icon

Koľko voľna naozaj majú učiteľky?

20. dec 2023

Teraz mi znama hovorila ze su doma od piatku do 8.januara. Okrem toho bola doma 2 mesiace v lete, tyzden jarne prazdniny, pol rocne prazdniny a pod. Clovek zamestatny vo firme ma narok len na 25 dni dovolenky. Na nikoho neutocim, neurazam len chcem vediet v com je hacik.

mandzula
20. dec 2023

@simsalabim k tomu pohyblivemu - ak chces rano stihnut dieta supnut do skolky, poobede ho zas nestihas vyzdvihnut plus je ine, ked tahas vkuse a ked si das doma pauzu a mozes pokracovat, kedy chces. Mam susedu ucitelku a vidim jej rezim, deti si rano rozvezie, poobede cestou z prace pozvaza domov, hned ju vidim s nimi vonku, ma na ne podstatne viac casu a energie, ako clovek, co pride domov o piatej.
Aj moja svokra bola ucitelka, takze mam info a dojmy z prace priamo od nej.

mamusa123456789
20. dec 2023

V živote by som nechcela robiť učiteľa, riaditeľka z dcerinej školy niekedy chodí do práce aj cez víkendy

mandzula
20. dec 2023

@mamusa123456789 to mas zas ale rozdiel medzi beznym ucitelom a riaditelom - ako v kazdej praci medzi radovym a veducim zamestnancom.

sorciera24
20. dec 2023

@mandzula jaaj,už mi je jasne....ty si ako moja svokra,ona tiež vidí susedu chodiť domov o 13tej a čuduje sa,čo ja v tej skole som furt dlhšie....no hold...inak p.mala skrátený úväzok ....ale svokra Videla! ...tak si vid....som nevedela koľko zavistlivych ľudí nsm ucitelov vidí do domácnosti, koľko čoho kedy robíme.....hmmm....ze vám nevadia politici s tým voľnom...

mewina
20. dec 2023

Autorka, šup doštudovať, (samozrejme externé štúdium je spoplatnené)
Kľudne sa môžeš pridať k nám... Učiteľov je v každom kraji nedostatok. Čo myslíš prečo??? Máme 45 dní dovolenky, ktorú môžeme čerpať len v čase prázdnin, inak nám nikto dovolenku mimo nich nedá. Keďže nám 45 dní nepokryje všetky prázdniny, chodíme do práce aj cez prázdniny a nesedíme si tam s vyloženými nohami. A ak si myslíš,že učiť dnešné deti (samozrejme česť výnimkám) je prechádzka ružovou záhradou veľmi sa mýliš.
Doštuduj a príď skúsiť!😉

mandzula
20. dec 2023

@sorciera24 moja suseda pracuje na plny uvazok. A mimochodom je to aj moja kamaratka, ktora si pracu v skolstve pochvaluje, lebo si sama uvedomuje, co jej v suvislosti s vlastnymi detmi umoznuje, takze to naozaj nie je o tom, ze jej cez okno ticho zavidim a nemam info.🙂
Sama povedala, ze zaciatky boli zlozite na pripravu, no teraz, kedze stale uci tie iste predmety, z velkej casti pripravu len recykluje.

sorciera24
20. dec 2023

@mandzula takéto učiteľky a názory nás štát fakt potrebuje!

autor
20. dec 2023

@tetapetra to vazne? Chudatka deti, to naco su potom take prazdniny...

autor
20. dec 2023

@mewina naco vam je potom 45 dni dovolenky, ked to aj tak nepokryje prazdniny?

basullinka
20. dec 2023

@tetapetra inak to je podľa mňa prehnane ale závisí to strašne od osobnosti učiteľa. My máme s kolegyňami tichú dohodu, že nedávame žiadne DÚ na Vianoce, resp. ja nedavam úlohy skoro vôbec počas celého roka....

simsalabim
20. dec 2023

@mandzula ano, ma cas deti pomedzi pracu zabavit a podobne - aj moja sestra bola ucitelka. Ale robota do skoly ich pocka. Robia to po nociach. Mne sa nepaci, kolko ludi ucitelom zavidi a v podstate nic o tej praci nevie… ako kazda ina praca, ma svoje plusy a minusy. Kazdy si zvazi podla svojej momentalnej situacie. Ja nevidim, ze by sa takto zavidelo pumparom priplatok za nedelu ci novinarovi sluzobny notebook a mobil 🤷‍♀️ Ale na ucitelov si kazdy usta otvori. Je cas vratit tomuto povolaniu uctu a vaznost. Nech to robia a chcu robit sikovni ludia. Vysledky posledneho testovania to ukazuju jasne!!! Sestra zo skolstva po 10 rokoch odisla kvoli platu a studenti ju chodili domov prosit, nech sa vrati. Kamoska uci cely zivot - bavi ju to, studenti ju maju radi - ja zasnem, ako to vydrzi, lebo uci na byvalom ucilisti! Ja by som sa tam bala 🙈 Ale je tam preto, ze rodinu financne taha manzel. Skolstvo je prestarnute, ale kto tam bue ucit, ked okrem tej almuzny musia bojovat s odsudenim a zavistou spolocnosti a rodicmi, ktori ich ponizuju??

hellwant
20. dec 2023

Si trapna, inak mimochodom, mimo prazdnin maju problem s dovolenkou, kedze este musia dorabat aby pokryli vsetko. Strajky su za plat a nie dovolenku ty zavistlivka. Vsak chod robit ucitelku, ked budes dalsi cas doma sediet nad pisomkami,- opravovat, tvorit ich, ci musiet riesit ako ucit slabsich- tí maju inak osnovy a rodicov, co sa na teba stazuju a musis si robit atestacie aby ti plat nepadal, vytriezvies. Uvidis to uzasne volno.

miskakyska
20. dec 2023

Úprimne?
Ani 50 dní voľna by mi nestálo za tie nervy🙄
V dnešnej dobe musia mať učitelia nervy zo železa.
Ja ich úprimne obdivujem ..fakt

simsalabim
20. dec 2023

@mandzula a prave ta recyklacia je chyba! Takto by to nemalo byt. Treba reagovat na potreby jednotlivca, ucit inovativne, task-based, problem-based, challenge-based education, len to je narocne na pripravu a treba to vediet viest.

basullinka
20. dec 2023

@simsalabim ♥️ krasne si vystihla to, čo nas častokrát s kolegynami trápi najviac: nedostatok energie bojovať s odsúdením a závisťou spoločnosti a najmä rodičmi (ktorí sú vždy najväčší odborníci na didaktiku, ale len na teoretickej urovni)

mandzula
20. dec 2023

@simsalabim ja ucitelov v mojich prispevkoch neponizujem, rozhodne im tu pracu nezavidim a ani tu dovolenku, sama by som ucit nezvladla. A ako pises, kazda praca ma svoje plusy a minusy, no mam pocit, ze prave ucitelia si tie plusy nevedia priznat, hoci tam jednoznacne su.

sorciera24
20. dec 2023

@simsalabim presne,ja by som sa ako učiteľ hanbila priznať,že takto učím....toto je to najhoršie ako učiť....

mandzula
20. dec 2023

@simsalabim a presne z tohto dovodu som napisala, ze pripravu z velkej casti recykluje, pretoze urcite veci sa proste nemenia, ine treba operativne menit.

simsalabim
20. dec 2023

@basullinka pocuvam to od kamosky a pocuvala som to od sestry. Moje deti mali stastie na viacerych skvelych ucitelov, preto si ich pracu nesmierne vazim. Len ma velmi mrzi, ked vidim a pocuvam, ze tych skvelych ucitelov je coraz menej. Moja dcera ma mladeho obciankara, ktory hodiny vedie tak, ze cita z wikipedie!!! Mlady, co by mal byt plny energie a napadov, s uzasne praktickym predmetom do zivota - politika, ekonomia… a on cita, CITA!!! Wikipediu 🙈

hellwant
20. dec 2023

@simsalabim smutne

viestta
20. dec 2023

Ty radsej do skolstva ani nechod. Zavist s tebou trieska a kto este vie akymi dalsimi neduhmi trpis.

sorciera24
20. dec 2023

@simsalabim to ani nepíš!tiež som obn a sa mi nozik otvára vo vrecku a áno mam mladých praktikantov,kt. presne takto učia....hrôza....tak kde chceme posúvať kritické myslenie? Ale tit výsledok, že o učiteľstvo reálny záujem s chticom učiť ozaj nie je

simsalabim
20. dec 2023

@sorciera24 neblazni! Tak oni to musia odniekadial mat, kto ich takto pripravuje na ucenie 🤔
A mas pravdu, tento predmet otvara take moznosti pre kriticke myslenie a vselico ine… a nic z toho 🤷‍♀️

sorciera24
20. dec 2023

@simsalabim no VS nie!....fakt je to na danom človeku,bud to v tebe je a chceš učiť inak alebo nie,kašleš na to a čítaš z Wikipédie...do kelu

macik166
20. dec 2023

Choď za učiteľku a zistíš aká to je strašná robota. Mala som v triede deti s rôznymi poruchami učenia, ale asistenta mi nedali žiadneho. Myslela som si, že sa zbláznim.

ikaja
20. dec 2023

Len treba brať do úvahy aj to, že nejdú s čistou hlavou domov, nezatvoria skrinku v satni, nebachnu dverami na triede kedy ich nejaké dieťa dozerie, ich práca pokračuje aj doma, príprava na ďalší deň, to už nikto nevidí, dovolenku počas roka si len tak zobrať nemôžu kedy sa im zachce a nie, nie som učiteľka
Majú môj veľký obdiv, lebo teraz učiť túto generáciu deti nie je med lízať .. takže podľa mňa si to voľno zasluzia na regeneráciu nervov, venovaniu sa rodine keďže určite počas týždňa na to moc času nemajú ..

basullinka
20. dec 2023

@mandzula úprimne, keby učitelia nemajú toľko dovolenky, tak nemá kto realne učiť po pár rokoch, lebo prvá polovica učiteľov je na psychiatrii a druhá je vo väzení... 😅 A k tomu recyklovaniu, aj keď sa ti "určite veci nemenia" vždy, vždy, vždy sa ti mení to najhlavnejšie, a to sú deti....každá trieda je iná, každé dieťa je iné a ta príprava na hodinu nie je ani tak o tom učive, ale o tom, ako ho podať tej konkrétnej triede tak, aby si z neho zobrali, čo najviac. A nie sa mechanicky naučili a odrepkali všetko, ako na Hviezdoslavovom Kubíne...

jana_eyre_2
20. dec 2023

Nechápem prečo máme na Slovensku nedostatok učiteľov, keď je to podľa toľkych ľudí tak lukratívna práca že nemajú právo sa ani posťažovať.. 🤪

angelinja
20. dec 2023

@mewina prosim prestante vy ucitelia ze dnesne deti, detis u take aky je svet, ja by som mohla hovorit o tom aku ma moj maly zastupujucu ucitelku stavim sa ze to by tu ludia otvarali oci, nesmu sa smiat, stoja 15 minut za trest, dostal facku a este dalsie a dalsie veci, a pridam k tomu ak by si chcela..zabrdnut tak..., sme normalna rodina, neni sme rozvedeni, syn ma same jednotky, nikdy s nim nebol problem s ucenim ani na kruzkoch ani nikde ale mozno je problem s ucitelmi v skole...tie deti 1-4 NESMU SKORO NIC.....a potom amte deti 5-9 a tam sa asi aj ucitelia boja, ale tam sme este neni....ano je trosku taky ze nesedi v kute a povie si svoje a vies co???bohuzial to treba ale prstante uz na deti hadzat stale spinu, ja sa im necudujem ja ked vidim tie knihy uz pre prvakov nema to ziadny ucelyn sled, tam zelene, hentam oranzove, tam je pismo v gulicke, hentam je zas v obdlzniku uz len tie ucebnicu su ako na kolotoci, ved nemozu byt klasicke ucebnice ako sme aj my mavali???normalne farby a v riadkoch.to som len odbocila ale suvisi to s tym vsetkym, na deti je kladeny obrovsky tlak , ja mam 38 rokov a pamatam si ked som bola na zakladnej aj strednej, atd atd atd..takze ano ale suhlasim su aj zle deti a viete kto vam pomoze?nikto lebo nasho maleho ked bil ukrajinec v triede v case kedy sa nesmelo na nich ani len zle slvo povedat tak vsetci davali hlavu do piesku ...takze takyto su dnes ucitelia, cest vynimkam

egrese
20. dec 2023

Chápem, že to niektorých rodičov hnevá, že máme dosť voľna. Áno, reálne mám voľno vždy vtedy, keď majú moje deti. S odchodom z domu je to tak, že sa snažím byť v práci cca 7.15 - ako sa dá, z roboty odchádzam kedy chcem - niekedy o jednej, niekedy o piatej... Všetka robota si ma počká, žiadny strach. Ale ver, že toto je už jediná istá výhoda. Učím 25 rokov, stále sa musím chystať ako začiatočník (vždy sú iné deti, ktoré majú iné potreby, iné tempo práce, iný štýl učenia im vyhovuje...takže nikdy nebudeš to isté učivo učiť tým istým spôsobom). Vyťaženosť a únava je neskutočná a nikdy sa neodosobním od toho, koľko veľa rodičov si o mne myslí, že som vlastne len chudera, čo nevie robiť nič iné tak musí učiť. Ale presne ako hovorili baby - je to aj práca ako každá iná - má výhody a nevýhody.