icon

Koľko by mali zarábať učitelia?

28. feb 2023

Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.

deedol
1. mar 2023

A s tym rastom cien to nie je celkom pravda. Staci sa pozriet na zapadnu europu - maju vyssie mzdy a ano, vyssie ceny byvania (hlavne vlastneho) a sluzieb, ale napr. ceny potravin, drogerie a oblecenia ci obuvi ako na slovensku.

poopsie
1. mar 2023

A ešte som sa chcela vyjadriť k úväzku, ktorý tu ktosi spomenul, to je úväzok - práca s deťmi, a ostatná práca sú tie zvyšné hodiny, ktoré učiteľ nerobí zadarmo v práci na doma... A často krát je to aj viac hodín, chcela by som vidieť učiteľku, ktorá si to stopuje a dá ruky preč od práce, ktorú musí mať na druhý deň pripravenú

zuzanockamt
1. mar 2023

Autorka
Ale zvrhlo, typické argumenty ľudí, ktorí nemajú predstavu, reálnu skúsenosť. Každú chvíľu je tu podobná téma. Prečo sa v spoločnosti neriešia platy daňových úradníčiek, predavačiek, policajtov, primátorov a starostov atď.

lauriik
1. mar 2023

V CR teraz pridali ucitelom a maju zarabat okolo 2000€ v hrubom. Myslim, ze by si to zasluzili aj slovensky ucitelia aby sa z ucitela stala lukrativna pozicia a neucila tam sama luza 😏

nenne9
1. mar 2023

@rutyruth :( to som netusila...myslela som, ze presne toto je poriadne zaplatena praca...tam je predsa zodpovednost a narocnost.

rutyruth
1. mar 2023

@poopsie ale toto je vo väčšine zamestnani. Nie len v učiteľstve. Pritom po oduceni už máš flexi time keď si to môžeš sama určiť a rozvrhnúť kedy urobíš prípravu. T.j. vieš si vykryť lekárov pre seba aj deti, vieš si vykryť družinu, vyzdvihnúť deti. Má to kopec výhod. V súkromnej sfére bezis s vyplazeným jazykom ráno odviesť deti, poobede vyzdvihnúť aj to veľakrát nestíhaš...

zuzanockamt
1. mar 2023

@rutyruth Vo väčšine škôl je pevná pracovná doba a pípaš sa. Lekárov si nevykryješ, berieš si priepustku so stiahnutým žalúdkom, že zase chýbaš (ak máš deti, ktoré potrebujú viac návštev lekárov).

rutyruth
1. mar 2023

@nenne9 predpokladám že ona nie je priamo v procese realizácie. Možno robí rozpočty. Tam až taká zodpovednosť nie je. "Iba" teda čo sa tyka cien...no niekedy je práve toto kameň úrazu. No ale veru, nie je to zaplatená práca...ale neviem, len tipujem čo robí. Snáď sa dozvieme 😁

poopsie
1. mar 2023

@rutyruth si predstav, že ja nestíham pri rannej zaviesť dieťa do školy a pri poobednej zobrať dieťa zo školy... Takže neviem o čom vravíš.... A som pedagogický zamestnanec...

rutyruth
1. mar 2023

@zuzanockamt ok a pipas si odkedy dokedy?

kvetinka75
1. mar 2023

a koľkoje človeku dosť? Niekomu možno 1500 niekomu ani 2000 by nestačilo.

zuzanockamt
1. mar 2023

@rutyruth Každá škola to má rôzne 7:00/7:30 - 14:00/14:30. Takže nerozširuj tu hlúposti, keď nevieš, ako to chodí.

rutyruth
1. mar 2023

@poopsie všetci pedagogický zamestnanci v mojom okolí stíhajú. Tak neviem kde je problem

zuzanockamt
1. mar 2023

@rutyruth Keď robí v ŠKD, MŠ, tak ťažko bude stíhať. Zase nevedomosť.

rutyruth
1. mar 2023

A dokedy by si chcela aby si mala pracovnu dobu? Stále máš o hodinu kratšiu ako v bežnej práci.

elmivelmi
1. mar 2023

@nikaeli no,zasa mi nepovedz ze to je vyhoda,i ked na to mate dovolenky a paragrafy,ocr

poopsie
1. mar 2023

@rutyruth ale tu hodinu robíš doma a podrobne vykazuješ do výkazu prácu na doma... Píšeš presne čo si doma robila od kedy do kedy

rutyruth
1. mar 2023

@zuzanockamt tak my sa bavíme o učiteľoch. U nás učitelia ŠKD nemajú.

rutyruth
1. mar 2023

@poopsie tak to máš blbeho riaditeľa. Známa tak príde domov a vyvára muzovi

poopsie
1. mar 2023

@rutyruth a učiteľka v MŠ nie je učiteľka?

zuzanockamt
1. mar 2023

@rutyruth A učiteľka v MŠ je čo? To nie je učiteľ? A veru aj učitelia makajú v ŠKD, keď treba.
Proste nemáš predstavu o tejto práci.

kvetinka75
1. mar 2023

@nikaeli ale prosím ťa, zase sa netvárte že robíte celé leto. Medzi kámoškami mám dosť učiteliek. Pokiaľ nie sú vo vedení, tak končia v lete ešte pred 6.7. a nastupujú predposledný augustový týždeň. Všetky ostatné týždne sú doma, Muž má sesternicu učiteľku, tá si to nevie vynachváliť. Pri deťoch nepotrebuje nikoho na stráženie. Skoro cele leto je doma. Učí na strednej. Má viac predmetov, tak robí do tej 14.-15 tej ale to robí aj bežný zamestnannec vo firme a má zimné prázdniny, cez jarné je doma + leto.

rutyruth
1. mar 2023

@poopsie ok. To máš pravdu

poopsie
1. mar 2023

@rutyruth oni majú blbého riaditeľa, keď porušuje dva zákony... Keď ti tak leží známa v žalúdku, vybav im inšpekciu

rutyruth
1. mar 2023

@poopsie každý si volí povolanie sám. Ak by ti to nevyhovovalo tak tam nie si. A môžeš robiť čokoľvek iné. Ja som odmietla ísť učiť. A nebudem sa sťažovať aký mám tam malý plat alebo ako som ukrivdena...

poopsie
1. mar 2023

@rutyruth Ani ja sa nesťažujem, nemám vysokú školu. Ale keby ju mám, tak nie je to až taký rozdieľ 🤔

domiklik
1. mar 2023

Odpoviem ti veľmi jednoducho. Plat by mal byť taký vysoký, aby učili najlepší z najlepších, aby bol zaujímavý aj pre ľudí z praxe... Aby si nemala nevzdelane deti, aby školy neprododukovali do života nepoužiteľných ľudí, a v neposlednom rade, aby naša slovenská mentalita nebola taká aká je...

huginko
1. mar 2023

Teraz sa im zvýšilo dosť. Majú akurát. Viac ako vo verejnej správe.

anetka34
1. mar 2023

@rutyruth Presne, platy ostatných sú tiež biedne. Ja mám ekonomick é VŠ vzdelanie, 20 rokov praxe, ale tam keď nájdeš plat 1200€ v hrubom , to je veľký úspech. Minule tu akurát jedna písala, že robí tým učiteľom mzdy a ona ako účtovníčka zarobí 800€ v hrubom, že ide preč a je zvedavá, kto bude tým učiteľom tie výplaty počítať.
Ja nechcem brať učiteľom právo na zvýšenie platu, ale prečo sa stále bavíme o učiteľoch? Koľko je povolaní aj s VŠ a zarobia menej. A povedzme si úprimne, prácu si tiež koľkokrát berú domov, takže tých hodín majú počas roka omnoho viac. A neustále musia riešiť kam dať deti cez prázdniny. Kto neskúsil súkromnú sféru, nevie.

akvi
1. mar 2023

V prvom rade by štát mal prestať vnucovať túto "službu" všetkým pod hrozbou sankcií a v druhom rade by mal uvoľniť "trh" so vzdelávaním. Potom sa môžeme baviť o platoch učiteľov. Pretože školstvo v tomto "znení", ja napríklad odmietam, čiže čokoľvek, na čo sa musím skladať z mojich daní, tak je až príliš, čiže aj platy.