icon

Mám sa vrátiť do práce pri ročnom dieťati?

26. jan 2025

Ahojte, stojím pred veľkou dilemou. Doma mám ročné dieťa. Volal mi šéf, že nutne potrebujú obsadiť moje miesto a teda že prvej volá mne, pretože keď niekoho príjmu mne bude ponúknuté iné miesto. No zrejme nie na tom istom oddelení ale vramci korporátu. (Nepíšte mi prosím, že to nesmie urobiť, že mi musia drzat miesto a podobne). Iné miesto by som však nechcela, takze by som dala vypoved.
Nastúpiť by som mala v máji. 3x do týždňa kancelária, 2x HO. Niektorý týždeň 3x HO. Plat v čistom 2000€. Ide o to, že zrovna moja pozícia b iných korporatoch nie je tak dobre zaplatená.
Dieťa by malo rok a pol. Muselo by ísť do jasliciek ak nechcem o prácu prist. No stojím pred dilemou či vymeniť toto obdobie kvôli práci. Ale vieme aka je situacia, trh prace je neistý a tu mám TPP. Neviem čo urobiť. Bijú sa vo mne dve silne emocie. Vratili by ste sa, keby ste boli v mojej situácii?

Strana
z6
autor
26. jan 2025

Zabudla som ešte dodať, že kancelária je hodina od miesta kde bývam, takze 2h ešte precestujem. Čiže by som bola 3x do tyzdna skoro 11h prec

44janica44
26. jan 2025

Ak sa v tebe bijú emócie... pri takom plate by som uvažovala aj nad opatrovateľkou... možno by to bolo jednoduchšie keby si nemusela dieťa vodiť do jaslí a bolo by doma... aspoň na začiatok.

doriiis
26. jan 2025

Pri takom plate si 3 dni v týždni vieš dovoliť opatrovateľku.
Otec dieťaťa je kde?
Do práce sa vráť.Lebo o rok dva,môžeš lutovat

zuzubb007
26. jan 2025

Fúha tak 11 hodín je na mňa moc, keď máš tak malé dieťa, akože povedala by som jednoznačne áno ak by si pracovala s cestou tých 8 hodín, jaslicky sú super pre deticky sa prispôsobia, názoru opatrovateľky to by som si okrem rodiny nikoho nepustila domov v živote proste radšej ten kolektív, musíš uvazit či ti má kto s dieťaťom byť pár hodin, pretože aj tie jaslicky niesu otvorené 11 hodin, ale aj muž stíha, ďalšia vec je, že e dieťa v jedličkach bude choré minimálne raz za mesiac týždeň musí byť dakto s ním doma

oceanahory
26. jan 2025

Tu sa ale budes musiet rozhodnut podla vlastnych pocitov a preferencii. Budes tu mat mamicky, ktore praca nenaplna a kariera pre nich nic neznamena a byt matkou na full time je pre nich alfou a omegou a potom na druhej strane mamicky, ktore praca naplna a vedia, ze existuje zivot aj po tom, co dieta dovrsi 3 roky.
Podla mna velmi zalezi od dietata, ja osobne som velmi chcela ist pracovat skor, moje dieta vsak este urcite nebolo pripravene a myslim, ze by to pre neho v tomto veku bolo velmi stresujuce. Vedela som, ze by som v praci mala iba vycitky, tak som ostala doma a teda nelutujem.
Sprav, ako uznas za vhodne. Drzim palce!

pribinak
26. jan 2025

Muž nemôže ísť na materskú ?

jazula
26. jan 2025

No…ja som sa vrátila v 10 mesiacoch malej, aj keď najskôr na part time. A pre mňa bolo to rozhodovanie jednoduchšie v tom, že s malou doma ostal ocko, do škôlky šla až skoro v 2,5r. Možno by som sa skúsila dohodnúť na pracovnom čase pondelok-štvrtok, aby si si dieťatko užila.
Inak čo sa týka pracovného miesta, musí ti ho držať podľa toho, čo máš v pracovnej zmluve. Ak tam máš finančný analytik napríklad, musí to byť pozícia finančného analytika, ale nie v konkrétnom oddelení, robiť v konkrétnych systémoch… Musí to byť porovnateľná pozícia za rovnaký plat. To, že ťa šéf oslovil ako prvú, keď si mala špecifickú pozíciu, je od neho veľmi fér a fajn.

autor
26. jan 2025

@doriiis tiež pracuje🙂 on by ju z jasliciek vozil domov cca o 14

autor
26. jan 2025

@jazula u nas to zial nie je mozne aby s malou ostal otec. Vie s ňou byt napr od obedu do vecera, ale aspoň 5-6 h musí pracovať

2ivana5
26. jan 2025

Mna teda ešte nikto nevolá naspäť do prace, ale tiež to mám podobne s tým časom. Normálne sa toho desim, keď k tomu príde. Mne to dokonca vychádza, že precestujem 3 h 3x v týždni takže 12 hodín mimo domu. Pri malom dieťati mi to príde nepredstaviteľné. Práca je inak super…ale asi budem hľadať niečo bližšie.

rachel36a
26. jan 2025

Miesto sú povinný ti držať len počas MD, na RD už nie...po návrate ti môžu ponúknuť ine

autor
26. jan 2025

@rachel36a no vidis dokonca 🙂 takze je uplne jasne, ak sa nevratim pridem o tu pracu

kat_
26. jan 2025

tazke rozhodnutie... kazdopadne 11 hodin s cestou denne je strasne vela, to bude problem aj dobuducna, ked bude dieta v skolke/skole...
zvaz ci fakt nebude lepsie si bud vyjednat full time HO alebo uvazovat nad pracou blizsie

basulaak
26. jan 2025

Skus si vyjednat podmienky (HO aspon docasny a pod). A tiez zavisi ci si obdobie materskej uzivas a ci ta to naplna. Lebo cas sa uz nevrati. Kazdopadne kvoli cestovaniu by ma to odradzalo…

jaaty
26. jan 2025

Tiež by som išla cestou opatrovateľky. Sú to vlastne tri dni na max 6 hod denne, keďže vie pomôcť aj otec dcéry. Ak je pre Teba práca dôležitá, skúsila by som to. Vrátiť sa môžeš vždy. Ty však musíš vedieť, ako dcéra zvláda iné osoby, či ma režim atd…To všetko ovplyvní to, ako takúto zmenu zvládne. Jasle by som ja osobne vylúčila.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
chrumka333
26. jan 2025

Ja by som sa vrátila na tvojom mieste a možno investovala do opatrovateľky na 6 hod., aspoň malá nebude hneď od začiatku chorlava a muž to potom prevezme. Škoda sa vzdať takého platu....

katarinaba
26. jan 2025

Ja poviem svoje skusenosti - vsetky moje deti chodili do jadliciek od skoreho veku. Ja som sice bola tlacena situaciou, ze ako zivnostnik som nemohla prist o klientov, lebo noveho najst je ako vyhrat v loterii a tiez vypadnut z kolotoca zmien - tazky navrat. Dalej hypo, iste naroky a pod. No nelutujem. Urobila by som to znova, pre deti to malo vela benefitov. Dolezita je kvalita, nie kvantita spolocneho casu.
Deti boli v mini jaslickach, v rodinnom prostredi. Kedze tvoje dieta by otec vyberal relativne skoro, nevidim problem ani v tych 11 tich hodinach, ved by to bolo len 3 dni v tyzdni. Pocas HO by si dieta mozno zvladla doma, mozno by mohlo byt v jaslickach kratsie.
Riesenim by mohla byt rodina - babky, sestry na materskej. Ak nemozu, kludne kamoska s malym dietatom na materskej. Ak nie, skusila by som opatrovatelku. Ak uz ani toto, tak s kludnym svedomm jaslicky.
A to najdolezitejsie na zaver: neskusis, nevies. Vzdy sa mozes vratit na rodicovsku.

miko_matata
26. jan 2025

Moj nazor, ze vzdy klast osobny zivot pred pracu, praca je len praca, vzdy nejaka bude. To ze bude dieta teraz v jasliach a s opatrovatelkou je ok, ale potom bude skolka a skola a dieta stale bude mat tri dni matku 11 hodin prec. Plus choroby, kruzky atd, stale ta matka bude prec. Za mna je to vela casu. Deti si robime, aby sme s nimi boli, nie aby sme ich odkladali. Bude ti to luto.
O rok o dva moze byt situacia uplne ina v praci a mozno dostanes taku ponuku, ze zalapas po dychu, aj ked teraz si to nevies predstavit.
Ak vies prezit bez tych penazi, zvaz to.

ysseba
26. jan 2025

Za mňa - pokiaľ by v rodine nechýbali peniaze, tak by som nešla. Práca bola aj bude, dieťa malé už viac nebude. Ale ty s tvojím postojom "inú prácu by som nechcela" si, myslím, viac menej rozhodnutá

olimuc
26. jan 2025

V zahranici je to uplne bezne, ze idu do prace aj od ovela mladsich deti - aj ked motivacia je rozna. Nemam dojem, ze Svk sa posunulo vyrazne dopredu oproti inym statom preto, ze deti su do 3 rokov doma. Ked im v puberte alebo v dospelosti “ preskoci” je uplne jedno do kolkych rokov boli doma. Musis zvazit vsetky pro a proti … nakolko Ti zalezi na praci, ake su tvoje moznosti po RD a 5 h pre dieta nie je zase tak vela, ked sa potom bude plnohodnotne starat otec

lenkalienka321
26. jan 2025

Ak toľko zarábas, asi nemáš nejakú nekvalifikovanu prácu a máš aj isté skúsenosti, za ktoré je firma ochotna túto sumu zaplatiť. Toto sa materskou nevymaze. Zrejme len potrebuješ presvedčiť samu seba, že na to máš, aby si si po materskej našla vhodnú prácu. A možno zistíš, že súčasná práca ( kôli cestovaniu) ti ani do budúcna nebude až tak vyhovovať. Dieťa od troch rokov vyššie ta bude stále dosť potrebovať, možno aj viac. Dlhé dni bez mamy mu neprospeju, ani keď začne chodiť do školy. Nehovoriac o prvotných chorobách, rôznych skolkarskych akciach, riaditelskych volnach, kedy dieťa musíš vybrať skôr, alebo ho nechať doma. Ja som po materskej prácu zmenila a aj keď som sa tiež obávala, nakoniec je super. Omnoho viac času a plat porovnateľný. Skôr by som zvolila, ak máš možnosť, znížený úväzok, pár hodín týždenne z domu. ( Vychádzam z toho, že ti aj teraz bol ponúknutý HOME office, takže tento typ prace si vieš zariadiť). Takto by si si počas zvyšných 2 rokoch na materskej slušne " nadzarobila", kým si do budúcna nájdeš niečo ešte lepšie.

autor
26. jan 2025

@lenkalienka321 nie musím ísť na plny, opýtať sa na to som už skusila. A full time HO tiež nie je mozny, nikto z firmy na remote nepracuje.

abbey1
26. jan 2025

Na plný úväzok by som od tak malého dieťaťa neišla, pokiaľ by som nebola skutočne finančne na dne.
Par hodín, párkrát do týždňa kľudne, ale plný úväzok určite nie
Nie všetko sa dá vyvážiť peniazmi

lneviemmeno
26. jan 2025

Ja mám ročné dieťa, nedávno som sa vrátila do práce do nemocnice na 12tky (denné a nočné) TPP 😄 ale s dieťaťom je moja babka alebo manžel (striedajú sa) a dieťa to našťastie zvláda výborne, on je spoločenský typ a nevadí mu byť s hocikým, takže ty musíš vedieť ako je na tom tvoje dieťa a či to zvládne. Ja som vedela, že to zvládne tak som išla a neľutujem zatiaľ. 3 roky by som doma nevydržala, som rada že som konečne v spoločnosti a mám aj peniaze navyše, plat mám podobný ako ty. 😊 budú ti tu písať mamičky ako by od takeho malého dieťaťa nešli, ale v zahraničí to bežne funguje a dokonca niekde už od 6-mesačného ba i skôr musia odísť na plný úväzok. Takže nemaj výčitky ak by si do práce išla

miko_matata
26. jan 2025

@abbey1 Ano, stale tu spominame 3 x denne, lenze ona bude robit aj tie dalsie 2 dni full time, dieta doma s opatrovatelkou? co sa zamkne v spalni? ako im to vysvetli? ak bude dieta v jasliach ok, ale tak ona o 2 nemoze odist po dieta, zas to bude len muz. Cize tu sa jedna o celych pat dni prace na plny uvazok, z toho tri dni sa bavime o 11 hodinach. To uz neznie tak vabivo, ja chapem, ze tu na MK zasvietia dve tisicky a ludia idu ako na cervenu 🙂

benit
26. jan 2025

Su krajiny, kde matky nie su doma s dietatom 3 roky. To len u nas sa to berie akoze musi byt 3 roky. Poznam matky, ktore dali deti do jasliciek a vyrastli z nich normalni jedinci.
Pre mnohe zeny je byt matkou priorita a venovat sa len detom a domacnosti. Najlepsie aspon 3 rerazove materske. Potom sa cuduju, ze si nevedia najst pracu, muz ich opusti. Treba mat rovnovahu , mat rodinny aj pracovny a osobny zivot.

abbey1
26. jan 2025

@lneviemmeno V zahraničí sa 9 ročné deti aj vydávajú. To však opakovať nejdeme, však.
Ty pracuješ 12 hodín denne 5 dní v týždni?

miko_matata
26. jan 2025

@benit A ty mas kolko deti vychovanych? Len ma zaujalo, nemam rada tieto všeobecné kecy.

ibrunova
26. jan 2025

Ja by som šla, ty budeš síce tie dva dni dlhšie, ale dieťa vezme z jaslí otec, takže bude doma, ostatné dni budeš doma.. Jednoznačne áno.

Strana
z6