icon

Mám nevyplatenú PN a sviatky. Môžem podať okamžitú výpoveď?

zajko83
24. sep 2025

Dobry deň, v apríli 14.4.2025-23.4.2025 som bola PN… zamestnávateľ mi doteraz nevyplatil PN , ktoru ma podla ZP vyplatiť, aj pri otázke prečo mi to nevyplatil sa vykrucal ako to ludia zneužívajú a pod, hoc vie ze som bola na zákroku…
Taktiež za rok 2025 mi nevyplatil ani jeden štátny sviatok deň pracovného pokoja, dokopy 6 dni + 29.8.2025- tam ešte ma čaká výplatný termín 30.9.2025, ale tiez pochybujem ze vyplatí..
od 25.8.-28.8.2025 som bola na dovolenke a zevraj neplatí ani náhradu mzdy za dovolenku, ale to tiez zistím 30.9.2025, ked ma bude vyplácať- hotovosťou, tak je dane v prác.zmluve..
Taktiež za rok 2025 som nevidela ani jednu výplatnú pásku..
Aj ked je to uz ten nejaky čas,môžem podať okamžitú výpoveď paragrafom 69?? Popravde nasla som si aj novú pracu, kde su lepsie pracovne aj finančne podmienky, ale tento zamestnávateľ mi po ústnom oznámení ze končím, dal dátum k 30.11.2025-výpovedná lehota..

Strana
z2
anonym_225a6c
24. sep 2025

@zajko83 To si robíš srandu? Už dávno si ho mala nahlásiť na Inšpektorát práce a už dávno si mala mať inú prácu.

billy_jean
24. sep 2025

Spíš mu na papier všetky porušenia Zákonníka práce a povedz, že ak bude dodržiavať aj on zákon, tak dodržíš aj ty. Nech ti doplatí spätne všetky nároky a dodržíš výpovednú dobu. V opačnom prípade sa nemáš s ním o čom baviť. Podaj okamžité skončenie a odíď. A povedz mu, že podávaš na neho trestné oznámenie na nevyplatenie mzdy ( a tou sú aj náhrady mzdy a príplatky ).

kavasmliekom
24. sep 2025

@zajko83 aké ústne dohody, aké vyplatene peniaze na ruku? Aspoň máš o tom nejaký doklad, podpis prevzatia, aj doklad o tom, že je to za dovolenku od do? Si robíš srandu? Už dávno si tam nemala byť.

maranco
24. sep 2025

@zajko83 skontroluj si svoj Elektronický účet poistenca či máš zaplatené poistné
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

a ostatné veci napíš tu https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/ alebo si dohodni stretnutie

anonym_103879
24. sep 2025

@zajko83 ako ty si este nastupila do takejto roboty mne skusia nezaplatit 10min prace a uz ma nikdy viac neuvidia a mkmochodom uz si to mala nahlasit

martinka17
24. sep 2025

@zajko83 tvoj zamesntávateľ všetko riešil ústne doteraz, nevadilo to. Problém je, že naozaj máš výpovednú dohodu. Ak nemáš výplatnú pásku, ako dokážeš, že ti niečo nebolo vyplatené? Máš aspoň nejaké príjmové doklady o prevzatí mzdy. Máš mzdu uvedenú v zmluve ako fix alebo hodinovú?

anonym_3cc711
24. sep 2025

@zajko83 si mladá absolventka bez skúseností?môjmu mužovi toto robil zamestnávateľ asi pred dvadsiatimi rokmi, ale v súčasnej dobe si za pár klikov vieš ako skontrolovať či si vôbec prihlásená.
Napíšem ti ako to bolo v jeho prípad, zamestnal sa riadne na ttp, ale v skúšobnej dobe ho preložili na inú prevádzku. Žiaden doklad v skutočnosti ho však zamestnávateľ odhlásil a zároveň prihlásil na inú firmu na minimálny úväzok. Mzdu vyplácali týždenne na ruku, nikdy nikto pásku nevidel, po pol roku začala meskať výplata. A potom že firma nemá žiadne peniaze, dostávala po 50€. O odstupnom mohli iba snívať. Muž šiel na urad práce a vyrátali mu podporu 150€

simca06022011
24. sep 2025

A to ako robia mzdy v tej firme? vsak to nejde ze vyplati a nevyplati hento... proste sa vystavi mesacna mzda a tam ma byt vsetko, to sa nedoraba/nedoplaca... :D
Ty skor ako nahananie dni, si prever ci si prihlasena ako zamestnanec a pod kym, na aky uvazok, ziadaj si vyplatne pasky = a kontaktuj inspektorat prace. Tam velmi nieco nie je s kostolnym poriadkom.

zajko83
autor
24. sep 2025
@martinka17

@zajko83 tvoj zamesntávateľ všetko riešil ústne doteraz, nevadilo to. Problém je, že naozaj máš výpovednú dohodu. Ak nemáš výplatnú pásku, ako dokážeš, že ti niečo nebolo vyplatené? Máš aspoň nejaké príjmové doklady o prevzatí mzdy. Máš mzdu uvedenú v zmluve ako fix alebo hodinovú?

@martinka17 výplatné pasky nemam, nedava,,, peniaze dava na ruku. Výplatu vypláca, len nezaplatil mi tych 10dni PN doteraz a žiadne sviatky platené rok 2025 co boli doposiaľ

zajko83
autor
24. sep 2025
@anonym_3cc711

@zajko83 si mladá absolventka bez skúseností?môjmu mužovi toto robil zamestnávateľ asi pred dvadsiatimi rokmi, ale v súčasnej dobe si za pár klikov vieš ako skontrolovať či si vôbec prihlásená.
Napíšem ti ako to bolo v jeho prípad, zamestnal sa riadne na ttp, ale v skúšobnej dobe ho preložili na inú prevádzku. Žiaden doklad v skutočnosti ho však zamestnávateľ odhlásil a zároveň prihlásil na inú firmu na minimálny úväzok. Mzdu vyplácali týždenne na ruku, nikdy nikto pásku nevidel, po pol roku začala meskať výplata. A potom že firma nemá žiadne peniaze, dostávala po 50€. O odstupnom mohli iba snívať. Muž šiel na urad práce a vyrátali mu podporu 150€

@anonym_3cc711 ano , toto je moja orva práca… chcem dat výpoveď len trvá na 2mesacnej výpovednej.. Dočítala som sa , ze toto je na paragraf 69 okamžitá výpoveď z mojej strany… len potrebujem poradit , ci musim ho písomne najskor upozorniť na vyplatenie všetkého co mi dlží, alebo môžem hned podat tu výpoveď…citala som , ze aj písomne, lenže chcem odtial odist preč hned… kašlať uz na to co dlží, len chcem hned odist…

bomba36
24. sep 2025

Nuž to je dôsledok toho, že pristupujete na takého pofidéfne podmienky. Tým pádom zákon neodrbava len zamestnávateľ, ale ty tiež.
Nezabudnite potom nadávať na štát a všetkých možných vinníkov, keď ti vyrátaju min. dôchodok alebo iné dávky.

mirka0677
24. sep 2025

@zajko83 podľa tohto - ak ti do 15dni nevyplatil, čo mal (mzdu, náhradu mzdy, náhradu príjmu pri PN... ) tak môžeš okamžite ukončiť prac.pomer. Nie odkedy si mu ty oznámila, že to požaduješ mať vyplatené 🙂 Ale teda si ti je jasné, že tie peniaze už nedostaneš. A Asi je to taký zmrd, že ani za posledný mesiac.

https://ficek.sk/okamzite-skoncenie-pracovneho-...

billy_jean
24. sep 2025
@zajko83

@anonym_3cc711 ano , toto je moja orva práca… chcem dat výpoveď len trvá na 2mesacnej výpovednej.. Dočítala som sa , ze toto je na paragraf 69 okamžitá výpoveď z mojej strany… len potrebujem poradit , ci musim ho písomne najskor upozorniť na vyplatenie všetkého co mi dlží, alebo môžem hned podat tu výpoveď…citala som , ze aj písomne, lenže chcem odtial odist preč hned… kašlať uz na to co dlží, len chcem hned odist…

@zajko83 skúsim ti dať jednoduchý vzor: https://www.tlaciva-online.sk/tlacivo-vzor/okam...
Ak ti zamestnávateľ nevyplatí nároky do 15 dní po výplatnom termíne, čiže za august je to do 15.10. Ak by to bolo za júl, tak je to do 15.09.

zajko83
autor
24. sep 2025
@bomba36

Nuž to je dôsledok toho, že pristupujete na takého pofidéfne podmienky. Tým pádom zákon neodrbava len zamestnávateľ, ale ty tiež.
Nezabudnite potom nadávať na štát a všetkých možných vinníkov, keď ti vyrátaju min. dôchodok alebo iné dávky.

@bomba36 ja nenadávam na stat, to som nikde nespomenula…. Ja len pýtam radu ako odist “hned” a nie s 2mesacnou výpovednou

zajko83
autor
24. sep 2025
@billy_jean

@zajko83 skúsim ti dať jednoduchý vzor: https://www.tlaciva-online.sk/tlacivo-vzor/okam...
Ak ti zamestnávateľ nevyplatí nároky do 15 dní po výplatnom termíne, čiže za august je to do 15.10. Ak by to bolo za júl, tak je to do 15.09.

@billy_jean a môžem okamžite ukončiť pracu??? Nemusim ho písomne žiadať o doplatenie? Ja chcem len odist odtial prec… kaslem na to co mi je dlžný, môžem to poslat sj na inšpektorát prace, ale nechcem… chcem odist a to hned…

anonym_2395d5
24. sep 2025

Výpoveď rieš ako posledné.Tvoj zamestnávateľ porušuje zákonník práce,choď na inšpektorát ak sa ti hodí zopár stovák,ktoré ti patria.Ja nechápem,že doteraz si v akej bubline žila???

mircalla
24. sep 2025
@zajko83

@billy_jean a môžem okamžite ukončiť pracu??? Nemusim ho písomne žiadať o doplatenie? Ja chcem len odist odtial prec… kaslem na to co mi je dlžný, môžem to poslat sj na inšpektorát prace, ale nechcem… chcem odist a to hned…

@zajko83 Pockala by som na aktualnu vyplatu....a potom riesila odchod aj inspektoriat prace

zajko83
autor
24. sep 2025
@mircalla

@zajko83 Pockala by som na aktualnu vyplatu....a potom riesila odchod aj inspektoriat prace

@mircalla ok pockam na výplatný termín na konci mesiaca… potom môžem podat teda tu okamžitú výpoveď par.69?? A potom by som riešila IP

simca06022011
24. sep 2025
@zajko83

@mircalla ok pockam na výplatný termín na konci mesiaca… potom môžem podat teda tu okamžitú výpoveď par.69?? A potom by som riešila IP

@zajko83 ja na tvojom mieste este dam pisomnu ziadost na odovzdanie vyplatnych pasok, doplatenie mzdy atd (aj ked.. ako vies co mas nemas vyplatene, ked nemas pasky, neviem)

mircalla
24. sep 2025
@zajko83

@zajko83 Porad sa s pravnikom, aj tu je jeden @draik pripadne na MK je pravna poradna. Narazam na to, ze ak hned odides, neuvidis uz ani aktualnu vyplatu.

mirka0677
24. sep 2025
@zajko83

@zajko83 ak som správne pochopila toto: "(3) Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel." tak ty si musíš vybrať nejaký dôvod na okamžité ukončenie prac.pomeru, ktorý nie je starší ako 1mesiac. Čiže ak 1.10. podaš žiadosť, tak ako dôvod musí byť niečo, čo sa nestalo pred viac ako 1mes. a 15dní(tých 15dní má väčšinou zamestnávateľ na doplatenie toho, čo nedoplatil načas). čiže ak nemáš vyplatené niečo za -čo ja viem- marec 25, tak to je už akoby premlčané. Ani ak ti mal 30.9. niečo vyplatiť, tak bude mať stále ešte 15 dní, aby to doplatil... ozaj asi skús aspoň nejakého online právnika 🙂 A hlavne ako dokážeš, že niečo nezaplatil, keď nemáš pásky.. :(

natalka13
24. sep 2025
@zajko83

@martinka17 výplatné pasky nemam, nedava,,, peniaze dava na ruku. Výplatu vypláca, len nezaplatil mi tych 10dni PN doteraz a žiadne sviatky platené rok 2025 co boli doposiaľ

@zajko83 ked nemas pasky odkial vies co ti vyplatil a nevyplatil?

mircalla
24. sep 2025
@natalka13

@zajko83 ked nemas pasky odkial vies co ti vyplatil a nevyplatil?

@natalka13 Asi ze dostala menej a sam to priznal?

mirka0677
24. sep 2025
@mircalla

@natalka13 Asi ze dostala menej a sam to priznal?

@mircalla lenže ona dostáva peniaze na ruku a musí to predsa nejako dokázať, že nedostala čo mala dostať. takto je to len jej tvrdenie (ktorému verím) a on povie, že jej vyplatil všetko. a v tých "neexidtujúcich páskach" to dokonca môže mať aj účtovne podchytené, že jej zaplatil aj pn, aj sviatky... Akože na autorkinom mieste by som mu normálne povedala, že ak ma nepustí hneď a bude žiadať dodržať 2mes.výpovednú, tak ho oznámim na IP. čo s takým ?

maranco
24. sep 2025

@zajko83 máš doklad/odfotenú dochádzku koľko hodín si odrobila?
Podpisovala si prevzatie výplaty, má on doklad koľko ti vyplatil?
Máš pracovnú zmluvu a v nej uvedené koľko hodín týždenne pracuješ, sedí to s odrobenými hodinami?
Skontrolovala si účet v sociálnej poisťovni či máš zaplatené správne odvody?

Kontaktovala si IP že nemáš výplatné pásky? Netreba to nechávať tak, že už to neriešiš, pomôžeš aspoň tým čo tam ostávajú pracovať aby dostávali tie pásky.

mircalla
24. sep 2025
@mirka0677

@mircalla lenže ona dostáva peniaze na ruku a musí to predsa nejako dokázať, že nedostala čo mala dostať. takto je to len jej tvrdenie (ktorému verím) a on povie, že jej vyplatil všetko. a v tých "neexidtujúcich páskach" to dokonca môže mať aj účtovne podchytené, že jej zaplatil aj pn, aj sviatky... Akože na autorkinom mieste by som mu normálne povedala, že ak ma nepustí hneď a bude žiadať dodržať 2mes.výpovednú, tak ho oznámim na IP. čo s takým ?

@mirka0677 Rozumiem, ale akceptavanim tychto podmienok je tiez spoluvinnik. Najlepsie pravnik, hoci aj online poradna. A prve by som si zistila odvody, urcite nic neplatil

martinka17
24. sep 2025
@zajko83

@zajko83 bez výplatnej pásky je to tvrdenie proti tvrdeniu - on bude hovoriť, že vyplatil všetko čo mal a samozrejme, pásky, ktoré pre tento účel vytvorí budú potvrdením jeho slov. Ty máš aké dôkazy?, že niečo nebolo vyplatené ako malo - máš to ako dokázať písomne? Nie tvoje slová, potrebuješ dôkaz. A ako dlho si zamestnaná? Podľa toho sa odvíja výpovedná doba, ak nemáš toto špecifikované v zmluve. OStatné rady ktorú tu zazneli sú ti nanič, ak neuvedieš podstatné veci.

mirka0677
24. sep 2025
@mircalla

@mirka0677 Rozumiem, ale akceptavanim tychto podmienok je tiez spoluvinnik. Najlepsie pravnik, hoci aj online poradna. A prve by som si zistila odvody, urcite nic neplatil

@mircalla ale ona sa neprevinila ničím. Uzavrela prac.zmluvu,, výplatu v hotovosti nie je zakázané dostávať... Asi mala riešiť tie výplatné pásky ale za tie je tiež predsa zodpovedný zamestnávateľ.. Akože my tu môžeme krútiť hlavou, prečo ľudia súhlasia s takýmito praktikami ale pokiaľ nepracujú načierno - majú zmluvu - tak za všetko ostatné je zodpovedný zamestnávateľ. tak to chápem ja.

mircalla
24. sep 2025
@zajko83

@mirka0677 A ma vobec zmluvu? Tot otazka. Vyplatne pasky mala davno riesit. Inak pise o roku 2025, neviem kolko tam pracuje, ak menej ako rok vypovedna je mesacna

@zajko83 mas vobec zmluvu? Ako dlho tam robis?

zajko83
autor
24. sep 2025
@mircalla

@mirka0677 A ma vobec zmluvu? Tot otazka. Vyplatne pasky mala davno riesit. Inak pise o roku 2025, neviem kolko tam pracuje, ak menej ako rok vypovedna je mesacna

@zajko83 mas vobec zmluvu? Ako dlho tam robis?

@mircalla pracujem tam od apríla 2024 a mam dobu neurcitu

Strana
z2