Koľko by mali zarábať učitelia?
Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
@nanka3 ok, ale ty nie si reprezentant "bezneho" ucitela, ja tolko zdaleka nerobim a vobec sa za to nehanbim, dokazem naucit, zaujat, inovovat aj bez toho, aby som robila cez dovolenku, ci Vianoce.
@benit aj na statnych akolach su osobne priplatky a neznamena to ze vsetci maju tabulku
len o tom nehovoria e ten priemer nie je zo vzduchu ale z cisel na vyplatnych paskach
@pribinak nemôže mať učiteľ v Ba viac ako v Kežmarku, to nejde, proste tabuľka, nepusti nikoho.
@loginexistuje no veru u nas nie je. Mas priplatky za triednictvo, vzdelavacky vedenie pk- mz. Ale osobne veru nema nikto.
Mozno su skoly, kde to vychadza u nas nie.
@mooonika1975 prečítaj si začiatok diskusie a uvidis na čo som reagovala
@pribinak ok
@benit Je veru veľmi málo škôl, kde majú osobné. U nás už roky nič také neexistuje. Nie je z čoho.
@sorayaardente zelazi ale od toho, aky ma uvazok..... nemyslim, ze ma viac ako 100% a ten plat netusim, kde by zobrala, jedine ze je na nejakej specke skole, tam viem, ze su nejake priplatky....
@nanka3 no má taký plat,teraz jej zvyšovali,dve vysoké školy,robí projekty...
@benit na sukromnych nie je tabulkovy plat okrem toho su skoly, kde majú stedre odmeny a osobne ohodnotenie.
@zuzanockamt ako pedadog mas od operatora moznosť mat lepsi pausal ako bezni zakaznici.O volnych minutach nehovoriac tvoja poznamka o pouziti sukr.mobilu na to, aby si zavolala rodicovi je scestna kolko Ta to stoji?
@drzaopica A prečo by som mala používať súkromný mobil v práci a platiť si to? To sú hovory, sms, internet. Áno, pedagógovia majú u jedného operátora výhodu,ale je potrebné mať ITIC a to tiež niečo stojí. Keby som nepotrebovala mobil v práci, žiadny paušál nepotrebujem, stačí mi nabiť si kredit raz za dva až tri mesiace v hodnote 10-12 eur. Ale jasné, učiteľ je handra, ktorá musí všetko. Lekár a pani úradníčka tiež bežne dáva klientom súkromné číslo? Ja sa teším na dobu tak o 15-20 rokov (možno aj skôr), keď nebude mať kto učiť. Absolventa som v škole už viac ako 10 rokov nevidela, momentálne chodia žiadosti žien z rýchlokvasiek.
@zuzanockamt mňa len zaujíma, kde sa všetci tí ľudia zamestnajú. Ani v zdravotníctve nemá kto robiť. Je málo ľudí. V potravinách ľudí nahrádzajú samoobslužné pokladne. V zahraničí sú niektoré benzínky na karty (bez obsluhy) . Ľudí nahrádzajú stroje. Počet ľudí rastie. Čo sa dá, sa automatizuje. Predlžuje sa dôchodkový vek.
@kvetinka75 Roboty je stále dosť. Keď máš čo ponúknuť, robotu si nájdeš. O seba sa ja vôbec nebojím.
@benit problem s odmenovanim a vobec financiami v skolach je ovela sirsi, ako si vacsina ucitelov predstavuje, vlastne zriadovatel robi vsetko preto, aby ucitelia nevideli do financovania. Penazi je totiz dost, len sa s nimi nehospodari tak, ako by sa malo.. Moje dieta ked nastupilo do 1.rocnika na sukromnu skolu, tak som sa velmi cudovala, ze ako to ta skola dokaze utiahnut za tak smiesne poplatky. Platili sme 22 eur mesacne. Ked mi kamoska vravela, kolko sa skladali v statnej skole na vsetko, kolko veci dokupuje v priebehu roka, tak som sa smiala, ze ja ochotne zaplatim tych 22 ecok a nemam absoutne ziadnu starost.. Nekupovali sme jedinu pomocku, nic, nemuseli sme nosit ziaden material, ako inde.. Jedine, co som kupovala, boli prezuvky a ubor. Moj sok pokracoval, ked som zistila, ze v triede funguju cast dna dve ucitelky, aby sa mohli venovat individualne detom. A to vsetko za ten isty normativ, ktory maju aj statne skoly, plus sukromne v tych casoch mali menej z podielovych dani, plus my sme platili v budove najom, co statne skoly samozrejme neplatia. Tak mi povedz, ako to ten zriadovatel dokazal vykryt?? Btw. dnes sa v tej sukromnej skole plati tusim 70 euro a stale funguju dve ucitelky a vsetko to, co som pisala vyssie. Zacala som sa o to zaujimat blizsie a napriklad v nasom meste funguje XY skol, kde polka budovy ziva prazdnotou. V budove pre 750 ziakov je ich 250. Ked skoly chceli zlucit, zdvihla sa obrovska vlna odporu a najviac kricali ucitelia, ktorym btw. bolo ponuknute zo strany ostatnych skol, ze mozu prejst s celymi triedami. Skola sa nakoniec nezrusila..A tak na ukor coho sa financuje prevadzka tej budovy? No hadaj.. A to je len jeden z prikladov samozrejme.. Takze ucitelia by sa mali obratit v prvom rade na zriadovatela, cize obec/mesto a pytat sa, ci ta ich skola nedotuje dalsiu poloprazdnu skolu, resp. ako sa mesto snazi hospodarit, ako sa snazi napriklad prenajat tie prazdne priestory a ako sa snazi ziskat aj dalsie financie na skoly.. Lebo presne o toto sa aj v tej sukromnej stara zriadovatel..Ak by sa zriadovatel spraval ako dobry hospodar, tak by bolo aj na vyssie platy, aj na odmeny a pod.. A este taka pikoska v nasom meste.Nie je nic neobvykle, ze primatorove podrztasky dostanu viac penazi, aby boli za tych "dobrych" v ociach svojich podriadenych. A skoly, ktore su "v nemilosti", tak dostanu len nutne minimum, tak jasne, ze nie je ani na minimalne odmeny..
@zuzanockamt
Tak si vyskúšaj prácu inde. Keď máš pocit, že si handra.
S tým mobilom celkom nechápem, nám volal učiteľ len raz, ked prišlo synovi zle a to volal zo školského telefonu, inak všetko riešime cez edupage, súkromné čísla učiteľov ani nemáme.
Je škoda, že kopec učiteľov je vyhoretých a nebaví ich to a potom sa to prenáša na deti a rodičia potom sú nespokojní.
Je to začarovaný kruh a neviem, aká suma výplate by to zlepšila.
Skôr to vidím tak, že rodičia často vidia, čo sa deje, napr synova matikarka si zobrala týždeň dovolenku pred zimnýmni praázdninami, a po prazdninách napísala, ze ešte týždeň nebude v škole, lebo je dovolenke v zahraničí 🤦🏻♀️ mesiac voľna. Potom prišla, hodila polročne písomky a bolo vybavené. A takýchto príbehov má každý rodič viac…
@zuzanockamt o seba sa ani ja nebojím. Ale s postupnou automatizáciou bude potrebných čoraz menej ľudí. Nebude to o rok o dva ale z dlhodobého hľadiska
@akvi my mame vela deti a malo priestorov, musime rozsirit k septembru o 3 triedy aby sme sa pomestili. deti vela. Po 25 prvakov. Na druhom stupni po 30 deti. U nas to v tomto veru nebude. Sme radi za deti. U nas nenajdes prazdne priestory ani poloprazdne triedy. Skola ma okolo 700ziakov.
.
@u2jana vyhoreta môže nyt aj predavačka, lenže to ľudí nezaujíma, pritom plat s učiteľom majú rovnaký. K vyhoreniu môže kľudne prispievať to, že je učiteľ správne nedocenený . Peňazí malo, povinnosti veľa, ktoré si nosí domov, plus výborní chápaví rodičia, ktorí mu spríjemňujú život. A že si učiteľ vezme dovolenku? Vážne? To nemôže? Učiteľ misi byt stále v práci, lebo keď chýba je zle. Ale keď potom má voľno cez prázdniny , to je tiež zle. Trosku to máte poprevracane. Ako vám to vyhovuje. Učiteľ- handra.
@u2jana kde si ucitel dovoli ist na 3 tyzdne na dovolenku? Mimo prazdnin deti si vyberie 2 tyzdne? U nas nehrozi, netreba generalizovat.
@onedaynick no evidentne sa to dá, netuším ako je to na iných školách.
@u2jana ako je to na iných školách? dovolenku si môžem čerpať iba počas prázdnin, výnimočne deň/ dva, keď potrebujem niečo vybaviť (napr. súdne pojednávanie a tak). Za 18 rokov praxe som si NIKDY nemohla vziať dovolenku počas bežnej prevádzky školy, či škôlky a ísť relaxovať.
Zaujímalo by ma, ako potom vykryli prázdninové dni, pretože aj počas prázdnin často pracujem. Napr. aj teraz 🤷🏻♀️ (momentálne mám obednú prestávku).
Každý sa potrebuje zrelaxovať, nech už robí čokoľvek. Ja som tiež vyhorela, pretože mi dovolili brať týždeň v lete a týždeň v zime dovolenku ( nemal ma kto zastúpiť v práci) a mala som malé deti, tiež som bola vyčerpaná celý rok takto ťahať. A myslím, že každej matke dobre padne keď má cez prázdniny dovolenku. Pre každú je obtiažne vykryť prázdniny deťom. Takže by tak, či tak brala dovolenku hlavne cez prázdniny.

@nanka3 ona je vlastne učiteľ a sčasti aj asistent,tak vlastne asi preto ma toľko