Mám vysokú školu a rozmýšľam nad prácou upratovačky

15. máj 2024

Rozmýšľam nad prácou upratovačky. Aj keď mám VŠ, roky praxe, mám k tomu svoje dôvody. Zneistil ma však postoj kamarátky. Vraj klesnem v očiach ľudí, a čo deti, budú musieť čeliť tomu, že mama vzdelaná upratuje, a postoj okolia, ktoré ma pozná. Budú si to rôzne vysvetľovať a nakoniec tým utrpí celá rodina. Neviem, možno to je pravda. Stále na to myslím. Naozaj sa osobnosť človeka posudzuje okolím podľa pracovného statusu? Potrebujem kľudnú prácu a nie fyzicky jednostranne zameranú, keďže mám veľké problémy s chrbticou. Čiže nie vo výrobe niekde za pásom. Upratujem aj doma a to mi vyhovuje zdravotne. Ja som si vždy vážila každej práce u ľudí a preto ma prekvapuje takýto postoj. Ale asi to tak je☹️. Nerada by som aby dieťa malo nejako trpieť kvôli matke (podľa kamaratky teda). Ja som nad tým takto neuvažovala. Teraz neviem už.

lindous
15. máj 2024

Mám kamarátku, ktorá si dokonca popri robení doktorátu privyrába upratovaním domácností a v nikoho očiach naozaj neklesla, ju tá práca baví, vie zarobiť dobre a nikomu to zbytočne nevešia na nos a nevysvetľuje… a teda ako budú trpieť deti, to mi príde už ako úplný úlet, čomu by akože mali čeliť??

Je pravda, že netuším aké vzdelanie majú naše pani upratovačky a že automaticky predpokladám (možno nesprávne), že asi nižšie, ale to ti môže byť asi jedno kto si čo bude myslieť, nemusíš nikomu vysvetľovať aké máš vzdelanie a prečo robíš to čo robíš… ja by som sa skôr obávala tej fyzickej náročnosti pri problémoch s chrbticou, doma je to predsa len trošku iné

melanta
15. máj 2024

Máš problémy s chrbticou a chceš ísť upratovať? To asi nie je dobrý nápad. To ti zrejme problémy iba zhorší. Upratovanie doma nemá absolútne nič spoločné s upratovaním ako povolaním. Ale zo všeobecného pohľadu, ak si vyrovnaná vyzretá osobnosť, je ti jedno, čo si myslia iní.

bebebi
15. máj 2024

No pri problémoch s chrbticou práca upratovačky určite nie je vhodná. Už x upratovačiek som počula sťažovať sa práve na problémy s chrbticou. Je rozdiel upratovať 3-4 izbový byt/dom a pol školy, firmy, úradu alebo čohokoľvek iného.

marsmykkok
15. máj 2024

Koľko máš rokov? Ja mám síce len maturitu, ale tiež ma to láka... Ja mám inú prácu-administratívu-home office, ale len na polovičný úväzok a rozmýšlam na 4 hodiny ísť niekde upratovať, nie som nejaký extrovert čo vydrží v nejakej kancelárii kde je 8 žien a celý čas drbú o niečom, rovnako ma neláka ísť niekde do pokladne a hodiny blokovať ako šialená alebo niekde v butiku čumieť hodiny do blba kedže nie je žiaden zákazník. A upratovanie ma baví.

marsmykkok
15. máj 2024

na vek sa pýtam preto, že ako mladšia som sa desila toho, že by som také niečo robila, že ma stretne známy a od hanby sa prepadnem. Ale už som vo veku kedy je mi názor iných fuk.

maxalla
15. máj 2024

Slecna, ktora mi chodievala istu dobu upratovat (studentka) mala vyssiu hodinovku, nez aku som mala ja, ked som cerstvo skoncila VS. A to beriem do uvahy aj inflaciu. Teda z financneho hladiska to moze davat niekedy zmysel. Co sa tyka dalsich veci... ja by som do toho asi nesla. Neviem si predstavit, zeby som dajme tomu po roku stretla v praci cloveka, ktoremu som predtym umyvala WC a mala ho presvedcit, ze som dostatocny odbornik. Ak to ale chces robit do konca zivota. a beries upratovanie ako karieru, tak ti to moze byt asi jedno.

beata_k
15. máj 2024

S najvacsou pravdepodobnostou ta aj tak nevezmu. Si prekvalifikovana.

shinon258
15. máj 2024

Ja som upratovačku tiež robila nejaký čas a teda s takou chrbticou by som to nešla robiť, jedna vec je upratovať doma a druhá takto pracovne

katarinaba
15. máj 2024

Synova triedna ucitelka s titulom PeaDr. robila upratovacku po vyucovani. A ma akurat tak moj obdiv. Ona bola uzasna zienka, skromna, inteligentna.
Mnoho ludi robi jednoduchu pracu, kde vypnu, zrelaxuju - co tam po tom, ze je to upratovnie. Kazda praca je praca. Vyskusaj. Ak by ti to nesadlo, kedykolvek s tym vies skoncit. Drzim palec.

zmrzlinka2021
15. máj 2024

Som si vedoma, ze za toto dostanem vela hejtu, ale taky clovek je pre mna produkt slovenskeho skolstva, cize "tupelo", čo prešlo vysokou skolou, ale nema kapacitu, nadanie na odbornu vysokoskolsku pracu, dokonca ani na stredoskolsku. Nebavím sa pravdaze o situacii, ze nie je ina moznost a nemam co do hrnca, tam je logické, ze clovek sa musí o rodinu postarat. Tiez sa nebavim o situacii, kedy si clovek privyraba z nejakych dôvodov a uvedený príjem má len ako doplnkový
Neviem ako by si sa ty stavala k tomu, kebyze mas vzdelaneho a mudreho manzela a ide upratovat za par susnakov.

Ja som si presla vela druhmi brigad, vratene umyvani riadov, cistení ulíc... a som presvedcena, ze cloveka co ma nieco v hlave, nemoze tato práca naplnat ako hlavný pracovný pomer.

slovenka753
15. máj 2024

v zasade ti moze byt jedno co si ludia myslia. ale .... treba pocitat s tym ze tuto pracu robia ludia bez kvalifikacie, v zasade sa to vie naucit naozaj hocikto cize nejakych mentalnych akrobatov kolegov mat nebudes (ak teda budes mat kolegov). s tym je spojene aj to ci ti taka spolocnost v praci bude vyhovovoat (pocas skoly som robila vo fabrike, viac ako praca mi vadila uroven inteligencie okolia). cize ano, podla mna vacsina ludi ta automaticky zaradi do kategorie ,jednoduchsia, , prosto to tak je. otazne je aj co dalej ... chces cistit hajzle do konca zivota? alebo to beries ako prechodne obdobie? ak len prechodne, ako to budes vysvetlovat pri dalsom hladani prace ?

h2
15. máj 2024

Ja si myslím, že sa tým trápiť nemusíš, lebo s VŠ takú prácu ani nezoženieš.

autor
15. máj 2024

@melanta nie nemyslím, fyzioterapeut práve povedal a aj to sama citim, že pohyb mi robí dobre. Nie však jednostranný(ako okopavať hriadky a pod) . A to upratovanie nie je. Poznám techniky šetrenia chrbtice pri aktivitach, aj upratovacích. Mne najhoršie robí sedenie. Konečná. Čiže sedavé zamestnanie absolútne neprichádza do úvahy. To mi potvrdili viacerí s problémami chrbtice. Upratovanie je lepšie ako napr.vykladanie tovaru a práca s bremenami. Ťažké veci nemôžem dvíhať ale vedro s 3 litrami vody unesiem ešte.

mandzula
15. máj 2024

S tym chrbtom by som sa do prace upratovacky nepustala, lebo upratovat doma, cize vtedy, ked ty chces a ako chces, je ine, ako upratovat v zamestnani. Plus budes mat to upratovanie vlastne dvojnasobne. A k nazorom ludi. Ano, mnohi sa na teba budu pozerat cez prsty, s tym pocitaj, je to len o tom, do akej miery si to pripustis. A ak to aj ty riesit nebudes, dieta si to mozno niekde "vyzerie".

autor
15. máj 2024

@bebebi ano, ale ja som vo svojom voľnom čase ešte opatrovala a to sa nedá porovnať tá fyzická záťaž. Istú dobu som opatrovala aj v zahraničí. Toto si už netrúfam. Upratovanie je oproti tomu jahoda.

katarinaba
15. máj 2024

Pracu zozenies, neboj sa, upratovacie firmy maju nedostatok upratovaciek, rozhodne ich nerozhodi tvoj titul. Uctovala som taku firmu a rozhodne nie si jedina s titulom, ktora by upratovala.
A ked uz by si nezohnala, stale mozes ist na zivnost a budes este aj sama sebe panom.
Nedaj sa odradit, pokial si ty sama s tym v pohode, nejaki obmedzenci ti mozu vies co.

autor
15. máj 2024

@marsmykkok práveže tesne po 40. A tiež som skôr introvert. Aj z tohto dôvodu by mi táto práca vyhovovala. Možno aj súkromne upratovať domácnosti. HO vidím ako niečo idealne, len nemám uplatnenie v tomto. Neviem, čo by som ja mohla takto robiť

betulinka1
15. máj 2024

Môžeš klesnúť v očiach druhých ale je to pre teba dôležité? Ja som niekedy tak vyhorená z práce, že normálne premýšľam, že si spravím nejaké kurzy nechtov, masérsky alebo vážne pôjdem upratovať. Reálne poznám štyroch ľudí, čo voľakedy robili na vysokých manazerskych pozíciach, majú VS a vyhoreli, jeden robí za pásom, druhý dokladá a vozí tovar, tretí chodí tepovať sedačky a koberce, štvrtý hrá po uliciach na gitare v BA. Čiže ja ľudí nesúdim, lebo nepoznám ich osudy. Čiže ak to tak cítiš, že by ťa to bavilo, choď do toho.

cervenaruza123
15. máj 2024

Su ludia, ktori budu posudzovat cloveka podla zamestnania. Podla oblecenia, podla toho, ci chodia kazdy tyzden ku kadernicke, kozmeticke. Ake auto maju. Tomu sa nikdy nevyhnes. Sama to zazivam aj u ludi, ktori sice to inokedy odsudzuju, ale sami sa trochu inak spravaju k inym podla ich spolocenskeho postavenia. Istym sposobom je to asi prirodzene v nas. Poznam aj ludi, ktori sice maju uctu k vsetkym, ale vlastnym detom by "podradnu" pracu robit nedovolili, resp. teda by do nich hucali, ze maju zmenit pracu.
V dnesnej dobe to ale nastastie nie je take vyrazne ako kedysi, dnes sa preferuje ucta k vsetkym ludom aj k vsetkym pracam. Poznam pravnicku, co po materskej robila par rokov upratovacku. Teraz robi zase pravnicku. Nijak jej to neublizilo. Vyskusaj, uvidis. Vzdy mozes pracu zase zmenit. Uz teda podla toho co mas vystudovane alebo ci mas teraz nejaku dobru pracu ci nie.
Osobne by som ratala s tym, ze reakcie okolia mozu byt rozne, zial, je to tak a na Slovensku casto sa odvolava na dolezite znamosti, dolezite pozicie... Zial. Aspon uvidis, ktori ludia stoja za to a ktori su tak povrchni, ze budu sudit len podla pracovnej pozicie.

autor
15. máj 2024

@maxalla keď som bola mladá, hľadela som na tieto veci. V životopise som mala vždy "poriadok" 🙂. Žiadne medzery, vždy na lepšie atď. Ale život často nejde podľa predstáv a ideálov. Niekedy človek aj prehodnotí, vstúpia do hry neočakávané veci a človek sa snaží o fungovanie.

autor
15. máj 2024

@beata_k veď ja nebudem chcieť vyšší plat ako ostatné.

autor
15. máj 2024

@betulinka1 ďakujem ❤️. Za povzbudenie. Že ozaj nie som v tom sama.

autor
15. máj 2024

@betulinka1 áno, aj vyhorenie je v hre, potom situácia celkovo za 4 roky, osobné záležitosti a zdravotné najmä. Veľa vecí sa bije u mňa... Je to ťažké ale hľadám to najlepšie riešenie. Nemyslím finančne, celkovo.

beata_k
15. máj 2024

To nie je o plate. Oni vedia, ze tam x rokov neostanes. Chcu niekoho, kto tam ostane dlhsie nez rok, dva.

autor
15. máj 2024

Len ma akosi "odpálil" postoj kamarátky. A ak ona má taký názor, tak iní ľudia detto. Ešte horšie môžem čakať. Ja toto nemám v povahe, súdiť ľudí len podľa vonkajších okolností, preto som z toho rozčarovaná asi. Ale taká je asi realita.

autor
15. máj 2024

Asi len ísť do toho, čo si myslím, že má zmysel pre mňa a rodinu a potom sa uvidí. Či?

autor
15. máj 2024

@beata_k ale ja mám už po 40-tke 🙂

beata_k
15. máj 2024

Mat po 40 je nejaky dochodkovy vek? 😃

slovenka753
15. máj 2024

si naivna al si myslis ze ludi nesudis podla vonkajsich okolnosti ... vsetci sudime ... a kto povie ze nie tak klame sam seba. ja len nepochopim prepo ak chces zmenu chces zrovna upratovat.

iwesska
15. máj 2024

Ja len,ze nasa suseda upratovala niekolko rokov v skole a tak si dodzubala chrbticu s tymi tazkymi vedrami vody,ze sa ledva suchta. Moj muz mal problem s chrbticou, chodil upratovat jeden bytovy dom,ze sa rozhybe a bolesti chrbta sa mu zhorsili tak,ze potom si musel platit fyzioterapie,aby ho dali do poriadku. Kde si prisla na to,ze upratovat 8hod.denne je prospesne pri bolestiach chrbtice?