Mám doma malé dítě a pracuji. Jste na tom rovnako?
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama.
laura 30% z platu to bych si zila jako kral🙂, tady rodicovska na 3roky jsou asi 12% z meho byvaleho cisteho ☹,chapu, ze kdyz je to pro neko pulka nebo 3/4 tak se mu pak do prace nechce a staci mu socialni davky jak zaznelo na zacatku
mne by ani nenapadlo útočiť na ženy, ktoré sú s deťmi hoci aj 10 rokov doma, je to ich vec ... ale pripadá mi nesmierne úbohé, ak tieto ženy útočia na matky, ktoré z rôznych dôvodov umiestnia svoje deti do jaslí 🙄
a budete tu kvákať dookola o tom istom, aj keď od prvého príspevku v tejto téme je jasné, že na váš názor nikto zvedavý nebol ... 😝
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama
A tu som vložila 1. príspevok, aby som vám znovu pripomenula, s kým sa chcela zakladateľka podeliť o názor.
ja som sla do prace ked mala Ninka 19 mesiacov.. do 18 mesaicov som ju kojila.. mala som dobru pracovnu dobu okolo jednej som uz bola doma.. mala bola u mojej mamy.. ktora uz vyse dvadsat rokov takto opatruje deticky... doma.. takze mala aj kolektiv malicky...
do prace som sla lebo sme potrebovali koruny. platili sme hypoteku atd..
Koukám, že tady to žije 🙂
I já přispěji kapkou vody do ohně!
Čemu říkáte dokonalá matka??? A jakým právem odsuzujete ty, které chodí do práce??? A jakým právem odsuzujete ty, které jsou doma do 6-ti let věku dítěte???
Máme každá právo si dělat co chceme a jak my to cítíme nebo potřebujeme...!!!
Když někdo studuje VŠ, tak určo nechce několik let studií zahodit tím, že je pak třeba 10let doma, když má víc dětí po sobě....to je pak celá VŠ na prd, protože ať už si to přiznáme nebo ne, každá z nás na mateřské trochu zakrní, navíc po několika letech je vše úplně, ale úplně jinak, takže pak může studovat znovu!!! Naopak, když některá z vás vstává od svých 18-ti let v pět ráno a od šesti do dvou stojí u pásu, pak si určo ráda "odpočine" a po návratu k pásu se toho až tak moc nezmění....
Pokud někdo potřebuje peníze a má zajištěné hládání, proč ne...!!! Určo je líp miminku, které hlídá babička a mamča se vrátí domů z práce s nákupem, než miminku, které je sice doma s mámou, ale poslouchá jen naříkání, že tohle teď nemůžeme koupit, protože nejsou penízky...to se dítěti špatně vysvětluje..... A naopak, i pokud jde o chytrou vysokoškolačku, která není karieristka a nemá potřebu si hrát na managerku, tak klidně zůstane doma, když ji a dítě zvládne manža uživit....
Holky, jsme každná jiná, nesrovnávejte se, neodsuzujte, máme každá právo na svůj názor!!!
Limin,super...zrovna jsem se chystala formulovat podobný příspěvek. Cítím to úplně stejně a nechápu, že maminky,místo aby podpořily zakladatelku tématu, tak se tady donekonečna dohadují, co je a není nej. Každá je pro své dítě supermáma, pokud je mimi spokojené 🙂
Brisalku, ale ono to není jen o penězích... Mě taky RP činí jen směšný zlomek mého bývalého příjmu (když počítám ten těsně před odchodem na MD), a přesto se do práce nehrnu... 😉 I když je fakt, že po návratu budu mít příjem asi značně nižší než před odchodem na MD... Nechám se překvapit 😀
Osobně dokážu pochopit, když někdo se vrátí do práce, protože MUSÍ (nemůže jinak splácet hypotéku apod.), nebo v případech, kdy partner přijde o zaměstnání, tak se prostě na RD "prohodí". To je OK. Už se ale neztotožním s těmi, kdo spěchají do práce, aby si mohly "dopřát"... Ale jak už jsem psala dříve, každá jsme jiná a každá máme své priority.
Ale Majka35 má pravdu, mělo by se to tu vrátit k původnímu tématu. Akorát mě trošku zaráží, že si to tu zakladatelka neusměrní... Nebo bylo účelem něco jiného? 😀
Jen ještě k nám co bych chtěla řešit malý si na mě přes den nevzpomene (není mi v tom lháno hlídá sestra a tatínek) jakmile příjdu tak začně dělat scény ani nebrečí jen se vzteká a chce chovat. Já zatím vyměkla, pořídíla nosítko a nosím, na druhou stranu si říkám jestli je to výchovně to pravé 🙂 nevěřím tomu že se dítě nedá rozmazlit je na něm vidět že přemýšlí 🙂 Jinak jeden přínos je že od doby co je hlídán tak kolem poledne zalehne a spí dvě hodiny i když jsem doma. Chodí prostě s tetou na dlouhou procházku taksi zvykl přes den spát, což dříve ani omylem 🙂
Ahoj jitrenka, pisem priamo tebe, nakolko si temu zakladala...
V prvom rade, to ze ides do prace je rozhodnutie tvoje a tvojho manzela, ostatnych do toho nic, nakolko si myslim, ze ani jedna super matka, ktora ta tu zvozila ako sirotu ta zivit nebude...ty ides do prace, pretoze potrebujete platit byt, jest, obliekat sa,...atd.ty neopustas svoje dieta, nedavas ho do ustavu a ani sa ho nezbavujes...ides do prace tak ako miliony inych zien a je to normalne...nie si alkoholicka, asocialka ani nic podobne, cize odsudzovanie od niektorych super zien mi pride dost zbytocne...
Pozri sa kolko zien tu pise, ze su doma na MD alebo RD roky, a pozri sa, kolko maju prispevkov...
ked su schopne kazdy den vypisovat litanie prispevkov, kedy su s detmi tak naozaj? cize nie len v jednom byte, ale ze sa im skutocne venuju?
Ja si myslim, ze kazdy sa moze rozhodnut ako bude zit...mam napr. kamosku, ktora nechce deti - je to jej vec, mam kamosku, ktora po roku na MD isla spat do prace a dieta bolo s opatrovatelkou, mam kamosku, ktora ma 8 deti a este napr. vobec nechodila do prace a ani sa nechysta...ja by som si nikdy nedovolila niekoho odsudzovat za to, aky zivot sa rozhodol zit...
A co sa tyka prace, ak zenu na mD nedokaze uzivit manzel - co teraz nepisem, ze je akoze neschopny, ale ze nema prijem, ktory by zabezpecil taky standard, aby zena mohla byt v pohode doma a ucty su poplatene - tak je normalne, ze ide do prace aj zena...dnes nie je doba na to, ze ked vypadnete z prace na 3 roky, tak vas tam vsetko pocka...a nie vsade na vas budu tie 3 roky cakat, a ani to nie su zo zakona povinni robit...
Myslim, ze treba viacej zit a menej odsudzovat, nikto nevie kedy bude musiet riesit nieco podobne...
sicinka: mám práci, ketrou můžu dělat doma po večerech, ale někdy (shruba jednou za týden) musím pracovně na tři hoďky pryč. To dávám malýho na hlídání jedné ze dvou babiček a říkají to stejné. Dokud je tam beze mě ani si na mě nevzpomene a je úplně zlatý. Jakmile přijdu, tak už se ode mě nehne. Bude to asi normální pud dítěte. Však jednou budem vzpomínat na to jak nás dětičky nechtěli pustit když jsme se jim vrátili 😀
shaulo, ona zakladatelka chodí do práce, takže nemá čas někoho usměrňovat,myslím si.
a souhlasím trošku s tebou, já kdybych nemusela, do práce bych nešla, zůstala bych s malým doma....ale na druhou stranu nelituju a ani v nejmenším si nemyslím, že broučánek strádá. Mám to štěstí,že mám babičky, dokonce dvě, takže pokud jedna nemůže, požádám druhou. Pokud nemůže ani jedna, vezme si broučánka manžel do práce. Pokud nemůže ani on, jsem domluvená se zaměstnavatelem na variabilní prac. době. Ale někdo to štěstí nemá,tak musí dát děťátko do jeslí nebo chůvě....já si to sice neumím představit,ale pokud to nejde jinak..... 😨
Ahoj, tak já začala chodit do práce na poloviční úvazek(4-5hodin denně) když bylo Lucískovi 15měsíců, hlídání mám zajištěné mou mamkou anebo manželovými rodiči.
Nesouhlasím s jesličkama a nesouhlasím s tím názorem, že by dítě mělo být do svých 3 let 24hodin jen s mámou.
Luci je šťastná, když podnikají s mou mamkou výlety vláčkem, chodí do mateřského centra atd, i když jede na vesnici za manželovými rodiči, kde chodí krmit telata do kravína, a lítá venku s pejskem.
shaula ja vim, ze to neni o penezich jen reakce na jeden prispevek, aby bylo videt jak jsou podminky ruzne...naopak rozumim tomu, ze ten kdo mel pred MD mensi plat, mozna finance potrebuje vic...jak uz tady zaznelo uskromnit se da hlavne v nepodstatnych vecech jako holic, vecere...., ale zase bez penez to dnes nejde a ja take jak nekdo psal nechci male kupovat jogurt albert, protoze na vic nemam a samo to neznamena, ze bude citove stradat, kdyz bude jist ten lacinejsi.
myslim, ze podstatou tehle diskuze se stalo spis to, ze uz vetsinu lidi stve jak nektere hned vsechny odsuzuji a mysli si, ze maji patent na rozum, misto aby pridaly zkusenost a podporily
Ja do prace nemusim ani z financnich duvodu ani ze strachu o praci..., ale jsem s malou od zacatku porad sama(navic, protoze nechce byt v kocarku tak zavrena ve 4 mistnostech..), babicky a sestra daleko, kamaradky maji starsi deti a jsou v praci, tak nemaji cas...a tatinek od rana do vecera v praci...a muzu rict, ze mi vadi jak mala zacina plakat, kdyz jdu jen nakoupit, jak se boji lidi...vim je to ted takove obdobi a to prejde, ale treba opravdu z ni bude ten trosku "mamanek" a to nechci.
Navic si myslim, ze ti lide jako deda,babicka, teta...kdyz jsou obcas s detma jim mohou dat spoustu hezkeho a jineho nez jen mamina...priznejme si(teda ja urcite) se nedokazu male venovat na 100% celych 10-12 hodin denne(kdyz spi od 2 mesicu tak 2hodiny pres den a od 3 vstava i 7x za noc). Takze myslim, ze neni vyjimka, ze maminka, ktera je par hodin v praci a prijde na male natesena mu neda vic nez ta co s nim je porad.
no bože tak si někdo chce dopřát no....a není to taky trochu o tom, že chce každá pro svoje děcko vždycky lepší dětství než měla ona sama? jak psychicky tak materiálně (výlety- taky něco stojí že jo....furt trajdat kolem baráku taky nikodho dlouho nebaví)
Brisálku, souhlas. Já pochopím i ty maminky, co si chtějí dopřát. Proč vlastně ne? Každá chceme opravdu to nej nej pro své miláčky a pokud to maminka považuje za nejlepší, tak ostatním je po tom putna. 😝 Každá má jiný názor a to je vlastně fajn, že si je vyměníme. Mě to vždycky nakopne, že začnu uvažovat i o druhé straně barikády a mnohokrát mi děvčata moc pomohla.
Já jsem taky s malýma pořád, nikam nemůžu a na velké výlety je ještě moc zima, tak se chodím aspoň trošku odreagovat sem, za maminkami, které mají stejné starosti a radosti jako já. A nad pruidči se můžu jen zasmát. 😀 😀 😀
dianka čo sem pleteiš prispevky 🤐 ja som napr.prispievala vyše rok po večeroch pretože deti spali,manžel na tyždnovke tak čo som mala zhnit nudou?no to už je posledne pozerat sa na počet prispevkov 😀
Inak ja už hodinu brazdim internet a hladam si pracu a čo myslite som našla? velky.... 🤐 takže mile mamičky neriešte prudičov a budte radi že niečo mate...
womenne...vies ako je to s tou hosou? 😉
womene to urcite nebylo myslene takto, ale spis tak, ze supermatky, ktere tady na koniku kazdy zna🙂 pisi xxxxx prispevku do xxxx diskuzi kazdy den(ne jen treba vecer nebo rano, ale v cele diskuzi cely den...), tak vetsinu nas s detmi napadne jak " se o ne teda staraji"???
Je to pak trochu paradox, kdyz ostatni za vse odsuzuji a kritizuji....jinak at si delaji co chteji,, jsou to prece jejich deti a jejich cas, ne 🙂
zujimava debata, hmm..
laura73 som na tom rovnako ako aj ty. sama zijem v state kde materska dovolenka kratka. jednoducho som isla nazad do prace na tri dni v tyzdni prvy rok a teraz uz robim na plny uvazok. nic s tym nenarobim, jednoducho to tu tak funguje...rodina mi v tomto smere pomoct nemoze a nie som taka bohata, aby som si mohla povedat, ze kaslem na ich system tu a budem doma s drobcom do troch rokov.
tiez si nedovolim odsudzovat ani jednu z matiek zo SR ci CR, ci uz ostala s dietatom doma do troch rokov alebo isla skor do prace. je to len na nej. a ona je zodpovedna za svoje rozhodnutie preco tak urobila.
ja som do jasiel nechodila a zo zaciatku som mala problemy v skolke, neprisposobovala som sa tak lahko a bola som na vsetko precitlivela.
brat do jasiel chodil a bol na tom taktiez ale viac samostatny ako ja.
sestra do jasiel nechodila a bola samostatna.
ked si nas porovnam teraz v dopselosti, tak je to uplne naopak...
brisalek, dakujem...presne tak som to myslela....kazda novootvorena tema ma tie iste nicky na prvej strane...a este zvyknu aj zvozit dotycnu alebo dotycneho, ak nema fotku a ma prvy prispevok...taka je veru prax na MK
dianka teraz som mimo 😅 s akou hosou?
inak s poslednou častou suhlasim nikdy nevieš kedy sa stane niečo podobne napr.vam ostatnym ktore tymto opovrhujete viem o čom hovorim sama som nemala na mlieko pre malych a to doslova z jedneho dna na druhy nebola to moja a ani manžlova vina ale to je o inom takže nehovorte hop.... 😝
Mám doma knížku Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte a tam autor píše, že jesle by si malé děti nevymyslely zato školku už ano.
myslím, že od dvou let už jsou některé děti připravené opustit na pár hodin domácí jistotu a zapojit se krásně do kolektivu ve školce nebo v jeslích. Ale zase jsou děti, které nejsou připravené na školku ani ve 3 a někdy ani ve 4 letech. A nemyslím si, že by to byly mamánci.
Z maličkých (myslím do 3 let) dětí mamánky udělat přeci nejde.
Omlouvám se, už to sem moc nepatří, jen že přetřásáte taky trochu jesle atd.
Bohužel jsem nečetla celou diskuzi a myslím si, že ani není potřeba. Vzájemné napadání a osočování se mi moc číst nechce, ale věřím, že jsou tady i takové, které z toho mají nesmírnou radost. No, ale k věci. Každá matka má právo se svobodně rozhodnout, jak dlouho bude doma. Proto máme i několik variant RD. To by tady taky mohla matka, která je doma 4 roky napadat tu, která má pouze 2-letou variantu. Pokud matka chce jít nebo musí jít do práce, tak je to jen a jen její rozhodnutí. Takže já nikoho neodsuzuji. Je pouze důležité, aby bylo o dítě dobře postaráno.
Ale co je hlavní, tak zakladatelka diskuze chtěla, aby se tady připojili maminky, které se stejně jako ona vrátili brzy do práce. Takže nevidím jediný důvod, proč se tady rozběhla tato emotivní diskuze. Stačilo si pozorně přečíst první příspěvek, ze kterého vyplývá, že zakladatelka nechtěla slyšet pro a proti, ale chtěla si popovídat s maminkami, které jsou na tom stejně nebo podobně!!!
brisalek, ono zavisi, ake mas vydavky, 30% z platu, tak z toho nezaplatim ani prenajom ☹ a zamestnavatel mi miesto ani omylom nepodrzi - sice mozes zostat na materskej dovolenke, poziadat si o neplatene volno, ale je to len na zamestnavatelovi, ci ti to volno da alebo nie. a vacsinou to konci tym, ze to volno nedostanes.
majka 35 - ano, je tu niekto, kto zacal pracovat este skor. jednak som musela, bohuzial, muzi Donald Trump a td sa okolo mna nemihli 🙂 a zamestnavatel by tiez nebol z tych, ktori ti daju matersku dovolenku/rodicovsku dovolenku - hoci aj neplatenu - a jednak, medzi nami - zacinala som byt mierne nervozna z toho, ze som doma... kamaratky mam vsetky pracujuce, takze zostaval uz len nejaky ten park a tam neustale omielanie o kasickach a superdetoch zacne liezt na nervy... aspon teda mne. 😅
cestovatelka andrea - ano, zlaty slovensky/cesky system, ked mozes zostat do 3 rokov doma... 😅 asi by som to tiez nevyuzila, ale mat aspon tu moznost sa rozhodnut, keby som videla, ze moje dieta ma problemy, tak mam moznost zostat doma a starat sa on... lenze nehrozilo... mala dostala alergiu, takze pokyny pre svokru, navstevy lekarov a az teraz po viac ako roku (mala ma 21mesiacov) si mozem trochu vydychnut a povedat si - situacia stabilizovana. 🙂 ale mala, tym, ze ma mozno nevidi cely den, si zvyknuta aj na inych ludi (do skolky este nie, kvoli alergii, potrebuje specialnu stravu bez mlieka a vajicok)
a co sa tyka jasiel - ani ja ani moji surodenci sme do nich nechodili. ja do skolky povinne na rok, moja sestra tusim na 2 a brat mal takmer tri roky, ked do skolky jednoducho musel... a najsamostatnejsie sme my dve, i ked, aj on nas uz zacina dohanat, ale - je to chlap 😉 , tak to trosku dlhsie trva 😀 to nie je o skolkach, je to skor o povahe....
laura .. asi mne si nechcela adresovať tú prvú vetu ... 🙄
Jaký si to uděláš, takový to máš. Heslo mnoha žen na MK. Ale jen to moje je to správné, že? 😝 Ty diskuze tady jsou už trapný. Někdo napíše a na něco se zeptá. Nečeká žádné schvalující či odsuzující reakce, ale chce si popovídat s lidmi, kteří jsou na tom stejně a hned se objeví názory ANO X NE. Já jsem vysokoškolačka a pohybuji se hodně mezi lidmi s VŠ. Moje kamarádky jsou z různých oborů. Ale většina z nich musí na sobě makat i když jsou na rodičáku. Pokud dělám hlavní účetní, tak si nemůžu dovolit být mimo, protože kdybych se vrátila za určitou dobu, tak už jsem nezaměstnaná. Pokud moje kamarádka nebude několik let operovat, tak jak kdyby vůbec medicínu nestudovala. Takže děvčata, opravdu je i prioritou být dobrá ve svém oboru. Pokud vy si můžete sedět doma a pak se vrátíte a je to v pohodě, máte "výhodu". Pokud to tak berete. Některé z nás ví, že někdy ty děti odrostou a my budeme dál žít svůj život a nechceme ho strávit v jiném oboru, než kterému jsme věnovaly před tím spoustu let života.
laura73 presne, o povahe 😉
ja som isla do prace ked mal drobec 12 tyzdnov a do jeho styroch mesiacov sa o neho starala svokra. potom ale uz nemohla ostat u nas dlhsie a moja mama nie je na tom zdravotne tak, aby tu mohla byt stale. pride pomoct ale len raz alebo dva krat do roka. jednoducho si musim zariadit veci tak ako keby som rodinu na pomoc nemala.
a preto je drobec v jasliach-skolke. U nas to volaju skolka.
andreo, a já na tom nevidím nic nenormálního. Myslím,že děťátko je velmi tvárné a zvykne si, a že není 24 hod. s maminkou neznamená, že ji bude milovat méně než děťátko,které s ní je doma třeba 10 let. Tady je zažitý názor,že by se snad maminky, co jdou brzy do práce měly stydět. Prostě vše se dá zvládnout a pokud někdo potřebuje a chce jít do práce, proč ne... pokud chce někdo zůstat doma, proč ne. Já toho nelituju....navíc já nemám VŠ a do své původní práce se nechci vracet, a tak jsem si našla práci ve svém oboru na 1/2 úvazku....a jsem na to pyšná. A všechny pracující maminky buďte také pyšné 🙂
petronelie ty nie a som rada, ze su aj take maminy ako ty.
ale ine maminy ma za to hned beru ako karieristku a pod. ked napisem ze robim. a pritom ma nepoznaju, nevedia v akej som situacii...
stale len opakuju svoje veci ako pokazene gramofonove platne a pritom sa ani nesnazia niektore veci pochopit. ja chapem maminy, ktore su doma 😉 a chcu doma aj ostat.

Holky, já budu s malým doma do 3 let. Ale dneska mě tak rozzlobil, že mám hroznou chuť jít do práce 😀 . Ne, nechci to tu zlehčovat. 😉 Ať se rozhodnete jakkoliv, je to vaše věc a nenechte si do toho od nikoho mluvit. 😉