Krivé obvinenie z krádeže v práci

w_shakespeare
9. okt 2014

Zdravím. Potrebovala by som poradiť ohľadom situácie mojej maminy. Asi pred dvoma týždňami vyhodil jej zamestnávateľ jednu jej kolegyňu s tým, že vraj kradla (aj keď to nie je pravda, dôkazy žiadne, len výmysly tretej kolegyne), keď sa jej mamina zastala, tak ju vyhodil tiež s tým, že ju do toho nič nie je. Teraz začali zákazníkom vysvetľovať, že ich obe vyhodil preto, že kradli, čo nie je pravda. Dokonca šéf mamine volal a kričal do nej, že je zlodejka. Vôbec nevieme, ako to riešiť. Mamina bola už aj za právničkou, ale tá jej povedala, že ak nemá svedkov, tak neuspeje. Svedkovia síce sú, ale nikto nechce ísť svedčiť, ako to už býva. Nevieme, čo ďalej, ale mamina a aj jej (už bývalá) kolegyňa si chcú očistiť mená. A proste nechceme, aby mu to len tak prešlo. Okrem toho chceme nahlásiť, že predáva veci po záruke, nevydáva bločky a majú peniaze bokom, čo je fakt. Nahlasuje sa to SOI alebo niekomu inému? Ak máte nejaké skúsenosti alebo o niečom viete, tak prosím poraďte.

klincek
9. okt 2014

@w_shakespeare ohladne tej kontroly (zaruka, blicky atd) kontaktujte SOI.
No a k vypovedi - ak mama dostala pisomnu vypoved (resp. okamzite skoncenie pracovneho pomeru), musi tam byt uvedeny nejaky dovod. Ten dovod musi byt nielen pravne, ale aj skutkovo vymedzeny tak, aby bolo jasne, z akeho konkretneho dovodu sa vypoved dava. Ak islo o kradez, zamestavatel musi mat dokaz o tom, ze ku kradezi doslo. Iba na nom mohol vypoved zalozit. Pokial take nieco nema, je mozne mu pisomne oznamit, ze vypoved povazujes za neplatnu a chces, aby ta nadalej zamestnaval (teda mamu), a pokial jej neumozni okamzity vykon prace, poda zalobu o urcenie neplatnosti vypovede. A nie je pravda, ze zamestnanec (teda mama) v pripade sudneho sporu musi dokazovat svoju nevinu..tu je dokazna povinnost postavena opacne, o ohladom na zvysenu ochranu zamestnancov - takze je to tak, ze zamestanvatel by musel dokazovat, ze ku kradezi doslo..neviem, preco vam to prvnicka povedala tak ako povedala, lebo nemala pravdu.

natalienka12
9. okt 2014

@w_shakespeare no to teda bola "právnička"

lorela
9. okt 2014

@w_shakespeare

+ trestný čin ohovárania podľa § 373 Trestného zákona alebo ohováranie ako priestupok, zásah do práva na ochranu osobnosti podľa § 11 Občianskeho zákonníka.
Trestné oznámenie môžete podať na polícii alebo prokuratúre.

katarinamarkova
9. okt 2014

@w_shakespeare aky dovod vypovede ma uvedyny vo vypovedi?

w_shakespeare
autor
9. okt 2014

zatiaľ vďaka za rady.
no to je v tom, že im dal výpoveď dohodou a tlačil na ne, aby to podpísali. a ony to v tom strese urobili. teraz už vedia, že to bola chyba a práve v tom je problém teraz, všetci na úradoch vravia, že sa s tým už nedá nič robiť.

vivinka26
10. okt 2014

@w_shakespeare tak s tým už fakt nič neurobia. zbytočne riešiť

natalienka12
10. okt 2014

@w_shakespeare Treba uvádzať hneď na začiatku pravdivé údaje a ak niekto odišiel dohodou, tak ho zamestnávateľ "nevyhodil" . Akože niekto tlačil, aby podpísali dohodu o ukončení PP, stretla som sa so všeličím, ale jednoducho nepodpíšem. A ak ma chce vyhodiť, nech ma vyhodí a dá mi príslušný paragraf. Čo jej držal ruku na podpis alebo ako? Ak podpísala dohodu o ukončení PP, tak neviem na čo to tu zbytočne riešime.

sue
10. okt 2014

@w_shakespeare nik ich teda nevyhodil, podľa práva odišli dohodou...myslím, že je tam aj taká formulka, že to "nepodpisujú pod nátlakom" atď...jediné čo môžu riešiť je SOI a to ohováranie, prácu naspäť ťažko získajú... kruté, ale poučenie dobudúcna...

katarinamarkova
10. okt 2014

@w_shakespeare 🙂 aha 🙂
nechapem ako moze niekto niekoho nutit podpisat to co nechce....co sef stal so zbranou nad nimi?
ved ked s niecim nesuhlasim tak to nepodpisujem......
podpisali vypoved dohodou - svojim podpisom potvrdili tuto vypoved, suhlas s nou. nikto ich nevyhodil. nie je co riesit. ich chyba.
vypoved dohodou je vzajomna dohoda o ukonceni pracovneho pomeru. da sa s tym nieco robit - do buducna si rozmysliet co podpisem 🙂

adeala
10. okt 2014

@natalienka12
@katarinamarkova úplne normálne niektorí ľudia nevedia fungovať pod veľkým tlakom a zo strachu radšej podpíšu.

mirkave
10. okt 2014

Pokial nema podlozene dokazmi,ze kradli,tak sa podla mna jedna o krive obvinenie a ohovaranie. Ak tieto klamstva siri dalej,tak by som to riesila s policiou.

hradnapani
10. okt 2014

@adeala presne tak! kto to nezazil, tak sa cuduje, co plne chapem. Ale ked to zazivate v realite a ste konfrontovane s blbcom, ktory vie presne co robi a nestihnete sa ani nadychnut, lebo ste na toto neboli pripravene, tak sa kludne moze stat, ze podpisete. A ani pistol netreba. Staci zvyseny a presvedcivy hlas a par prekrutenych presne namierenych argumentov, plus o nieco nizsie sebavedomie, par negativnych programov v podvedomi, ktore neovplynite a za par sekund si pod sebou podpilite konar. Je to iracionalne, ale je to tak.

sirinka
10. okt 2014

V skutocnosti toto pod natlakom podpise mnoho ludi, ti co vypovede davaju, sa vedia lepsie orientovat v zakone, maju retoriku, cas na pripravu a su v podstate vo vyhodnejsom postaveni a tak ludia podlahnu a podpisu v domnienke, ze je to pre nich vyhodnejsie ako dostat vypoved s paragrafom.

zuzka38
10. okt 2014

@w_shakespeare podpisali v dohode, ze ju nepodpisuju pod natlakom?
ak nie, da sa aj dohoda napadnut.. ale ci uspeju je otazne

simca06022011
10. okt 2014

Uplne BY SOM SUHLASILA s @klincek, pravnicka vobec nepovedala pravdu. Vypoved je podla mna uplne neopodstatnena a mali by sa obe obratit na sud. Je totiz nutne presne preukazat zavinenie danej osoby a mat to riadne zdokumentovane (nie len "0jedna pani povedala"). Podpísane priznanie sa tiež dá spochybniť, ak to človek dostal pred nos štýlom "podpíš a odchod"... stres, nátlak... Ciže sa obratit treba na sud, inspektorat prace a pod. Ale je tam veľká komplikácia, že to nebola výpoveď ale dohoda....
A kludne mozete skocit na policiu a riesit to ohovaranie trestným oznamenim, ale musel by sa niekto najst kto to urcite potvrdit. Bez svedkov nic, iba sa obrnit trpezlivostou a naucit sa s tym existovat, alebo ist osobne a vybavit si to rucne-strucne-jasne (ale iba slovne🙂) samozrejme) s majitelom, kludne pred zamestnancami a zakaznikmi... (bez urazok a pod, aby sa to neotocilo proti nim...)

liebling98
10. okt 2014

Je to smutné, ale právne a ekonomické povedomie bežných ľudí je minimálne. A sú to väčšinou milí dobrosrdeční ľudia, ktorí na to doplatia najviac. Stačí ak pani pár rokov pred dôchodkom pohrozí, že ak neodpíše výpoveď dohodou, dá jej výpoveď a už ju nikto viac kvôli tomu nezamestná. 99% podpíše okamžite.
Takéto veci by sa mali učiť na školách, myslím, že občianska výchova, či ako sa to za mojich školských čias volalo je úplne ideálny predmet. Len na orientáciu napr ako fungujú bežné účty v bankách, ako fungujú pôžičky, hypotéky, sporenia, poistenia, na čo mám právo ako zamestnanec, aké sú moje povinnosti a pod. Aby sa potom nestávali takéto veci. Aby všelijakí šmejdi neojebabrávali slušných ľudí.

simca06022011
10. okt 2014

@liebling98 lenze toto su take vyhovorky, nikto viac ju nezamestna kvoli tomu, ze dostala vypoved? 99% zamestnavatelov neskuma a ani netusi preco/ako bol zamestnanec prepusteni a za akych okolnosti ak vyslovene neslo o trestny cin. Nie je lahke byt zamestnanec a nie je lahke byt ani zamestnavatel... Pravdepodobne mu vadilo nieco ine a potreboval sa zamestnancov zbavit, tak si vymyslel takuto hru. Je to velmi nemoralne. Bohuzial v tejto dobe nemoze nik nikoho prepustit "lebo nie si mi sympaticky" a potom sa vymyslaju taketo bludy a zase pred zvedavymi zakaznikmi je najjednoduchsie skratit verziu na "kradli, tak som ich vyhodil" ("SUPERMAN"). K zastavaniu sa kolegov a zamestnancov len tolko: Pri autoritativnom sefovi, co si vymysla a viditelne vravi klamstva a je presvedceny o svojej pravde, sa NEOPLATI ani len usta otvorit. V afekte dochadza k prepustaniu okamzitemu bez racionalneho dovodu. Videla som to u seba v praci tolko krat... staci, ze niekto otvori usta proti sefovi pri rieseni takejto kritickej veci a leti domov. Treba to nechat vychladnut a vratit sa k tomu s rozumom. Ja to vykryvam tak, ze ak nieco taketo zavazne sa stane okamzite posielam zamestnanca domov a poviem, nech pride na druhy den (vzhladom na poziciu si to mozem dovolit) a sefko sa ukludni a vyvodia sa dosledky s kludnou hlavou 🙂) Aj TOTO by mali ucit v skolach 🙂)))

liebling98
10. okt 2014

@simca06022011 ja som to nemyslela ako "výhovorku" ale ako vysvetlenie faktu, že ako mohol zamestnávateľ donútiť spomínanú pani podpísať výpoveď dohodou. Človek neznalý základných vecí naletí na takýto argument, že ak dostane výpoveď, už ju nikto nezamestná. Že to bude mať "v papieroch", ako sa zvyklo hovoriť za sociku. Špeciálne ľudia 50+ sú veľmi zraniteľní.

simca06022011
10. okt 2014

@liebling98 Jasne, asi som sa zle vyjadrila, nespochybňujem čo si napísala, len že sú to výhovorky zamestnávateľov 🙂 No, ale k tomu predmetu, tu nepomôže učenie o tom v škole, lebo sa to za tie roky mení a detto by na väčšinu zabudli 🙂)) Celý tento systém zákonníka, povinností a pod. nie je celkom správny ale každý zamestnanec by si mal dať tú námahu, aby aspoň ten zákonník práce vedel (nie je toho veľa, zamestnanca sa často bytostne dotýka niekoľko paragrafov - prijatie do PP, dovolenky, vypovede, porušenia pracovnej disciplíny a pod.), čiže raz do roka by si na to mohol nájsť každý čas... to už je potom iba o tom, že veľa ľudí výjde zo školy a už viac nič nikdy neprečíta nič... (česť športu a románov). Veľa ľudí si nečíta ani zmluvy, čo podpisujú... a keď tak bez rozmýšľania.

moka
10. okt 2014

Termin "vypoved dohodou" neexistuje. Bud sa pracovny pomer ukonci vypovedou (zo strany zamestnanca alebo zamestnavatela) alebo dohodou oboch zmluvnych stran. Toto bol asi ten druhy pripad. Zial zamestnavatelia casto pouzivaju tuto formu na obycajnych ludi a oni to zo strachu podpisu...

ivet37
10. okt 2014

@w_shakespeare ja som mala ten isti problem a sla som rovno na ispektorat prace a bola som jedina a nemala som svedkov chceli sa ma zbavit skusili kradez. vypioved. tovar po zaruke atd sa nahlasuje soi a hygiena len nie anonymne nato nereaguju.