icon

Koľko by mali zarábať učitelia?

28. feb 2023

Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.

micusa2222
1. mar 2023

kto na Slovensku zarába slušne ? Ani jedna profesia nie je dobre ohodnotená, od murára, cez pekára, upratovačku, ..a mohla by som menovať celý zoznam../ samozrejme neuvádzam výnimky - politikov, podnikateľov/...

terezka1947
1. mar 2023

@apolka77 neviem,ale ako môže učiteľ naučiť na hodine niektoré učivo bez toho,aby si žiaci ešte doma nesadli nad knihy?
Ešte tak prvý stupeň na ZŠ,ale neskôr musí aj žiak niečo pre vedomosti urobiť. Viniť iba učiteľa za zlý prospech zíaka je minimálne divné.

elmivelmi
1. mar 2023

priemwrna mzda ucitela by mala byt 1300 v hrubom,

terezka1947
1. mar 2023

V prvom rade na Slovensku nie sú ohodnotené VS odbory,čo chceme potom riešiť.
Nie je platovo ohodnotená zodpovednosť,kt.ten ktorý pracujúci má. Jasné,že je to potom demotivačné.

elmivelmi
1. mar 2023

@zobaka presne vsetci ny si zasluzili aspon tych 1300 v hrubom,hlavne ti co robia aj nocne a cez prazdniny nesedia doma.

zuzanockamt
1. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl Táto otázka je tu len s úmyslom provokovať. Opäť sa to zvrhne ako vždy pri týchto témach.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
rutyruth
1. mar 2023

@evica17 a čo robíš v stavbárine?

mogaa
1. mar 2023

Ja to poviem takto, všetci si zaslúžia viac, nie iba učitelia....učiteľ má 24hod. úväzok za týždeň, ty robíš raz toľko....a možno aj zodpovednejšiu prácu kde ide o niekoho zdravie alebo o peniaze....pomýliš sa a rovno to máš zosobnené....ja súhlasím že je to neľahká práca, ale ktorá je dnes ľahká? takže je pekné oháňať sa priemernou mzdou, ale tú nemá zďaleka ani polovica zamestnancov v iných odvetviach a tí tiež vykonávajú prácu rovnako zodpovednú....

nikaeli
1. mar 2023

@elmivelmi čakala som, kto prvý začne riešiť prázdniny 🤦🏻‍♀️ vyhrala si
@mogaa začínam o siedmej, končím o 15ej..

dskjhfdlkdjhl
1. mar 2023

@zuzanockamt mne je to jasne, ale napriek tomu, resp. prave preto som sa spytala a reakcie si citala, vsetko jasne😉

rutyruth
1. mar 2023

Inak ja tým tabulkam nerozumiem. Podľa mňa je to len orientačné a najviac závaží rozhodnutie riaditeľa. Mám kamošku čo na základke s jednou atestaciou cca 8 rokov praxe má plat 1400 e v hrubom. Ja, ak by som išla učiť na strednú školu, zacinajuci ucitel, akurát mám PhD. čiže by som nebola v úplne základej tarife by mi vyšiel plat 1250 e v hrubom + ak by som mala nejaké iné aktivity tak nejaký príplatok. Manžel zas na výške, docent 1800 v hrubom. Ja si zas nemyslim že majú až tak zle platy. To by potom museli dvihnúť každému. Stačí pozrieť profesiu aké sú tam platy. Ak nájdeš nejakú pozíciu za 1200 e tak je to úspech...väčšinou je tam všetko za menej...

zuzanockamt
1. mar 2023

@mogaa Učiteľ má za týždeň 37,5 hod a viac.

tykat
1. mar 2023

Podla mna kopec bab na konovi, ktore toto citaju teraz sedia s otvorenou pusou a cumia na tych 1300 priemer a rozmyslaju kde sa nabral.

jumama
1. mar 2023

@viestta Pozri vymery bytov, co si dala 70 m2 verzus 105 m2. Ceny starych zrekonstruovanych panelakovych bytov 3i okolo 70m2 Kezmarok 125 tis, Bratislava 195 tis, novostavbu v BA skoro niekedy az nechapem, kto si moze dovolit.

Na hypoteke to spravi skoro dvojnasobok pri dnesnych urokoch, kym to rodina za 30 rokov splati. Za 100 tis uver celkovo zaplatis kym ju splatis cca 200 tis. Za 200 tis. celkovo za 30 rokov splacania zaplatis cca 400 tis. A aj toto by si ludia mali uvedomit.

Dnes malo kto ma na to, aby kupoval v hotovosti, vacsina sa snazi dostat co najvacciu hypoteku. A to teda tych 30 rokov je takmer polka ludskeho zivota. Zivot rodiny s detmi prakticky cely. Potom uz decka odidu a zas si budu riesit vlastne byvania... mozno este ich rodicia ani nebudu mat dosplacanu svoju hypoteku, ked vyletia z hniezda.

Splatka cca 450-500 vs 950-1000 mesacne. Cize 30 rokov bude mat rodina s drahsim bytom o 500 eur mesacne menej ako rodina s lacnejsim bytom. Neda sa od toho vypoctovo utiect iba do tu a teraz. Ta rodina s drahsim bytom potreuje vyssi plat celych 30 rokov o tych 500 Eur.

Ak by tieto dve rodiny mali rovnake platy, tak ta s drahsim bytom bude celych 30 rokov mat o 500 Eur mesacne menej a teda aj o tolko nizsiu zivotnu uroven.

Samozrejme platy sa menia... ale za predpokladu, ze sa rovnako menia obom rodinam, ak maju rovnake platy na zaciatku...

zltamyska
1. mar 2023

2000€ v BA (a každý rok navýšenie minimálne o infláciu). Plat učiteľa by mal byť taký, aby to bolo exkluzívne povolanie, kde bude vedenie vyberať na miesto napr. matematikára z minimálne 10 kvalitných záujemcov (nie ako teraz, že horko ťažko nájdu vôbec jedného, niekedy aj znudeného, zničeného, neschopného). Potom by bola kvalita v školách, potom by vychádzali zo škôl vzdelanejší ľudia, potom by stúpala celková životná úroveň v krajine a tým pádom aj priemerné mzdy.

slovenka753
1. mar 2023

Plat je mizerný. To nie je o com. 1300 v hrubom je na dnešné ceny žalostne malo. Ale keď sa zamyslím nad svojimi učiteľmi veľmi malé percento by si zaslúžilo viac. Boli tostari vyhoreni ľudia, ktorí išli na zotrvačnosť. A vlastne aj mladi.

Za mňa by sa malo ohodnotenie odvíjať od toho koľko reálne naučia, ako učia a koľko tomu obetujú. Nástupné platy sú smiešne ale nemali by prekračovať iné nástupné platy - ľudia zo školy sa majú čo učiť. Platy po rokoch by mali vedieť zabezpečiť dôstojný život a mali by ich motivovat. Aká by to mala byť suma ťažko povedať, ale za mňa nie sú učitelia ti ktorý sú hodnotený najneadekvatnejsie.

Áno niektoré učiteľky venujú práci aj voľný čas, ale nie je to pravidlo. Moji stredoškolský vyučujúci točili materiály pripravené pred 10 rokmi alebo cez prázdniny a opravovali písomky cez voľnú hodinu. Čiže práca doma ako sa často omiela nehrotila. A tiež pozor na to koľko majú voľná - a to ho majú výrazne viac ako bežný zamestnanec.

rutyruth
1. mar 2023

@slovenka753 áno máš pravdu...na jednej strane sa učitelia cítia ukrivdení koľko malo zarábajú. Ale nevidia že končia niektorí aj o jednej o druhej. Ok, možno musíš čas obetovať príprave, písomkam ale však mesačný pracovný fond musia mať dodržaný, čiže aj popri výučbe majú dosť priestoru na to aby si to vedeli vykryť v pracovnom čase. V súkromnej firme, klientských centrách a iných zamestnaniach človek funguje 8 hodín vkuse. A ak som nemala čosi dorobene a mali sme dead line tak som po večeroch dorabala doma.Ak chce dnes človek nejak zarobiť tak zväčša jedno zamestnanie nestačí a veľa krát s manželom ficime po večeroch na pc a makáme. Neviem, mne príde práca učiteľa dosť v pohode, sice plat priemer, čiže pre chlapa živiteľa nič moc, no pre ženy, ktoré si prázdniny svojich detí vedia pekne vykryť je to fajn...

skolara
1. mar 2023

@loginexistuje nemalo. Každý má vyštudovanú vysokú školu. Prečo niekoho diskriminovať na základe bydliska?

autor
1. mar 2023

@kik2022 Rozpravajme sa prosim o hrubom plate. Cisty bude mat kazdy iny, ten zavisi od mnohych faktorov.

autor
1. mar 2023

@deedol Zial neviem si to v hrubom prepocitat, nakolko to je u kazdeho rozne. Vysvetlis teda prepocet z cistej mzdy na hrubu? Opacne to viem.

benit
1. mar 2023

@viestta veru v tomto pravdu nemas. U nas ucitelov niet. Bola som na skoleni a tam ucky z celej sr. Na vychode a na severe je boj o miesta, je to pre nich dobry flek za dobre prachy. Baba, ktota mala doktorat robi asistenta a caka uz 3 roky na fleka ucit biologiu lebo zasa ani dochodkyne sa domov nehrnu.

autor
1. mar 2023

@zuzanockamt Nic sa tu nezvrhlo.

nenne9
1. mar 2023

@evica17 ah, to mas nizucky plat na stavebneho inzinera:( ved tolko si dokazu zarobit stavebni robotnici u nas( nitra)

poopsie
1. mar 2023

Na čo tieto žabo-myšie vojny o tom ako sa v Ba nežije normálny život... Aj v iných regiónoch majú ľudia vyššie hypotéky... Napr, lebo nechcú bývať v kralikárni, tak si postavia dom... To majú byť potrestaní za to, kde žijú? Logikaneexistuje.... Čo bráni mestu Bratislava ako zriaďovateľovi škôl dať učiteľom na osobné príplatky? 🤔Nič, kľudne nech zarábajú viac.. Hmmm... Zase tá slávna veta, nie sú na to peniaze. Ak by to niekoho zaujímalo na výplaty nemá ani škola na strednom Slovenku.. Takže celé zle je to hore, lebo zase to riadia neschopní ľudia...

autor
1. mar 2023

@mogaa Ak vsetci dostanu viac, porastu ceny a budeme tam kde pred zvysenim platov vo vsetkych profesiach.

rutyruth
1. mar 2023

Inak toto mi príde ako nejaká konšpirácia. Takato diskusia tu už bola. Načo sú ti autor tieto dohady???

autor
1. mar 2023

@rutyruth Dakujem za tento pohlad.

deedol
1. mar 2023

Autorka, v hrubom mi to vyslo okolo 2200e

autor
1. mar 2023

@tykat Ak nerozumeju pojmu hruba mzda, tak urcite su prekvapene.

rutyruth
1. mar 2023

@nenne9 Tak stavebný inžinier pokiaľ nie je projektant, geodet, statik, zarobí o dosť menej ako stavebný robotník, alebo stavbyvedúci. Ak robí pripravarku tak tam sú dosť mizerné platy...