Mám oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo?
Ahojte, prosim o Vas nazor/radu:
- som v 7 tt
- 30.04.2014 mi konci doba urcita
- nepredpokladam, ze sa mi tehotenstvo podari dovtedy "utajit"
-ak som spravne pochopila Zakonnik prace, v mojom pripade mi tehotenstvo nezarucuje ziadne "privilegia " 🙂 , t.j. zamestnavatel jednoducho ukonci dobu urcitu.
Viete mi prosim niekto poradit, co sa da v mojom pripade robit, resp. ako by ste postupovali?
@anuitka POkus sa to tajit co najdlhsie bude mozne. Ja som bola v takej istej situacii ako ty. V 28 tt som oznamila, ze som tehotna par dni po predlzeni zmluvy na dobu neurcitu. Posledne 2 tyzdne predtym som si zobrala dovolenku, inak som robila cele tehotenstvo a ked sa niekto spytal hovorila som, ze mam problemy so stitnou zlazou ale tehotna nie som 😉 Nebolo to odo mna fer, ale zato mam teraz po materskej aspon miesto kde mozem nastupit. Drzim palce aby sa ti to podarilo 😵
@afrika
tehotenstvo je sukromnou vecou len dovtedy, pokial nema vplyv na tvoju pracu, pracovne ulohy... Pokial v piatok vecer porodis v pondelok si uz v robote, tak nic oznamovat nemusis 🙂 Pokial vsak zena planuje byt doma matersku dovolenku 8 mesiacov (a slovensky si dopraju aj niekolko rokov!!!), mal by sa aj zamestavatel na toto pripravit, zariadit sa.
@fidka79 NO nastastie sa zmenil majitel nasej institucie takze ked nastupim nikto z povodnych nadriadenych tam nezostal. Dokonca este mi aj vysli v ustrety a preradia ma na ine miesto , ktore mi bude ako matke casovo viac vyhovovat. Podla mna, ked je to velka firma nie je to az taka velka vec, pokial sa jedna o malu firmu tak to suhlasim, ze je to nefer 😉
Ja som nevidela jediny dovod preco tajit zamestnavatelovi tehotenstvo, ved som tym chranila svojim sposobom samu seba - mala som moznost si spravit pauzu naviac, dostala som pridelenu lahsiu pracu atd. No oznamila som to az ked som mala tehotensku knizku (v 11tt som ju dostala) lebo dovtedy som to nemala ako preukazat. Ale aj tak som isla nakoniec na rizikové tusim v 13-14tt.
@fidka79 ak by som bola priemer, tak by som asi ťažko mala ísť na 2 roky do Thajska.... ale to nieje vôbec podstatné. podstatné je to, že chytáš za slovíčka a ja som hneď po svojom dlhšom príspevku uviedla, že hovorím o prvom trimestri a možno polke druhého.... no niekto vidí len to čo chce, aby mohol "kúsať" asi
@sunshine85 @stanislavao @fidka79 ... baby, zákon neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Zakon vsak presne vymedzuje pojem tehotná zamestnankyňa, takze v prípade neoznámenia tehotenstva takejto zene neprislúcha osobitná právna ochrana. Ukladá ale povinnosť informovať zamestnávateľa o skutočnostiach, ktoré bránia výkonu práce alebo ktoré by mohli zamestnávateľovi spôsobiť ujmu. To je v pripade, ze zena vykonava pracu, kt. v tehu vykonavat nemoze, napr. zdvihat tazke baliky, kontaminovane prostredie a pod. Takze je vyslovene na tehotnej zene ako sa zachova. Nemusi to vobec oznamit, ale v takom pripade ju beru ako netehotnu. Tehotenstvo musi byt oznamene pisomne, iba tak zacne platit ochranna doba.
@anuitka Na tvojom mieste by som urcite pockala do konca prveho trimestru. Clovek nikdy nevie. Ci to oznamis potom, zalezi od toho ci ste family friendly firma 🙂, alebo akeho mas sefa atd.
@leonetka no ved prave preto je to pre tu zenu teda povedzme akoby povinnost, lebo zamestnavatel ju moze napr. vyhodit a kedze nevie o gravidite, tak to moze urobit s kludnym svedomim, takto ked mu to zena pisomne oznami, tak uz nemoze... chrani sama seba takto...
@sunshine85 nie je to pre zenu povinnost ale moznost. to slovo povinnost je nespravne. vsetko ostatne plati. zena svojim oznamenim o tehotenstve chrani samu seba.
@sunshine85 urcite by mi ju predlzil, standardom vo firme je po dobe urcitej priamo doba neurcita. tak neviem....ale ako som povedala, zrejme to nebude na mojom rozhodnuti, jednoducho to v kratkom case same vyjde najavo.... 😒
dievcata vsetkym Vam dakujem za odpovede, "pozliepam" si z toho daco....nebudem to asi sama riesit, pockam, kym sa to prevali, ratam viac ako 2 tyzdne sa to neutaji 😀 a dalej sa uvidi...podstatne je, aby bolo malinke v poriadku, ostatne uz sa dako utrasie. este raz dakujem.
polovica z vas je za korektnost.. ja sa opytam inak.. kolko zamestnavatelov je korektnych a vezme zenu po materskej späť do firmy? ja som mala zmluvu na dobu neurcitu a vyhodil ma aj tak a to som tam odrobila 10 rokov.. Ten "ferovy" zamestnavatel si najde akykolvek dovod aby vas vyhodil ked chce. Ja som to vyriesila zalobou.. Je na kazdeho zvazeni co spravi. Sama za seba hovorim, ze by som to nehovorila a tajila.. u nej je totiz jedno ci ju vyhodi teraz, alebo po troch rokoch, akurat s tym rozdielom, ze po 3 rokoch ma narok na odstupne a dovolenku a tym padom aj "podporu" na urade prace.
@anuitka
@anuitka urcite pockaj este. aspon do konca 1.trimestra. ak by sa to predsa len skor prevalilo, ze ti je napr. zle v robote alebo tak, a nahodou ti vycital sef, ze si nedala vediet, vzdy mozes povedat, ze si to chcela oznamit ale chcela si pockat do konca prveho trimestra kedze dovtedy nic nie je iste. na to ti nic nemozu povedat ak su rozumni. a ked budes mat prve 3 mesiace za sebou, sama uvidis podla situacie. neviem ako to vychadza datumovo, ci uz budes vtedy "v suchu" s novou zmluvou alebo este nie, ale teraz by som sa s tym netrapila.
Baby....ja som si hľadala prácu, nebola som tehotná a ešte ani vydatá a dvaja zamestnávatelia mi ani nedali šancu, pretože sa nechali počuť, že som bola ideálna kandidátka, no mám 28 rokov a sa u mňa očakáva, že pôjdem skôr, či neskôr na materskú. Tak kto je tu nefér?????? Ženu tesne po škole nezamestnajú, lebo nemá prax a skúsenosti...keď už má skúsenosti automaticky ju nezamestnajú, lebo pôjde na materskú, potom keď už má deti, nezamestnajú ju, lebo je často PN s deťmi. Potom je už stará.....tak kedy má tá žena vlastne pracovať????????? A pritom je všeobecne známe, že ženy sú usilovnejšie pracovníčky ako muži...Takže po tých podrazoch od zamestnávateľov si môžem dovoliť byť tehotná kedy chcem a hlavne kedy môžem, lebo celá naša spoločnosť na čele so zamestnávateľmi je nastavená proti rodine!!!!
Veru je to tak. Ja mam uz relativne velke deti 6 a 8 rocne a teraz sa stretavam s dobrou odozvou, este stale som relativne mlada, skusenosti mam a deti uz nie su povazovane za "prekazku" aj ked vacsinou ma na pohovore vyspovedaju ze ako s vyzdvihovanim deti zo skoly, skolky, ci to mam vyriesene atd.
Mame to tazke, my zeny.

@monicm tehotenstvo je súkromná vec.. nemusí o tom informovať nikoho a tobôž nie zamestnávateľa.. ja mám zmluvu na dobu neurčitú.. vo februári som mala pracovne vycestovať na dva roky do Thajska. týždeň po tom, čo som súhlasila s tím, že vycestujem som sa dozvedela, že som tehu. zostala som na PN s inou diagnózou. z-vateľovi som oznámila, že do Thajska nevycestujem až v 14 tt - v decembri. pochopil, že som to nepovedala skôr.. je to súkromná záležitosť každej jednej ženy