Kde sa zamestnať pri dvoch malých deťoch?
Ahojte mamičky, rada by som vás spýtala, aké je vaše zamestnanie pri malých deťoch po skončení materskej? zaujíma ma najmä kde pracujete tie, ktoré máte 2 a viac detí ako riešite opateru,škôlky a pod.nerobím nejaký prieskum, len ma naozaj zaujíma kde sa možno zamestnať a stíhať aj rodinu aj robotu, najmä ak škôlky fungujú do 16 hod a o deti sa vám nemá kto postarať....napr.ja konkrétne mám dve deti, manžel chodí väčšinou mesiaca na služobky, syn je v škôlke , dcéra pôjde až od septembra.materská mi končí 23.apríla a vzhľadom na podmienky,ktoré mi dal zamestnávateľ som sa rozhodla ukončiť pracovný pomer.je možné mať slušnú prácu a zároveň sa aj normálne starať o rodinu?
@zeriempizzu zas niekto,kto nechape... Ja nepisem o beznej prevadzke..ale o tom,ze ak mam dat dieta o 7do skolky a nasledne prideme obaja o 19tej a dieta ide spat o 20-20:30. Tak asi kolko sme a tym dietatom?ledva hodinu,hodinu a pol a total vyflusnuti...
Rok som ucila ale moj postreh z tych cuas je nasledovny: Deti sa nemali s kyn porozpravat!!! Podla toho,co,ako sa spravali co vsetko chceli porozpravat,ked sim si cez prestavku nasla cas..ale aj kolegyna,ktora mala velmi tazko spolupracujucu triedu.. Raz ich zobrala na vylet a ta trieda sa zmenila na nepoznanie. Preco?lebo si nasla na ne cas a venovala sa im. Vo svojom volnom case,v case,kedy to mali robit rodicia. A ucitelia tiez nemaju tolko priestoru aj ked dakedy je to aj o chuti a chceni,no zas chapem,ze za taky plat sa im nechce,lebo to je naozaj nie lahka praca obzvlast v dnesnej dobe.
Lebo rodicia nemohli,nechceli,nrmali zaujem alebo co ja viem co. Chybal im zaujem dakoho kto ich vypocuje. Nie vsetkym,jasne.. Viem aj,ako sa moje au-pairske deti tahali za matkou,ked konecne bola doma a chcela si pospat,lebo otvarala restiku a travila tam strasne vela casu... Mama je vzdy len mama,pripadne tato.
Prave preto som napisala,ze to uz beriem ako odlozenie. My sme ich spravili a nech sa uz stara niekto iny. Ved ny im vecer aspon rozpravku precitame. Toto sa mi nepaci. A ked som pre teba divna. Tak som. Mne je zas divny ten druhy pristup. Ja hladam.kompromis,aby som vedela sa aj realizovat,ale aj byt dostatocne dlho s detmi.. To jest idealne od 16-16:30, najneskor do 17.
@simca06022011 nuz podla mna ziadny muz nepride v pozadovanom modele - tot moja skusenost 😀 , ale mozno je to inac ... Takze musela som na vztahu zapracovat ...a ako sa hovori, ohybaj ma mamko pokial som ja Janko. My zeny sme v tomto smere trosku "hlupe", lebo sa straasne zalubime a draheho nosime na rukach, robime vsetko co mu na ociach vidime a aj to kavko je do postele - samozrejme obrazne a jasne prehanam 😀 😀 😀 Laska pokracuje, muz si zvyka...ved pre dvoch vela netreba ...
Potom pridu deti, bum bac zataz pre zenu a zrazu zistime, ze ten nas doma nedokaze spojit ani dve ponozky 😕 😕 😕 Zena po celodennej sichte unavena, muzicek pride domov a zienka zacne mat poziadavky...a tu mily muzicek kuka ako puk a rozmysla co sa stalo ... Ved doteraz nikto nechcel, obrazne povedane mal vsetko po com tuzil a zrazu sa ta jeho zmenila a ma kopeeec poziadaviek... Vysledok hadky, slzy, plac a nepochopenie... Aspon zopar takychto pripadov mam v okoli ...potom sa zena zatne, ved nebudem ho ja o nic prosit a nakoniec jej zostane vsetko na pleciach a okrem deti sa stara aj o muza...
Mne to takto nevyhovovalo, radsej som na tom zapracovala na zaciatku, aby som potom predisla tomu, ze moj mm po XY rokoch pohodlneho zivota vedla mna zrazu na mna nechapavo pozeral, ze co od neho chcem...
@siska53 blabla bla bla bla!
Ked nemas na vyber tak budes s dietatom len hodinu denne. Ale budu i zaplatene ucty, hypoteka, bude jedlo v chladnicke a bude i na skolsky vylet ci tu jednu dovolenku v roku.
Ale kedze na vyber mas, zaoberas sa hlupostami typu "odlozenie dietata" a tak jadne ze nemozes mat pochopenia.
Rada by som vediet reakciu na par co sa rozhodne nemat deti lebo by ich moc cez tyden nevideli. Hned by boli odsudeni.
@lal "...lenze to ucitelky co robia od 7:00 do 15:00 nikdy nepochopia."
prepac, ale neda mi nereagovat. ja som ucitelka v sukromnej zus a pracujem od 8.00 do 17:30, plus doma pripravy na nasledujuci den. takze by som neglobalizovala, ako sa maju ucitelia skvele...tiez tie pazdniny, co tu boli spominane...ono to nie su prazdniny, ale dovolenka, ktoru si musim vzdy nadrobit...keby som mala na vyber, urcite by som cez prazdniny radsej chodila do roboty ako nemat potom vikendy kvoli nadrabaniu nadcasov, ktore mi nikto nezaplati, ale musim ich mat, aby som mohla byt dobrovolne nasilu cez prazdniny doma.
po skonceni rodicovskej sa uz na tuto poziciu nevratim, lebo si dieta ani neuvidim...zatial budujem portfolio a skusenosti, aby som jedneho dna, ked sa nam s muzom zadari babo, bola sama sebe panou a aj zarobila.
@zuzub napadlo mi,ze ak mas to ekonomicke vzdelanie,neuvazovala si robit nejaku tajomnicku v skole?
My sme mali taku netajila sa tym,ze muz jej dobre zaraba,nemusela by robit,ale chcela,tak si nasla toto. Vrla nezarobila,ale robila a koncila v dobrom case.
Moji svokrovci sa zas rozhodli,ze si spravia pedagogicke mininum a ucili (svokra este na skrateny uvazok aj uci -76r.!) prave preto,aby mohli byt co najviav s detmi a hlavne nemuseli riesit prazdniny.
Pri takychto debatach mi prichadza na um ta stara-znama hadanka:
Co to domov dochodcov?
Pomsta deti za jasle.
@zeriempizzu tak dieta treba dat do jasli/skolky pre to, ze ludia nemaju na vyber a taky je zivot ALEBO preto ze je to pre neho nevyhnutne (kolektiv, pedagigicky proces)?
Lebo nejako zazracne sa tieto veci spajaju a este zazracnejsie sa akurat obe v 3 rokoch objavia.
Nie je to len nejaka kolektivna racionalizacia smutneho faktu ze sme si to v nasej modernej zapadnej spolocnosti takto zariadili? Ze deti vyrastaju dlhe hodiny mimo rodiny, manzelia a manzelky pracuju inde ... nechcem sklzat k nejakym idealizaciam minulosti (vystahovalectvo, tyzdnovky, alkoholizmus), ale kym kedysi bol najcastejsi slovensky model spolocna praca na hospodarstve - kde sa vela cinnosti vykonavalo spolu aj za ucasti deti ktore sa takto pripravovali na buduci zivot, za komunizmu a dnes su deti presunute do kolektivnej skupiny a rodinny zivot je minimalizovany na par hodin do tyzdna.
Kedze si vsetci tak trochu pri placi svojho dietata v skolke (a nasom smutku ho tam nechat) uvedomujeme ze nie vsetko je tak, ako by malo byt, vytvorili sme si peknu modernu rozpravku o tom, ako dieta potrebuje byt obklopene 24 usoplenymi rovesnikmi s rovnakym rokom narodenia a biflovat sa zoznam zdravej zeleniny pod dozorom frustrovanej vyhoretej zeny, zajest to polskym kuratom a dve hodiny lezat bdelo nepohnute na lezadle, lebo poobedny spanok je zdravy a kava ked deti lezia prijemna.
@meluela no rada by si videla tvoj model sveta a spolocnosti ked dnes je uz tak kritizovane obycajne chodenie do prace a s tym spojena navsteva skolky ci nebodaj skoly.
A tiez nechapem preco ti otcovia - chlapi nestrajkuju este - tak je ok ze oni si deti nevidia, hlavna vec ze mamicka sedi doma s dietatom do 15stky lebo nic ine pre svoje kuriatko v tejto hnusnej dobe nemoze spravit. Blud nad blud
A ano podla mna dieta patri do skolky (mozno nie takej ako si opisala) - a to o dost skor ako v troch rokoch, z roznych dovodov. Ale ok, ak niekto radsej pocka do 3. Oki, akceptujem.
Ale argumentovat "odlozenim" po tomto veku? Taka matka patri do ruk psychologovi.
@zeriempizzu takze co sa nauci v tej skolke v troch ci skor rokoch?
A com je na tom vsetkom najsmiesnejsie? Ako niektore "zasluzile" argumentuju aky je ten slovensky stat zly a ako je tu ja fuj lebo maju taky maly prispevok ci matersku ci pridavky a po dlhych troch rokoch stale cakaju na dalsie vyhody - lebo ved predsa nemozu inac a neodlozia si deti. No tak si ich neodkladajte, sedte doma, zabudajte co viete, prichadzajte i o poslednu sancu ekonomicky prispiet vlastnej rodine i spolocnosti. A potom o par desatroci bude zas len sama nadavka lebo "maly dochodok".
@meluela minimalne samostatnosti - co ale psychicky nezvladne kazda nezdravo naviazana matka 😀
vela stastia v kariere, deti budu hrde na matku co to dotiahla v korporacii daleko 😀
@meluela vidis dalsi problem - pre niektore neexistuje matka co ma rada svoju pracu a zaroven miluje i svoju rodinu. Bud si karieristka alebo nic ine. Konec, bodka. Svet je len cierno biely. Ta zlata stredna cesta je len v rozpravkach ze?
Len aby sa ale tym ´mamickam doma do 15nastky"nestalo to co praju karieristkam - deti sa na nich vykaslu lebo budu mat tej prehnanej starostlivosti plne zuby a nedaju im ani vnucata a potom hned sup do toho domova dochodcov. Lebo vsetko je mozne 🙂
@zeriempizzu nerozumiem,preco urazas nasich rodicov a starych rodicov..akoby sa nenadreli dost a nezasluzili si na stare kolena slusne zit,nie z tych zobraceniek,co dostavaju.
Dochodky nebudu. Lebo budeme tahat min. do 75 a nasledne do truhly,takze za nemusis obavat k nejake nadavanie na male dochodky.
@zeriempizzu a to ty neuznavas zlatu strednu cestu,o ktoru sa tu usilujeme my a prave kvoli najdeniu tej zlatej strednej cesty zalozila autorka tuto temu.
@siska53 kde urazam nasich rodicov?! Musi uz byt pre teba neskoro. Chod si oddychnut. Dobru noc.
@zeriempizzu v tom "zase" som to pochopila tak. Lebo jasne,ze sa dochodci stazuju a ak sa my dajakeho dockame,tak na tom asi lepsie nebudeme. Preto som to ponala ako dlhu snuru stazovani sa presuvajucu sa z generacie na generaciu. Aj tebe dobru.
@siska53 co?! Ja neuznavam zlatu strednu cestu?!
Naozaj chod spat, stracas suvislosti.
@zeriempizzu skoda reci s tebou.
Myslím, že každá máme svoj pohľad a stredná cesta určite existuje.a pokiaľ nás okolnosti situácie nedonútia riešenie veľmi nehľadáme.napr ja: mám dve deti, mm má dobrú prácu slušne zarobí, máme vlastné splatené bývanie, žijeme slušne,ale nič extra.cesta k deťom nebola jednoduchá čakali sme 3 roky kým sa narodil syn o dve detičky sme prišli,druhé sa viac menej pošťastilo obidve tehu som bola PN takmer preležala na striedačku nemocka-doma.snažím sa deťom venovať maximálne dať im to čo potrebujú,ale s "triezvou " hlavou.a áno som naviazaná na svoje deti aj oni na mna kedže sú väčšinou so mnou malý ale chodí už rok do školky napriek tomu , že som s dcérou na RD a nemám pocit, že som ho niekde odložila. len proste chcem nájsť zamestnanie kde nebudem 9-12 hodín denne a deťom dám len pusu na dobrú noc.lebo moje terajšie by bolo presne o tom.možno to niekomu vyhovuje,ale mne nie. chcem si deti užiť, keď pôjdu učiť sa s nimi ísť na krúžok a pod.
a práve v tomto smere mi v SR chýba viac ponúk na skrátený úväzok, prácu z domu a pod.a pritom viem, že vo veľa firiem by sa to dalo len s nejakých príčin sa o nedá....
@siska53 "zase" ako znova po tom ako sa stazovali ze MD je slaba ci ze nedosla navas na ucet dlhe roky.
V tom zmysle nie v zmysle ze sa stazuju nasi rodicia.
A mimochodom nie kazdy dnes mlady bude robit do 75. Len ti co sa na starsi vek nepripravia. Ak budes doma s detmi 2 rokov - nic ine ti neostane len pracovat za minimalku do 90tky ak ta niekto zamestna, co ine na to povedat? Hadam tak naivna nie si ze cakas este nieco viac.
prosím vás a nehádajte sa, tomu by som sa rada v tejto téme vyhla veď každá máme svoj názor 😉
@zuzub a to je v poriadku, podla mna ides na to rozumne, ja si stojim za tym ze clovek nemoze byt efektivny 12 hodin denne tak ci tak.
Mne velmi vadi to "odkladanie". Len preto som sa zapojila. Vela stastia.
@zuzub presne si to vystihla,ja zijem v zahranici,materska je tu pol roka,potom sup bejby do jasiel... ja som si zobrala este 5 mesiacov neplatene volno,aby som mohla aspon do roka byt s malym doma,potom sa budeme s mm pri krpcovi striedat, takze ten luxus 3-rocnej platenej materskej - o tom mozem snivat,ale!!!! skoro kazda matka sa vracia do prace na skrateny uvezok a to si myslim na SVK chyba, nikto nechce,aby zeny po materskej mali nejake vyhody,stacilo by,keby sa viac podporovalo zamestnavanie na skrateny uvezok a o to myslim vacsine mamiciek tiez ide....
@meluela
ja len taku poznamku k tomu rodinnemu zivotu pred komunizmom, kedze etnologia je niečo, čo mam rada 🙂 Ten rodiny zivot bol podstatne horsi a slabsi ako pri dnesnych pracujucich rodicov. Nerozumiem, preco si minulost tak idealizujeme, mozno preto aby sme mali dovod porovnavat dnesnu sucasnot a citit sa ukrivdeni, horsi... proste v blbsej situacii...
Pred komacom bola vacsina nasich predkov rolnikmi, remeselnikmi, mali statky, polia, role... a ich zivot fungoval na 6 dnovom pracovnom tyzdni, od svitu do mrku - ziadne dovolenky a podobne...Zena po sestonedeli isla makat kde bolo treba, nosila dieta v satke nie pre "vztahove rodicovstvo", ale nemala inu moznost na jeho premiestnenie sa na pole, ci na miesto prace... kde opat drela ako vôl a dieta bolo hojdane inym starsim dietatom...ktore sa nemohlo ist hrat a častokrat slo o 4-5 rocne deti, ktori mali ulohu cely den dozerat na surdenca - babatko a ked zaplakalo zavolat mamu na mlieko, ci ho len hojdat... Cize rodic riesil len to nevyhnutne ohladom deti. Ziadne hry rodic - dieta, tony spolocnych aktivit.. ludia museli dret, aby prezili..a viedli k tomu aj deti... ziadne ako dnes, ze ideme na vylet, ideme toto a hento... a myslim si, ze vies rozdiel "byt vedla niekoho" a "byt s niekym". Dnes je ideal doba pre rodinny zivot... aj ked robit sa musi a je to normalne, praca je sucastou zivota cloveka a vzdy aj bola. Skor je to o prioritach vo volnom case, ktoreho sice nie je vela ale dokaze byt efektivne vyuzity.
@david93 A co je na tom zle? Ved ked mam znizeny pracovny uvazok tak dostavam aj znizeny plat?
Teraz uz chodim normalne do prace, som zamestnana na plny uvazok, ale mala som postupny nastup do prace co mi pride pri dvoch malych detoch uplne normalne...Myslim si, ze prave toto by mal stat podporovat a vytvarat pre zeny podmienky, aby sa vedeli vratit do prace a zaroven starat o deti. Mam viac kamosiek, ktore tuto moznost vyuzili, prv isli ja 10% a potom postupne pridavali.... Podla mna prave toto su nastroje co by pomohli zenam... Pre stat je vzdy lepsie ked pracujem, lebo platim odvody, dane ...ako zena som znevyhodnena pri vsetkom (myslim s financneho hladiska - strata prace, nizky prijem, dochodok) ak sa chcem stat matkou a ked uz som matka tak opat ma to znevyhodnuje v roznych situaciach...takze takuto "malu pomoc" nepovazujem vobec za nieco nespravne...prave naopak, malo by toho byt viac.... 🙂 😉
@mima4 tak toto by som ani lepsie nenapisala a uplne s tebou suhlasim. Ano ludia sa odvolavaju na par rokov ked to bolo o nieco lepsie, ale ked sa bavim s rodicmi tak nemaju ten pocit. Ano mama mala istu pracu, ale ja som isla do skolky ked som mala 6 mesiacov, sestra ked mala rok. Ziadna pomoc a nic podobne neexistovala. Kedze obchody a vsetko fungovalo tak ako fungovalo, moj otec tiez robil na smeny, tak casto nas mama musela rano o 5.30 zabalit do kocika, aby vedela nieco nakupit...lebo nakupit nieco o 15.30-16.00 bolo skoro nemozne...popripade riskovala a nechala nas doma same a ozlomkrky utekala do obchodu...vie si to niektora terajsia mama predstavit? Aby mali trosku viac, tak si prenajali zahradku ked pestovali co sa dalo.
Ked som mala 3 roky dostala som hnisavy zapal mozgovych blan, ale dho nevedeli zistit co mi je...rodicia v tom case v januari v totalnej kose, vysokych horuckach s malou rocnou sestou nas balili do kocikov a v tych zavejoch slapali 20 min k lekarovi...kt.ich x-krat poslal domov, ze to prejde. Po 2 tyzdnoch tejto tortury, ma zobrali bezvladnu do nemocky a nasim oznamili, ze ma prevazaju do NR na infekcne, pravdepodobne zomriem a kedze som na infekcnom nemozu chodit za mnou ...ziadna matka s dietatom neexistovala!!! Rodicia ma viac ako mesiac nevideli a nakoniec sa jedna mlada lekarka nad mamou zlutovala a 3xpocase tej doby v noci ju za mnou pustila... Vie si niekto predstavit, ze by svoje 3 rocne dieta nevidel viac ako mesiac??? A to nepisem aky problem mala mama z nasho mesta cestova za mnou do NR a kolko km naslapala...
A v neposlednom nech si niekto pozrie kolko mali zamestnanci narok na dovolenku v tych casoch...
@zutomad presne!!!! Len to tu niektore nevedia pochopit. Presne si to napisala!!!! Super..hadam to uz pochopila aj ta,co tu stale utoci. A mne by uplne stacilo,kebyze mozem zacat pracovat skor a skor aj skoncit a nie byt do 17:30-18 v praci..o to mi slo..potom by ani nemusel but ziaden skrateny.. Ale toto tu ta osoba nechce pochopit. A prave preto,ze tu je malokde taka moznost (a v mnohych firmach (nie v mojej),je to podobne,ajo s atu popisuje v teme o lidli,tak sa to zenam-matkam nepaci. A hladaju pracu,kde nebudu tak vyflusnute,ze nebudu vladat starat sa doma o nic.
@zeriempizzu tiez mi pises z duse, len trosku priamociarejsie 😀 😀 😀 ...a suhlasim aj s nazorom na dochodok, na to vela mamiciek zabuda a potom raz budu plakat, ze aky strasny je tento stat ... Robim aj preto, aby som potom nemusela cakat na stat kym mi neco vyplati...
@zuzub tiez suhlasim, ze sa nemusime hadat...ja casto pocuvam a aj tu na MK citam pribehy mamiciek. To co si napisala je fajn a samozrejme je to o tom co komu vyhovuje. Som trosku iny typ a obcas mam pocit, ze do tejto doby nezapadam. Vzdy som bola nezavisla od muza a aj teraz som ...ak mu nahodu prepne, alebo sa mu zblbnu hormony, kludne moze zbalit kufre a som za vodou. Deticky v pohodke uzivim a nemusim sa s nim tahat po sudoch, strechu nad hlavou tiez budem mat. A ano chcela by som viac, ale tolko zvladnem uzivit aj sama ak by sa nieco stalo....
@meluela Co sa tyka mojej prace, pracujem pre velku korporaciu, aj pretym so robila a predsa sa mi podarilo dohodnut, ze budem pracovat popri MD, o pracu som neprisla, vysli mi ustrety v skratenom uvazku ked som nastupovala naspat, praca z domu bola v pohode a vobec nikto sa nerozculoval ked som po 16.00 nezdvihala telefon a ano vyslapala som chodnicek pre dalsie kolegyne - co ma tesi najviac. 😉
Teraz to mam este lepsie z pohladu casu, lebo menej cestujem a ak nemam sluzobnu cestu (na ktoru casto beriem aj deticky) tak som doma vzdy do 16.30 (najneskor) - bezne chodim okolo 15.30 ak nepracujem z domu, ale otvorim dvere a venujem sa len a len detom. Ziadne domace prace neriesim, platim si to a nemusim sa s tym obtazovat. A setrim si aj na spominany dochodok, aby som mohla 60 rokoch so vsetkym seknut a uzivat si doma... 😀
Toto vsetko mi moja praca umoznuje a pisala som to preto, lebo som tu casto citala negativne informacie ...ja som svetly priklad toho, ze sa to da ....
@zutomad zmeni sa to, ked matky budu o to ziadat a dokazu, ze si vedia sklbit pracu a aj deticky... 😉
@siska53 su firmy ktore to podporuju aj na SK .... mne sa vzdy oplatilo, ze som sa zo zamestnavatelom dohodla, ze to vyskusame a ked nebude spokojny tak prijmem jeho riesenie. Avsak tiez som mala lepsiu vyjednavaciu poziciu ked poznal moju pracu a videl ako pracujem...v terajsej firme praca z domu nebola povolena, po skusobnej dobe som sa dohodla so zamestnavatelom, ze nech mi da sancu mu dokazat, ze to bude fungovat a ak nie tak mi to zatrhne....teraz vidi, ze to funguje a dokonca to planuje povolit pre dalsie pozicie.... 🙂

@siska53 jezis uz dost s tym oďlozenim! To akoze ako dlho mas byt s dietatom stale aby nebolo "odlozene"?!
Ved je normalne ze po istej dobe ides pracovat a dieta ide do zariadenia kde sa nieco nauci. To je zivot! Prepana, naco si si robila deti? Nato aby zili! Rastu, potrebuju ine podnety nie len rodinu. Starostlivost o dieta kym matka pracuje nie je odlozenie. Odlozit mozes nejaku vec, dieta vecou nie je a i kvoli tomu dietatu ides do prace.
Niektore ste tu fakt cudne.