icon

Kedy môžem ísť na PN, keď som v novej práci týždeň?

macuska29
14. feb 2025
katulkagajdos
16. feb 2025

@macuska29 pokial máš vážne depresie a liečiš sa, oplatí sa skôr zvážiť žiadať o invalidný dôchodok, s takou diagnózou máš naňho nárok, tak budeš mat aspoň nejaký príjem.

janulik2008
16. feb 2025

Na pn ist mozes ale mozu ta vyhodit aj ked si na pn

nikaeli
16. feb 2025

@macuska29 a ty si šla do práce pracovať a zarábať, či si hľadať kamky? iste, kolektív je dôležitý. Otázkou je, dokedy chceš ťahať PN. Si nová, vzali ťa, lebo potrebujú človeka, ktorý bude pracovať. Myslíš, že si ťa kolegovia obľúbia, keď pôjdeš hneď na PN a oni budú robiť tvoju prácu? ak sa tam necítiš dobre, radšej to ukonč.

jana_eyre_2
16. feb 2025

@mondolina aha, tak to v Tom povodnom komente nie je vidno 😉

dvanastka
16. feb 2025

@macuska29 ja si myslím, že na PN môžeš ísť hocikedy. Veď choroba si nevyberá čas. Lenže zamestnávateľ ťa môže potom prepustiť. Ak máš depresie, choď si dať predpísať lieky. Na tvojom mieste by som vydržala aspoň mesiac, ak sa ti dá, alebo aj tri. A popri Tom si hľadala niečo iné, keďže niesi spokojná s kolektívom.

macuska29
autor
16. feb 2025

@junjunior pracovala som dva roky Bratislave a potom tri mesiace v Pezinku od toho my budú môcť vypočítať Pn

natiblaskova
16. feb 2025

70% ludi má v dnesnej dobe depresie a fungujú... Toto mi príde ako lenivost prvej kategórie.

mamina7070
16. feb 2025

@macuska29 a kedy si naposledy robila a kedy si bola na PN ?

evina57
16. feb 2025

@macuska29 Môžeš ísť na PN. Aj ja som tak bola.
A tie čo ste také múdre,tak sa Vám to vráti.

macuska29
autor
16. feb 2025

@natiblaskova viete čo je depresia.tak nehovorte že je to lenivosť dobre

macuska29
autor
16. feb 2025

@evina57 môžem ísť na PN a koľko ste boli,čoho vám platili Pn

macuska29
autor
16. feb 2025

@natiblaskova vy neviete čo je depresia nikdy ste to nemali.ked sa cítim zle pôjdem narodiť aj rok

gab1sol
16. feb 2025

@macuska29 ale však ak máš depresie, asi navštevuješ nejakého odborníka. Ten sa ako vyjadril? Tiež by ti vedel poradiť… Ak si týždeň v práci, nesedí ti kolektív, tak dokedy to chceš riešiť PN? Bude tvoj lekár ochotný ťa vypísať? Na ako dlho?

iva120793
16. feb 2025

@macuska29 pri nemocenskej dávke platí 90-dňová čakacia doba, t.j. musíš mať zaplatených a neprerušených 90 dní nemocenského poistenia. Inak povedané , na PN môžeš ísť aj na druhý deň po nástupe do novej práce, pokiaľ ti ju lekár vystaví,avšak nedostaneš ani cent

tiika
16. feb 2025

@iva120793 90 dňová čakacia doba znamená, že sa bude z aktuálneho poistenia (zamestnania) brat do úvahy prijem až vtedy, keď toto poistenie bude trvať aspoň 90 dni.
Pokial bude trvať menej, tak je rozhodujúci prijem z iného (predchádzajúceho) poistenia a nie, že nedostane ani cent. 🤦‍♀️

macuska29
autor
19. feb 2025

@tiika dobrý deň mne platí Staš sociálne.takze môžem ísť na maródku.

macuska29
autor
19. feb 2025

@gab1sol na rok má vipise urcite

maury
19. feb 2025

@macuska29 to ako dlho budeš márodiť nezáleží od ošetrujúceho lekára, ale najnovšie od posudkového lekára sociálnej poisťovni. Uvidíš. Prajem pevné zdravie

evina57
19. feb 2025

@macuska29 asi týždeň, dva. Ale ak máte dobrú doktorku,budete sa vedieť dohodnúť. Klasika podľa platu sa dostáva PN.

tiika
19. feb 2025

@macuska29 ako si myslela, že ti sociálne plati štát?
Písala si, že si zamestnaná. V tom prípade ti odvody plati zamestnávateľ z tvojej mzdy.

oktobermimi
20. feb 2025

@macuska29 sama mam depresie,bipolarnu a schizofreniu, beriem lieky chodim na sedenia...
Ale, do teraz si nikomi neodpovedala na to ci chodis k dr a beries lieky, lebo to ze sa citis na prd si unavena nic ta nebavy tak to, depresia neni.
A ano mam aj ja strasne zle dni, ale.teda Pn mi kvoli tomu fakt nenapadla lebo to by som bola Pn kazdy mesiac tyzden dva pocas epizod, miesto toho sa radsej donutim zvdyhnut a idem a fungujem aj ked to je tazke narocne,mavam take stavy ze chcem vsetko skoncovat no nepoddavam sa tomu a vravim si bude lepsie prejde to...

iva120793
26. feb 2025

@tiika https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...

Jasné že nedostane ani cent. Vieš čo je neprerušené nemocenské poistenie a čakacia doba?? Z akého predchádzajúceho obdobia? Tak budem 2 roky na úrade práce, potom sa zamestnám a pôjdem na PN a moje predchádzajúce obdobie je z pred dvoch rokov keď som vtedy zarábala 10 000€ mesačne a budem dostávať maximálnu PN? Takto to nefunguje. 90 dní je čakacia doba práve preto, aby sa zamedzilo špekuláciam. Nedostane ani cent, po 90 dňoch má nárok na výplatu nemocenského a tam sa až vtedy posudzuje rozhodujúce obdobie. Je to vysvetlené na stránke SP. Najprv treba čítať potom písať 🤦🤦🤦

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
26. feb 2025

@iva120793 čo je neprerušene nemocenske poistenie a čakacia doba, ako tomu rozumieš ty?

iva120793
27. feb 2025

@tiika ešte raz a zrozumiteľne... Autorka uvádza, že aktuálne sa zamestnala, ďalej uvádza , že pracovala niekde, neuviedla obdobie. Ty môžeš predpokladať čo len chceš. Realita je taká, že úplne nechápeš, ako sa PN vypočítava. To, čo uvádzaš je rozhodujúce obdobie z ktorého sa vypočítava výška sumy PN. 90 dňová ochranná lehota je podmienka, či vôbec máš nárok na výplatu PN. Ak však odídeš z práce alebo dáš výpoveď, môžeš ísť na PN v ochrannej lehote 7 dní okrem prípadu keď je žena tehotná, t.j. 180 dní.
Čakacia doba pri sociálnom poistení je obdobná ako pri komerčnom poistení, kde sú taktiež rôzne čakacie doby. Poisťovne sa takto istia proti špekulantom. Nárok na výplatu nemocenskej dávky by mala za predpokladu, ak by prešla od jedného zamestnávateľa k druhému plynule z jedného dňa na druhý. A samozrejme ak by bola v ochrannej lehote pokiaľ by sa aj nezamestnala.
Prosím, skús si to pozorne prečítať a potom zistíš, ako to je, prip.sa opýtaj na SP.

iva120793
27. feb 2025

@tiika neprerušené nemocenské poistenie-trvá nepretržite 90 dní. To je, že ak odrobiš niekde 60 dní a potom 10 dní si doma a ideš k inému zamestnávateľovi , už to je prerušené nemocenské poistenie
Čakacia doba= doba počas ktorej nemáš nárok na výplatu nemocenského a presne tak to funguje aj pri komerčnom poistení, ak počas tejto doby ochorieš, bohužiaľ nemáš nárok na nič. Potom by to bolo jednoduché.Niekto, kto sa napr.1 rok nezamestnala, potom sa zamestná a na druhý deň ide na PN a dostal by nemocenskú dávku? Takto to nefunguje.

xenia65
27. feb 2025

@macuska29 hlavne sa prosím nauč, kedy sa používa my a mi. Zjavne nemáš problém len s kolegami

xenia65
27. feb 2025

@katulkagajdos ani na invalidný dôchodok nemá každý nárok, buď musí ísť o dg z detstva, alebo musí mať podrobený určitý počet rokov

tiika
Autor odpoveď zmazal