Mám doma malé dítě a pracuji. Jste na tom rovnako?
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama.
Já jsem šla do práce ihned po skončení mateřské, tedy v necelých 6 měsících, na rodičovskou na tři roky nastupoval rovnou manžel. Takže teď je malé sedm měsíců a deset dní, s tátou to skvěle zvládají, já pracuji na plný úvazek a na plný úvazek také i kojím, i když teď už malá od šesti měsíců dostává příkrmy, takže už je hej. Problémů taky bylo dost, protože jakožto plně kojená mi odmítá flaštičku, hrníček, prostě všechno, takže v pracovní době jezdili ke mně po třech hodinách na kojení, pro ně to byla příjemná vyjížďka (asi půl hodinky kočárkem cestování) a pro mě příjemné "setkání se s malou". Všechno nám hezky klape, malá se mi rozhodně nijak neodcizuje. A co nás k tomu vedlo? Tatínek vydělával podstatně méně než já, měli jsme hypotéku již z doby před otěhotněním, tedy hypotéku jsem si brala já, ještě než jsem se provdala a otěhotněla, tudíž jsem tehdá ani netušila, že v době, kdy budu mít malé mimčo tak z rodičovské nebudu mít na splácení. A práci jsem měla velmi dobrou a rozhodně by na mě tři roky nečekali. Také mě mnozí odsuzují, mnozí také odsuzují manžel, co je to za chlapa který je na rodičovské, ale je nám to fuk, hezky nám to klape a malá rozhodně nestrádá ani citově ani jinak.
Tak si take rikam, kdyz ctu posledni diskuze...ze v cizine neexistuje prece tento system posledni 2 roky🙂, ne...takze tam deti brzo chodi do jeslicek a to by mel byt dukaz, ze to nebude pro ne zase tak hrozne...kdyz jsou normalni🙂 jako ceske deti🙂
nechápem, čo sa tu môžete hádať na 14-ich stranách, ale keď vidím známu rýpalke, no comment...
Každá z nás je iná, jedna sa vyžíva v starostlivosti o rodinu (ja) a iné sa potrebujú angažovať aj inak ,než upratovať, variť, prať....
Ja napríklad viem, že pre sisi je jej malá beruška všetkým, a že išla do práce? No a? O berušku sa je jstará ako sama písala "adoptovaná" babička a nemá ju tam celé dni... Ja som skôr nechápali mamičky ,čo mali dieťa v škôlke, boli doma na materskej a dieťa bol ood šiestej do pol piatej v škôlke...
A tak ,ako si ja teraz o sisi a ani o iných mamičkách nemyslím ,že sú karieristky, tak si sisi za se nemyslí o mne, že som puťka domáca....
Bohužiaľ, doba je zlá, hypotéky, leasingy, mamičky chtiac - nechiac do roboty ísť musia...
tak by sme sa mali začať rešpektovať... je to na každej z nás, ako sa s tým vyrovná ,či nevyrovná...
a teda zakladateľka hľadala mamičky ,čo do práce odišli skoro, nie mamičky, čo ju odsúdia za to ,že išla pracovať.. tým pádom tu nemám čo robiť ani ja, keďže som doma, že... 😝
monkula, krasne si to napisala... ja som sa potesila ked som videla tuto temu, ze si tu s niekym vymenim skusenosti, sice este nie som v praci ale tiez ma to caka...
no a namiesto toho 14 stran osocovania, ani som nezvladla precitat viac ako 2 strany, fakt toto nepotrebujeme.
Skoda, lebo aj pracujuce mamicky sa potrebuju medzi sebou poradit, su to veci ktore mozno niekto nechape, ale tak potom naco sa pchat do temy ktora sa niekoho netyka, a odsudzovat.
tak este raz, je to skoda, je nas tu viac ktore potrebujeme presne takuto temu, skoda ze su ludia ktori to nevedia predychat.
☹
monkula-prosím tě,co to je -známu rýpalke?já to tady přelouskávám,a tohle mi nějak nedává smysl,jinak slovenština mi nedělá problémy,ale občas nějaký výraz jo,dík 😀
radka, chcela som napísať keď vidím známu rýpalku... 😝 😝
radko, to bude jen překlep, Monkula to myslela tak, že vidí známou rýpalku 😀
monkula-aha 😀 ,ted jsem pochopila,předtím mě to teda fakt nedošlo,myslím,že se ani nemusím ptát,koho jsi tím teda myslela 😀 😀
radka dievcence sa tu hadali mozno prvych 12 stran. teraz je to posledne dve strany normalna diskusia 😉
když chtěla zakladatelka pokecat s matkami jesličkových dětí, může jít přímo do tématu Jesličkári , které už existuje- tam jsou na tom všechny stejně a plácají se po ramení, jak je to pro děti dobré. Nikdo jiný tam neleze.
Nevím, proč pořád melete a melete o tom, že je to každého věc, nemusí se obhajovat a nechce slyšet odsuzování nebo schvalování. Tak mi prosím vás pěkně vysvětlete, proč teda vůbec existuje diskuse a výměna názorů a proč se vůbec někdo na něco ptá ?- zakladatelka chtěla JEN ujistit, aby neměla blbý pocit - nechtěla žádnou konkrétní praktickou radu. Jen že na ní okolí kouká blbě - no, asi má okolí podobný pohled jaky matky tady na MK.
Všechno je věc každého konkrétního člověka. NIkdo nemá sílu ani důvod a moc změnit rozhodnutí druhéhgo
. Ale anonymní internetová diskuse je přesně od toho, že se prostě kdokoliv vyjádří souhlasně, nesouhlasně, přidá něco svého. Jinak nevím, o čem bychom se tu bavily. Fakt ne.
Právov soukromí je rozhodovat se jak kdo chce a právo tady je se k tomu klidně vyjádřit i nesouhlasně a odsoudit chování, vysvětlit proč si to či ono myslím. Pokud vím, tak nevhodná kategorie je Neurážej neprovokuj. O vyjádření strikně nesouhlasného názoru na nějaké chování, jednání, praxi, způsob nebo věc není v pravidlech ani puntík.
O to totiž v diskusích přesně jde. Souhlasit, nesouhlasit, zdůvod'novat, vysvětlovat, debatovat. Jinak je to naprosto o ničem.
kubaka ale ty aspon komunikujes a konfrontujes bez urazok. niektore mamicky su takej komunikacie nie schopne
aj ked v tejto veci s tebou nesuhlasim, to neznamena, ze pri inych temach by sme sa nezhodli.
je smutne ked niektore mamicky klesnu na taku uroven, ze sa zacnu urazat.
kubaka mas uplnu svatu pravdu!
Ahojte ja uz tiez pracujem moja mala ma 3 mesiace ale kedze som slobodna mamicka zijuca v Rakusku nemam to ruzove a na najom a ostatne treba zarobit
cestovatelkaandrea : zase tak normální není 🙂 vždy tu má někdo neodolatelnou touhu zdělit jak by to mělo být a pokud to tak není tak vlastně děti nejsou naše priorita 🙂
cestovatelko - teď s tebou souhlasím. Vulgarismy mě teda dost silně vadí a tady se to nějak začíná množit . brrr. Mohu napsat něco ostře obsahově, ale slovně slušně vůbec nemusím být osobní. To nesnáším. 🙄
cestovatelka presne, urazat zacali mna, lebo so mnou nesuhlasili a moj nazor sa im nepacil, ja som zacala slusne . je to tu uz take no, prilisna koncentracia zien. 😀
rimmel ale to neznamena, ze ked ta zacne niekto urazat tak pojdes na neho tak isto. mna ked niekto s prepacenim nasere, tak sa viem ovladnut a reagujem bez urazok 😉 tym ta nechcem poucovat, tak to prosim ta neber
Ono všechny tyhle kontroverzní témata vždy vedou k hádkam at je to jesle, choditka, příkrmy a podobné. Pokaždé se tam ženské pohádají a stejně si to každá udělá po svém a myslím, že je to neovlivní v rozhodování.
`sorry nemam cas toto citat od zaciatku... takze o com to je? ale vazne...
ako ste ucili babatka skolke?
zajtra ide maly na svoj prvy pol den a ja do prace. citim sa HROZNE a mozno este horsie.ani pohar vareneho vina mi espravil naladu, hmmm.
zvykli sme sa tam chodit hravat raz ci 2 razy tyzdenne na par hodin. to bolo v poho, le ako nahle sa ocitne bezomna, place... bez slz ale place, hracky hadze od seba. snad zajtra bude lepsie.
myslite, ze bude?
uprimne zavidim vsetkym, ktore mate ine riesenie a moznost ako dat babatko skoro do skolky. nas ma skoro rok a je to naozaj tazke!
ak mate niekto odpoved na otazky, tak radsej ip mna nebavi citat zase nejake odsudzovacky a pod.. sorry
kubaka ked si precitas temu jaslickari, tak je tam dost maminiek, ktore do prace jednoducho museli. samozrejme, ze su tam aj extremy ale tie nekomentujem.
mystique poznam maminy, co kvoli hadkam prestali chodit na MK, lebo boli sklamane. a nie je to jedna mamicka
aj ja budem musiet ist do prace kvoli hypoteke a pretoze mm prisiel o pracu z dovodu fin.krizy. nemozem za to, ze nam to vyslo blbo a som na materskej ked vypukla kriza.
mm robi v inej praci, ale vobec nie svoj obor, ale aspon zarobi na polovicu sekov a faktur. ako tu niekto pisal, ze jej mm je Ing. strojar. aj moj je strojar a toto odvetvie je nulove, tak robi ine. ale za uplne smiesnu sume 70sk za hodinu v hrubom. hroza. este ze moj zamestnavatel - socialna poistovna ma aspon nejake socialne vyhody pre matky s detmi...
cestovatelka ja sa drzim toho, ze tak ako sa ostatni spravaju k tebe, tak sa spravaj aj ty k nim 🙂
A koukám že diskuze pokročila o pár stran ale o tématu se moc nemluví 🙂 holky zakladatelka nemá mimi v jesličkách a i kdyby je to její věc. Pokud by Vám či zakladatelce nevadilo, dalo by se tu vráti t k tématu? Ano šla jsem na čr brzy do práce, rozhodně ji nemám zadarmo a stojí mě to veškerý můj volný čas, Já jen že tady člověk vznese dotaz k diskuzi a ten uplně zapadně mezi obvinujícími a obhajujícícmi příspěvky, které se dokola opakují. Třeba v mém okolí dost lidí dopředu mojí práci oduzovalo (pracuji v mužském kolektivu) poté co viděli jak to funguje a kolik času jsem na místě v práci, tak naopak říkají, že by něco takového uvítali i pro své partnerky. Věřte tomu, že každá mamina která jde do práce zvažuje jak to udělat nejlépe, má pochybnosti atd - jsem přesvědčena, že je na tom podobně ta která to řeší v 3,4 letech dítěte. Opravdu bych uvítala kdyby bylo možné si o těch konkrétních situacích popovídat, a příjde mi zbytečné zakládat na to novou diskuzi 🙂
No taky mám někdy takový znechucený pocit z takových diskuzí. Většinou jak to zajde moc daleko tak už tam eni nechodím stejně se tam už nic nedovím 🙂
Ne, téma zní jinak než, že dítě jde do jeslí, Kubaka udělala závěr jako všude, ale trochu překroutila fakta. Proč zakladatelka nešla do téma jesličky? Protože je nevyužívá!!!!! Takže nepřekrucuj. Potom vznikají ty hádky. Melete o něčem jiném.
veru, budem trosku od temy, ale aj ja som chvilami v niektorych temach radsej prestala prispievat, nema to vyznam, my zeny sme tvory komplikovane 😉, este ze tu mame tych jednoduchych citatelnych chlapov! juch!
sicinka ja som isla do prace ked mal maly 12 tyzdnov. v NL je materska velmi kratka. tiez som si nemohla dovolit strajkovat a ostat doma. Keby som bola na SR, tak som doma s drobcom do 1,5 alebo 2 rokov a potom by som robila na ciastocny uvazok. s muzom sme ing.strojari, ja lepsie povedane mechatronik ale aspon sme o pracu neprisli kvoli krize. tiez som rada, ze robotu mam a mozem normalne zit. a tiez pracujem len v muzskom kolektive a ak mam byt uprimna aj my to vyhovuje...
vidis rimmel v tomto sme rozdielne. ja sa heslom oko za oko, zub za zub neriadim...

Andreo, no vždyť...mě práce těší a tečka...a Davídek nestrádá...ba naopak 😉 Neříkám ale, že kdybych byla zaopatřená tak, že bych měla všeho dost a nemusela do práce, že bych nezůstala doma. Doba si ale žádala jiné řešení a nebudu se tím dál zabývat. Stejně to radím ostatním maminkám a pokud zvládají práci, péči o děťátko a jsou šťastné a spokojené maminky se štastnými a spokojenými dětmi...., no není to super? Snad zakladatelka diskuze našla v některých odpovědích pochopení.