icon

Konflikt so zdravotnou sestrou počas praxe

6. nov 2025

Konflikt so sestrou počas praxe na oddelení. Baby čo som videla a tá moja huba nevymáchaná..... zatiaľ som praktikantka ale svedomito sa pripravujem,vzdelávam,milujem tú prácu. Sestra išla zacievkovať pacientku. Ponúkla som sa že pripravím sterilné pomôcky. Ona kričí že už všetko má na podnose. Vravím ale veď katéter sa zavádza sterilne 🫣 a vy máte na podnose nesterilné rukavice atď. Ako som išla pre sterilné pomôcky... prídem a sestra zavádza katéter ešte bez mesocainu bez gélu,na sucho a v obyčajných nesterilných rukaviciach. Skoro ma vykotilo. Pacienta sa krútila od bolesti strašné niečo. Dodržujem zásadu že pred pacientom sa neriešia karhania ale toto mi akože nedalo. Ja som bola tak vytočená z prístupu sestry a tak mi bolo ľúto pacientky....
Mali sme veľkú výmenu názorov. Neexist aby sa cievkovala žena bez navlhčenia cievky a ešte to neurobila sterilne. Ohrozila pacientku nozokomiálkami. Vynadala mi čo si to dovolujem nebude ju praktikantka poúčať lebo ona tam robí dvadsať rokov !
Tak takýto prístup k pacientom je v nemocnici...

Strana
z3
huxy
6. nov 2025
@kiki68

@janage to by robila cirkus hned, taketo typy totiz vedia byt citlive led ide o nich a ich deti. Neviem ako by sa ta sestra tvarila, keby napr ja v skolke necham jej dieta zjedt napr kriedu a poviem si, ved da iba dogrca to teliatko male. Pritom vsetky taketo preslapy pri praci s ludmi mozu mat velke nasledky, cim su zranitelnejsi, tak tym je to vacsie riziko

@kiki68 nepíš o mne bludy, keď ma vôbec nepoznáš.

oslo1
6. nov 2025

Som sestricka so skoro 25 rocnou praxou.

Najhorsie na postoji tej sestry co cievkovala bez asepsy a antisepsy bolo, ze to je uz kultura, je to uz zavedene tak, ze tak co uz to urobi.
Takato kultura bola aj v jednej londynskej nemocnici na specializovanych oddeleniach. 5 oddeleni sa rozpustilo, sestry sa pomiesali a kazda mala supervision na urcity cas. Tuto to treba riesit zvrchu, lebo velmi casto to vsetci vedia, ale nikto nic neurobi.
Dobre si urobila, ze si to oznamila, tu sa bezne taketo veci hlasia (pracujem v UK).
Bohuzial na slovensku sa nemozes ozvat a ked to oznamis, tak si udavac, spina a podobne.

Ja som nieco podobne zazila este ako praktikatnka na kramaroch.
Sestricka vytiahla z vrecka na uniforme taky nadstavec a pichla to do iv NaCl 1000 ml, vytiahla od tial 500 ml a potom tam dala normalne ten infuznu hadicu (iv drip set). Nosila to roky vo vrecku, s holou rukou to pichla do tej flase a hrda na seba, aka je super to potom podala pacientovi do zily. Moja ucitelka (profesorka) ju este pochvalila, ze aka je sikovna. Tu by dostala padaka a pravdepodobne by stratila aj registraciu.

Ja som tiez vela veci zazila, tiez sa ozvem a kludne idem aj za sefkou, vsak my mame pacientovi pomahat, nie skodit.

kiki68
6. nov 2025
@huxy

@kiki68 nepíš o mne bludy, keď ma vôbec nepoznáš.

@huxy nepoznam, ale takych je kopec a je to skodna v kazdej oblasti, kde maju taku mieru zodpovednosti. Ano, kopec predpisov je prave kvoli tomu, ze inak by to xy ludi robilo bez nejakych vycitiek. Napr to 2 rocne dieta to nema ako povedat, ze co sa tam udialo. Zaroven je to zivna poda pre traumy a ich prenasanie dalej. Bud ten job robim na 100%, alebo idem robit nieco ine. A ano, tieto pozicie su prsve nachylne na burnout.

janage
6. nov 2025
@huxy

@janage som si veľmi dobre vedomá toho, že sestry sú rôzne. Všade sa nájdu dobré, milé, ale aj nepríjemné, až drzé. Bohužiaľ nikto ich nezmení...ani ja ako jednotlivec, dokonca ani vedenie často takéto (ba väčšie) prešľapy, nerieši.
Mimochodom, zdravotník, ktorý je zároveň pacientom, sa nemá o nič lepšie ako "obyčajný". Všetko je to len o tom, aký konkrétny človek-sestra,je. A nezmôžem s tým nič ani ja, ani vy, nikto 🤷🏼‍♀️

@huxy tu nesuhlasim. Minimálne termíny vyšetrení majú skôr. Plus nezažila som nikdy, aby doktor zjapal na chodbe na pacienta, ktorým bol iný doktor. Či sa o ňom posmešne vyjadroval a pod.
Ja razim teóriu že ak ty si slušný, milý tak aj odozva bude v takom duchu a každý môže mať zlý deň.
Ale aj osobne som na vlastnej kozi či pri deťoch zažila kde čo. Aj na slušnú otázku navrieskanie na chodbe plnej pacientov. S dr.som sa rozlúčila toto bolo u mňa už max.cez. Zaujímavé tiež bolo, že naziapal na mňa, ale aby dvíhol telefón a vybavil si to s kolegom, ktorý ma poslal, na to už nemal asi čas.
Ja som za to, aby bol každý adekvátne zaplatený, len mam pocit, že niektorí by chceli západné platy, ale spravanie majú ako z ďalekého východu.

sisaka
6. nov 2025

@huxy ty asi nerobíš v zdravotníctve, preto také príspevky. Na hocijakom inom pracovisku, fajn, chápem. Ale v zdravotníctve? V žiadnom prípade. Tam ide o životy, žiadne také, aby sa kolega neurazil a aby som mala kľud v práci atď.
Súhlasím, ide o nastavenie spoločnosti a aj samotného zdravotníctva.
Pracujem v zdravotníctve 20 rokov, v nemocničnej lekárni a mame vypracované do detailov procesy, riešenie chýb, oznamovaci systém všetkých chýb ktoré mohli spôsobiť ujmu na zdraví, či živote alebo dokonca spôsobili na všetkých úrovniach zdravotníckej starostlivosti od upratovačov až po lekárov, skratka všetkých, ktorí sa priamo alebo nepriamo podieľajú na starostlivosti o pacienta. Od toho sa potom odrážajú nové postupy, prevencia chýb atď.

Keď vidím, že niekto robí niečo nesprávne, keď nájdem chybu som povinná danú osobu upozorniť, ak ide o chybu musím ju napraviť a som povinná ju ohlásiť.

levantinka
6. nov 2025

Dakujem za sestricky ako si ty ❤️💪

Nebojte sa nikdy ozvat.

huxy
6. nov 2025
@sisaka

@huxy ty asi nerobíš v zdravotníctve, preto také príspevky. Na hocijakom inom pracovisku, fajn, chápem. Ale v zdravotníctve? V žiadnom prípade. Tam ide o životy, žiadne také, aby sa kolega neurazil a aby som mala kľud v práci atď.
Súhlasím, ide o nastavenie spoločnosti a aj samotného zdravotníctva.
Pracujem v zdravotníctve 20 rokov, v nemocničnej lekárni a mame vypracované do detailov procesy, riešenie chýb, oznamovaci systém všetkých chýb ktoré mohli spôsobiť ujmu na zdraví, či živote alebo dokonca spôsobili na všetkých úrovniach zdravotníckej starostlivosti od upratovačov až po lekárov, skratka všetkých, ktorí sa priamo alebo nepriamo podieľajú na starostlivosti o pacienta. Od toho sa potom odrážajú nové postupy, prevencia chýb atď.

Keď vidím, že niekto robí niečo nesprávne, keď nájdem chybu som povinná danú osobu upozorniť, ak ide o chybu musím ju napraviť a som povinná ju ohlásiť.

@sisaka pracujem v zdravotníctve, práve preto písem, čo písem.

huxy
6. nov 2025
@janage

@huxy tu nesuhlasim. Minimálne termíny vyšetrení majú skôr. Plus nezažila som nikdy, aby doktor zjapal na chodbe na pacienta, ktorým bol iný doktor. Či sa o ňom posmešne vyjadroval a pod.
Ja razim teóriu že ak ty si slušný, milý tak aj odozva bude v takom duchu a každý môže mať zlý deň.
Ale aj osobne som na vlastnej kozi či pri deťoch zažila kde čo. Aj na slušnú otázku navrieskanie na chodbe plnej pacientov. S dr.som sa rozlúčila toto bolo u mňa už max.cez. Zaujímavé tiež bolo, že naziapal na mňa, ale aby dvíhol telefón a vybavil si to s kolegom, ktorý ma poslal, na to už nemal asi čas.
Ja som za to, aby bol každý adekvátne zaplatený, len mam pocit, že niektorí by chceli západné platy, ale spravanie majú ako z ďalekého východu.

@janage tak ja osobne som nikde skorší termín nedostala. Dokonca na urgente som dosť dlho čakala (bolo ocividné, že pracujem v nemocnici, mala som iniformu)

sisaka
6. nov 2025
@huxy

@sisaka pracujem v zdravotníctve, práve preto písem, čo písem.

@huxy tým horšie. 😔

anonym_c31a17
6. nov 2025

Nečítala som celú diskusiu ale k príspevku by som napísala len niečo z vlastnej skúsenosti. Pred pár mesiacmi som bola na operácii, hospitalizovaná týždeň. Staré sestričky nepríjemné, po injekciách od nich som mala modriny ešte 2 týždne, lieky mi nosili na holej ruky, že tabletku som jej vzala z dlane. Mladé sestričky úplný opak, milé, zaujímali sa o pacientov, žiadne modriny po injekciách a lieky nosili v tých sklenených miskách.

baldinka
6. nov 2025

Super!Neznizuj svoj.standart!Dcera sa ozvala,ked studovala,z pomsty jej dali C.Pritom dostala dve ponuky prace priamo od primarov z oddeleni,kde praxovala.Aj tak odisla pracovat do zahranicia.Nedaj sa.su ludia,ktori Ta ocenia,ludsky aj financne

anonym_c85de1
7. nov 2025
@baldinka

Super!Neznizuj svoj.standart!Dcera sa ozvala,ked studovala,z pomsty jej dali C.Pritom dostala dve ponuky prace priamo od primarov z oddeleni,kde praxovala.Aj tak odisla pracovat do zahranicia.Nedaj sa.su ludia,ktori Ta ocenia,ludsky aj financne

@baldinka nečudujem sa jej, ani nikomu, kto odchádza za lepšími podmienkami do zahraničia, pracovať v našom zdravotníckom systéme (ale aj iných systémoch) je proste neatraktívne. Mladí ľudia sú rozumovo už niekde inde, len naše systémy zaspali dobu.. a štát sa môže postaviť aj na hlavu, nepriláka nijakým spôsobom šikovných ľudí, aby pracovali v takých podmienkach, aké máme na SK. V sociálnom zariadení, kde som praxovala, bola pani, ktorá nemala nikoho, 40 rokov pracovala ako zdravotná sestra na JIS, napokon sa ocitla v tomto zariadení s tým, že dôchodol chodil rovno do zariadenia. Keďže to je málo peňazí, pani mala 2 plienky na 24hodín. Ráno dostala čistú plienku, celý deň v nej sedela na chodbe, večer sa odšikovala do postele a tam dostala čistú na noc. Vraj viac plienok pre ňu nie je. Na tej chodbe sedeli ľudia celý deň, áno boli dementní, ale schopní napríklad odvezenia na vozíku von na slnko, keď som sa opýtala vrchnej sestry, či s niektorými netreba ísť na vzduch, spucovala ma, že s takými ľuďmi sa von nechodí, že na čo, že oni už nič nevedia a že vraj kde ich budem potom naháňať dementov po areáli ( boli to 90r tetušky, čo neprešli z iby na chodbu), na tej chodbe ako sedeli celý deň a pozerali do steny, boli studení ako žaby, keď som ich pozakrývala dekami, bola som zase spucovaná, že prečo vyberám deky, že keď dostanú na obed polievku, zohrejú sa.., a takýchto situácií tam bolo každý deň aspoň 10.
Ako môže človek v takom niečom pracovať? To sa jednoducho nedá…

anonym_df04d8
7. nov 2025
@anonym_autor

@janka1224 potom ešte učiteľka naňm dávala prednášku že to čo sa učíme v škole ako to má byť a čo uvidíme na odd ako si sestry robia tak si nemáme brať príklad ale nemáme to ani komentovať

@anonym_autor nesúhlasím s tým, že nemáte komentovať to, čo sa robí nesprávne, ohrozuje život pacienta, spôsobuje zbytocne väčšiu bolesť.
Pridám sa však na stranu toho, že je dolezity spôsob, ako to robíš. Pokial chceš mat respekt, nevyvolávať konflikty, ale hľadať konstruktivne riešenie, ale aj okamzite zasiahnuť, da sa to rôzne.
Môžeš povedať pokojne avšak rázne napr. Nie, toto vám nedovolím. V žiadnom prípade nechcem, aby pacient trpel alebo bol ohrozený. Alebo hovor v “ja výrokoch”. Ja to takto odmietam robiť, chcem to urobit správne, sterilne a dodrzat postup..
Nemusíš poučovať, obviňovať, eskaloval konflikt.Neviem, mali by ste mat aj predmet Komunikacia v zdravotníctve, či cosi podobne, skús pozrieť asertivnu komunikáciu. Fakt je to dôležité pre vzťahy ale aj kvôli zmene, lebo inak sa druhy da automaticky do opozície a bude sa brániť

janage
8. nov 2025
@huxy

@janage tak ja osobne som nikde skorší termín nedostala. Dokonca na urgente som dosť dlho čakala (bolo ocividné, že pracujem v nemocnici, mala som iniformu)

@huxy ja som už kade kde odsedela v zariadeniach s deťmi, so sebou, často hodiny a vidím, čo vidím.. Plus okolie. Len posledne 2 prípady. Dr.uz nových pacientov neberie, ale keď zavolá kolegyňa či nadriadený, tak vezme. Rehabky v nemocnici xx ta istá diagnóza, ta istá poisťovňa. Cez známosti termín mesiac, mne bez známosti tak o pol až 3/4 roka.
A to mam nie jeden takýto zážitok A naprieč roznymi ambulanciami. Ja to chápem, že je to benefit ako v inom zamestnaní, kde je niecoho nedostatok a ľudia teda využívajú kontakty ktoré majú.
Lebo oolega kolegovi všade vyjde skôr v ústrety ako cudziemu. To je tu na Slovensku kde takmer nič nefunguje ako ma jednoducho tak. A už je to pomaly ako za sociku. Cez známosti a za iné výhody sa dajú veci urýchliť.
Neviem koľko máš rokov, nakoľko a ako často si už hladala lekára či pomoc, chodila doslova od Šavla k Pavlovi.
Urgent neriešim tam predsa ide do poradia podľa závažnosti stavu.
Ale myslím, že ak by si potrebovala neurologa, isto by si nečakala 4 až 6 mesiacov. Iste by ti nepovedali, choďte inde, mame plný stav.
A pozor toto nie je výčitka, len pomenovanie stavu tak ako sme ho mnohí na vlastnej kozi zažili a je mi úplne jasné, že to takto funguje v rôznych oblastiach, nie len zdravotníctve.

Občas si myslím, že ak by pacienti zažili tú únavu a pretazenost personálu,boli by milí a trpezlivejsí.
A naopak ak by zdravotníci zažili tú bezmocnosť a frustráciu, keď ta odbijajú od jedných dverí k druhým, keď nechápu, že ťa to fakt boli, že sa bojíš, keď ti ako akutnemu davaju termín o 2tyzdne, keď skôr ako sa dočká tvoja mama, otec dieťa termínu vyšetrenia, už ho nepotrebujú alebo niekto kričí, kde ste boli doteraz, potom by boli oni milí a trpezlivejsi k pacientom.
A spolu by bojovali za zmenu systému, ktorý tu je. A neboli by ani zabomysie vojny o to kam pacient patrí a kto ho vezme a boli by presne protokoly a každý pacient by dostal rovnako kvalitnú starostlivosť. A bolo by dosť lekárov a personálu a lekári by konečne navzájom spolupracovali.
Áno chápem, že problém je omnoho rozsiahlejší.
Len na jeho začiatku a konci je vždy človek.

anonym_36375a
8. nov 2025

@anonym_autor by som jej ešte povedala, že potom sa nečuduješ, že zdravotníctvo je v takom stave ak si sestra svoju pracu nevykonáva zodpovedne a ešte sa pochváli že 20 rokov

oblecenie99
8. nov 2025

Huha.. ja som mala pri prvom cisárskom také cievkovanie, že mám na to horšie spomienky ako na zotavovanie po reze. A ešte na to išla tak, že mi nič nepovedala, čo ide robiť, netušila som, či to je sestra či lekárka ma ide vyšetriť (menila sa totiž smena), a bez vysvetlenia do mňa tu cievku vrazila. Keďže pred druhou sekciou som v podstate nič necítila a normálne sa nepamätám ani na to, kedy mi tu cievku dali a kto 🙈 môžem si myslieť, že prvý postup mohol byť podobný, ako tebou popísaný? Aj by som tu dala po tých rokoch smajla, ale je to skôr na plač.

Strana
z3