Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?
Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?
@lacibo ja som napisala, ze bude na OCR, ale on si realne OCR neberie, aj som to vysvetlila niekde. Oni si na firme neberu PNky, OCRky, proste ostanu oficialne na HO, su na telefone a ked sa da tak robia, ked nestiha, doraba vecer alebo v noci, im je šum a fuk vo firme, ci je niekto na OCR, projekt musi byt hotovy a nikto sa nepyta, ci mal decko chore, takze OCR alebo PN su proste zbytocna byrokracia.
A aj keby ostal oficialne tyzden-dva na OCR, tak my ten vypadok prijmu nezbadame, lebo nezijeme z jeho mesacneho platu, ale z odmien, ktore ma za uspesne projekty, ktore urobil. Ja nechapem, co je na tom take divne.
@davidofff Tak to je pekne narocne fungovanie, ten nedostatok spanku je strasny. Ja viem, že sa to dá. Ide len o pre a proti. Ja neviem akú profesiu robí autorka, ale treba si dobre rozmyslieť, čo a ako. Nech si vydiskutuje vopred s mužom. Ja tiež už vyše roka fungujem tak, že mám takmer nonstop malú doma a potom, keď večer zaspí, tak pracujem.
@scorpionflower1 áno je to náročné brutálne moc takéto fungovanie.ale bohužiaľ .niekedy sa to nedá inak.mne našťastie v. Robote vyhovejú .muzovi vôbec .no ale tiež nemôžem ísť každý druhý týždeň na ocr
Skrátený úväzok 4h, s možnosťou home office
@davidofff U nás je to tak, že muž keď aj bude doma s malou, tak robotu musí dorobiť, proste to tak je a vždy bolo. On musí byť na telefóne aj keď mu je zle. Môže byť na HO, ale musí fungovať a keď je už dlho doma (teraz bol, lebo bol na jeseň stále chorý od malej, to je ďalšia chuťovka, ktorou si prechádzame často, že my od nej ochorieme) tak "tlačí pred sebou" tolko roboty, že potom robí aj po nociach. Ja mám momentálne HO, ale tiež je taký, že robota musí byť hotová, musím robiť aj po operácii, aj keď som chorá aj keď je malá chorá, aj keď som na dovolenke. Už tú prácu robím 6 rokov, takže ju viem spraviť aj poslepiačky, ide mi to rýchlo, ale aj tak to je niekedy o hubu.
Ja som po druhom rodičáku išla na skrátený úväzok, s pohyblivou pracovnou dobou. Bolo jedno, kedy v priebehu týždňa prácu vykonám. Veľmi odporúčam takúto možnosť
Za mňa, prihlásiť od septembra dieťa do skolky, nájsť si medzitým prácu a od septembra tiež nastúpiť ideálne do takej kde môžeš mávať HO, tiež mávam dcerku najmladšiu skolkarka chorú a vtedy robím z domu je to o hubu lebo naozaj aj meetingy aj riešenie nonstop ale... Dávame to.. Muž si tiež občas dá HO alebo sprievod a zvládame to bez OČR... Neboj je to normálne my tak fungujeme všetky matky v kancelárii 😊 potom zas keď je zdravá som v kancelárii co najdlhšie... Kde je vôľa, tam je cesta 😊držím palce
Ahoj, ja by som doma neostala. Ale ked to nie je financne nutne, tak nechod na plny uvazok a “na stikacku”. Pracovat z domu sa da uz vo vela poziciach, kludne zmen. Ja som si po materskej nasla uplne inu pracu ako predtym hlavne kvoli tomu, aby som mohla robit aj z domu. A na muza sa nespoliehaj - ano, moze vyzdvihnut deti, moze ist aj na OCR. Ma na to formalny narok. Ale situacia na slovensku je v tomto otrasna, zamestnavatelia to pri muzoch nerespektuju a nechavaju im to vyzrat. Kolkokrat som pocula ako mojmu muzovi nakladaju a nadavaju za to, ze povie ze ide niekam s dietatom a preco nejdem ja, sa neda ani spocitat. U nas to v reale funguje nejak tak, ze od zeny na plnom uvazku sa ocakava 8 hodin prace a obcas OCR. U muza je to xy hodin donekonecna a nic sa mu netoleruje aj ked ma narok. A spocitaju mu to pri pripadnych zmenach. Ked zaraba kolko zaraba na TPP a hovori vo hovori, vie preco.
Tak rozhodnut sa musis len sama, no ja by som na tvojom mieste sa do prace nehrnula, pokial teda nemusis o peniaze muza prosikat. Keby ma moj muz taky paradny prijem, som doma s doetatom i dlhsie. Rozumiem, ze 3 roky byt doma nie je med lizat, ale narobis sa este v zivote ajajaj, a pokial mozno byt s dietatom doma dlhsie , preco nie. Choroby vsak neujdu pri nastupe do skolky ani o rok, ale skuste chodit na nejake kruzky, kde su deti v podobnom veku, nech sa drobec adaptuje na kolektiv .Moje ma rok , a potrebovala by som pracu z fin. dovodov, tiez neviem ako by som riesila ocr ,ja po nastupe by som nemohla vynechavat, no je to zlozite... preto mi takyto tvoj scenar pride fajn, ak vsak trvas na nastupe do prace , da sa najst opazera na ciastocny uvazok aspon aby si bola spokojna, ze si opat socializovana atd.
@ambamamba Súhlasím, aj moj muž robí v takej čisto mužskej firme, kde sa tieto veci moc nerešpektujú, on to robí tak, že si prosto zoberie HO a nikomu nepovie prečo alebo povie, že sa necíti dobre. Robí tam už 18 rokov, tak sa ho nikto moc nevypytuje. Teraz je to už také viac "friendly" lebo mu prišiel šéf, ktorý je cca tak starý ako on a má malé deti. Ale ten predchádzajúci - ani počuť, že bude doma s dieťaťom. Radšej muž povedal, že je chorý a nepríde, oni sú ešte takí, že papiere moc neriešia - PNky atď. Chlapi tiež v tomto smere bojujú s predsudkami.
Môj prípad:ja som ostala ešte doma,minulý rok mi skončila RD s mladším synom.Deti majú 3 a 5 rokov.Ked zrátam,kolko dní boli v školke,asi by so mnou aj dvere v práci vyrazili.Pri takom príjme aký máte,by mi ani nenapadlo sa drať do práce, a to ho máme o poooodstatne nižší.Zatial si idem urobiť doplnkové pedagogické štúdium, prípadne nejaký ekonomický kurz aby som mohla nadviazať na to,čo som robila pred materskou. Čiže za mňa ostat doma,ale nezaháľať.Vzdelávať sa.Prípadne skrátený úvazok.
Autorka, ani si tu nemala pisat prijem, lebo niektore sa prilis fixuju na jedno cislo a pritom vase vydavky nevidia.
@zuzanockamt ja neviem, co sa cudujes. Uz tolko veci si tu o sebe prezradila, sama nevies co kedy vypustis. So mnou si sa raz v jednej diskusii hadala, ze nie si ucitelka. No neskor v inych diskusiach pravidelne pises, ze ucis fyz. Tak sa rozhodni. A manzel je rusnovodic, ved aj to si uz pisala. Aj to, ze zarabas pomerne viac ako manzel a bla bla bla ostatne veci, je hlupe, ked si nepamatas, co vypustis do eteru a potom sa tvaris, ze ta niekto stalkuje😂😂 Dokonca si pamatam aj tvoju profilovku, co si tu mala. A nie, nesledujem ta, boze chran..
Riešte choroby opatrovatelkou prinajhoršom. Máš byť na ňom financne závislá najskôr rok, potom bude z toho druhy rok… tak idem do prace a tie peniaze, kde ty by si aj tak bola bez prace, nech radšej obetuje na nejakú aktívnu dôchodkyňu, ktorá si takto určite rada privyrobí.
Mala som ten isty problem, citila som sa ako idiot uz po prvom roku na MD. Dala som dieta do skolky od 2 rokov, aby som doma uplne nezblbla. ODkedy nastupila do skolky, som s nou viac doma ako v skolke. Už 4 mesiace je takmer vkuse chorá. Musi to prejst. Musi. Od februara som nastupila do prace, ale nemusim tam byt denne, mam aj homeoffice, aj nahradne volno, cize tak. Ale je to krute s chorym dietatom. mam 42r
V tvojom pripade a tvojom veku, daj dieta do skolky a ten rok este ostan doma. Urcite to vydrzis. Alebo si najdi nieco na polovicny uvazok, aby si uplne nevypadla z pracovneho tempa. drzim palce
Páči sa mi, že diskusia na šesť strán a autorka čuší. Ani jedna odpoveď. Jasne, že urobí tak ako mužík povie, keď jej peniaze vydeľuje. Zbytočná snaha niečo radiť. Sedieť bude doma tak či tak.
@mt1982 Fyziku? Nikdy v živote som fyziku neučila.
@mimi16 "Mužík jej vydeľuje?" Myslíš na starostlivosť o dieťa? a "doma bude sedieť" nie nebude, bude sa starať o dieťa, zatiaľ, čo on zarába a keď nebude dieťa chorľavé, tak pôjde robiť. Vyzerá akoby si jej čosi závidela. Je mi ľúto, že to vidíš tak, že keď jeden živí rodinu, tak o všetkom rozhoduje, nie je všetko o peniazoch. Môj muž nás momentálne tiež živí, ja som vďačná a on je mne tiež vďačný za to, že je o jeho dieťa cez deň, keď je v práci postarané.
Inak dost ma zaraza,ako sa glorifikuje financna nezavislost v manzelstve.Ak by moj muz ostal doma s pravidelne chorlavym dietatom napr.rok,dva dlhsie a ja by som zatial mohla pokracovat v praci,kde slusne zarobim a budujem si zazemie,bola by som manzelovi vdacna a nosila ho na rukach.Ako aj v opacnom pripade.Ci ako muz je zavisly na zene,ze kvoli tehotenstvu a vychove zanedba pracovny zivot?Ked uz manzelstvo nie je timovy sport,tak potom co?Sme v dobe,kedy zena moze vyuzit svoj potencial milionkrat lahsie ako napr. pred sto rokmi,kedy zeny pomaly nemali ani volebne pravo.Ale netreba ist z extremu do extremu a najst v rodine,aj v sebe konsenzus.
Všetky sú tu feministky. Za mňa je feminizmus o tom, že môžem robiť to, čo chcem. A keby môj muž zarobil takmer 4 litre, tak s kľudným svedomím ostanem doma, dieťa dám do škôlky na pol dňa, ono si zvykne, ja si aj oddýchnem a je mi sveta žiť. Ešte keď by mi to sám muž navrhol, ani neváham. Veď je to výhoda preboha, už ste tu všetky tak zmagorene, že za všetkým vidíte chlapa manipulátora? Závisí na tebe, akú máš prácu a či chceš budovať nejakú výraznejšiu kariéru, na ktorej treba pracovať. Ak nie, ostala by som s radosťou doma ten jeden rok s miernou adaptáciou v škôlke. Ja som bola doma na materskej 6 rokov (dve deti), aktuálne som v práci dva roky a už ani nepamätám nejakú materskú 🤣 Ako tá robota fakt neutečie, a tiež som si doma myslela, ze mi niečo uteká. Prd.
@vespertine Amen.
@zuzanockamt uprimne- mne je jedno, co ucis a co nie. Ide o to, ze trepes dve na tri a potom si to nepamatas..apropo predsa len si ucitelka? Tvrdila si, mne, ze neposobis v skolstve. To mi staci.
@mt1982 Momentálne pôsobím. Bolo obdobie, keď som nepôsobila.
@scorpionflower1 no ja mám našťastie rozumného muža, ktorý zabezpečil všetko čo bolo treba, peniaze mi nikdy nevydeloval a ja som si vedela privyrobiť aj z domu…spravila som si na MD aj výšku. živnosť som prerušila iba pred rokom ,bo sa mi nechcelo platiť zdravotku a rok čakať kedy mi vrátia peniaze. Som doma s malou do 6 r na neplatenom rodicaku. Ako často som mala pocit, že mi pri deťoch prepne. Bola som zvyknutá makať, už pól roka po pôrode som mala chuť utiecť spat do prace. Ale na druhej strane, nemám stres z toho kam dať vecne chorú malú, vieme chodiť aj na krúžky a tréningy, vykryť aj učenie so starším, mám čas aj na seba, tak si vravím práca neutečie…
@scorpionflower1 ako tu tak listujem, vidím, že číhaš ako taký sup a keď má niekto iný názor tak útočíš. Určite autorke nemám čo závidieť. Ja mám tri deti a nikdy som doma nesedela tri roky. Toto je debata, ktorú tu rozoberať nebudem. Tu je väčšina žien za trávenie času na MD a to je ich celý vesmír. Deti som mala v kolektíve a my s manželom pracujeme asi je to tak normálne nie? A mimochodom autorka písala, že nemôže kúpiť dieťaťu nič drahé. Nie, nechcela by som takto existovať aj keby muž zarábal 5000€. A dohadovať sa nebudem…. väčšina mamičiek narodených po roku ‘90 hlavne tu na tomto fóre sú tie, ktoré majú patent na materstvo.
Aj ja som v pozícii ako ty @autorka
Manžel pracuje pre veľký nemecko-mexicky koncern. Pobočky po takmer celej Európe. Je na dosť vysokej pozícii.
Rovnako nejaká empatia na bode mrazu a keď ma Homer Office, tak celý deň presedi zavretý v "kancli" na meetingoch a poradách. Raz volá s generálnym, potom s labakmi, potom s výrobou alebo laminaciou... Potom majú poradu z každej pobočky všetci vývojári/aplikacní Ing.... Našla som mu si brigádu u vietnamca. Nič svetaborne, ale už som u neho predtým robila. Buď síce 8h ale papierovo iba na 2h respektíve 4h. Nemá oblečenie ale bytové a domové doplnky. Nenadriem sa tam a zarobim cca 580€ (žijeme na juhovýchode SVK)
@flafly mas moj obdiv, spravit si na MD vysku, to ja som teda nedala, bola som rada, ze dycham a spim aspon 4 hodiny denne, ja som mala strasneho urevaneho nespavca. Osobne si myslim, ze ked si doma sa da cas travit velakrat aj produktivnejsie ako v niektorych zamestnaniach 🙂 ja poznam viacero takych zien, ktore by "za nic na svete nezobrali peniaze od svojho chlapa" a vsetky su uz rozvedene s malymi detmi. Ja chapem, ze niektore baby su rady vo vsetkom slobodne a nezavisle, ale jednoducho obcas sa musis aj prispôsobit a obcas zas tvoj chlap sa musi prispôsobit. Tieto zeny si same na seba pletu bič, lebo chlapi si zvyknu, ze nemusia nic robit - ani zarabat pre rodinu, ani sa starať o domacnost, ani o deti. Casom sa stane, ze zeny su totalne pretazene, lebo chcu byt dokonale vo vsetkom a vyhoria jak fakle, nevladzu, ale uz je neskoro chlap je nauceny nerobit nic, lebo prenho sa nikdy nic nezmenilo ci mal alebo nemal deti, stale robi rovnako. Netreba zbytocne ostavat doma, ked mas dieta adaptovane v skôlke a sem-tam choroba, ja by som sa strasne nudila. Ale zas ked potrebujem byt este doma s detmi, lebo su chore alebo aj pre nieco ine (napr. sa nevedia adaptovat v skôlke) a sme financne zabezpeceni, tak odklad nastupu do zamestnania o rok je podla mna uplne ok. Ja poznam babu, ktora sa vratila po troch detoch a 10-rocnej materskej a je uplne stastna. Bol by to problem, keby chces naozaj karieru, kde chces napredovat do nejakych vyssich pracovnych pozicii, tam by ti asi vela uslo za ten cas. Preto zalezi od toho v akej oblasti chce pracovat.
@mimi16 číham ako sup, no dobre ako myslíš, téma ma zaujíma, lebo som v podobnej situácií, ja argumentujem, ty tu niekoho osopuješ pejoratívnymi výrazmi. Okes, takže všetky matky, ktoré majú malé deti, ktoré sú choré a sú s nimi doma sú nenormálne, však jo, nič iné som ani nečakala. To, že jej muž zarobí 3500 (sebe nemôže nič drahé kúpiť, to písala, podľa mňa) a ona nemôže kupovať, čo chce je problém medzi nimi dvomi. To, že si ty doma nebola s deťmi je tvoja vec a tvoje riešenie, niektoré máme iný život. A áno, užívam si to, že som mama a môžem byť s dcérou. Okej, skončím to len s tým, že nemáš pravdu anilen v tom, že som matka narodená po roku 90.

@scorpionflower1 no ja viem čo to je.mpj malý je od malička stále chorý nonstop.bohuzial my sme to robili tak z mužom.ze pred poobednú ho mal on.potom som ja šla skôr z roboty a muž do práce.kplkokrat po nočnej mal syna do 15.dokial som ja prišla z práce.siel si ľahnúť na 4hodiny a večer zase na nočnú .a takto to bolo celý týždeň ...čiže všetko sa dá keď sa chce.nam tiež nikto s ním nepomáhal....nemal kto ...a malý býval chorý veľa.aj stále býva