icon

Mám oznámiť tehotenstvo počas skúšobnej doby?

10. feb 2025

Nastúpila som do novej práce a zistila, že som tehotná. ( Gynekologicka povedala že prirodzene to už nepôjde,že tento rok začneme proces v CAR ,no ale predsa sa podarilo,len som nečakala že tak skoro ).
Prekročila som 12tt,takže najväčšie riziko mám za sebou. Skúšobná doba mi končí o tri týždne. Mám počkať alebo to povedat keďže už je po12tt?
Je to práca v korporácii ,kde keď vypadnem,svet sa nezrúti. Sme veľký tím. Tehotenskú knižku mám ale potvrdenie ( máme špeciálne tlačivo na to ) to ešte nemám. Tento týždeň mám meeting so svojim nadriadeným,tak zvažujem či to už povedať ale počkať. Či myslíte? Je to firma ktorá sa striktne riadi rôznymi nariadeniami ,takže to že by ma vyhodili kvôli tehotenstvu je viac než nepravdepodobná. Ak by ma aj vyhodili ,nárok na materské mám. Ale neviem kedy je správna doba. Zažil to niekto ?

petamich
10. feb 2025

@dianka3 tehotenstvo je povinna oznamit mesiac pred nastupom na matersku 🙂 inak nie, Zakonnik prace nic take nedefinuje, definuje ale ze kym ho pisomne neoznamis nie si v ochrannej dobe - co u autorky ale neplati, lebo v skusobnej dobe ju moze prepustit bez udania dovodu aj ak tehotenstvo oznami

petamich
10. feb 2025

Autorka: ano mas pravdu voci zamestnavatelovi je to take ale na druhej strane aj voci tebe. Ak by som si bola ista, ze zamestnavatel je korektny a neprepusti ma v skusobnej dobe, tak by som to oznamila pokojne aj hned. Ak by som si ista nebola, tak uprimne neviem, co by som robila, ak mas zmluvu na dobu urcitu aj tak ti ju velmi pravdepodobne neobnovia, ak na dobu neurcitu (co sa nezvykne hned davat), tak potom sa zamysliet, ci ak sa zachovas korektne a oznamis, tak by hypoteticky s tebou ratali aj po rodicovskej 🙂

petamich
10. feb 2025

@tanicka907 ak ma dobu urcitu aj tak sa nebude mat kde vratit. Lebo zmluvu jej pocas MD/RD na 99% nepredlzia, malokedy sa to deje, davno za nu budu mat nahradu. Ak samozrejme nie je vysokospecializovany pracovnik, ktory sa tazko zhana 🙂

129oveciek
10. feb 2025

Ja som bola v uplnej rovnakej situacii a taktiez v korporate kde vsetko robili tak ako sa ma.. ale aj tak som pockala az do skoncenia skusobnej doby a az potom to oznamila.. a tiez som sa bala aby to nepokladali za vypocitave ale absolutne nikto to tak nebral.. uplne kazdy chapal preco som to tak urobila, aj ked som potom dodatocne chcela niekomu vysvetlit preco som to tak urobila tak kazdy ma zastavil ze vobec im to nemusim vysvetlovat.. takze nechsj si to urcite pre seba..aj keby, tak musis mysliet na seba, nie na to co si budu mysliet

tanicka907
10. feb 2025

@petamich neviem, mozno sa autorka vyjadri aku ma zmluvu, vtedy je to tym padom jedno a otazka uplne irelevantna, ale v velkych korporatoch sa po 3m skusobke viac menej automaticky dava na dobu neurcitu, pre nich je to rutina.

A neviem, ale ja som mala niekolko takychto kolegyn v skusobke a popravde mi to ani neprislo divne, ze pockali kym budu safe. Zdravy rozum predsa

milanemila
Autor odpoveď zmazal
zabka79
10. feb 2025

Ja som sa v robote "pochvalila" a odisla sama lebo mi to pripadalo ako dobry napad, potom som potratila.

simca06022011
10. feb 2025

@dianka3 cim ju chrani zakon?

autor
10. feb 2025

@tanicka907 mám zmluvu na dobu neurčitú

simca06022011
10. feb 2025

Ja teda som proti kadecomu, a som vacsinou za to povedat cim skor.. ale v skusobnej dobe by som s takymto niecim asi nevyrukovala... ani keby som neviem aky dobry tim mala. proste na to aby v skusobnej s tebou ukoncili pp nepotrebuju dovod, cize nepovedia ti, ze pocuj, to preto ze si tehu.. a v podstate im to moze byt "jedno"... ale asi by radsej venovali cas niekomu kto tam aj pobudne dlhsie.

evaachesa
10. feb 2025

Určite by som čakala a povedala to až po skúšobnej dobe nech to vyzerá akokoľvek. Treba myslieť na seba. Oznám im to o 4 týždne. 😉 Gratulujem a necítiť sa pre to zle ale užívaj si tento krásny zázrak. 😍♥️🍀

tanicka907
10. feb 2025

tak potom urcite pockat do skoncenia skusobnej. Musis mysliet nielen co do MD, ale hlavne co po skonceni RD, ver mi, hladat si pracu s malym dietatom v skolke je horsie ako blbe pocity co teraz mas...

evaachesa
10. feb 2025

@tanicka907 úplne súhlasím. 👍

kessinka
10. feb 2025

Ja som oznámila tehotenstvo tesne pred ukončením skúšobnej doby. Prišlo mi to fér voči zamestnávateľovi (na oddelení sme boli v podstate 4 ľudia, z toho dva polovičné úväzky). Aj manžel už pri pohovore do novej práce oboznamoval zamestnávateľa, že o rok pôjde na pol roka na materskú. Ale určite treba zvážiť viaceré faktory (či je to tvoja vysnívaná práca, aké máš plány po materskej, či máš dobu určitú alebo neurčitú, či plánujete ďalšie dieťa, či máš inak problém zamestnať sa, atď...)

tiika
10. feb 2025

@petamich
@huxy
@barka1
@simca06022011
Pokial oznámi tehotenstvo, tak v skúšobnej dobe pri prepustení musia uviesť dôvod, ktorý spočíva v inej podstate než tehotenstvo. Sice ochrana tam je, ale taká nijaká.
Avšak nie je pravdou, že ju môžu vyhodiť pokojne bez uvedenia dôvodu, že ho nepotrebujú. To len teda na okraj.

petamich
10. feb 2025

@tiika dakujem za upresnenie, tak som to aj myslela, ze prepustit ju zial mozu akurat oficialny dovod nemoze byt tehotenstvo :(

krasneleto
10. feb 2025

pokial tehotenstvo oznamis, vyhodit ta v skusobnej dobe ani nesmu, nadobudas titul chranenej osoby...

janai1
10. feb 2025

@krasneleto zdroj tohto absurdného tvrdenia?

huxy
10. feb 2025

@krasneleto môžu ju prepustiť v skúsobnej dobe, ale musia udať dôvod, a nesmie to byť tehotenstvo

krasneleto
10. feb 2025

@janai1 osobna skusenost. pocas skusobnej doby ta nesmu vyhodit z dovodu tehotenstva a pokial si svoju pracu robis, iny dovod dokazatelny nie je. z dovodu nadbytocnosti by si moc nepomohli, kedze nesmu na poziciu prijat x mesiacov / aktualne neviem koho/ nikoho...

krasneleto
10. feb 2025

@huxy a aky napriklad?

tanicka907
10. feb 2025

@krasneleto nadbytocnost je najcastejsia a v takomto pripade len premenuju poziciu a zmenia napln prace 😉

janai1
10. feb 2025

@krasneleto napísala si, že vyhodiť nesmú lebo bude chránená osoba. To je bohapusté klamstvo.
Teraz si už síce myšlienku upravila.
A dôvod? Neplnenie prac. povinnosti, pomalá, nespolahliva atď. dôvod si nájdu v priebehu pár sekúnd

krasneleto
10. feb 2025

@tanicka907 nie vsade to ide takto jednoducho... akoze zrusim nakupcu a z asistentky pridanim prace spravim luxusne zaplatenu asistentku, ktora bude robit nakup?

krasneleto
10. feb 2025

@janai1 vyhodit ju ako chranenu osobu nesmu. nic viac nic menej som nepovedala. a na vymysleny dovod existuju aj parametre, nie sme na divokom zapadne, ze dva a pol mesiaca je kazdy so mnou spokojny, oznamim tehotestvo a dovody si dokreslim... dovod si najst mozu a kto chce aj najde a kto chce sa voci tomu aj obrani...

lucia147852
10. feb 2025

@dianka3 nič nie je povinna ozanmit, len mesiac pred md, ze na nu nastupuje. Ak oznami môže akurat cerpat neobmedzene Pčka v spojitosti s tehotenstvom. Ak nie, berie sa ako bezny zamestnanec bez naroku na niečo viac. Je to jej vec a jej rozhodnutie. V skusobnej dobe ju akurat tak vykopnu, nič ine. Vtedy sa jej netyka to, ze ju nemôzu prepustit.

tiika
10. feb 2025

@krasneleto 2,5 mesiaca si v skúšobnej dobe a zaucas sa, to ešte neznamena, že je s tebou každý spokojní. Preto niečo take existuje, aby si mohli obe strany ujasniť, či chcú s tou druhou spolupracovať. Existuje množstvo dôvodov, prečo nie a tisíce prípadov, kedy sa v SD ukončil PP v rôznom čase po nástupe. Nemusí byt dôvodom nadbytočnosť, staci, že výsledky nespĺňajú ich očakávania, že dostatočne nezapadla do kolektívu, že im svojim prístupom nevyhovuje. V zákone je napísané uviesť, nie dokazovat. Ty by si sa išla súdiť a dokazovat, že to tak nebolo? Vela šťastia potom..
Sice tvoje krásne zbožné želanie aj myšlienka tohto zákona, no nedotiahnutá a nedomyslené, asi tak.

tanicka907
10. feb 2025

@krasneleto nie, preco? Dovod nadbytocnosti je bezny a uplne jednoduchy. Zmenil sa projekt, prognozy nie su take ake sa zdali pocas naberania. Pracovne miesto ostava par mesiacov neobsadene, vytvori sa nove, iny nazov pozicie a trosku ina napln prace. Niekto novy moze nastupit. Uplne bezna prax.

janai1
10. feb 2025

@krasneleto ale ona nie je chránená osoba. Normálne keď čítam tie tvoje odpovede tak mam pocit, že žiješ úplne mimo reality

tiika
10. feb 2025

@tanicka907 nie je to až take jednoduché, je vela profesii a naplní prace, ktoré neokasles a môžeš preukazat, že ich niekto vykonával, pokial máš čas, energiu a chuť sa súdiť. Ale áno, deje sa to.