Kto nesie zodpovednosť za nevydané pokladničné doklady?
Dobrý deň. Môj zamestnávateľ sa nemá zle, no aj tak chce viac. Teraz keď je obdobie zdaňovania zistili že ked za rok firma zarobí milion eur tak 20% daň je pre nich zbytočná strata. Pracujem s peniazmi, som zodpovedná za dennú tržbu a dnes mi bolo povedané že nemám dávať doklady zákazníkom kým si nepožiadajú.... A manažér mi povedal že budeme pár dní v týždni tvrdiť že nám ani nefunguje terminál, preto keď platia kartou tak to už nevieme urobiť načierno...
Mne sa vyskytla otázka. Keď príde daňová kontrola kto zaplatí pokutu za nevydanie pokladničného dokladu? Ja? Aj keď ma zamestnávateľ nuti takto pracovať?
@lenkakravcova a co mna zaujima nejaká transakcna daň lekára? Jeho zaujímajú moje výdavky? Asi ťažko. Ešte mu nemám platit aj najom a elektriku, aby mal chudáčik ešte viac??? Opakujem este raz, práve lekári nie sú tou skupinou, ktorá by tu mala vyplakavat. O tom s tebou nemienim polemilizovat
@lenkakravcova však nič zlé nepovedala... Lekári majú dosť, viac nepotrebuju
@lenkakravcova tych 120e za porod je uplny bull shit, tak si prosim ta nevymyslaj. Myslim ze kazdy kto ma aplikaciu zdravotnej poistovne si vie pozriet kolko to je 🤦🏼♀️
A aspoň vieme ako to chodí v niektorých podnikoch, že si vymyslia, že terminál nefunguje. Tomu sa vraví, nás zákazník, nás pan..
@lenkakravcova co prosim ta splietas? najprv lutujes lekara, ze musi platt transakcnu dan, a potom, ze ma malu vyplatu? lekar, ktory plati TD, je podnikatel, a vyplatu si stanovuje sam, ani jeden ambulantny lekar sa nema zle, ze by ho bolo treba lutovat, maju sa vysoko nad pomery
@alica110 presne. Ja chodím k 3 kadernickam na striedačku, minule sa ma jedna spytala, ze ci potrebujem blok, vravím, že či je potom cena ina a ona ze nie. Vravím teda, že áno, poprosím bloček. No zazrela na mna, ako na vraha... tie zvyšné 2 zase daju vždy. kozmeticka mi dáva bloček automaticky, ani raz sa nestalo, žeby mi nedala. Aj keď som jej vravela, že mi to doma nikto nepreplati 🤣 závisí podľa mňa od človeka.
V Cechách napriklad v potravinach Albert davaju bloky len na vyziadanie zakaznika. Platby kartou vsak prijimaju. To co popisujes robia v BA takmer vsetci taxikari, napr. Easy taxi. Akože im nefunguje terminal a beru len hotovost a samozrejme bez bloku.
@alica110 je to iba len a len o ľuďoch. Vidiet to tu aj na fóre. Kradnúť a podvadzat to áno, nic neplatiť, ale potom chcieť všetko zadarmo... lekarov, školy, škôlky, cesty, dochodky... no skratka stat staraj sa predsa a daj! 👌 a nie, neukradli všetko Matovic s Ficom... to by museli byť taki multimiliardari, ktorým by aj Musk tíško závidel 🤣
@lienka.7 Je to tak, mas pravdu. Je to hlavne v cloveku. Vychodne krajiny su tym bohuzial preslavene, korupcia, zmar. Aj po 35 rokoch od padu komunizmu je vidiet obrovsky rozdiel v ludoch z vychodnej Europy a zapadnej. Kradlo sa vzdy a po revolucii mali zlodeji raj na zemi. A maju ho dodnes.
Nech ti to dá zamestnávateľ písomne, a keď príde kontrola budeš mať dôkaz že ti to kázal. Lebo keď príde kontrola pochybujem že zamestnávateľ prevezme pokutu na seba
@milanemila však aj ja si to viem pozrieť presne v tej aplikácií VSZP epobocky, ktorú spomínaš. Mám ti to poslať, aby si videla tu sumu alebo ako? Mňa to dostatočne zarazilo, že je tá suma tak nízka. Čakala som sumu okolo 1000€
Keď príde kontrola tak ti je dúfam jasné že pokutu budeš platiť len ty. Pretože nemáš dôkaz na papieri že to bol príkaz od zamestnávateľa. 😁
@user62056819 veď môžeš, prečo neodides?
@done ja zijem v humennom male. Mesto a este mi v zivote ziaden taxikar nedal blok. Uz som sla aj boltom v kosiciach parkrat a tiez bez bloku
Par. 47 (3) Zamestnávateľ nesmie posudzovať ako nesplnenie povinnosti, ak zamestnanec odmietne vykonať prácu alebo splniť pokyn, ktoré
a) sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo s dobrými mravmi,
b) bezprostredne a vážne ohrozujú život alebo zdravie zamestnanca alebo iných osôb.
Určite nie je na mieste zbavit sa svojej zodpovednosti tým, že zamestnávateľ ta do niečoho tlačil. Aj keby zobral na seba pokutu, ty si stále spoluzodpovedná a pokial vieš, že bloček sa ma vydávať, tak si ho povinná vydávať. Bodka. Ako k tomu zamestnávateľ ďalej pristúpi je na ňom.
Ak si myslis, že by voci tebe podnikol nejaké neférové kroky, tak pre istotu môžeš to odmietnutie urobit emailom, SMS. I keď môže tvrdiť, že netuší, prečo si mu to poslala, lepšie ako nič.
Viete, každý musí začať od seba. Keď budeme iba čakať, že ti druhi sa zmenia, že ti druhi začnú dodržiavať zákony, nič sa nezmení. A dovtedy sa nám bude žiť ťažko a stále budeme pozerať na to, ako sa inde maju dobre a prečo to aj u nás nemôže takto fungovať.
Nam ked dosla naposledy kontrola, tak pokuta bola vystavená na subjekt, ktorý bol kontrolovaný, nie na konkrétneho človeka, co blok vydal/nevydal. Tu bola pokuta 300€ za to, ze baba zobrala najorv peniaze a bloček vystavil o 27 sekúnd neskor. Bloky sa vo firme normalne vydávajú a toto mi prišlo fakt ako buteracia, ale budiš. Každopádne, pokutu platila firma.
@babushkaem pokutu platila firma, ale oni to môžu zosobnit zamestnancovi. Tak to je
@sense
@huginko
@babushkaem
Firma platí pokutu. Zamestnanec nemá povinnosť ju hradiť. Nie je písaná na jeho meno.
Čo má firma právo, má právo vyhodiť zamestnanca za neplnenie pracovných povinností. Ale ak mu to takto nakáže šéf, tak to by bol vôl žeby potom zamestnanca vyhodil ak sa niečo takéto udeje (lebo s tým vopred ráta).
Zosobnit zamestnancovi môže len to, čo má napísané ako možné na zosobnením v zmluve (napr. poškodenie majetku, manko a podobne).
@lenkakravcova netarajte. Jeho povinnosť je pri blokovani vydať pokladničný blok. Vyplýva to z jeho pracovnej náplne.
@huginko ved ja nehovorím, ze nie, len hovorim, ze pokuta sa píše vzdy na firmu, nie na zamestnanca.
@babushkaem však čítajte s porozumením. Vyššie to je uvedené
Samozrejme pokutu platí firma. Ale pozor, čo máš ty napísané v pracovnej zmluve, za čo máš a nemáš zodpovednoat. Osobne by mi to vadilo takto pracovať.
@user62056819 dobre, ale to chceš sam a “nie musis”, nikto ti to neprikázal, sam si sa takto rozhodol a pokial by si to chcel inak, tak ta asi nic na svete nezastaví
@lenkakravcova nielen to, čo je v zmluve ale i v internom predpise no najmä v zákone

Toto by som nerobila, vies ako pride kontrola? Ako bezny zakaznik a kupi si nieco. U nas uz 2 x presne takto bola a najprv si nieco male kupila ta pani a potom odznak a uz sa museli tahat sanony a predkladat. S terminalom mozes tvrdit, ze nefunguje, ale blocek nevydat, ked sa nieco stane, tak to hodia na Teba. A nebudes to mat ako dokazat