Kedy môžem ísť na PN, keď som v novej práci týždeň?
Na pn ist mozes ale mozu ta vyhodit aj ked si na pn
@macuska29 a ty si šla do práce pracovať a zarábať, či si hľadať kamky? iste, kolektív je dôležitý. Otázkou je, dokedy chceš ťahať PN. Si nová, vzali ťa, lebo potrebujú človeka, ktorý bude pracovať. Myslíš, že si ťa kolegovia obľúbia, keď pôjdeš hneď na PN a oni budú robiť tvoju prácu? ak sa tam necítiš dobre, radšej to ukonč.
@mondolina aha, tak to v Tom povodnom komente nie je vidno 😉
@macuska29 ja si myslím, že na PN môžeš ísť hocikedy. Veď choroba si nevyberá čas. Lenže zamestnávateľ ťa môže potom prepustiť. Ak máš depresie, choď si dať predpísať lieky. Na tvojom mieste by som vydržala aspoň mesiac, ak sa ti dá, alebo aj tri. A popri Tom si hľadala niečo iné, keďže niesi spokojná s kolektívom.
70% ludi má v dnesnej dobe depresie a fungujú... Toto mi príde ako lenivost prvej kategórie.
@macuska29 a kedy si naposledy robila a kedy si bola na PN ?
@natiblaskova viete čo je depresia.tak nehovorte že je to lenivosť dobre
@natiblaskova vy neviete čo je depresia nikdy ste to nemali.ked sa cítim zle pôjdem narodiť aj rok
@iva120793 90 dňová čakacia doba znamená, že sa bude z aktuálneho poistenia (zamestnania) brat do úvahy prijem až vtedy, keď toto poistenie bude trvať aspoň 90 dni.
Pokial bude trvať menej, tak je rozhodujúci prijem z iného (predchádzajúceho) poistenia a nie, že nedostane ani cent. 🤦♀️
@macuska29 sama mam depresie,bipolarnu a schizofreniu, beriem lieky chodim na sedenia...
Ale, do teraz si nikomi neodpovedala na to ci chodis k dr a beries lieky, lebo to ze sa citis na prd si unavena nic ta nebavy tak to, depresia neni.
A ano mam aj ja strasne zle dni, ale.teda Pn mi kvoli tomu fakt nenapadla lebo to by som bola Pn kazdy mesiac tyzden dva pocas epizod, miesto toho sa radsej donutim zvdyhnut a idem a fungujem aj ked to je tazke narocne,mavam take stavy ze chcem vsetko skoncovat no nepoddavam sa tomu a vravim si bude lepsie prejde to...
@tiika https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...
Jasné že nedostane ani cent. Vieš čo je neprerušené nemocenské poistenie a čakacia doba?? Z akého predchádzajúceho obdobia? Tak budem 2 roky na úrade práce, potom sa zamestnám a pôjdem na PN a moje predchádzajúce obdobie je z pred dvoch rokov keď som vtedy zarábala 10 000€ mesačne a budem dostávať maximálnu PN? Takto to nefunguje. 90 dní je čakacia doba práve preto, aby sa zamedzilo špekuláciam. Nedostane ani cent, po 90 dňoch má nárok na výplatu nemocenského a tam sa až vtedy posudzuje rozhodujúce obdobie. Je to vysvetlené na stránke SP. Najprv treba čítať potom písať 🤦🤦🤦
@tiika ešte raz a zrozumiteľne... Autorka uvádza, že aktuálne sa zamestnala, ďalej uvádza , že pracovala niekde, neuviedla obdobie. Ty môžeš predpokladať čo len chceš. Realita je taká, že úplne nechápeš, ako sa PN vypočítava. To, čo uvádzaš je rozhodujúce obdobie z ktorého sa vypočítava výška sumy PN. 90 dňová ochranná lehota je podmienka, či vôbec máš nárok na výplatu PN. Ak však odídeš z práce alebo dáš výpoveď, môžeš ísť na PN v ochrannej lehote 7 dní okrem prípadu keď je žena tehotná, t.j. 180 dní.
Čakacia doba pri sociálnom poistení je obdobná ako pri komerčnom poistení, kde sú taktiež rôzne čakacie doby. Poisťovne sa takto istia proti špekulantom. Nárok na výplatu nemocenskej dávky by mala za predpokladu, ak by prešla od jedného zamestnávateľa k druhému plynule z jedného dňa na druhý. A samozrejme ak by bola v ochrannej lehote pokiaľ by sa aj nezamestnala.
Prosím, skús si to pozorne prečítať a potom zistíš, ako to je, prip.sa opýtaj na SP.
@tiika neprerušené nemocenské poistenie-trvá nepretržite 90 dní. To je, že ak odrobiš niekde 60 dní a potom 10 dní si doma a ideš k inému zamestnávateľovi , už to je prerušené nemocenské poistenie
Čakacia doba= doba počas ktorej nemáš nárok na výplatu nemocenského a presne tak to funguje aj pri komerčnom poistení, ak počas tejto doby ochorieš, bohužiaľ nemáš nárok na nič. Potom by to bolo jednoduché.Niekto, kto sa napr.1 rok nezamestnala, potom sa zamestná a na druhý deň ide na PN a dostal by nemocenskú dávku? Takto to nefunguje.
@katulkagajdos ani na invalidný dôchodok nemá každý nárok, buď musí ísť o dg z detstva, alebo musí mať podrobený určitý počet rokov

@macuska29 pokial máš vážne depresie a liečiš sa, oplatí sa skôr zvážiť žiadať o invalidný dôchodok, s takou diagnózou máš naňho nárok, tak budeš mat aspoň nejaký príjem.