Mám sociálnu prácu, pedagogické minimum a chcem učiť
Ahojte, ak by sa tu niekto našiel kto mi vie poradiť, mám ukončenú Pedagogickú fakultu odbor sociálna práca, dorobené pedagogické minimum a chcela by som vyučovať slovenský jazyk a literatúru, ktorá sa dá rozšíriť cez Univerzitu Komenského v ba, štúdium je dvojročné a neviem či na základe toho po skončení štúdia budem oprávnená vyučovať SJ a L. Pýtam sa pretoč či tú náhodou nie je niekto kto takto študoval či si dorábal nejaký predmeť.ďakujem
Bez ohladu na to, co si myslim o studiu soc. prace, pozrela som sa na UMB a tam je to takto:
http://www.ff.umb.sk/katedry/katedra-slovenskeh...
Takze 6 semestrov, teda 3 roky. Mozno maju na inych fakultach "rychlovykrm" a stihnu to za 4 semestre, neviem, neskumala som. Ucitelstvo sa zvycajne studuje sice 5 rokov, ale je to kombinacia 2 predmetov, navyse su tam predmety tzv. vseobecneho zakladu ... takze ano, da sa jeden predmet asi stihnut v zrychlenom tempe aj za 2 roky ... len nechapem naco niekto v tejto dobe ide studovat soc. pracu, potom si urobi pg. minimum a potom este bude 2-3 roky studovat napr. slovencinu ... myslim, ze davno skoncila ta doba, ked nebolo uplne jednoduche dostat sa rovno po maturite napr. na kombinaciu SJ-DEJ, ale nemusim vsetkemu rozumiet 😖
Dalsi fakt je ten, ze ucitelske fakulty za poslednych 15-20 rokov rapidne znizili latku a bohuzial, vysledky sa uz dostavili. Takze to, ci 2, 3 alebo 5 rokov, to bude mozno o par rokov uplne jedno, bohuzial.
@zuzkaanicka aj v Nitre je to ako trojrocne
https://www.ff.ukf.sk/images/dokumenty/celozivo...
to nie je ovela menej ako ked sa berie patrocne studium a pritom su tam dva predmety
@zuzkaanicka
@zuzana76 ja som doteraz vedela len o UK BA...ta to stale robi ako 2rocne....a co poznam ludi, absolvovali prave toto studium..... pozerala som si to 3rocne a to myslim, ze uz je asi ina kava a hodna toho studia ( ked pozeram predmety)....preda len rok robi vela..... ale kym bude v ponuke aj 2rocne, tak ludia si asi budu vyberat to....
Pisete tu ako keby boli ucitelky slovenskeho jazyku minimalne chirurgicky, take tazke je to slovencinu vyucovat. A na pedagogicke chodili najlepsi studenti strednych skol. Dovolte sa mi zasmiat, na pedagogicku isli z gymnazii ludia kde inych nikam inam nezobrali, alebo z roznych strednych skol ludia co mali na vysvedcku aj stvorky..
Mimochodom slovencina v aprobacii etika sa na PdF TU vyucovala 4 roky, cize o rok menej ako obycajne VS.
A ze by Vam vadilo, ze taka ucitelka uci Vase dieta? To ako sa fakt ich pytate co vystudovali, predtym ako ucia Vase deti?
@sorciera24 ved prave, to trojrocne, to je v poriadku, ale jasne, ze ak sa da niekde za 2 roky, tak je jasne, co si vacsina vyberie ... samozrejme, este dost zavazi aj vzdialennost 😉 ... uvidime, ci v buducnosti BB, NR skratia dlzku studia, alebo BA predlzi 😉
Keby to nebolo tak, ze zoberu kazdeho, kto sa im prihlasi, tak by to bolo zase o inom ... ked napr. tu jedna kocka spominala, ze vystudovala na technike chemiu a dorobila si matiku, to je uplne ina kava, ako po socialnej praci slovencinu ... na tej chemii mala pomerne slusnu matiku, na socialnej praci zo slovenciny mala asi nic 😝
A to mimochodom nemam nic proti nikomu co si vystuduje, len prestante podcenovat, ani nepoznate autorku mozno bude lepsia ucitelka ako vystudovana slovencinarka
@anega79 a ty si ucitelka a ucitelka slovenciny, ze vies ako vyucba prebieha/la?.....ja som z gymnazia sla na sice nie pedagogicku, elbo aj filozoficke a humanitne fakulty ponukaju totos tudium, ale isla som primarne na ucitelstvo, elbo som odjakziva chcela ucit....cize som si davala prihlasky len na ucitelstvo....stvorky som sice nikdy nemala,a le napr. ti, co u ans mali na maturite 4ky, tak ich normalne prijali na rpaco.....cize podla tohto by som ani s tym problem nemala, ale na pravo, ci iny odbor som ist nechcela.......ake lahke je zovseobecnit....hmmmm......
prepac, pani dokonala, ale normalne si tu mnohych teraz urazila.....a pritom mas len svoj subj. pohlad podla par okolitych znamych.....ale podla toho sa vseobecne stanoviko neuklada (ak by si nevedela) 😉
a mmch...ty si tu prave podcenila vsetkych ucitelov....tym, ze mali 4ky na gymku a nikde inde ich nechceli......
@zuzkaanicka tak tak....uplne suhalsim...
@anega79 najviac podcenovania vzislo prave z Tvojho prispevku 😉
@zuzkaanicka mozno to uz ponechaju tak v NR a BB, lebo kedysi aj rozsirujuce studium CUJ , teda ANJ a NEJ bolo trojrocne a to skratili na dva roky
@zuzana76 mozno😉 ... ale kedze so skolstvom to ide dolu vodopadom, tak by ma neprekvapilo, keby to skratili 😖
ďakujem vám za všetky pozitívne, ale aj negatívne príspevky. Nechcela som , aby to tu viedlo k urážaniu alebo zhadzovaniu profesie učiteľa alebo teda skôr štúdia. Vyštudovala som sociálnu prácu na Univerzitu Komenského spadá to pod pedagogickú fakultu ak by niekto nevedel, rozhodla som sa pre toto štúdium počas práce , neskôr som si dorobila dpš a momentálne som na materskej . Ešte pred nástupom na materskú sa mi podarilo , síce iba polroka vyučovať na pomaturitnom štúdiu ( sociálno- právna činnosť) kde som učila predmety týkajúce sa sociálnej práce a keďže sa mi práca učiteľky páčila a naplňala ma , rozhodla som sa na materskej , že by som si rada rozšírila vzdelanie a teda si spravila ešte nejaký predmet. So sociálnou prácou a dpš môžete vyučovať na sociálno-pedagogickej akadémia alebo aj na zdravotnej škole a keďže je tam málo hodin predmetu sociálna práca ma napadlo, dorobiť si slovenčinu, ktorú môžem využiť aj na iných školách. a po ďalšie učiť na zš malé detičky po 2 rokoch rozširujúceho štúdia sa určite nedá a nedovolila by som si to už aj z hľadiska morálneho.....
@sorciera24 preskakuje ti klavesnica
@bianca prepac, ze opravujem, mne naozaj nejde o nic, len sa mi zda vlastne teraz uz aj smiesne, ako si niekto ako @trisp potrebuje dokazovat nieco a lajkla tvoj príspevok, kde je slovo svitorí mu napisane s tvrdym Y, ide mi len o spravodlivost, jej jediny príspevok bol len o tom, aby napravila moju chybu, pritom tvoju chybu tebe slovincinarke nevytkla a najmä mne vytykala chybu, ktora z pohladu jazyka ani nebola taka zavazna, neber to v zlom bianca, ja mam praveze pre pochybenia porozumenie
@zuzana76 ak mozem poradit, na take prispevky, aky bol ten od trisp, netreba vobec reagovat. Ignorovanie je v takychto pripadoch to najlepsie riesenie. Sama mam problem niektorych ludi odignorovat, takze Ta uplne chapem, ale s niektorymi ludmi nema zmysel stracat pismenka 😉
@zuzana76 Ja že mám nedostatky v pedagogike? A v ktorej základnej škole sa chyby v diktáte u detí rozdeľujú na chyby z roztržitosti a chyby z nevedomosti? V diktáte je chyba chybou. Veď je to smiešne, pochybujem, že niektorá učiteľka opravuje chyby v diktáte a hovorí si: "No, toto bolo asi z roztržitosti, to nebudem brať do úvahy, tuto zase isto rozmýšľal nad niečím iným a díval sa z okna, ani toto nebudem brať do úvahy..." Toto je podľa teba ten správny pedagogický prístup? 😨
@trisp predstav si , my sme sa na cudzích jazykoch ucili typologiu chyb, ktore su gramaticke chyby, lexikalne atd..,. potom chyby ovplyvnene inym jazykom napr. a ked hodnotíme slohove prace, tak rozlisujeme aj povod chyby, dalej opakujuce sa chyby , myslim tie uplne identicke vyhodnotíme len raz ako chybu, cize ak napise 10 zle nejake slovo, zapocita sa to ziakovi len raz. Ja som slovencinu nestudovala, takze do toho nemam co hovorit, ty si utocila na mna a neviem vôbec preco, bol to tvoj prvy príspevok v tejto teme, mimo temu a hned si reagovala na mna, v anglictine je mnohokrat napr. many times , pise sa to oddelene, ja si myslim, ze nahodou ovladam pravopis celkom dobre, ale nie som dokonala
@trisp a takisto v nemcicne je to oddelene mehrere Male, ale tam to moze byt aj spolu mehrmals, oftmals a v spanielcine muchas veces, ja si priznam, ze mna niekedy ine jazyky ovplyvnuju, ale to vôbec nie je zle, milujem ucit sa cudzie jazyky, je uplne prirodzene, ze zasahuju aj do mojej slovenciny
@zuzana76 Nehnevaj sa, ale to, ako to vysvetľuješ, by znamenalo, že ak by viackrát žiak napísal plurál adjektíva nom. s tvrdým y, tak by sa to rátalo ako jedna chyba. To áno. Ale ak žiak raz napíše mäkké i, tak učiteľka neskúma, či to bolo z nepozornosti, lebo sa díval z okna, alebo to nevie. Ako by na to aj prišla? Ja ovládam 3 cudzie jazyky aktívne, 2 pasívne, ale ešte sa mi nestalo, že by som napísala "kvalitný učitelia". Ja som tak reagovala hlavne preto, že sa tu dotyčná osoba chválila, že vyučuje na vysokej škole. To ma priam šokovalo.
@trisp hovorim, neucim slovencinu, neviem ako sa to hodnoti tam, na jazykoch inak a ja teda skumam aj povod chyby a niekedy presne viem odkial sa to vzalo, napr. ziaci ovplyvneni anglictinou v nemcine a pod. pouziju tzv. falsche Freunde alebo false friends slova, navyse kvalitny bolo za tym slovom az druhe, takze to tam pripisala az potom a uz neopravila, to sa stava, ani ja si po sebe necitam co napisem, nechce sa mi, vidis aj toto je ta analyza, o ktorej pisem, ze si viem vydedukovat ako k tej chybe prislo, ja neviem ako to robia ini ucitelia, my sme sa to takto ucili, tak to takto robim a zaroven ziakovi aj oddovodnim, preco tu chybu urobil, samzorejme nie vzdy sa to da, ale mnohokrát ano
@trisp schvalne som si precitala ten prispevok a absolutne si nemyslim, ze sa dotycna chvalila, ze uci na VS ... skonstatovala to ... Ty si to mozno vzala ako chvalenie, otazne je preco 😕
A tak na odlahcenie ... uz sa Ti stalo, ze si napisala spojenie "nekvalitny ucitelia", sice v uvodzovkach, ale aj tak 😉 ... samozrejme, viem, ako si to myslela, ale ak by sme isli na to striktne, tak ...

@cammille a clovek by si chybu priznal ale príspevok od trisp je vyslovene utocny, preto, ze sme si dovolili mat iny nazor ako ona, to ja zase povazujem za nedostatok v charaktere