Mám doma malé dítě a pracuji. Jste na tom rovnako?
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama.
Kubaka, trošku tě vyvedu z omylu. Malí určitě nepotřebují jen mě, mají taky tatínka. Já jsem bohužel nekojila a manža se o ně automaticky staral od narození stejně jako já, umí všechno. Kdybych nebyla týden doma, tak to přežijí a v pohodě. Navíc, tím, že mám jen dvě ruce a dvě děti, tak prostě jednoho drapnul ten, kdo je měl volné a krmil, přebaloval. Maminka je maminka, ale nemám je naučené, že si z maminky sednou na zadek. Blbě se mi to možná kváká, ale kdyby jsi měla dvě, dívala by ses na to jinak a byla bys ráda, že ti nebrečí hlady a stíháš je oběhat. Já budu vždycky rozdělená na dvě půlky a tím spíš se mi nebudou věšet na krk, jak někteří jedináčci ze kterých jsou pak maminky na mašli, protože nemůžou ani odběhnout na záchod. Tam taky to přílišné maminkování vede. A teď hurá do mě. 😀 😀 😀
kocule ma pravdu doslova a do pismena 😉
Já tady vůbec nechci vyzvedávat, že mám dvě, bla bla, o tom ta diskuse není (aby mi to někdo zase nevpálil, že). Dítě musí mít především důvěru v dospělého a je to jedno, jestli je to maminka, tatínek nebo babička. A nehodlám je k sobě přivazovat jen proto, že jsem jejich matka. 😉
Kocule - zatím máš děti velmi malé, počkej až přijde období separační úzkosti 😉
Kocule ja myslím, že není důvod se do tebe navážet. Kolik mamin nezvládá jedno dítě natož dvě 🙂 Já myslím, že máš jen hodně racionální pohled na věc. Jiný si ani dovolit nemůžeš 😀
Já jen napíši nevidím nic špatného na tom aby maminka pracovala a už vůbec né na tom aby byli využity babičky a případně chůvy 😉 (samozřejně ověřenéééé) já si myslím že přílišné maminkování není moc dobré. Já s radosti přijmám babičku 2x do týdne když si veme malou byť jen na 3 hod na procházku. a myslím si že vzájmu své dcery chci aby byla milováná a pěstována nejen mnou a manželem a synem ale i zbytkem rodiny co se na ní strašně těšili.Pracuji vlastně pořád s vyjímkou 6 týdnu, většinou dělám doma takže je hodně věcí vyřešeno, a pokud musím jet4-6x měsíčně osobně do práce tak tam mi zaměstnavatel zřídíl super koutek a vždy tety mistrové pohlídaj, a když bylo venku hnusně nebo hrozila chřipka opět tu byla naše milovaná babička 😵 😵 😵 ,V zahraničí je normalní pracovat od utleho věku kojence jen u nás máme tu vymoženost být s mimiskem doma, holky co chtějí ať využijí a ty co pracují jen klobouk dolů před Vámi.Jsem tedy 3patná matka že pracuji a využívám babičku a rodinu? Nééééé nemyslím si a toto je můj osobní názor:
Rodinu netvoří jen rodiče a dítě ,ale rodinu tvoří všichni příbuzní tedy od prarodičů až po synovce a neteře 😉
suhlas so zuziacikom🙂 ja som v zahranici a o nejakych vymozenostiach ako zostat s dietatom doma do 3 rokov mozemem len snivat. materska je: 2 mesiac pred porodom a 3 po porode - platena 100 (alebo 1+4, z toho som 2 tyzdne vybehavala potvrdenie, ze som ok a mozem este mesiac pracovat 😅 ) a potom uz ma zena narok len na 30% z platu - vyzite z toho. + zamestnavatel vam moze dat este neplatene volno - do 3 rokov dietata, a zit ako z coho? jedlo, oblecenie, plienky - podotykam, ze nekupujem hotove jedlo pre deti, ale kvoli alergii som varila malej vsetko doma, o nejakych sklenickovych veciach sa mi mohlo len snivat, tam som usetrila, ale zase som sa naplatila na lekarske navstevy a vselijake masti. ked mala mala 7.5 mesiaca nastupila som do prace.. zo zaciatku to bolo pekne o nervy, nastastie mi dali 6-hod. pracovnu dobu, takze okolo 16.30 som uz doma, malu mi privezie svokra, ktora sa mi o nu od rana do tej 16.30 stara (do skolky ju chceme dat az ked bude mat 3-4 roky). Ja vypadnem rano do prace a mozete mi verit, ze je dobre byt aj medzi ludmi - svet sa mi nezuzil na 4 steny v kuchyni a na 'sekirovanie' malej 😅 , sobota nedela patri len jej - chodime spolu von, hrame sa, prechadzame sa, stretavam sa s kamaratkou, ktora ma tiez male dieta, cestujeme bud domoov na slovensko al zvladla uz aj interkontinentalny let. podotykam, ze aj to cestovanie je narocne, vzhladom k tomu, ze musim brat pre malu jedlo vyskusane, ktore jej nesposobuje alergiu - ale ked sa chce, zvladne sa vsetko... takze ja neodsudzujem nikoho - su zeny, ktore dokazu byt aj cely zivot doma s detmi (a tu to bolo viac ako samozrejme, moja svokra napriklad po porode uz do prace nenastupila, VOBEC si neviem predstavit, co robila doma, ked syn nastupil do skoly a ona zostala v prazdnom byte sama) a neodsudzujem ani tie, ktore pre akykolvek dovod idu do prace velmi skoro po porode.
Já myslím, že je super když babičky a rodina okolo funguje. Vždycky když to vidim u kamošky tak ji závidím.
U nás jedna babička je moc daleko a druhá se necítí jako babička tak má plno zájmu okolo a staví se tak jednou do mesice na kafe. 🙂
Shaulo, samozřejmě, nejsem matka herodes. 😀 Prostě bude chovinkat chvíli tatínek, pak babička, když už u nás bude a pak zase maminka. A budeme to řešit. 😀 😀 Jen si z nich nechci vypiplat mamánky, kteří si sami na písku nepohrají a vyžadují pozornost 24 h denně. 😝 Proto si myslím, že může být někdy i prospěšné, když se o malé stará třeba babička a miminka jde na chvíli do práce. Kór, když to jinak nejde. ☹
Milé supermatky odsuzovatelky, mluvte o štěstí, že žijete v zemi kde vám je umožněno být s mrňousem doma až 4 roky.... V jiných zemích je naprosto běžné se vracet i po 6n do práce, a když tuhle chtěl Obama prosadit, aby aspoň státní zaměstnankyně měly hrazené dva týdny mateřské, nařkli ho že je zakuklený komunista. Ano, pro prcka je maminka to nejdůležitější, ale znamená to proto, že děti po celém světě jsou chudáci? Já jsem taky ráda že můžu s dětmi být doma tři roky, ale to mě neopravňuje odsuzovat některé, které se z jakýchkoliv důvodů rozhodnou jinak, ať už z důvodu peněz nebo "jenom" seberealizace... Nemusím s nimi souhlasit, ale nebudu se na ně kvůli tomu dívat skrz prsty.
tak to už vobec nechapem čo bolo uražlive na tom prispevku 😕
Maminka. 😀 😀 😀
Já myslím, že tady by mohlo platit " Kdo jsi bez viny hod kamenem" 🙂 a že by se jich tu našlo
Asi nejlepsi by bylo se Vas zeptat, kolik z Vas chodilo do jesli??? Myslim, ze mnoho... Ja take a rozhodne na sobe nevidim nic, ze by me snad jesle nejak postihli?! Spise naopak... Jsem nejstarsi ze tri sourozencu a jedina, ktera navstevovala jesle. Vysledek? Pracuji, dodelam si postgradual, svatba bude v cervnu a s budoucim manzelem planujeme se tak za rok snazit o miminko. Moje sestra si nedokazala po maturite ani zajit sama zalozit ucet do banky, musela s ni mamka, tak jako vzdycky. Proste typicky mamanek, ktery nikdy nechodil do jesli a mamka bez ni 4 roky nemohla jit na zachod a kdyz ji dala do skolky, tak to byly tak desne sceny, ze skoda mluvit. Muj bratr? Jeste ve dvanacti ho mamka vodila temer za ruku do skoly!!!
Me naopak jesle prospeli k samostatnosti a nadhledu nad mym zivotem a sama planuji cca po 6-9 mesicich veku miminka (pokud to zdravi a jine okolnosti dovoli, samozrejme) jit zpatky do prace, alespon na castecny uvazek.
Videla jsem to jak u sve matky (diky tomu, ze je bratr o 16 let mladsi) a i u dalsich maminek (pracuji se zavazne nemocnymi detmi), ze po delsi dobe na materske, zvlaste u maminek "mamanku" maji zeny znacne psychicke problemy, protoze se nemouhou seberealizovat.
Kdo je 3-4 roky stastny na materske dovolene a financni stranka mu to dovoli, ano je to fain, ale odsuzovat matky, co jdou brzy do prace mi prijde nepatricne. Maji k tomu sve jiste realne duvodu, a kolikrat to tem detem jedine prospeje.
martinka to co pises nema nic spolocne s jaslami..ja som do 4r.bola s mamou a od 19r som samostatna, a vzdy som bola.
maartinka1 ... perfektné 😉 😉 😉
rimmel: jen jsem chtela popsat konkretni priklad vlivu jesli v nasi rodine - moji sourozenci, nic vic...
no tak to bude určitě jeslema 😀 😀 😀
Tak já jsem do jeslí nechodila, vysokou mám vystudovanou, do práce jsem chodila, teď jsem na RD, máme postavený barák a účet v bance si založit dokážu!
Kde ty bys bez těch jeslí byla???
😀 😀 😀
Jasně z toho plyne, že jesle nemaji teda na nic vliv 😀
baby nechapem co riesite.. kto nemusi do roboty od maleho dietatka nejde.. a kto musi tak musi... 😔
mozno mnohym z vas to zdviha ego ked pisete ake ste dokonale a budete do 3,4 6 10 rokov dietata doma /niekedy v pripade retazovych MD/
tiez je isto prijemnejsie.. byt doma s dietatkom rano vstat urobit ranajky nenahanat sa.. upratat trochu ist von... navarit pokonikovat... ako sa rano nahanat obliect dieta odviest k babke, opatrovatelke.. utekat na autobus, do roboty.. robit poobede sa nahanat navarit nachystat pohrat sa s dietatom... atd..
Ahojky,Ono se to tu někdo bere tak že je to jako pro tu mainku jednodušší chodit do práce než být jen doma. Aspon u nás to tak tedy rozhodně není - prcek pröžívá nějakou formu separační úzkosti, takže po návratu na mě visí tak hodinu nepřetržitě. Manželövi se moc nelíbí že s námi spí malý v posteli, ale já ho nějak neumím v té postýlce nechat. A mohla bych pokračovat, rozhodně netvrdím že je to ideální. ale pokud jsem byla jen doma tak tam byly taky problémy, jen jiné. Doufám, že se diskuze přesune k tomu že s v ní budou moc pracující maminky vyměnovat rady a né se do kola hájit. Já tedy pracuji na poloviční úvazek, doma nežehlím ale zůstává na mě zbytek úklidu a vaření a za ten měsíc vidím, jak je to vyčerpávající. Popravdě jsem to čekala lehčí 🙂 Když člověk píše do půlnoci nabídku a ví že se mu za půl hodiny zbudí mimčo není to úplně ideální. Na druhou stranu zvedlo se mi sebevědomí, nejsem na nikom závisla a já se svojí povahou bych bohužel na mateřské zakrněla 🙂
Jen teda v 9 měsících mi to přijde v našich podmínkách brzo. Protože pokud to jde tak nevím jak to dělá s kojením
Jsem 100% přesvědčená že do dvou let dítěte mají obrovsky negativní vliv na dětskou psychiku a nikdo mě nepřesvědčí o opaku 🙂
ani mna.
Marti já myslím, že tohle téma neni o tom aby tě někdo přesvědčil, ale zakladatelka si chtěla probrat své pocity s maminama stejného osudu. Myslím, že striktní názor do 3 let doma a jinak jseš krkavec asi ji moc nepomůže 🙂 a nikoho necituji
Mě to přijde jako když mamina má problém s uspáváním dítěte přijde se poradit a hned tam některá nabruslí s hláškou " tak my tenhle problém nemáme" 🙂
Ja som do jasiel tiez nechodila a som samostatna, vzdy som bola. Dokonca som do skolky chodila iba 1 rok. Sestra chodila 3 roky do skolky a nesamostatna je az hroza. 😅 Asi to nebude jaslami...
Ale to je vec maminy, ci da dieta do jasiel alebo nie. Nevidim nic zle na tom, ked tam dieta ide, ked musi, tak musi, bohuzial, niekedy financna situacia nedovoli zostat doma, niekedy matka potrebuje uz ist medzi ludi do prace - spokojna matka je podla mna dolezitejsia ako matka, ktora je sice doma, ale citi sa izolovana, osamela a s detmi si to doma neuziva. Na druhej strane nevidim nic zle ani na tom, ked je matka doma s dietatom tri roky, rovnako ked je doma este dlhsie (aj ja taham dve materske za sebou).
Bohužel jsem dokojila, ale to bylo jaksi ze strany prcka ještě před nástupem do práce žačal odmítat kojení a dle laktační poradkyně je to v tomto věku normální a nic se s tím nenaděla. Jelikož jsem potřebovala začít brát dlohodobě léky (to by počkalo), tak jsem nakonec ráda, že se odstavil sám. Jinak já pracuji 3 dny v týdnu a pryč jsem cca 5 hodin, takže kojit bych bez problémů mohla. Ale opravdu pokud nemáte k tématu co říct je zbytečné pořád opakovat, že vy by jste jednali jinak - já to chápu nevadí mi to, ale docela bych přivítala rady někoho kdo řeší podobnou situaci 🙂

women, kocule - tak to není, že dítě naučíte jen na sebe - to je prostě období, kdy dítě opravdu potřebuje jen tu jednu osobu - vás (v dětském domově jednu sestru, ke které se upne víc, než na ostatní, třebaže to nemusí být moc vidět) a určitě ne žádný kolektiv. A zdravé to připoutání k matce rozhodně je, že se ti věší na krk je taky dobře. Tohle období prostě během dvou let splní svou funkci a pomine a pak samo začne vyhledávat společnost jiných na písku, na hřišti - prostě budou ho děti zajímat a pak je dobré mu toto i nabídnout. Ve třech letech je tak zralé jít do kolektivu bez problémů. V miminkovském věku má jiné potřeby a chování než ve třech letech.
Není nutné být ani od malinka nonstop doma -. co to vlastně znamená? Že nejdete ke kadeřnici? večer třeba na 2 hodiny civičit? To je přeci nutná duševní hygiena. Já měla pravidelně 2x večer za týden keramiku a tancování u nás v kulturáku- nakojila jsem a šla. Za 2 hodiny jsem byla zpět. Taky jsem zvládla s kámoškou projít obchody a popovídat. Pak jsem se na prcka zas těšila. Nedávno jsem se cítila vycucaná, tak jsem vyhlásila víkendovou dovolenou 😀 : dopoledne se staral o batole jen manžel, uvařila jsem jim, odešla pryč se někam najíst a vrátila se v 9 večer, když už spal. Za ty dva dny jsem si přišla jak znovuzrozená.
Tohle všechno jde prostě zařídit i když jsem s ním 3 roky doma.