icon

Mamičky a skorý návrat do práce: Názory a skúsenosti

4. jan 2024

Co si myslite o mamickach, ktore idu pracovat skor ako o 3 roky? Nam sa narodilo teraz babatko, stahujeme sa do zahranicia a planujem ist do prace mozno tak o rok alebo o rok a pol. Proste nechcem byt doma cele 3 roky. V zahranici to tak funguje normalne, bezne aj skorej sa vracaju do prace, iba u nas je rodicovska dovolenka 3 roky. Mama sa so mnou zacala do krvi hadat, ze som zla matka uz teraz, krkavcia matka, ze chudak moj syn, bude mat zle detstvo, ze nemam city a som sebecka atd. Ze niekde v jasliach to funguje tak, ze sa o neho nebudu starat, nechaju ho plakat a trapit a bude mat psychicku ujmu z toho. Tak ja uz neviem, naozaj som bezcitna hnusna krkavcia matka?? Pritom svoje dieta naozaj milujem, dala by som za neho vsetko ale takto to vidim.

kiki68
4. jan 2024

Ze v zahranici su potom vsetko krkavcie matere 😂 v Rakusku mas dva roky a dost , potom mozes byt doma na milost muza a seba ( nebudes mat ani poistenie),ine staty maju aj iba 3 mes alebo rok a idu do prace. A deti ziju. Proste normalka, to len u nas je taky matersky raj, Lenze nie kazda to moze a chce takto mat

kiki68
4. jan 2024

@kluska v prvom rade sa maju ucit jazyk danej krajiny kde ziju a nie kuchynske jazyky z domu. Uradny jazyk, ak rodicia ziju v krajine je priorita. Nie ze mas potom ludi a v 18tich nevedia povedat suvislu very v nemcine a ziju v Rakusku. Mam inak multilingualne dieta c v skolke od 2 rokov a nema problem ani s jednym zo 4 jazykov.

prunee
4. jan 2024

Co koho do toho, kedy pojdes do prace, kazdy si zije svoj zivot.

beata_k
4. jan 2024

@kluska Ona nema deti?

zuz02
4. jan 2024

Chod do prace vtedy, keď to cítiš a aj potrebuješ. Napr.moja mama musela ísť do práce, keď som nsla 6 mesiacov a ja do jaslí. Bola taka doba. Ja som po prvom synovi išla po 1,5 roku na pol úväzku, lebo som to tak cítila a synovi to neuškodilo. Potom prišlo 2.dieta a po 2,5 roku 3.dieta a to som pekne bola doma do 3 rokov toho posledného, cize spolu 5,5 roka, lebo som to tak potrebovala, keďže som bola pri 3 deťoch brutálne unavená. Nevedela som si predstaviť ísť skôr do práce. Takže je to prudko individuálne. Kamoška išla pov1,5 roku, lebo.potrevovala platiť účty. Rodičovský jej nestačil.

kluska
4. jan 2024

@kiki68 prudko individualne, v prvom rade sa dieta nauci ako prvy lahky jazyk a to je jazyk danej krajiny, kedze slovencina je jeden z najtazsich jazykov, anglina a nemcina su lahsie. Ked zijes v cudzine, tak by si mala vediet, ze neni pre deti problem sa naucit tieto jazyky automaticky v skole. Ale slovensku jazyk sa to decko nenauci Len tak, musis sa MU venovat, ucit ho. Ale nie kazda matka sa chce s tym TRAPIT a radsej povie, ze ho ten trapny jazyk ucit nebude, ved aj tak na slovensko urcite nepojde.

liv1
4. jan 2024

Kamoska robila v sukromnej skolke/jasliach, a akoze velmi dobrej, ale hovorila, ze by tam svoje dieta nikdy nenechala. Je tam chaos, hluk, deti maju kazde uplne iny rezim kvoli roznemu veku, nerozumeju, nevedia povedat co chcu/potrebuju, niektori rodicia ich tam nechavaju prilis dlho a tie deti nemaju sancu dostat to co potrebuju, pretoze uciteliek tam tolko nie je. Myslim si ze je to na kazdom, ale je dost mozne ze tvoje dietatko bude na teba tak upnute, ze nebudes mat srdce davat ho k cudzim ludom. Reakcia tvojej mamy bola dost prehnana si myslim. A co si myslim ja? Ze je to kazdeho vec

kluska
4. jan 2024

@beata_k nech Sama odpovie

kluska
4. jan 2024

@liv1 ked Som mala v skolke dieta, tak som videla izbu s malymi babatkami, cca rocne a stale tam plakali, mi to pripominalo detsky domov

kluska
4. jan 2024

@lujza123 2 ucitelky na 8 deti je Malo, na dvojrocne ok, ale na rocne Malo. 4 babatka na jednu osobu? Ved to je Vela, kazde potrebuje nieco ine, ved matky co maju 2 deti kratko po sebe a Bez pomoci, tak tie by vedeli rozpravat.

ekira1
4. jan 2024

Do prace choď keď budeš pripravená. Rok je dlhá doba, uvidíš, ako to budeš potom vidieť. Neviem koľko rokov ma tvoja mama, ale za komunizmu bola materská pol roka, matky pekne do prace, deti do jaslí. A to bola iná starostlivosť, nie ako teraz. Keď nebolo miesto v jasliach, deti dali k rodičom a chodili za nimi na víkendy. Až neskôr bolo dovolené byť doma dva roky, ale materská nebola platená. Takže mama ti nemá veľmi čo vyčítať. Ako sa rozhodneš, tak bude správne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
kiki68
5. jan 2024

@kluska nasho ucia stari rodicia a ide to velmi dobre. Ale necakam od toho viac ako nejaky b1, to uz bude na nom. V skolke ma ako druhy jazyk slovincinu ( bilingualna skolka) a na tu sa chyta tiez. Skolku nam taku ponukol stat, prakticky zadarmo a je super. Takze sme to vzali a nelutujeme. U nas je podstatna ta slovincina skor pre skolu, tam Bude ako druhy jazyk takisto. Slovencinu ja teda nevidim ako nejaky benefit, je to zriedkavy jazyk, sme daleko od hranic. Ale mozno raz to vyuzije.

kiki68
5. jan 2024

@kluska ofiko mas v Rakusku povolene myslim 2 na 16 deti od 3 mes do 2,5 roka ( tzv. Krippe), Mali sme prevazne deti od 9-14 mes v skupine. Vtedy bolo Este 19 deti dovolene. Teraz sa to znizilo konecne. No psychiatria sem tam, ale muselo sa zvladnut. Iba obliekanie a presuny nam pomahala tretia asistentka

lujza123
5. jan 2024

@kluska v jasliach ich bolo asi viac, ja si to už nepamätám presne dcéra ma 14.
Ale viem ze v tej dobe bolo v štátnych zariadeniach ovela viac deti v skupine a menej učiteliek ako v súkromných.

ekira1
6. jan 2024

@stvura áno, mohla ostať doma pri dieťati, ale zadarmo. Píšem všeobecne, nie len konkrétne obdobie pár rokov. Často sa bavíme i s kolegyňami, staršími, ako to mali mamičky vtedy a teraz.

ikuska27
6. jan 2024

Pri prvom som šla do práce keď mal 10 mesiacov..pri druhej keď mala 11 mesiacov ..a teraz pri tretej sa chystám keď bude mať rok...a deti nemali žiadnu ujmu, sú úplne normálne a zdravé 😊

kluska
7. jan 2024

@ikuska27 zalezi velmi od toho aky vekovy rozdiel je medzi detmi. Ty mas rozdiel velmi velky, keby bol rozdiel rok-dva, tak by si isto inac spravila. Kazda ma inac, zalezi ake su deti narocne, aky velky je rozdiel medzi nimi, ci je nejaka pomoc alebo nie je a podobne.

kluska
7. jan 2024

@kiki68 ja som na slovensky jazyk sama, ale dost pomahaju aj dovolenky na slovensku. Slovincina je slovansky jazyk, ked sa podchyti, dieta bude minimalne rozumiet po slovensky. Moji maju doma jazyk slovensky, polsky, v skole anglicky a trochu aj irsky. Prevazuje u nich anglictina tak ci tak, maju 10 a 8 a bavia sa medzi sebou po anglicky prevazne. Starsi pekne rozprava po slovensky, po slovensky aj vie citat (ucila som ho doma), polsky jazyk rozumie. Mladsi bol na tom hrozne, ale po lete stravenom na slovensku sa dostal do toho a chce uz rozpravat a podobne. Predtym odmietal.

lienka.7
7. jan 2024

@autorka pri prvej som nastúpila do práce hneď po MD (vymenili sme sa s muzom), pri druhej som bola pol roka na RD (mala som pol uvazok popri tom), potom už opäť full time. Ano, som ta najhoršia krkavcia matka na svete.
A mám to asi po mojej krkavcej matke, ktorá má v 1 roku dala do jaslí, keďže vtedy luxus 3 ročnej materskej/rodičovskej nebol. Asi jej za to zajtra pekne vynadam, ze mi týmto zničila život a ja zase mojim detom 👌
Btw, tvoja matka má výčitky svedomia tak akurát.

lienka.7
7. jan 2024

@stvura ano, a aj vďaka tomu, že boli vtedy ženy v domácnosti majú teraz aj tomu zodpovedajúci dôchodok 👌

stvura
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
8. jan 2024

@stvura tak logicky nasa generacia si mimo klasickeho dochodku setri s platu pomimo..co sa financne da tiez len vtedy, ked clovek ma nejaky prijem... 10 rokov uz platim (a firma sponzoruje +10/15%) sukromny dochodok, nech to na konci aj nejako vyzera... mala som aj skor, ale vtedy mi to este nedochadzalo, ze to bude dolezite...

stvura
Odpoveď bola odstránená
adaluc338
8. jan 2024

V praci som mala taku kolegynu, vratila sa po 6m., kazde rano preplakala, kazde doobedie zavolala svojej mame pytala ako sa ma babo a zasa na obed plakala. Ked bolj prve krociky, alwbo nejake uspechy tak to tiez bol extrem na cely den. Nechapala som naco sa vratila...potom som otehotnela ja, zostala doma a uvedomila si ze nie kazda mamicka si to moze financne dovolit, a aj ja som sa musela veeeelmi uskromnit......a extremne sa zmenil moj nazor, ked som sa zacala stretavat aj s inymi mamickami. Zistila som ze nie kazda si to uziva byt doma prebalovat, kocikovat varit prikrmy...(a rozhodne tym nie je zla matka!) A musim uznat zbytocne je doma, ked si to neuziva, je vystresovana a flustrovana dennodenne, pre dieta je ovela lepsie ked po praci pride usmiata mamicka a na vecer sa venuje 2hodinky, umyje a ulozi spat,ako ked mamicka cely den a len stres,krik. Kazdopadne zariad sa ty sama ako to tebe vyhovuje, a ako pises v zahranici je to celkom normalne.

portret7
8. jan 2024

Tiež som z tých krkavcich materi😉jasle hodnotím ako prínos. My sme ale platili za sukromne s malým kolektívom. Mamu by som neriešila, nechodí v tvojich topánkach. Ani by som jej nic nevycitala ohľadom toho, že vas dala k babke. Načo? Len sa zhoršia vzťahy v rodine. Povedala svoj nazor, poďakuj sa zan a zariad sa po svojim, viac to s nou nerozoberaj - ani teraz ani neskor. Urob z tejto témy pred svojou mamou tabu, pretože jej slova ti budú iba ubližovať. Ostatne mamičky neries. Je to tvoj zivot.

milanemila
8. jan 2024

Ja by som mala psychicku ujmu z tvojej matky za to ako sa k tebe sprava 🙈 isla som do prace, ked mala dcera 1,5 roka, teraz bude mat 4 a nebadam ziadnu ujmu na nej 🤷🏼‍♀️ je ale pravda, ze sme si velmi dali zalezat na vybere jasliciek a v tom case tam chodili 2 deticky mojich spoluziaciek z vysky, takze sme mali aj taku osobnejsiu rezenziu.
Uzivaj si babo a uvidis ako sa cca za ten rok budes citit a ked budes chciet ist do prace, tak chod.

kluska
8. jan 2024

@lienka.7 nie vsetko je o peniazoch, niekedy je lepsie SA tym detom povenovat a mat tych penazi menej, tiez sa treba venovat AJ manzelovi, manzelke a domacnosti. Stale je to tak, ze NEDA SA vsetko na 100per robit, niekde sa pridava, niekde ubera a zalezi co kto preferuje

lubina
8. jan 2024

Je to iba na rodicoch dietata a nie na to, kto co hovori. A ano mas pravdu, v zahranici nie su mamicky doma do troch rokov dietata, to je asi skor velmi vynimocne a zo zdravotnych dovodov. A nikto im nehovori ze su zle matky. Zijem v zahranici, tu su na materskej 16 tyzdnov a potm sa vratia bud do prace alebo su doma, ale uz ziadne prispevky od statu nedostavaju, ziadny rodicovsky prispevok tu neexistuje. Nikto sa ani nestazuje, ved rodicia sa maju starat o dieta a stat im ma len pomoct, nie preberat zodpovednost. Na druhej strane, tu sa mamicky vracaju do prace najskor na 1-2 dni v tyzdni....kedze budes v zahranici, tak sa ti aj tak nema co mama starat do toho, ako sa ty rozhodnes. Ona sa starala o teba a ty sa zasa staras o svoje dieta 😉