icon

Koľko môže vynášať chovná stanica čiváv?

17. okt 2024

Len cisto zo zaujímavosti,ak by to nevynasalo robili by to ludia len z lasky?
Dnes som sa nahodne (kvoli klientke)ocitla v jednej chovnej stanici, chovna stanica na čivavy.Tych malych ,ustekanych civav tam skákalo naozaj asi 40.Jedna civava stoji 1500-2000x 40 to je celkom slusny prijem.
Tie peniaze su krasne ale ten dom a zahrada vyzerali.

Strana
z2
autor
17. okt 2024

@ukgirls To bolo 40 malych(dobre s mojim odhadom😀)vatsie som nerátala.Ale kazdopadne je to jej vec.Hlavne nech sa dobre stara a ked aj zarobi,za tu pracu a zničený dom by mi to nestalo😀

heln
17. okt 2024

pred mnohymi rokmi som si kupila psa civavu s PP, aby mohol byt chovny bola som s nim na vystavach a na bonitacii na klubovej vystave niekde v Poprade. to bola ta lahsia cast. nakryt sucku sam nevedel, chcel, o tom potom, ale nevedel trafit a rychlo sa vycerpal, takze sme nakryvali za pomoci chovatela, ktory mu to tam strcil. sucke sa narodili dva krat dve mladata, velke ako mysi, z oboch vrhov prezilo len jedno mlada.
to co ty opisujes nemohla byt chovna stanica ani nahodou, ale mnoziaren. pan, co mal tu sucku, neskor mal chovnu stanicu na civavy a papilony, ale isto ich nemal 40. ono je to makacka vypiplat take male steniatka aby vobec prezili, kazde cistokrvne plemeno ma urcite svoje zdravotne problemy, civavy maju napriklad casto zapal oci.
a ano,su ludia, ktori to nerobia pre zisk, ale pre lasku k uvedenemu plemenu psa.

betulinka1
17. okt 2024

Tak ale potom by nemohla predavat za take ceny. Chovatelia su tak trosku postihnutí a oni si majiteľov vyberajú. Na druhej strane ak by to bola “mnozitelka” nema psikov v dome. Su v nejakych chajdach, okupu len jedno stena ak vobec, ktore si ides prave kupit. Mala som jednu civavku, ktoru veterinarka odobrala mnozitelke, mala byt chovna ale nevedela otehotnieť. Mnozitelka ju prisla uspat, lebo uz mala rok a nebola tehotna 🙈🙈🙈🙈. Veterinarka nemala na to srdce a skoncila u mna. Akoze taky smrad si este nezazila, nevedela co je to cikat vonku na tráve, kakat to uz vobec nie, ona nezula jedlo, ona ho cele prehĺtala aby jej ho niekto nezobral. Inak to jej ostalo do smrti. Volala som ju vysavac, lebo u mna by si nenasla jednu omrvinku. Ta veterinarka robila aj pre utulok a videla som par videi a fotiek ako je to v mnoziarni. Ved si vyhladaj tu pani na fb ci na insta. Tam uvidis, ci chodi po výstavách alebo ako sa chváli úspechmi jej civaviek. A ak aj množí bez papierov ale psikovia sa maju dobre u nej, spinkajú na gauči a maju jedlo, su s nou, za mna je to v poriadku. Ale ceny by nemohla davat 2000€.

btus
17. okt 2024

mám chs. Koľko vynáša? Nič. Za 8 rokov sme mali 3 vrhy. Dohromady 11 šteniat. Keď napočítam peniaze za uchovnenie fenky, výstavy, zaplatenie krytia, veterinár, kontroly fenky , všetky odčervenia a očkovania šteniatok, kúpa klietky, granuly, mlieko ( áno, dve šteniatka som krmila mliekom, lebo nechceli cicať, balíček pre nových majiteľov, papiere...... No zisk? 0 E. Ak by to človek nerobil z lásky, tak šteniatka nemáme. A máme doma dve fenky. Momentálne už ani jedna nechovná. Takže tá pani, ktorú spomínaš má isto množiareň.

colsami
17. okt 2024

@autorka tak ako, nasla si ju na nete? Ako sa vola jej chs? Pripadne inzerat na bazosi? Isto vies ako sa vola ta zena.

stanka_k
17. okt 2024

Vyšetrenia, RTG.... Skúšky, výstavy, súťaže (počítaj často mimo SR, cesta, ubytovania, štartovné)
Fena(naše) má štence max 2x za život. Často za asistencie dr, bežné výdavky ako očkovania, strava....
Platia sa dane a odvody z predaja šteniat ....
No si hlboko v mínuse.... pokiaľ to robíš, lebo ťa to baví, je to tvoj život, chceš do chovu priniesť, to čo má plemeno mať, chceš aby štence mali dobrý život (niekedy sa ti môže v dospelosti aj vrátiť, nikdy nebudeš, aké situácie sa udejú napr za 5,10 rokov...) alebo šteňa, ktoré vychovávaš, nebude nikdy chovné, či už zo zdravotných alebo povahových dôvodov, takže ti ostane "hladný krk"
ak to robíš pre €, máš milión psov, množíš ako na páse, produkuješ hocičo a rovnako rýchlo aj skončíš, lebo normálny človek ide po dobrom chove a nie množkách (aj keď s PP)
No známa ma pravdepodobne bez PP (dá sa to aj overiť v databáze FCI )

rozculena
17. okt 2024

@betulinka1 nie,nie je to v poriadku,ak množí bez papierov,aj keď sú psi v poriadku a v dome.

kiki68
17. okt 2024

Mnozka, nepoznam ziadnu CHS , kde idu jedno plemeno a maju nadherny dom, normalne maju pracu na uvazok a chov popri tom. Cize robota okolo toho, vikendy na vystavach…

cafelatte
18. okt 2024

Kupovala som si psíka z chovnej stanice, pani mala plemena pomeranian, pudlik, čivava,papilon. Aj táto pani chovatelka mala minimálne 40 psíkov v dome ci záhrade plus ďalšie fenky so šteniatkami ešte v krabici maličke. Ukazovala mi celu stanicu, fenky boli vsetko výstavné sampionky, chodili po výstavách, boli cvicene, vsetko si vyzaduje vela casu. My sme brali fenku ktorá bola zo 4 šteniatok, jedno sme kúpili my a 3 išli do Talianska. Chodila nakryvat fenky tiež do zahranicia, za to sa tiež platí, všetko psy s rodokmeňom, oceneniami. Bola som tam asi 3 x, a je to drina práca, keď sa šteniatka rodia, veľa krát treba cisársky rez, potom starostlivosť o matku a mladé, pani tam mala minimálne 5 okotenych matiek, cele noci kontrolovat, dokrmovat, vela krat vsetky steniatka nepreziju, vo všetkom sú veľké peniaze, žiadna dovolenka mimo domu, nemôžeš odísť od zvierat. Niekto kto k tomu nemá vzťah, to nevydrží robiť. A pani nepredá psíka len tak hoc Komu, a do rodiny k malým deťom vôbec. Plus pani s manželom majú ešte svoju prácu. Psíky predáva po 2 tis s papiermi, celou dokumentáciou, pásom, čipom, ale tie náklady sú náročné, hlavne starostlivosť veterinára, vyhrievané pôrodné boxy pre matky, vystavy atď. Nám povedala ze ak chceme mať šteniatka, musím ju začať cvičiť, musí absolvovať niekoľko výstav s neviem akým hodnotením a ona dohodi otca šampióna, ktorého musím zaplatiť cca tisícku.

margitaf
18. okt 2024

Mnozky sú aj s PP zase až také prísne podmienky v tých kluboch nie sú ,niekto cestuje 5000km za krycím psom a dá za krytie 2500€ a suku do chovu si kúpi za 3000plus letenka 1500 a vrh má raz za xy rokov keď si niečo chce nechať ,a niekto suku za 800 a kryje tým načo natrafí vrhy niekoľko krát za rok a nenecha si nič lebo vie,že je to naprd a z 300 psov sa mu vydaria tak desiati....aj chovateľské stanice si treba vyberať ,

autor
18. okt 2024

@margitaf Tiez si myslim ze vsetko sa da zneužiť,castokrat psy z bazáru maju lepsie podmienky ako chovne stanice.Netreba posudzovať podla obalu.

autor
18. okt 2024

@cafelatte Takze mas tiez priklad.Ze kludnemoze niekto chovat aj 40 pp psov.

margitaf
18. okt 2024

Nejde o podmienky ,napríklad ja si vezmem psa skôr čo je odchovany na slame a suka sama bez pomoci na tej slame porodí ako cisársky na veterine a šteniatka na ružovej dečke s balíčkom ,záleží kto ako hlboko do toho vidí ,o bezpapierakoch sa nebavím to radšej útulok ,niekto chová kvôli niečomu kvôli nejakej línii ktorú chce zachovať ,kvôli povahe kvôli práci ,schopnostiam toho psa ,a niekto chová len preto aby mal biely fliacik na hlave a aj tie zdravotné testy ,niekto sa pýši tým že všetky testy sú čisté a dbk A ,ale ako sa hovorí ,nechovame aby sme testovali ale testujeme aby sme chovali ,aj Bckove psy a psy prenášaci chorôb môžu byť vhodnejší ako čisté psy,len treba vedieť s čím to spojiť ,osobne by som nikdy za psa bez PP nedala viac ako je adopcny poplatok v útulku ,buď chcem plemeno kvôli niečomu alebo mi je to jedno a chcem malého,stredného ,veľkého psa ktory bude mať povahu bohvie akú hlavne nech vyzerá

autor
18. okt 2024

@margitaf Tak mna tato tema az tak nezaujima,pes ako pes.Skor sa cudujem kto pricetny ma ch stanicu s civavami,som len nieco chcela zavolat a v telefone stekalo tych 40 civav😀 Naozaj to musi byt zena s oceľovými nervami ked tento stekot ma minimalne 12h denne😉

margitaf
20. okt 2024

Predpokladám že to bola stará dievka bez rodiny 😃a robiť sa jej nechcelo ,pricetna byť nemusí ale chov môže mať kľudne registrovaný,tie podmienky zas nie sú také prísne a po ďalšie záleží aj čo robí s nechovnymi psami,suka stráca chovnost v 8rokoch ale ďalších 8este môže žiť ,tak či si ich necháva alebo ich dakam posúva

Strana
z2