icon

Mám sa vrátiť do práce pri ročnom dieťati?

26. jan 2025

Ahojte, stojím pred veľkou dilemou. Doma mám ročné dieťa. Volal mi šéf, že nutne potrebujú obsadiť moje miesto a teda že prvej volá mne, pretože keď niekoho príjmu mne bude ponúknuté iné miesto. No zrejme nie na tom istom oddelení ale vramci korporátu. (Nepíšte mi prosím, že to nesmie urobiť, že mi musia drzat miesto a podobne). Iné miesto by som však nechcela, takze by som dala vypoved.
Nastúpiť by som mala v máji. 3x do týždňa kancelária, 2x HO. Niektorý týždeň 3x HO. Plat v čistom 2000€. Ide o to, že zrovna moja pozícia b iných korporatoch nie je tak dobre zaplatená.
Dieťa by malo rok a pol. Muselo by ísť do jasliciek ak nechcem o prácu prist. No stojím pred dilemou či vymeniť toto obdobie kvôli práci. Ale vieme aka je situacia, trh prace je neistý a tu mám TPP. Neviem čo urobiť. Bijú sa vo mne dve silne emocie. Vratili by ste sa, keby ste boli v mojej situácii?

lenkakravcova
26. jan 2025

Záleží na tvojich prioritách. Na ničom inom.
Keď budeš zomierať dieťa nebude myslieť na to koľko si zarobila alebo akú kariéru si mala. Ani ty nebudeš ľutovať či si chodila alebo nechodila do práce. Ale ako si sa zachovala voči svojej rodine. Voči dieťaťu, keď ťa najviac potrebovalo.
A mamu opatrovateľka ani jasle nenahradia. Aj keď dnešný životný štýl je taký, že pre peniaze aj koleno prevrtat..

sisa0818
26. jan 2025

Podľa mna záleží aj na finančnej stránke . Byvate v najme ? Vo svojom ? Máte hypo ? Či je nutne pre teba zarobiť 2000€ po návrate do prace alebo dokážete slušne žiť aj s nižším príjmom ?

miko_matata
26. jan 2025

@benit
ano staci. vies, o com to je. prispevok mi vyznel, ze ty sama deti nemas.
reagovala som na to, ze pises, ako to je v inych krajinach a ako poznas matky, ktore mali deti v jaslickach - to mi prislo ako len take povrchne tvrdenie, len aby si nieco napisala.
ale ty do tych rodin nevidis, nevies, kto vsetko bol zapojeny, ako to mali zariadene a v neposlednom rade, ci ta matka bola financne nutena a ci to v zavere dna nelutovala, ze stravila den v praci miesto so svojimi detmi.
o to mi islo.

miko_matata
26. jan 2025

@benit a obe boli od roka v jasličkach, tak?

guiseppinka
26. jan 2025

Este som nedocitala vsetko, ale:
- April je super cas na zacatie bytia v kolektive - bude teplejsie, nehrozia az take caste choroby ako v septembri.
- Do prace by si chodila 2 alebo 3x tyzdenne, plus cesta. To nie az taky masaker... ine by to bolo denne.
- Plat je super, pri aktualnej situacii, kedy je problem najst robotu (ktovie co bude na svk, problem s pracou je aj v at, de), by som ani nerozmyslala
- 1,5 rocne dieta nie je uz polrocne babatko
- v kazdom pripade by som vsak skusila so sefom vyjednat aspon 30 hodin na zaciatok - to by som si potom rozhodila tak, ze co najdlhsie v kancli (ked tam musis cestovat, tak uz ostat tam co najdlhsie) a tie zvysne hodiny doma a potom s dietatom

luccija
26. jan 2025

Nebudem ti hrať na city ty sa rozhodni.Vyskusas to pár mesiacov a uvidíš.Vsetky pisu 3 dni to zvládneš nie to nie sú 3 dni, lebo aj, keď budeš mať HO musíš pracovať, variť, venovať sa dieťaťu.
A nehovoriac o cestovaní kedy budeš ráno vstávať atď. ...keď už malilu by som dala do mini kolektívu k opatrovateľke nie do jaslí.A bude to ako píšeš cez víkend budeš dobiehať zameškané a už bude zase pondelok.Tazke rozhodnutie, lebo aj dieťa môže byť choré, neprespať noc atď ..podľa mňa to je veľa hodín denne plus cestovanie prídeš 17:30 ale áno plat je zaujímavý, ale viac proti ako za.
Nemáš možnosť si nájsť niečo v Trnave vo firmách?

doriiis
26. jan 2025

Ja len žasnem,aké sú slovenské mamičky pohodlné.A potom,že sa tu máme zle.

ibrunova
26. jan 2025

@luccija dieťa bude počas jej HO predsa v jasliach

abbey1
26. jan 2025

@doriiis Aké pohodlné? Možno si len vybrali, čo je im v živote prednejšie. Aj ja by som mohla zarábať ťažké tisíce, ale už mám dosť rokov, aby som vedela, čo má pre mňa väčšiu cenu. A to je moje zdravie, deti a rodina.
Nikto nevraví, že práca nie. Len je rozdiel drieť v korporate na plný úväzok pri máličkom dieťati a robiť kariéru s väčším dieťaťom a rozumný počet hodín.
Toto nemá vôbec nič spoločné s lenivisťou

miko_matata
26. jan 2025

@abbey1 ten Dorin koment je taky hlupy, ze na to ani netreba reagovat

doriiis
26. jan 2025

@miko_matata
@abbey1 ....ja nepíšem o prioritách.Tie sú v poriadku.Kazdy ich máme.Ja píšem o tom,že napr.hodina dochádzania je pre niekoho veľa,každá by chcela mať prácu 10 min pešo od domu,ideálne po ceste mať škôlku,jasle,ZS a potraviny.Myslim si,že hodina dochádzania je bežny čas dochádzania do práce aj z jedného konca mesta na druhý vo väčších mestách.
Ďalej...prečo by mala mať autorka zabite víkendy a len dobiehať? Veď nebude robiť 24/ 7 a prosím mi nehovorte že pri HO nevie niekto hodiť do práčky,navariť rýchle jedlo a zapnúť umývačku.
Jej manžel bude doma skoro poobede,ešte má polku dňa pred sebou.Snad aj on prispeje svojou pomocou v domácnosti.
A že sa im nechce vstávať.Lebo teda pri malom dieťati si môžeš dovoliť spávať do 9 tej.😂

abbey1
26. jan 2025

@doriiis Hodinu denne do prace tam, hodinu späť je pre mňa stratený čas. Ďakujem, neprosím.
Ó pomoci manžela nepíšem. To je snáď samozrejmosťou.

zooeynka
26. jan 2025

Ak mas ake take uspory tak si uzivaj babatko, do roboty budes chodit este x rokov. Mas prax, hociktory korporat ta vezme.

doriiis
26. jan 2025

@abbey1 ...však ok.Nazor ti neberiem.Mna skúsenosti naučili,že ak človek nie je schopný vystúpiť z komfortnej zóny a niečo málo obetovať tak sa lepšie mať nebude.

abbey1
26. jan 2025

@doriiis Čo znamená 'mať sa lepšie'?
Mňa naučil život niečo iné. Dobre sa mám s rodinou. Tie chvíle mi nič nenahradí. Peniaze, boli a budú My nie

kitycat
26. jan 2025

@doriiis a to je aka praca lde pri 2000€ v vistom sa stiham na HO doobeda venovat 1,5r dietatu, uvarit, upratat a hodit veci do pracky?

Ona sa ma vratit do prace a nie obcas pohnut mysou od pocitaca.

@anonym ak uz dalsie nechces a zaroven nechces prist o tyto pracu, tak sa hlavne s muzom musite ozaj zhodnut co ked bude chore, a domace povinnosti. Muz s nou bude od 14h dokedy, aj keby 3 dni v tyzdni? Zvladnete takuto zataz? On s dietatom a ty na ceste?

doriiis
26. jan 2025

@kitycat ...veď dieťa bude chodiť do jasiel.

doriiis
26. jan 2025

@abbey1 ...tak si odmyslíme finančnú stránku veci.Ja napríklad vstávam o 3:30 každé ráno.Chce sa mi? Nie.Dochadzam 35- 40 min.tam a 35 - 40 min späť.Chce sa mi stále šoférovať v daždi,v snehu,keď je ľad? Nie vždy.
Ale viem prečo to robím.Aby som poobede o 15:00 bola doma s rodinou.Niekedy som skôr doma ako deti zo školy.🤭
A zatiaľ čo iné koncia o 16:00,17:00 ja už v tom čase dávno zabúdam,že som v nejakej robote bola.
Každé rozhodnutie niečo stojí ale keď je človek ochotný pre to,aby to bolo dobré niečo urobiť tak to dobré mať bude.Ked nie je,tak mu neostáva nič iné,len sa prispôsobiť tomu,aké to je

lucia147852
26. jan 2025

Určite by som sa do tejto prace nevrátila. Ani teraz, ani potom. Dochádzanie hodinu tam a hodinu spať je pri škôlkarovi a menšom školákovi skoro nemožné. Je to extrémne veľa času na ceste. Hľadala by som niečo, kde viem byt časovo flexibilná pri dieťati. Pre mňa je rodina vždy na prvom mieste

staromodna
26. jan 2025

Chod a nespekuluj. Ja som zacala pracovať pri malom 7 mesacnom dietati. Teraz má 10 mesiacov a chodim 3x do tyzdna na cca 3-4hod, lebo este kojim. V tej dobe je s nim muz, ale naozaj, RD skonci raz a budes bez práce. Ak tam mas svoje zazemie, tak nemas nad cim rozmýšľať si myslim

doriiis
26. jan 2025

Autorka...skús a uvidíš.Ak nemáš celkom neschopného muža,ktorý nie je schopný sa postarať o vlastné dieťa,tak nemáš nad čím rozmýšľať.Este žiadne dieťa neprestalo svoju matku milovať zato,že s ňou 3 dni v týždni bude niekto iný alebo bude s otcom.Skus a uvidis

matkahelka
26. jan 2025

Nevratila by som sa ani nahodou. uz obzvlast, ak dalsie deti nechces. a dvojnasobne, ked vas netlacia financie. ten rok-dva pri malom dietati sakramensky rychlo uletia a budes lutovat. praca bola aj bude, dieta male uz nebude. ked prides po 11. hod domov z prace, unavena ako kon, posledne, co sa ti bude chciet je venovat sa dietatu. budes zit uz len cakanim na vikend. a v kazdom pripade by som sa poobzerala po inej praci, pretoze cestovat 2hod.denne je velmi vela.

zooeynka
26. jan 2025

@matkahelka uplne suhlasim. Nic autorke nevrati ten cas kym je dieta male, vymenit najkrajsie momenty za korporat? Za dochadzanie? Bola by blba....

lenkakravcova
26. jan 2025

@doriiis teda fu, kvôli pár eurám, ak nemám skutočne finančne ťažkosti by som toto nerobila. Však to je ako samotyranie. 🙃

doriiis
26. jan 2025

@lenkakravcova ...čo je samotyranie?

doriiis
26. jan 2025

@lenkakravcova ....áno,chodenie do práce je samotyranie pre mnohych.A potom sme tu takí,ktorí nevieme nepracovat a nevieme žiť s vedomím,že nás musí niekto živiť.Alebo žeby sme nemali peniaze.
Pre mňa vstávať o 3: 30 nie je samotyranie.Ja to robím veľmi rada,lebo viem,že o to viac času budem mať poobede s rodinou.

tamitamitami
26. jan 2025

Určite by som sa nevrátila, čas s dieťaťom ti už nikto nevráti a toto sú časovo naozaj strašné podmienky.

abbey1
26. jan 2025

@doriiis Ty splietaš nezmyselné veci. Čo tam pletieš ľudí, ktorí pracovať nechcú? Kto nás živí? Ty? Štát?
Veď sa živíme my samotní, len sme si to zariadili trošku inak. Nie každý musí pracovať plný úväzok, cestovať hodinu a hodinu z práce a vstávať pri tom v noci.

lenkakravcova
26. jan 2025

@doriiis robíš to veľmi rada a zároveň píšeš že to robia pretože vieš prečo.. aby si bola doma poobede. Takže to nie je úplne že dobrovoľná činnosť. Ale chápem že si to potrbuješ tak ospravedlniť pred sebou.. lebo to je aj na koňa veľa. 😄 Že utekať do práce tak že vstávam o 3tej aby som sa o 15tej bola doma s rodinou. Z práce do práce. A jediná kto si to bude pamätať keď budeš umierať budeš ty. Tvojim deťom to bude jedno..

jozinzbazin22
26. jan 2025

No ja neviem,ale ja si chodim do prace naozaj oddychnut,som medzi ludmi,vysmiata,ze ludia nechapu.Je ine ked clovek chce ist do prace,aj ked nemusi ako ked musi.To celkovo take nastavenie mysle,a ked aj cloveka praca bavi je uz tiez taka komplet torta,a plat k rodicaku ako ceresnicka na torte,a ano aj ja mavam 12tky soboty.Tiez mame babku,aj muz sa stara o maleho,nema problem ho prebalit,dat mu jest,uspat,zahrat sa s nim.Nemam ziadne vycitky,ze som isla od 2r do prace,je v super rukach a je o neho super postarane.