Otázky zamestnávateľa ohľadom tehotenstva hneď po svadbe

skaaareeeda
14. nov 2013

Pred 2 mesiacmi som sa vydala. Odvtedy sa potýkam v práci s otázkami typu: Kedy ideš na materskú? Nie len také podpichovanie zo strany kolegov, ale dokonca i zo strany managementu. Chcem podotknúť, že moje tehotenstvo by na prácu nemalo žiaden vplyv, nakoľko pracujem na administratívnej pozícii.Táto otázka mi je veľmi nepríjemná. Obzvlášť teraz, keď som sa dozvedela, že tesne po svadbe sa nám podarilo "zamiesť". Stále som však v skorom štádiu tehotenstva a len budúci týždeň mám naplánovanú návštevu gynekológa. Nakoľko je prvý trimester rizikové obdobie, tak by som nerada roztrubovala v práci, že som tehotná, kým to najhoršie nemám za sebou. Je toto počínanie zamestnávateľa korektné a zákonné? (príde mi to nanajvýš neetické). Obavy mám hlavne z toho, že mám zmluvu už 2x predĺženú na dobu určitú a aktuálna mi končí koncom tohto roka. Ak som si správne vyložila zákon a ochranu tehotných žien, v prípade zmluvy na určito sa aj v prípade, že pracovníčka ohlási zamestnávateľovi svoje tehotenstvo, končí dátumom ukončenia pracovného pomeru na dobu určitú. Viem, že zmluvu mi chcú predĺžiť, ale mám obavy, že keď sa prevalí moje tehotenstvo, tak mi ju nepredĺžia (nekorektné, ale myslím, že sa to u nás v práci dá očakávať....bohužiaľ). Poraďte, čo mám robiť?

emily_666
14. nov 2013

@skaaareeeda nič, len tajiť, kým ti zmluvu nepredlžia 🙂

mima4
14. nov 2013

@skaaareeeda
pytaju sa ta to preto, ze dnes vacsina parov sa bere preto, ze bud cakaju dieta alebo hned ho chcu mat. Aj na mna otazky tohto typu padali zovsadial, nielen z prace... a ludia nevedeli pochopit, ze my sme sa vzali preto, ze sa lubime a to bez ohladu, ci niekedy budu alebo nebudu deti... pravdaze po svadbe sme hned deti neplanovali, vsak treba sa ucit aj spolocne byvat v domacnosti, uzit si jeden druheho..

Ja na tvojom mieste, ked ti konci zmluva k 31.12.2013, by som tehotenstvo oznamila az ked dostanem zmluvu na dobu neurcitu.

brnka
14. nov 2013

@skaaareeeda ak tehotenstvo bude v poriadku, ty nebudes mat ziadne zdrav.problemy, tak do konca roka nehovor nic. Ja by som to oznamila tak koncom januara.

sisaha
14. nov 2013

@skaaareeeda byt ticho...

ludinka
14. nov 2013

@skaaareeeda presne tak zakryvat to ako sa len da

mirip
14. nov 2013

@skaaareeeda nikto sa ťanemá právo na nič pýtať dokonca ani zamestnávateľ aj keby bolona tebe niečo vidno, zamestnávateľ má braťna vedomie tvoje tehotenstvo až po tvojom upozornení či už ústne alebo písomne do tej doby aj keby si už mala brucho ťa musia brať ako 100% silu ktorá akoby ani nebola tehotná

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

@emily_666 moja, myslím si, že sa to dlho tajiť nebude dať! už sa začínam zaokrúhľovať a do konca roka je ďaleko - aj keď som dosť pribrala už pred pár mesiacmi, tak to stále môžem zvaliť na to, že je to len pohodlný život vydatej ženy...len dokedy?

sisaha
14. nov 2013

@skaaareeeda nemyslim si, ze to nedokazes zakryt.. U nas kočka utajila tehotenstvo až do 5 mesiaca a to bola chudučka.. len nosila volne svetre..Na konci roka budu dva tyzdne take, ze polovica ludi v praci nebude - budu sviatky...vezmi si aj ty dovolenku..

emily_666
14. nov 2013

@skaaareeeda už len mesiac, to sa dá, hlavne nenosiť veľmi nové veci, obliekaj sa do starých, samozrejme pohodlných pre teba

quaxi
14. nov 2013

@skaaareeeda Pekne s usmevom kazdemu hovor, ako deti vobec tak skoro neplanujes, este si chcete aspon 5-10 rokov uzivat slobodu. Zakon si pochopila spravne, nezostava ti ine, ako zatlkat kym nedostanes dalsiu zmluvu. A ked budes mat zmluvu, pozor aby si v nej nemala dalsie skusobne obdobie, vtedy ta mozu vyhodit zo dna na den aj tehotnu a aj bez dovodu.
Myslim ze sonduju, ci neplanujes dieta, lebo keby ti nemali predlzit zmluvu, uz by museli pomaly za teba zhanat nahradu. Takze pozor aby si sa pred niekym vo firme neprekecla, ziadne mile spriatelene kolegyne sa to nesmu dozvediet, ani cez pripadnych pribuznych ci znamych - to sa tiez obcas stava.

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

@mima4 som už na konci 7tt - takže tak dlho sa to nebude dať tajiť. nastupovala som do práce už pred viac ako 2 rokmi a dokonca aj na pohovore sa ma pýtali, či a kedy plánujem rodinku (čo je myslím si maximálne neslušné a neprípustné). povedala som im, že prvé dva roky určite nie, ale mám už svoj vek (budem mať budúci rok 32) a jednoducho logicky môžu očakávať, že žena, ktorá je v takomto veku bezdetná, skôr či neskôr otehotnie. tie peniažky a bývanie už máme zariadené...chceli sme všetko riešiť pekne postupne....a podľa mňa je na dieťa už najvyšší čas. som šťastná, že sa nám to takto hneď podarilo.

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

baby, bruško sa pomaličky vydúva!!!!!! nemyslím si, že sa to dlho bude dať skrývať.

any23
14. nov 2013

@skaaareeeda bola som presne v takej istej situácii /ale pred takmer 4rokmi/ a urobila som tú chybu že som tehotenstvo oznámila skôr, myslela som si že mám dobrého a chápavého šéfa, a popálila som sa 😒 zmluvu mi nepredlžili, akurát mi ponúkli pracovať na dohodu čo som zo začiatku aj zobrala, nevedela som si predstaviť že budem tak dlho doma, až do materskej, vydržala som tak dva mesiace len potom som mala zdravotné problémy a nechcela som riskovať, a keďže som ako tehotná bola v ochrannej lehote, tak som sa dala vypísať na PNku a zostala som na nej až do nástupu na materskú 🙂 ak by sa to dalo vrátiť, určite by som počkala kým mi ju predĺžia a až potom s tým vyrukovala 😉 a tiež som robila v administratíve takže nechápem toho môjho šéfa prečo to bral ako príťaž 😝

maznacik007
14. nov 2013

@skaaareeeda pises z prace sem na MK ? zo sluzobneho PC ? ak budu chciet rychlo si to zistia ... neviem aka je to firma ale vacsina monitoruje taketo veci a ak to presiahne unostnost tak niektore stranky blokuje. takze zistit si to vedia .. ak by chceli .. 😉 ale teda ja neviem ja by som nic nehovorila do ukonceneho 12 tt a v tomto pripade aj dlhsie... je sice aj pravda ze ak ich budes klamat na ich otazky tak ti mozu ten zvysny cas osladit .. ale ty musis vediet ako je to cele myslene ... mozno ti nepredlzia zmluvu aj ked to neoznamis .. 😔

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

@quaxi presne to aj robím, že zatĺkam a hovorím, že keď to má prísť, tak to príde. ale veľmi ma to rozčuľuje a je mi to nepríjemné. nikomu v práci som o tom nepovedala. neviem, či je byť tehotnou telesná vada podľa zamestnávateľa...veď žena môže v pohode pracovať do 8. mesiaca a až potom ide na materskú - v prípade, že nie je riziková pacientka. takže aj náhradu si majú kedy zabezpečiť. najlepší bol jeden z vedenia, keď sa ma ešte pred svadbou opýtal, či im dám vopred vedieť, keď budem plánovať otehotnieť (akoby to bolo možné). hej, 3/4 roka vopred mu poviem, že presne na deň, hodinu a minútu vtedy a vtedy budem tehotná!!!!! bolo to potom, ako jedna kolegyňa, čo nastúpila až po mne ostala tehotná a odišla na rizikové.

quaxi
14. nov 2013

@skaaareeeda ked si das klasicke rifle o cislo vacsie, na to sirsie oblecenie, da sa to v pohode tajit aj do 5.-6. mesiaca. Hlavne ak nie si uplne chuda a nechodila si predtym v obtiahnutom obleceni, lebo aj rapidna zmena obliekacieho stylu by mohla byt podozriva. To brusko sa ti mozno zda, ale prve tyzdne to je vacsinou len zbozne zelanie cerstvej tehulky a realne nic nevidno, resp, zbada to len ten, kto to uz vie. Ved maternica je este taka mala, ze ani netrci von z panvy, takze na brusko nie je ziadny dovod.

tinka_14
14. nov 2013

ja som nastupila do novej prace a bola som v 10tt... nevedela som co mam urobit, keby zistili, ze som tehotna, vyhodili by ma este v skusobnej dobe... nakoniec som to povedala v praci az ked som bola v 6. mesiaci - to uz kolegovia zacinali nieco tusit... nakoniec to dobre dopadlo, bola som 5,5 mesiaca na materskej, potom mi mala koncit zmluva - tak som sa vrátila - dokonca som dostala ponuku na lepsiu poziciu... Tiez som mala obavy, ale nakoniec boli vsetky zbytocne

quaxi
14. nov 2013

@skaaareeeda ja som mala rovnaku situaciu a podarilo sa utajit do 5. mesiaca 🙂 ale nepomohlo mi to moc, lebo som mala dalsiu zmluvu znovu iba na rok, takze mi este pocas MD skoncila a nemam sa kam vratit. No aspon som mala pracu do nastupu na MD.
Tie reci mozes pokojne zrusit napr. nejakou bachorkou "bozechran, my sa chystame v lete na exoticku svadobnu cestu a keby som otehotnela, nemohli by sme tam ist" a mas pokoj. Bude to treba mozno kazdemu zopakovat, ale bohuzial ludia su taki, najprv otravuju kedy sa vezmete, potom kedy bude dieta, potom kedy bude druhe... Po druhom sa to zlepsi, na tretie sa uz skoro nikto nepyta 😎

alenah31
14. nov 2013

@skaaareeeda Podľa § 41 ods. 6 Zákonníka práce zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie o tehotenstve, ani o rodinných pomeroch. Ak by zamestnávateľ porušil svoje povinnosti, má fyzická osoba právo na primeranú peňažnú náhradu, ktorú si môže uplatniť na súde, a to aj vtedy, ak by k uzatvoreniu pracovnej zmluvy nedošlo.
Na druhej strane ak sa jedná o rizikovú prácu, osoba ktorá sa uchádza o prácu, je povinná informovať zamestnávateľa o skutočnostiach, ktoré bránia výkonu práce alebo ktoré by mohli zamestnávateľovi spôsobiť ujmu. Ide najmä o informácie, ktoré by bránili výkonu práce zo zdravotného dôvodu, napríklad v prípade, že zamestnávateľ prijíma zamestnanca na rizikovú prácu.

Zákonník práce neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Avšak pojem tehotná zamestnankyňa je vymedzený v § 40 ods. 6 Zákonníka práce nasledovne:

"Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie."

Ak teda žena neoznámi zamestnávateľovi písomne svoje tehotenstvo a nepredloží lekárske potvrdenie, nebude jej prislúchať osobitná právna ochrana, napríklad pokiaľ ide o úpravu pracovných podmienok, pracovného času, taktiež sa na ňu nebude vzťahovať zákaz výpovede v ochrannej dobe.

zuzkat1
14. nov 2013

@skaaareeeda ja sa v tychto veciach nevyznam ale ak to utajis a oni ti daju zmluvu a zistia ze si klamala,nemozu ta v skusobnej lehote za to vyhodit?

venija
14. nov 2013

@skaaareeeda myslim, ze mas povinnost oznamit tehotenstvo, nie vsetkym, ale vedeniu urcite. Moj sef sa to dozvedel hned na zaciatku, kolegyne o take 3 mesiace, co mnohe nevedeli rozdychat.

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

@alenah31 viem, že pýtať sa nesmú pri vstupnom pohovore - podľa tohto zákona

sisaha
14. nov 2013

@zuzkat1 ona uz nie je v skusobnej dobe.. nikto ju nevyhodi

@skaaareeeda brucho sa ti sice pomaly vyduva, ale nemysli si,ze rano vstanes a mas na obvode o 10 cm viac... Do konca tretieho mesiaca to pri volnejsom obleceni nikto nezbada, pokial nebudes chodievat zvracat kazdych 5 minut

skaaareeeda
autor
14. nov 2013

@zuzkat1 zuzka, myslím si, že keď neutrálne odpovedám na ich otázky, tak to nie je klamstvo + myslím si, že to nie je etické hlavne z ich strany, takto tlačiť na ženu

alenah31
14. nov 2013

@skaaareeeda podľa mňa na to nemá právo nikdy - nespadá to náhodou pod ochranu osobných údajov?? Však áno, poviem to, ale keď ja uznám za vhodné....

jahodka8
14. nov 2013

Nestresuj sa hlavne. No keď ťa vyhodia, tak ťa vyhodia, aspoň si potom lepšie odpočinieš, pripravíš sa na bábo.

zuzkat1
14. nov 2013

@sisaha ale bude.v januari ma dostat novu zmluvu.

@skaaareeeda mna po svadbe tiez spovedali.nebrala som to ako natlak. A januari uz im bude jasne ze si to musela vediet.

nedielka
14. nov 2013

Bola som presne v rovnakej situacii. S usmevom som odpovedala,ze ked to pride,tak to pride.. 😀 A pritom som uz bola tehotna, sice len kratko...tajila som to az do 5.mesiaca tehotenstva,kym mi neskoncila skusobna doba! Potom boli chvilu ofucani...ale ich to casom preslo ...A uz mam len dva tyzdne k nastupu na MD 😀 JUPI

sisaha
14. nov 2013

@zuzkat1 ked je uz zmluva predlzovana,nemoze byt znova na skusobnu dobu.. Prosim ta, nastuduj si zakonnik prace...
aj keby im malo byt jasne, ze klamala, ona sa moze obhajit tym, ze prvy trimester je kriticky a preto to hovorit nechcela

zuzkat1
14. nov 2013

@sisaha ja som bola 3x po sebe na rok.a vzdy s novou zmluvou.nie predlzovanou.