icon

Mám odísť zo školstva?

mela7
31. jan 2023

Ahojte,
učím na ZŠ - 1. aj 2. stupeň už 4 rok (viem, že je to krátko). Idem si momentálne dorábať učiteľstvo pre 1. stupeň, lenže kvôli tomu, že som Ing. musím študovať externe ďalších 5 rokov (Bc+Mgr). V budúcnosti chcem určite učiť na 1. stupni.

Momentálne som už tak zúfala z deti na 2. stupni a celkovo s učenia na 2. stupni, že už ma ani tá práca s nimi nebaví. Je to viac o vysvetľovaní ako sa správať na hodine ako učení. Keď učím na 1. stupni (čo je 9 hodín z 23), tak na tie hodiny sa teším, bavia ma...

A tak rozmýšlam, že by som chcela skúsiť prácu mimo školstva (pôvodne mám vyštudovanú ekonómu + rozšírujúce štúdia kvôli aprobácií) a potom sa opäť do toho vrátiť...

Lenže rozmýšlam či vydržať do júna alebo odísť už teraz (druhú prácu som si ešte nenašla - nemám žiadne veľké záväzky, deti hypotéku, nič... ). Do práce vstávam nerada, domov sa vraciam s nervami, potom ma ešte doma čaká kopa roboty a absolutne už nevládzem....

Čo myslíte? Zostať a vydržať do júna alebo radšej odísť teraz a ísť na úrad práce??
Mám manžela, ktorý zarába dosť a povedal, že rozhodnutie nechá na mne...

mela7
autor
31. jan 2023

Ďakujem moc baby za akúkoľvek radu. Fakt mi to pomohlo, lebo mi to prišlo blbé odchádzať počas šk. roka, ale ako píšte, že niekedy je lepšie odísť hneď... a nemyslieť na to, čo si tam asi pomyslia, keď už tam neplánujem ísť (vďaka bohu, že škola je od môjho bydliska vzdialená 35 minút autobusom...).

ibrunova
31. jan 2023

@mela7 ja som sa zase bála tých malých 🤣 ja som poposielala žiadosti, že možno motyka vystrelí a vystrelila..

loginexistuje
31. jan 2023

@ibrunova ja rovnako a to som ucila tu spominanu matiku praveze 8-9 rocniky ale
to uz je velmi davno

mela7
autor
31. jan 2023

@sheila121 No toto je moja druhá škola... Z prvej som odchádzala po roku, že veď na druhej škole to bude možno lepšie.... Tu som už 3 rok, ale mám pocit, že deti sú všade rovnaké bez ohľadu na to na akej ZŠ si, všade budú aj zlí žiaci, lenže na prvom stupni sa s nimi ešte ako tak dá... na druhom stupni nemajú problém ti povedať do oči čo si myslia a ty im môžeš akurát tak dať poznámku, ktorá nemá absolutne žiaden dopad, keď na to rodič serie. Na prvom stupni ako tak ešte rodičia komunikujú, ale mám pocit, že ak je problémové dieťa na druhom stupni, tak už to aj s nim doma vzdali... A keď máš tých deti v každej jednej triede kam vstúpiš.... no mám fakt dosť a to učím krátko... Prvý stupeň je ale naozaj super 🙂 tam sa mi vždy dobre učilo

sheila121
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
31. jan 2023

@mela7 pripadne skus este strednu ekonomicku, gymnazium, temu som len prebehla, neviem co mas vystudovane Ing., mohla by si ucit predmety, z ktorych mas statnice, na strednej som ucila, tam su zase ine problemy, boj o znamky, lobovanie rodicov a podobne, ja som to nedavala, tak som odisla, tiez je to bieda a to som bola na gymnaziu. Uplne ti rozumiem.

@sheila121 ano, je to strasne, dnesne deti a rodicia, prides o kompletne celu energiu, cest vynimkam, su naozaj aj dobri lucia, ale ti zli su hlucnejsi a narobia vela zla v tvojej psychike

viera77
31. jan 2023

Pozri, ak by si bola tehotná, tak na MD odchádzaš kedykoľvek počas školského roka, či by si prihliadala na jeho koniec v júni alebo nie. Preto nevidím dôvod ostávať do jeho konca. Zažila som tvoje pocity, ale v inej práci a inej pracovnej oblasti. Výpoveď bola až nutná, nasledovalo prihlásenie sa na ÚP, aktívne hľadanie inej práce a externé štúdium učiteľstva v MŠ. Teraz mám pre mňa tú naj prácu na svete a naozaj neľutujem deň, keď som vtedy oznámila výpoveď a odišla z práce doslova zo dňa na deň. Ak ťa láka učiteľstvo 1.stupňa, tak len smelo do toho!

benit
31. jan 2023

Nam v priebehu roka odisli 2 ucitelky, dotiahli mesiac a dovi. Po dohode sa da aj skor ako mesacna vypovedna.

ruzasipova
31. jan 2023

Ak si z prace zufala a si egoistka, tak podaj vypoved a nestaraj sa. Ale uprimne, taketo ucitelky su v kolektive na zabitie. Nikoho za teba na cele 4 mesiace dost pravdepodobne nenajdu, takze nechavas v stichu vsetky ostatne kolegyne, ktore budu za teba suplovat tych 23 hodin a to ti poviem, to je na prasky, mam to odskusane.
P.S. Ja ucim najma na 2. stupni, som triedna deviatakom a vobec nerozumiem tomu, ako sa tam moze ucit zle.

mela7
autor
31. jan 2023

@ruzasipova no ved to je to, ze 10 hodin matiky bude niekto musiet si zobrat do uvazku, a to ma tiez trapi, ze tym urobim skodu.... informatika a vytvarna sa da spojit, pretoze oba predmety mame delene na skupiny, tak v tom nevidim uz taky problem, kedze znamky na uzatvorenie budu mat uz od do mna

dagmarovita
31. jan 2023

@lenka_mat
@mela7
To sú čo za deti a čo robia, ze to je tak nezvládnutelné?

lavinis
31. jan 2023

@mela7 ak ta to nebaví, odid
Ja som odišla po 10r, ale kvôli platu. Bavilo ma to, ale už ma nebavilo žiť od výplaty k výplate. Vo vzdelávaní som ostala, ale venujem sa vzdelávaniu dospelých

lavinis
31. jan 2023

@mela7 nerieš, za teba nikto účty nezaplatí, ak máš inú ponuku, odíď.

mooonika1975
31. jan 2023

@mela7 menšie deti sa výborne uči, sú vďačné a máš v podstate okamžitú spätnú väzbu, takže je to super motivácia, verim, že pri väčšich je to hrôza, tak musiš byť inak obrnená. Určite to skonči, trošku zrelaxuj, školstvo je strašná drina

zuzana76
31. jan 2023

@dagmarovita mnohe su zakerne, robia naschval zle, mnohe deti, nemaju zazemie, potom sa "realizuju takymto sposobom v skole" , v skole je aj psycholog, ale ked je doma vsetko pokazene, tak len skola dieta neprevychova, klamu do oci, biju sa tak, ze ublizia na zdravi, atd.... Ale su aj dobre deti, to su tie, kvoli ktorým by si dala aj zivot, len takych je uz velmi malo a potom je taky stred. A okrem deti, su problem aj rodicia, najma, so svojimi poziadavkami, ktore mnohokrat presahuju hranice pracovnej naplne ucitela.

mooonika1975
31. jan 2023

@ruzasipova to by bolo posledné, čo by som riešila, ostatných kolegov, som zvedavá, či niekto berie na ňu ohľad. Ak bude zle, tak dajú nejakú dôchodkyňu na zástup, dlhodobejši, do konca roka.

mela7
autor
31. jan 2023

No ešte rozmýšlam, že skúsim vo februári poposielať životopisy a keď ma niekde príjmu, tak podám výpoveď a teda 1.4.2023 tam už nebudem... a keď nič dovtedy nenájdem, tak možno to ako tak vydržím do júna, ale bude to asi na mne dosť cítiť, že idem z poslédneho....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mela7
autor
31. jan 2023

@zuzana76 my máme bežne na škole nože, podpaľovanie vecí a podobne na 2. stupni a to sú iba siedmaci,.... a my nemôžeme dokopy nič... boli aj na liečebnom pobyte vrátili sa a je to ešte horšie....

zuzanockamt
31. jan 2023

@mela7 Ak si z toho taká zúfalá, choď preč hneď. Ja som v školstve od roku 2005, odučených takmer 16 rokov a nesťažujem si.Učím druhostupniarov. Musíš mať na to povahu. Ja som od malička vedela, že chcem učiť, celý život sa pohybujem "za katedrou". Jediné, čo mi na školstve vadí, že sa nedá fungovať formou HO, teraz by sa mi veľmi zišiel. A ešte nejaké drobnosti, ktoré učitelia poznajú, ale proti tomu sa dá obrniť - no deti to nie sú, deti sú v školstve ten najmenší problém (ak sa to tak vôbec dá napísať).
Asi bude pre teba vhodnejšie to, čo si študovala pôvodne.

zuzana76
31. jan 2023

@1ryba
@ruzasipova riaditel je zodpovedny za najdenie nahrady, moze zamestnat na par mesiacov nejaku dochodkynu, pripadne studenta vyssieho rocnika VS, to nie je egoizmus, tu ide o zdravie

deti95060810
31. jan 2023

asi by bolo lepšie odísť teraz - pre teba , ale na druhej strane p. riaditeľka nadšená asi nebude...

mooonika1975
31. jan 2023

@mela7 ak máš muža, čo sa postará, tak potom daj výpoveď ,naberieš sily na jar, leto, potom sa rozhodneš, čo ďalej. Inak, menšie školy sú fajn, tam aj tie deti sú také trošku lepšie, také komornejšie prostredie.

zuzana76
31. jan 2023

@mela7 verim ti, utec, kym si mlada

dagmarovita
31. jan 2023

@zuzana76 hrozné, verím Ti, je to velmi smutné, skoda ze sa s ttm nic nerobí, zdravie je prvé to je jasné,

zuzana76
31. jan 2023

@dagmarovita robi, skoly robia co mozu, ale na vela veci nemaju pravomoci a kompetencie, ak rodic neda suhlas s psychologickym vysetrenim, tak skola si nepomoze a ani dieta nemoze vylucit, ak je to spadova skola a povinna skolska dochadzka

zuzana76
31. jan 2023

@dagmarovita moze kontaktovat socialku, ale aj to je beh na dlhe trate, kym sa to zrealizuje a socialka sa rozhybe, ziak pomaly konci ZS

dagmarovita
31. jan 2023

@zuzana76 aha, tak sú zle nastavené pravidlá, tiez by som odisla, skoda ze na to doplacaju dobre vychovavané deti..ale taka je doba.

mela7
autor
31. jan 2023

@zuzana76 hej presne, navyse si povedia su to siedmaci o chvilu koncia. Nikomu sa nic nestalo, ale mohlo sa stat... Vedenie s tym velmi nevie urobit.... riesi sa to poznamkami, znizenim znamky zo spravania, roznymi besedami s policajtami, ale kedze je to ZS ziaka nemozno vylucit. Boli rok na liecebnom pobyte, vratili sa a po troch mesiacoch zas maju dvojku zo spravania za podpalenie oblecenia, nosenie nozov do skoly....

dagmarovita
31. jan 2023

@zuzana76 mne vravela ucitelka na dochodku, ze ked sa dieťa nevychova max do 10 rokov, tak potom sa už nezmení, cely zivot ucila.