Lukratívna práca v Nemecku verzus práca doma
Zdravím,
Už som tu dávnejšie písal. Momentálne pracujem viac menej "dead-end" manuálnej práci kde zarobím v čistom 1500€, prácu mám ozaj kúsok od domu. Za posledné mesiace čo tu som , tak som robil skôr "holku pro všechno" - nemám bohužiaľ stálu jednu funkciu
Práca je celkom fajn ale sú aj horšie dní. Čo sa týka kolektívu, tak ten je super a dá sa povedať, že nemám s nikým problém. Ide len o to, že práca mi do života nič nedáva.
Na druhú stranu som nedávno dostal povedzme lukratívnu ponuku v Nemecku. Plat by sa pohyboval v čiastke 5000€ , z čoho by som dokázal z mojich rýchlych kalkulácií ušetriť mesačne min. 3000€. Práca by bola v Office(čo ma veľmi oslovilo, keďže nie som moc manuálny typ) a na turnusy. Vidím tu niekoľko príležitostí, ktoré mi práca vie ponúknuť a minimálne sa aspoň zlepším v jazyku. Miesto práce je taktiež celkom ďaleko(nejakých 10h autom) prípadne lietadlom. Ak by som chodil autom, tak mesačne precestujem cca 4000km a lietadlom by som zas minul viac financií. Ďalší problém je ten , že som už zahraničie vyskúšal(práce na stavbách) a nikde som neostal dlho - či už kvôli práci alebo aj kvôli tomu, že som bol jednoducho preč od blízkych. Neviem či nejaký problém vo mne alebo som jednoducho iba len taký typ človeka ale týždňovky/práca na turnusy mi nikdy nevoniali.
Čo by ste mi odporučili ? Som stále relatívne mladý(26r.), bez záväzkov čiže nič ma doma až tak nedrží ale ako som spomínal, keď zhodnotím to cestovanie a odlúčenie od blízkych tak sa mi moc nechce.. Na druhú stranu viem zarobiť približne 3-4x viac než momentálne tu na Slovensku.
@anonym_autor ani neuvažuj a švihaj do Nemecka. Tu ťa nič dobré nečaká, využi skvelú príležitosť, kým si mladý. Dcéra mojej kamarátky toto zvažovala pred rokmi, mali nízke príjmy s vtedy ešte frajerom, ani hypo na dvojizbový byt im nevyšla. Rozhodli sa zo dňa na deň, keď jemu ponúkli prácu, ona išla za ním. Začínala ako čašníčka, postupne sa vypracovala, urobila si školu. Časom si tam kúpili trojizbvý byt, neskôr ho vymenili na štvoriizbový, dnes majú tri deti a dom. Nemajú ani jeden ešte ani 40 rokov, dom budú ešte splácať desať rokov. K rodine prídu minimálne tri krát do roka, dva krát tam k nim ide sestra s rodinou, dva krát brat, vždy vezmú so sebou mamu. Sú v kontakte takmer denne cez messenger, mobily. O dva týždne sem prídu na dovolenku, potom idú ešte k moru, tam škola deťom začína neskôr.
Ja by som šla do zahraničia, si mladý, záväzky nemáš a blízkych budeš vidieť predsa keď budeš doma.
Mala som kamarátku so zmýšľaním ako ty , ostala doma a 20rokov sa len sťažuje ako je na SVK zle, ako si brat založil rodinu a už toľko času spolu netravia, ako známi už nemajú toľko času lebo rodina,práca a pod. Časom som kontakt prerušila trap eliminovala na minimum lebo sa to ponosovanie nedalo pocuvat
@anonym_autor kým si slobodný a bezdetny, chod
Letenky mozes booknut vopred, myslim napr na cely rok, nakolko vies kedy ides do office. To budes mat lepsie ceny
Ja by som šla do zahraničia, si mladý, záväzky nemáš a blízkych budeš vidieť predsa keď budeš doma.
Mala som kamarátku so zmýšľaním ako ty , ostala doma a 20rokov sa len sťažuje ako je na SVK zle, ako si brat založil rodinu a už toľko času spolu netravia, ako známi už nemajú toľko času lebo rodina,práca a pod. Časom som kontakt prerušila trap eliminovala na minimum lebo sa to ponosovanie nedalo pocuvat
@sense ja som mala kolegyňu, tá v zahraničí pár rokov bola a vrátila sa. Teraz je nahnevaná sama na seba, že sa vrátila, považuje to za najhoršie rozhofnutie svojho života. Teraz síce zvažuje odchod tiež, ale s tromi deťmi to už hie je také jednoduché, aj keď rodičia by sa uplatnili, dve deti tu už chodia do školy a jazyk veľmi neovládajú
@sense ja som mala kolegyňu, tá v zahraničí pár rokov bola a vrátila sa. Teraz je nahnevaná sama na seba, že sa vrátila, považuje to za najhoršie rozhofnutie svojho života. Teraz síce zvažuje odchod tiež, ale s tromi deťmi to už hie je také jednoduché, aj keď rodičia by sa uplatnili, dve deti tu už chodia do školy a jazyk veľmi neovládajú
@anonym_b27657 tak u detí ak nevravime o deťoch 15 a viac rokov jazyk problém , naučia sa rýchlo. Plus veľa krajin má integracne triedy alebo začnú deti o stupeň nižšie. Zrovna multi-kulti krajine ako je Nemecko by som to ako problém nevidela . Ale tie poznám pár ľudí ktorí sa vrátili na SVK a potom za nedlho opäť späť lebo si to zidealizovali. Ako sa bude stretávať s kamarátmi a rodinou a pod
@anonym_b27657 tak u detí ak nevravime o deťoch 15 a viac rokov jazyk problém , naučia sa rýchlo. Plus veľa krajin má integracne triedy alebo začnú deti o stupeň nižšie. Zrovna multi-kulti krajine ako je Nemecko by som to ako problém nevidela . Ale tie poznám pár ľudí ktorí sa vrátili na SVK a potom za nedlho opäť späť lebo si to zidealizovali. Ako sa bude stretávať s kamarátmi a rodinou a pod
@sense to si už musia vyriešiť oni dvaja, ona sa vrátila práve preto, že mali v rodine problémy, ale tie sa nevyriešili tak či tak. Len človek nevie popredu, ako to vypáli. Postavli dom, majú tri deti, ale sú obaja veľmi šikovní, ovládajú na veľmi dobrej úrovni nemčinu aj angličtinu, verím, že sa uplatnia hocikde
@anonym_autor Mňa zaujala tá práca v office, keďže je na turnusy, plus si doposiaľ pracoval hlavne manuálne. Dobre si over serióznosť ponuky.
@anonym_autor Mňa zaujala tá práca v office, keďže je na turnusy, plus si doposiaľ pracoval hlavne manuálne. Dobre si over serióznosť ponuky.
@abbey1 je to vo firme kde som už pracoval pred súčasnou prácou. Majiteľa firmy poznám osobne, porozprávali sme sa o ponuke čiže nejde žiadny podvod.
Chod a setri...doma nemusis byt kazdu chvilu kym nie si s manzelkou a detmi

@anonym_autor choď, kým ťa tu nič nedrží. Daj si napr sám sebe záväzok že na 2-3r, niečo si našetríš. Bude sa ti ľahšie žiť potom aj tu, ak sa vrátiš. Nemusíš chodiť domov predsa po každom turnuse, určite budú ok s tým, ak ostaneš dlhšie 🙂