icon

Len tak na zamyslenie o slovenských platoch

26. júl 2022

Všimla som si, že veľa mamičiek čo tu o sebe píšu a píšu svoje príjmy, tak veľa z nich píšu že ich muž má príjem od 2000-3000€ . No a popritom veľa ľudí nasáva že sú nízke platy na Slovensku že nemajú z čoho žiť. A tak by som sa chcela opýtať, keď žije chlap na Slovensku, dajme tomu ešte na východe , odkiaľ má taký plat ? ( Pochybujem že každa tretia mamička tu chodí s doktorom, právnikom a pod. 😀) Ja len tak zo zaujímavostí, že by ma zaujímalo kde takí muži pracujú že majú také platy, lebo mám muža a naozaj prestriedal veľa prác a vždy dostal maximálne 1100€ , sme z východu. Tento príspevok nemyslím v zlom, ak by náhodou takto pôsobil, skôr ma len zaujímajú odkiaľ ľudia majú toľko peňazí. Keďže my striedame práce, hľadáme a nikde sme nevideli aby toľko ľuďom platili.. ďakujem pekne za všetky odpovede, aj zle, aj dobre

marca12
26. júl 2022

@martul myslim si,ze aj sef autorkinho priatela ma krasne prijmy,len zamestnancom da minimum. Na druhej strane zacat podnikat v geodezii je aj nakladne. Ceny pristrojov,softverove vybanie atd,auto

martinkatinka
26. júl 2022

Tak zase, to, ze ma VS, mu nezaruci dobry plat. Ked sa nebude ucit, posuvat dalej, tak ostane stale na jednom mieste. Zase necakaj, ze priemerny zamestnanec, co kazdy den caka na 16:00, aby zdrhol z prace, bude mat extra plat. To proste nejde dokopy.
Ze ucitelky nic nerobia? To si teda nemyslim 😆😁
A stolar 3000€? No moj muz je stolar, mal zivnost, ale teda robil aj 14 hodin denne a vsetci frflali, ze co pyta, ze to je drahe .... Tak ale namakal sa fyzicky, objednaval material, sam si robil cenove ponuky, kreslil navrhy, aj 3D castokrat.....

autor
26. júl 2022

@mandzula však jasne , len keby mám dieťa tak by som preňho chcela školu ktorú aj využije a ak by ho bavila tá praca o to lepšie. Ak by ho to nebavilo, tak akceptujem že zmení jeho obor a bude robiť niečo iné. Len by som mala aspoň kľud na duši, že ma dobrú školu a môže ju kedykoľvek využiť,že ma jednoducho niečo v rukách. A taktiež že ak ho bude baviť to čo študoval tak by mal vyhrate.(snáď)
Ale áno súhlasím aj s pohľadom z tvojej strany

martul
26. júl 2022

@marca12 tak prvotná investícia je potrebná, ale máš to roky, tam už potom sú náklady minalne, PHM, nejaké kancelárske veci, záleží podľa mňa od jej muža čo je za povahu.
Darmo si otvorí živnosť, treba byť prieborny, hľadať klientov, presadit sa. Keď len sedí v kancli a spraví prideleniu robotu......

tahomi
26. júl 2022

Ja ma vo svojom blizkom okoli 2 geodetov, obaja zarabaju nadstandardne, ale teda neni to praca 7-15:30, hodina obed a vylozene nohy zvysok dna.
Je to dobry odbor, perspektivny, len treba byt ambiciozny a mat chut robit nieco navyse. A pride aj plat 😉

diaszoky
26. júl 2022

Dobra tema noj muz robi ako vodar nevyceny lebo ho zobral k sebe znamy.. zaraba netto 1700 no musi platit odvody aoc plus zdrav plus na tyzdnovku berie love cize za realnych 1200 robi nemame zatim seti a byvame v byte cize nemame az take vydavky ak by prislo baby noviem neviem

lalala94
26. júl 2022

@autorka koľko rokov praxe má tvoj muž v danom odbore? Možno som to nepostrehla, ale ak má len krátku prax, tak ono sa to časom môže zlepšiť. 🙂 Ja keď si spomeniem na svoj prvý plat po škole, tak nechápem ako je možné, že som sa potom tak vytiahla. 😀

irusa
26. júl 2022

@melanta za 3000 by si nešla ???? Fuhha,tak to musíš mať iné znalosti...

diaszoky
26. júl 2022

Moja kamoska ma cwz 900€ cisteho kopec volna atd olus priplatky za zastupovanie malo??

marca12
26. júl 2022

@martul naklady nie su az take minimalne,vsetko sa opotrebovava. Era geodetov z 90tych rokov,kedy si zarobili majland,lebo sa robili veci aj pre stat je davno prec. Dnes je minimum toho,co bolo vtedy. Robim v stavebnictve a mam prehlad aj o tejto robote. Dnes geodet preziva na geometrickych planoch,ale nezbohatne z toho. A kazdy nemoze robit na velkych projektoch,tolko projektov v tejto krajine ani nemame.

bambulka814
26. júl 2022

Plat, ktorý tu popisujes, je bežný plat v IT sektore v Košiciach. Teda 2 tis je minimum, 3 tis lepší príjem, ale sú aj oveľa vyššie príjmy bežné. A v tejto sfére tu pracuje 15 tis ľudí. Je veľmi smutné, že to nie je normálny plat s VŠ vzdelaním na SVK:(. Na zaplakanie to je.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
martul
26. júl 2022

@marca12 opakujem, uctujem geodeta, vidím aké má dokladov, náklady. Ja mám skúsenosť takúto

xena0
26. júl 2022

Nie je učiteľ ako učiteľ.... Vôbec to nie je také jednoduché a keď rodičia posielajú svoje deti chod študovať za učiteľku lebo učitelia nič nerobia, majú prázdniny a podobne reči tak tí rodičia absolútne nemajú predstavu ako reálne práca učiteľa vyzerá

andrejka1974
26. júl 2022

@bbebe to si len myslí ja mám muža stolára a keď je dobrý mesiac tak ma 1300 eur bežné má tak 1100 a to je v ba takže to pravda často nie je pokiaľ nie je na vysokom pošte alebo it

veltraud
26. júl 2022

mna bavi to, ze sa pytas na muzske platy 🙂 moj muz robi pracu, ktora ho bavi a naplna, zaraba zo zamestnania cca ako tvoj. ale popri tom ma rozne "fusky" (muzikant). Ja, ako zena, zarobim 2.5x tolko 🙂 a tiez robim pracu, ktora ma bavi a naplna. tym chcem povedat, ze aj zeny si vedia normalne zarobit ;)

simona92101
26. júl 2022

Manzel aj ja pracujeme v automotive doprave,on manazuje pozemnu prepravu,ja letecku.kedze je to obrovska zodpovednost,a hlavne casova narocnost a treba aj co to ovladat(vyhlasky,logistika, jazyk..)tak plat je samozrejme vyssi.

u2jana
26. júl 2022

@marca12 suhlasim, stavebnictvo nie terno. Pomer narocnosti skoly a platu rozhodne nie spravodlivy, ale co uz tiez robim v stavebnictve.
Na to aby sa mohol autorkin muz osamostanit a robit na seba musi mat kontakty, maly zivnostnik sa ani k velkym projektom nedostane a musi mat vytvorenu rezervu, pre pripad, ze mu projekt padne, nezaplatia mu…

melanta
26. júl 2022

@irusa 3000 som zarobila pred 10-12 rokmi, tak logicky teraz zarobím viac. Ale nedostala som ti zadarmo, mám to za znalosti a zručnosti. Robím headhunting a bežne hľadám pre klientov ľudí so mzdou od 4000 hore. Aj ženy. Ale pochopiteľne treba na to vedieť nie bežne zručnosti.

irusa
26. júl 2022

@melanta tak to klobúk dole... netuším čo taký klient musí ovládať...ale asi nie si na SK...tu sú v popredí hlavne ,,podnikatelia,,( vekslaci ) ktorí zarábajú na ľuďoch,čo za nich makajú v zahraničí...

simca06022011
26. júl 2022

@martul zamestnanec a szco je ina vec

irusa
26. júl 2022

@melanta ti u nás zarobia krásne .. určite viac ako naša prezidentka 😁

tomas115
26. júl 2022

3000E zarobi polovica bratislavy a aj sikovnejsi ludia po zvysku slovenska. A ono ani tak nejde o to kolko zarobis ale o to co s peniazmi robis, ako ich dalej reinvestujes, ukladas, premyslas atd. Ked mas 3000 neznamena ze mas nejaky vysoky zivotny standard, otacat sa dnes musi kazdy aj ten s 3-4 tisicovym platom a nie su to peniaze na nejake vyskakovanie.

beata_k
26. júl 2022

@irusa Aj na Slovensku moze mat taky plat.

irusa
26. júl 2022

@beata_k netvrdím,že nie... pokiaľ je šikovná, kvalifikovaná

evica17
26. júl 2022

@u2jana bože tiež robím v stavebníctve a akože je to fakt taký priemer. Pokiaľ nemáš napr statické skúšky tak mám plat v čistom 950 eur alebo na živnosť podľa odrobeny hodin a projektov 1600-2000 eur (z toho platiť odvody a daň). Čo môj muž má bez VŠ 1000 eur (cenové ponuky nábytku).
Jediná výhoda že môžem robiť z domu , a časovo ako mne vyhovuje a teda baví ma to a nemusím robiť s ľuďmi.

melanta
26. júl 2022

@irusa písala som o pozíciách na Slovensku, odborné pozície v niektorých odboroch a manažment je príjem od 4000 hore, vrcholový manažment sa vieme baviť o platoch nad 8000.

irusa
26. júl 2022

@melanta fuuha...tak to som ani netušila..ale tak radový zamenanec minimálna mzda a je rád,že stravné lístky dostane...tu ušetria a iným pridajú,tak ako všade

lucinka1988
26. júl 2022

moj manžel robí technika vo fabrike v BA a plat má veľmi slušný, domov chodí o 14h, po-piatky len..Navyše je umelec a ponúka služby v tejto sfére, tak jeho mesačný príjem je naozaj veľmi nadpriemerný..Ja robím v oblasti medzinárodných projektov- oblasť vzdelávania, zarobím na ženu tiež nadpriemerne, obaja sme ale z BA, ja mám 3.stupeň VŠ, jazyky, skúsenosti, prax..Koľko zarobia rodiny v okoli a moji známi neviem, nikto sa s tým úprimne neprizná..

diaszoky
26. júl 2022

@lucinka1988 presne nikto nepovie pravdu pridaju kde treba