a na rodicku to viditelne netrapi takto navonok, mozno prave kvoli tomu, ze si nechcu pohnevat skolku) a to tam, ziadna snaha... len "oducit" a dovi dopo... viem ze to nie je jednoduche, ja pocuvat placuce deti cely den tak ma vystrie (ale tiez nikto nekaze skolkam aby brali 2rocne deticky bez hygienickych navykov, nezvyknute a pod ako to urobili teraz u nas... a su nervozne, lebo maju jednu celu triedu a dve ucitelky im tam nestaci.. a v podstate ani im tam ucitelky netreba, lebo doradu len prebaluju a pod. Na to su jaslicky)