Kto by mal robiť vo výrobe?
Vo vlaku som počula rozhovor dvoch žien, ktorým neprijali potomkov ani po odvolaní na vybrané stredné školy. Ako núdzové riešenie si deti teda vybrali učebné odbory s maturitou a po polroku sa pokúsia prehlásiť na pôvodne vybrané stredné školy - "pretože by bolo škoda, ak by decko, ktoré sa učilo na dvojky-trojky , či o trochu horšie, muselo muklovať pri páse."
Máme zúfalý nedostatok robotníkov najmä v strojárstve, stavebníctve, v službách. Na profesii je 83 strán inzerátov, kde hľadajú operátorov výroby, zväz zamestnávateľov začína tlačiť na min. školstva k redukcii počtu prijímaných žiakov na gymnázia a niektoré stredné školy s humanitným zameraním.
Napriek postupujúcej automatizácii je vysoká potreba robotníckych profesií, a bude aj v budúcnosti. Kto by teda z generácie vstupujúcej do produktívneho veku mal robiť vo výrobe a v iných robotníckych profesiách?
@akvi 😃 u nas sa jeden chlapec pytal na pohovore,za aky cas sa vypracuje na manazera.na pohovor dosiel v rifliach na kolobezke na poziciu dispecer,ocakavania mal ako keby prinajmensom generalneho isiel robit, tak sa ho moj muz spytal nech povie daco o sebe po francuzsky,a odpoved ako prvacik..tak mu bolo oznamene,ze v jeho pripade by post manazera nikdy dosiahol,a keby aj tak firma krachne do tyzdna😃chlapec este aj urazeny odchadzal,lebo nebol vraj doceneny 🙈
@valeria_h nuz, zrejme to velmi relevantny clanok nebol...
Pracujem v odvetvi, kde teoreticky moze byt velmi vysoky podiel automatizacie a robotizacie. Vidim, ake obrovske sumy sa kazdorocne investuju v tejto oblasti a ako sa vyvija pocet zamestnancov.
A ver mi, v casovom horizonte niekolkych rokov , o ktorom pises, k vyraznemu redukovaniu prac.sily z dovodu automatizacie dojde len velmi tazko.. podla mna vobec
To by boli potrebne take obrovske investicie, ze sa to podnikom v ziadnom pripade financne neoplati..
cize zmena bude prebiehat postupne a sice dalsie generacie rozdiel uvidia, ale ziadne hromadne prepustania z tohto dovodu nehrozia.
@valeria_h toto sa hovorila vo velkom v 90tych rokoch, ako bude vsetko zautomatizovane a ze ludia nebudu mat pracu, lebo vsetko budu robit roboti a pocitace....a akosi nic z toho. Je pravda, ze vela veci sa za tych 30rokov zautomatizovalo. Ale prave vdaka tej automatizacii sa tak rozvil pracovny trh s IT, ze tym, ze na pracovisku usetrili manualnu pracu, museli zvysit pracu-pracovnikov na programovanie tej automatizacie v kancelariach😀 Mna zaujala iba jedna sci-fi predpoved pri vyvoji povolani - a to, ze povolanie "pravnikov" ma do 100 rokov zaniknut 🤔🤔🤔🤔🤔
@valeria_h ano, uvidime, resp. mozno nase deti uvidia. Vies, toto, co pises, mi pripomenulo, ked sme v 80-tych rokoch na vytvarnej vychove mali kreslit, ako si predstavujeme rok 2000. Vacsina deti kreslila nejakych robotov, resp. svet bez ludi😝 Ale to boli deti, tam sa to este da pochopit, aj ked uz vtedy mi to (ako ziacka ZS) bolo divne, lebo som si vedela spocitat, ze budem mat vtedy 29 rokov a teda sa mi nezdalo, ze za taky kratky cas by mohlo dojst k takym zmenam, ani nedoslo😉
Ohladom polnohospodarstva: "Ešte na začiatku 20. storočia zamestnávalo 60 % obyvateľstva. Dnes poľnohospodárstvo, poľovníctvo a súvisiace odvetvia zamestnávajú asi 4,9 % ekonomicky činného obyvateľstva (asi 100 050 zamestnancov)."
https://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensko#Poľnoho...
Je to logicke ked vtedy sa skoro vsetko robilo rucne a teraz jeden stroj riadeny GPS vie sam jazdit a obhospodarit pole.
Tak isto "Kto by mal robiť vo výrobe?" - postupne je manualna praca coraz menej potrebna, uz teraz mas v automobilke haly kde robia roboti a ludia tam len dozeraju ci im to ide dobre.
Takze ludia dnes nemusia pracovat tolko manualne ci v priemysle ci v polnohospodarstve ale mozu sa venovat inemu druhu zamestnania. To je pokrok. Ako ked prisli auta tak ludia co chovali kone, podkuvali, zberali lajna po cestach prisli o pracu a zacali robit ine - napriklad capovali benzin alebo opravovali auta. Tak ako jeden druh zamestnani konci tak iny zacina - ked zeny prestali robit na poli zacali robit v kadernictvach a ked si novy uces mohla dovolit len uzka skupina slachty tak teraz si uces moze dovolit kazda zena.
Ked sa niekto uci na 2ky a 3ky tak je presne na taku pracu vhodny, lebo to nie je nejako mimoriadne nadany student a na teoreticke vyssie studia na univerzitach.
Veď uvidíme ako to bude, každopádne roboti už teraz dokážu zaujímavé kúsky 🙂
@simona92101 krasne 😃 deti uplne odtrhnute od reality… s priemernym vzdelanim, s nulovou reflexiou, s minusovymi pracovnymi navykmi. Ale nastupny plat 3000€ a este aby im ostatni rit bozkavali 😃
no dajte taky cca odhad CISTEJ mzdy pracovnika za pasom... so vsetkymi bonusmi a odmenami za mesiac. velmi ma to zaujima na zaklade prvych prispevkov v diskusii. lebo ja si tiez myslim, ze ludia to nechcu robit kvoli platovemu ohodnoteniu. aby robili v teple, rychlo, s par prestavkami, bez moznosti ist kedykolvek na zachod za mizerne peniaze... nikdy by som pre svoje dieta nic taketo nechcela.
@vanilkovazmrzka Noo, ked si stari nevedia vypytat vysoky plat tak nech to robia mladi - ok, nic nevedia, nemaju vedomosti ani schopnosti ale stale je to aky taky tlak na zamestnavatelov aby ponukali vyssie platy. Takze za mna je to ok, nech pytaju 🙂
Odpoved je relativne jednoducha.......tie pozicie su jednoducho nedocenene.
Poviem ti priklad zo Svajciarska. Po Covide mnoho ludi odislo domov a uz sa nikdy nevratili spat a ti, co zostali sa preskolili alebo si nasli lepsie platenu pracu resp. pracu s lepsimi pracovnymi podmienkami kdesi inde alebo u konkurencie.
Taka Gastro Unia slubovala hory doly ako musia profesie v gastronomii urobit atraktivnejsimi, zvysit platy, ponuknut viac benefitov atd. Vies co sa udialo? Nic.....
Jedina vec co sa deje je, ze vsetci nariekaju ( napriec viacerymi sektormi ) lebo nevedia najst ludi a tam kde personal chyba sa zamestnancom nevyhnutne nepomaha, namiesto toho ale dostanes pridane na praci nie na vyplatnej paske pretoze niekto musi prebrat povinnosti chybajuceho zamestnanca.
Mladi si zasa viac cenia volny cas a kvalitu zivota a vela ludi robi na ciastocny uvazok pretoze im to momentalne uplne staci. Ja sa ani necudujem, ze sa im robit nechce alebo ze nemaju nejaky extra vztah k praci. Ukazali zamestnavatelom chrbat a maju ich totalne v pazi.......Ciastocny uvazok je dostacujuci a ak chyba niekto na smenu, to je sice smola, ale ti ludia uz maju ine plany 😀.
Mam takych kolegov....."nemozem dojst lebo uz sa s niekym dohodol". Ani keby cela budova horela tak by nedosli pomoct hasit 😅.
Remesla nezabija neochota k praci, ale nenazrany kapitalizmus a zdieranie ludi. Ja vo vseobecnosti proti kapitalizmu nemam nic, ale sam seba sa niekedy pytam kde je ten strop ked si multibilionova spolocnost povie "uz sme dostatocne bohati, je nacase vratit cosi spat a investovat do zamestnancov".
Preziju len tie firmy ktore sa o svojich zamestnancov staraju a zaujimaju a tych je velmi malo.
Nie, vysoká potreba robotníckych profesií v budúcnosti nebude. Minimálne nie vo vyspelých krajinách, kam snáď chceme patriť. Pracovať v továrni za pásom je skutočne pre toho, kto nemá čo navyše ponúknuť. Čím sa tebe zdá táto práca natoľko lukratívna, že by si si ju želala pre svoje dieťa? Plat? Pracovné podmienky? Možnosti kariérneho postupu? Unikátne skúsenosti? Uznanie v spoločnosti? Alebo? A toto nie je o manuálnej práci ako takej - napr zruční remeselníci majú často aj plat, aj dobré pracovné podmienky aj uznanie v spoločnosti.
@deti95060810 a ako dlho tam uz robi, resp. ako dlho uz pracuje od skoncenia skoly? ja poznam babu co ma uradnicku pracu, 10 rokov pracuje od skoncenia skoly(z toho 3 roky materska). cistu mzdu ma okolo 1200€. pohybliva pracovna doba(6:30-8:30 prichod a po 14:30 mozny odchod), pn aj ocr aj lekari sa v pohode toleruju. 2x rocne odmeny asi vo vyske polky platu, ale 13. alebo 14. plat nemaju.
Bolo by správne (podľa požiadaviek Zväzu zamestnávateľov) obmedziť počty prijímaných žiakov na gymnáziá aj na humanitné stredné školy? Inak povedané - zamedziť prístup k lepšiemu vzdelaniu, zamedziť prekvalifikácii?
Jestvuje množstvo 15-ročných detí, ktoré neinklinujú v podstate k ničomu (nedivím sa, konštatujem), nemajú vyhranené záujmy, od techniky sú na míle ďaleko, manuálne zručnosti, resp. záujem o ne - nulový. Je pravdepodobné, že časom nadobudnú o manuálne práce záujem? Nemyslím si, aj teraz je manuálna práca vo výrobe pre mnohých len východiskom z núdze, a bude takou i v budúcnosti.
Východisko pre tých, ktorí cítia, že nemajú lepšiu perspektívu? Možno aj. Sú fabriky, v ktorých sa dosiaľ robí "na akord", pracovník je zdegradovaný na zmechanizovaný výrobný prostriedok, je možné mať k takejto práci pozitívny vzťah?
@zmrzlinka2021 to čo si tu napísala za prac. pozície... 🙄
však už máš problém aj za krajčírku sa vyučiť, stolára - učňovky pokapali....
kedysi bežne dievčatá išli za predavačky, kuchárky, krajčírky.... dnes tieto remeslá sa nemáš kde vyučiť...
autorka, obmedziť prístup? to asi ani nie, lebo zas bude prekvitať protekcia a známosti - síce to aj teraz, ale potom to bude ešte vo väčšom .... nech študuje každý kto chce....
teraz bola jedna dcéra v 9 triede... - ja som len zvedavá kde tie deti čo išli na umeleckú školu kde sa to všetko po skončení zamestná - veľa detí chodí na umelecké školy, len čo potom s tým?
Ani sa nečudujem, že nikto nechce robiť za pásom, veď sa im ľudia smejú, že sú nevzdelaní, blbí, keď sa nebudeš učiť pôjdeš za murára a tak podobne. Preto ten odpor k manuálnej práci, lebo nikto nechce byť považovaný za odpad spoločnosti. A je veľa ľudí a aj tu v diskusiách som to veľká krát čítala, ktorí sa na týchto ľudí pozerajú zvrchu a s odporom.
@deti95060810 "predavačky" - to je prave take zamestnanie ze do predajne ako Lidl maju svoj system ako si predavaca vychovaju/vyucia, nie je potrebna skola. A skorej bude treba dokladaciek tovaru ako predavaciek kedze koli samoobsluznym pokladniam tam bude nanajvys potrebny len ako dozor ci vsetko ide dobre.
Aj tak - vsetko sa meni tak rychlo ze skoly su roky pozadu vo vyuke co zamestnavatelia potrebuju. To nie len ohladom predavaciek ale aj inych zamestnani.
@hiro vsak nech si pytaju, ale nech sa potom neurazaju, ked in niekto povie, ze na to nemaju ;)
@valeria_h a ti isti sa potom v dalsom fore stazuju, ze maju zle skusenosti s murarmi, vodarmi, strecharmi… lebo nikto schopny to robit nebude aj ked by ho to bavilo, lebo radsej uprednostni “prestiz” nejakeho kancelarskeho povolania 👌
@valeria_h tak murar, cize remeslo a za pasom je rozdiel. praveze ja mam pocit, ze remesla idu poslednu dobu hore. murari, elektrikari, vodari. nedostatkovy "tovar", tak si mozu zapytat. lenze to nie je taka monotonna jednotvarna robota. od 8:00 do 16:30 presne v praci, denne, nocne, bez moznosti lekara atd. a este by som povedala, ze na niektore remesla skolu az tak netreba a clovek sa priuci, ked to v nejakej partii zacne robit. cize tiez to dieta nemusi ist vyslovene studovat a moze pri takej praci skoncit. ak ho bude bavit, preco nie. neviem, ci niekoho bavi praca za pasom.
Škola nikomu nezaručí, že nebude ,,muklovat pri páse,, a naopak mu ani nezaručí profesijný úspech. Poznám ľudí, čo majú titul z ťažkých VŠ chémia, strojárstvo, žiadne sociálne práce za peniaze externe, no aj tak sa v živote nepresadili. A skončili na podradných miestach, vzhľadom na ich vzdelanie. Naopak ako príklad, bývalá spolužiačka, na základnej bola z tých hlupejsich, prechádzala s odretými ušami a na stretávke po rokoch sme len tak čumeli. Je úspešná podnikateľka, začala ako upratovačka a teraz má veľkú upratovaciu firmu a evidentne sa jej darí. Ďalší príklad kamarát, nedokončil ani učňovské, začal ako pomocník v dielni, dnes jednu takú vlastni a tiež autoumyváreň. A koho zaujíma, že nemá ani maturitu? Takže za mňa, matky vo vlaku sú trošku naivné...
Pre mňa ako matku, bude dôležité aby deti v škole boli úspešné na toľko, na koľko budú mať, nech vidím, že proste nie sú lajdáci. Nebudem ich nútiť aby nosili domov 1,2 keď mi bude jasné, že na to nemajú. Ak budú robotníci, tak budú robotníci. Samozrejme by som z nich radšej videla napr. lekárov ale žijem v realite a nebudem ich kvôli mojim predstavám trápiť.
@chillibubble Tak ale aj tú prácu za pásom musí niekto zatiaľ robiť, ja nevidím dôvod tých ľudí haniť. Lepšie keď pracujú za pásom akoby mali poberať kadejaké dávky.
@valeria_h jasne, hanit urcite nie. ale pre mna to nie je cesta, ktoru by som chcela pre svoje dieta. ak tak raz skonci, ok. ale nedam ju na taku skolu len preto, ze treba ludi vo vyrobe na monotonnu pracu.
Ja nepochopím ,prečo si niekto stále myslí ,že s ucnoukou s maturitou je niečo iné ako stredná odborná škola s maturitou však obor napr.casnik je aj taký aj taký nevidím v tom žiadny rozdiel môj muž má len ucnovku je stolár ale veľmi šikovný dokáže spraviť všetko a roky ho naučili robiť aj iné veci vie urobiť elektrinu polozit dlažbu spraviť okná dvere zatepliť dom a nepotrebuje k tomu strednú odbornú školu koľko je ľudí čo vystudujú aj vysoké školy a nenájdu uplatnenie a koľkí len s ucnovkou sa uplatnili
a este by som dodala, ze si viem predstavit ze do vyroby ide clovek co je vyhoreny z prace. kludne aj nejaky manazer co ma toho uz dost. ide tam vypnut hlavu, odrobit si svoje a neriesit. mozno ked ma par rokov do dochodku a tak. ale nedivim sa mladym ludom, ze tam ist nechcu. nepochopim sice ak mlady radsej nerobi nikde ako by mal robit za pasom. ale ak ma aspon nejaku inu moznost, nedivim sa, ze ich praca za pasom nelaka...
@chillibubble Ale veď to nikto netvrdí, ani ja nechcem, aby moje dieťa pracovalo za pásom, ale nebudem sa o tých ľuďoch, ktorí za tým pádom pracujú vyjadrovať pohŕdavo.

.. nechapem comu sa cudujes ? jediny rozdiel medzi pracou vo fabrike a pracou v kancli je ten, ze za pasom sa dost fyzicky namakas ako bonus k mizernemu platu a v kancli si mizeriu "odsedis" bez fyzickej namahy.. cest vynimkam ...jasne, potom nema kto robit, no stacilo by keby na SR boli platy ako inde v EU.. pretoze vsetkym sa snazime priblizit k zapadu len platom nie ..