Mám doma malé dítě a pracuji. Jste na tom rovnako?
Ahojte holky,
dcera ma 11 mesicu a ja jsem zacala pracovat. Na plny uvazek. A nelibi se mi, ze se kazdy na me diva pres prsty, ze je moje holcicka moc mala atd. Proto, je tu nejaka maminka, ktera taky pracuje s tak "malym" ditetem? At se necitim sama.
zuzu este skus porozmyslat nad child minder. 😉
Zuzu nejlepší by bylo najít nějaké reference na jesličky a pak je obhlédnout. Já osobně bych šla i do soukromých pokud bych měla pocit, že jsou lepší. Ono sice ti moc z výplaty nezůstane, ale aslepoň nepřijdeš o práci. Pokud si teda můžete dovolit být bez tvé výplaty z velké části.
Koukám že Zuzu a všichni co tady diskuzují jsou ze zahraničí, tak to se omlouvám, v tom případě jsou profesionální jesličky asi lepší. Mě se nelíbí ani ty soukromé co si mohu zaplatit v Praze. Plánuji soukromou školku od dvou let až tří let podle toho jak se mu bude líbít kolektiv.
Sici tak to plánujeme stejně 🙂 Koukala jsem, že soukromé školky berou od 2 -2,5 roku což mě přijde tak akorát.
rimmel, co je to "child minder"?
no, uz to vyzera na sukromne jasle... je to este o to zlozitejsie ze teraz, kupujeme dom a nie sme si uplne isti ze kde presne budeme byvat. No a cakacky na obycajne jasle su tak 2roky (dieta sa zapisuje uz ked zena zisti ze je tehotna 😒 ) Maly je zapisany tam kde byvame teraz, ale ak sa prestahujeme, bude to "zaujimave". Vsak nejako bude...
Kamosku s dietatom mam len jednu aj ta sa chysta naspat do prace, jej syn uz ma rok. A este kolegyna z prace ma rovnako stare babo, ale samozrejme tiez pojde coskoro naspat do prace... Inac sme tu len kratko, nepoznam inych ludi s detmi...
zuzu child minder je osoba ktora ma vlastne deti a je s nimi doma a domov jej chodia dalsie deti, o ktore sa za penazny poplatok stara. samozrejme osoba je kvalifikovana 😉
Já už mám vybranou ale i přes školné je tam pořadník na rok dopředu, tak se půjdeme pomalu hlásit 🙂 stejná praha jako muj zamestnavatel, max 10 deti na tridu, 20 na rocnik. Vyukovy program hodne zapojujici rodinu, praktická angličtina, zdravé jídlo á skvělé reference. Jen bych ho ráda dala na psolední rok spíše do "normální školky, aby se seznámil s dětma z okolí. To je ale zatím daleko 🙂
zuzu ja to planujem riesit podobne ako sicinka. do prace nastupujem kratko potom, ako mala dovrsi rok, na polovicny uvazok, t.j. 4 hod denne 8-12 (som slobodna mamicka v zahranici, rodina v SR, otec dietata nema zaujem, cize ja nemam velmi inu moznost, nejak zit musim a aj to som rada, ze som vdaka usporam mohla zostat tak dlho doma - to len ako doplnujuce info, ale do prace sa na druhu stranu aj tesim, lebo mam svoju robotu velmi rada). dcerke planujem vybavit pani, co si popri starani sa o svoje dieta privyraba opatrovanim inych deti, vacsinou si berie co mi teda kolegyna hovorila 2 max. 3 deti naviac. Rozhodovat sa budem podla referencii od kolegyn, co si takto davaju opatrovat svoje deti. Neskor, tak od tych 2,5-3 rokov skusim skolku. Tie su v zahranici urcite o niecom inom, nez v SR, je tam vacsi pocet opatrovateliek a praktikantiek, niekedy je to vraj skoro 1:1. 🙂
len tam tiez samozrejme je dobre najst dobru, s dobrymi referenciami.
zuzu ja nepoznam tiez nikoho s dietatom...ale chodim do baby groups kde sa maly zahra a ja s niekym pokecam ale aj tak tam viacmenej chodim koli malemu nech si pomaly zvyka na ine osoby, na ine babatka.
rimmel, take cosi by som brala na to docasne opatrovanie. Videla som par takych inzeratov, u nas tomu hovoria "drop in day care". Proste mamicka co je aj tak doma s dietatom sa prilezitostne inym ludom stara o deti, nemusi to byt cely den, len na poziadanie na par hodin.
Ale sa nam rozbehla diskusia 😀 😀 😀
Zuzu, aj my žijeme v zahraničí, a sme v situacii, ktora nas nenuti rozmyslat čo s malou, manžel je doma, a ja idem na 8 hod tyzdenne späť do práce..ale vela som nad tymto rozmyslala, čo bude s malou ked mi skončí materská, dokym muž nestratil pracu, a vždy som dospela k nazoru, že ju nikdy nikomu cudziemu nenecham! proste nie. keby muž robil,ja by som bola doma s malou..ale takto mam čas, a na štyri hod, po dva dni, to je v poho, to aj prespi drobec..
ide o to, kolko stoja jasle tam, kde žiješ a či by sa ti to vôbec oplatilo.lebo keby si to ja tak preratam, že kolko zarobim za tych par hod, a kolko zaplatim za opatrovatelku, som asi na nule.. 😒
No já do naší místní školky ji asi ani dávat nebudu, protože je otevřena do 16 hodin a to nejsem schopna stíhat. A chci aby mala měla stejnou školku - nemenit ji. Myslím, že přátelství dětská vznikají až ve škole a jinak tady kamarády se stejně starýma dětma máme.
annalena nechcem ti brat iluzie ale vacsinou zmojich skusenosti v skolkach pracuju starsie damy (co je fajn) ale potom tam mas kopec mladych working class sedlacok co poriadne ani rozpravat nevie 😒 😅 a takych co na male seru, cely den sa deti hrali same, zabavali ich hracky, rano co to pospievali a hotovo, potom von na pol hodinu a zase spat hrat sa s hrackami. no fakt uzasne..ale to ozaj zavisi vela od skolky, bola som v jednej co bola dost dobra, kvalitna, ale aj tak, deti sa tam nevyzuvaju, (hadam nikde)a potom sa hraju na zemi, prsteky do ruky, pred jedlom si nik ruky neumyva atd atd 😒
lily presne. aj muz v praci mal kolegynu ktora sa po 8m vratila do prace na polovicny uvazok a malu dala do skolky, sme si tak s muzom mysleli ze to co zarobi da rovno za skolku, fakt som to nechapala 😕
a niektore detickyv skolkach normalne od rana od 6-7 az do vecera do 7... ☹ a skolka otvorena aj cez vikendy.
fuj rimmel, to iste je isto aj tu..vid žijem tu 4 roky a nedala by som tu malu nikomu!!
hej lily je to humus..ono ale verim ze su aj dobre skolky no treba hladat a to fakt dlho..
Já jsem tedy měla štěstí koupili jsem domeček a naproti je sousedka s podobně starým dítkem a hlídání se jí hodí 🙂 Tady v čr jsem měla od kamarádek nabídek víc přeci jen je zvykem jít do práce po třech letech. Jinak máme příbuzné v USA a tam vychází ty školky a jesličky dost draho, ale platí za kvalitnější variantu, ale asi záleží na oblasti.
resp. ani do škôlky by som ju sem asi nedala - do irskej, ajked je to pre dieta lepsie, ze sa anglina nalepí, ale nalepilo by sa aj vela chorôb, tu deti neobliekaju, varia im kadečo..no nie proste..
a je tu aj slovenska skôlka, ale my už sa asi vraciame na slovensko koncom roka 😉
no maly s anglinou mat problem nebude takze tosa nebojim..a s tym covaria..bleeeeeeee blee bleeeee ja ked moj pojde do skolky, papu mu budem balit so sebou 😝 🙂
lily a ak sa mozem spytat preco idete spat? nieze by to bolo daco zle, ideme aj my, len som zvedava 😉
Mystique já ho dám časem do té soukromé a uvidí se. My se stěhujeme do vesnice za Prahu a tam ty děti spolu chodí do školky a pak do školy. A místní školka se mi taky líbí, tak uvidím - ale není vhodná pro malé dítě klasika dost dětí na učitelku, pro předškoláka už asi jo. Já doufám že mi ta práce na půl úvazku pár let vydrží a pak si ideálně pořídíme další mimčo. Nechávat ho ve školce celý den nechci. Ale člověk míní, život...
rimmel neviem sa ti k tomu vyjadrit, ja som v Nemecku, o skolkach/jaslickam mi rozpravali len kolegovia, co tam maju deti, vacsinou sa jedna o cirkevne a sukromne skolky, kde je vraj velmi dobra uroven. Oni su kazdopadne velmi spokojni. Ja osobne som bola iba na par akciach (ked som bola tehu som bola taka rozcitena 😀 ) poriadanych skolkou - Valentinstag, Sommertag a pod. a mala som z tych uciteliek a aj praktikantiek dobry pocit. Teda v zmysle, ze deti ich maju ozaj radi, aj ked vidim tu skolkove deti ist s ucitelkami na vychadzku, tak to ma kazda ta ucka par deti pri sebe, rozprava sa s nimi, vedie ich za ruku. V BA vidavam takto ist deti same a vredu alebo vzadu idu ucky spolu. A v Nemecku sa deti urcite vyzuvaju, vraj aj komplet prezliekaju do pohodlneho, aspon v jednej skolke, kde ma decka dobra kamoska.
Ale ked nato pride, aby som tam dala dceru, tak si to este urcite riadne omrknem. 😉 Inu moznost ja zial nemam, hoci by som chcela ☹ ..... ledaze by sa nieco zmenilo.
aha ja som nevedela ze si v nemecku 🙂
ja musim ist baby zatim caute 🙂
rimmel, nechceme tu už žiť..kôli malej..vratit sa mame kam, takže ak všetko pôjde po zbytok roka, tak ako si planujeme vratime sa, ja budem doma s malou kym pôjde do škôlky a potom dačo vymyslim..viem,že to bude asi troška dzsnejšie z fin.hladiska,ale mala by tu nemala to, čo bude mať doma...mne sa nepači ako tu deti vyrastaju, a nieje tu nic ine, kam s nimi chodit ako nekupne centra, co sa mi zda ako hniezdo baktérií 😅
..proste už tu mame tohoto dost, a mame pocit, že treba ist..ale je to tak 95 percent...nikdy nevieme co sa môže ešte stať. 😎
Moje kamarádka je dětská sestřička a říkala mi, že se teď rozšířilo, že dětské sestřičky a nebo učitelky z mateřských školek si vydělávají tím, že hlídají převážně vietnamské děti. Když žena porodí, tak se musí brzy vrátit do "kšeftu" a tak hledají hlavně sestřičky a učitelky, které by jim hlídaly děti. Napíšou jim, jak si představují, že ten den bude vypadat. Musí tedy vařit i z jejich surovin, ale prý je to dost dobře placené. Nehlídají jen malé děti, ale i starší, které vyzvedávají ze školek či škol. Tedy, nevím, co je na tom pravdy a jak moc to je rozšířené 🙂 Ale prý najít paní na hlídání začíná být problém. Všechny "dobré" jsou rozebrané.
téma zní jasně "Taky jste sli brzo do práce?" odpovědi se můžou čekat ano/ne...a zdůvodnit proč a ptát se proč tak nebo onak to mají ostatní je naprosto logická reakce...tak nevím, proč by tu měli být jen matky s dětmi v jeslích...souhlasím s Kubakou...
Kdyby téma znělo např. "kdo šel taky brzo do práce a dal dítě do jeslí?", tak tu logicky matky s opačným názorem asi nebudou prudit, že?
Končím s koníkem, když se tu nedá vést konstruktivní debata...nedokážete pořádně obhájit své názory a diskuse vždy sklouzne akorát na to, že každá matka ví přesně nejlíp, co je pro její dítě to právé...argument, jak stehno..
Schwarzovka, tohle jsme už překonaly. A myslím, že až teď začala konstruktivní debata, před tím to bylo jen dohadování. To nemělo s konstruktivní diskuzí nic společného. Přečti si poslední příspěvky a prosím, piš už jen k tématu. Díky těmto "příspěvkům" se to pak dostává tam, kde nechceme být.
A hlavně, nikdo do názvu diskuze nedostane všechno. Já si přečtu vždy, co po mne zakladatelka diskuze chce. A tam už je to jasně napsané o čem by mělo téma být!!!
tommik...promiň...zase jsem přišla z křížkem po funusu...měla jsem to rozečtený a neaktualizovala jsem si stránku 😀 😀 škoda, jen...že se popíše x stran hloupostma...tak debatě zdar...já už tu fakt končím...mějte se všichni
schwarzovka, ano, my uz debatujeme k veci 😉 aj ked ani nie o tom ci sme sli skoro do prace, ale skor o tom co s detmi ked treba ist skoro do prace...ale to je vpodstate k veci 😀

pardon boze aka hrubka- hadzali 😀