Medzera v životopise
momentálne je situácia na trhu práce taká, že na jedno miesto je viac uchádzačov než bolo po minulé roky. určite to poznáte, aj tu je nie jedna téma o tom, ako niekto ostal bez práce a nič sa mu nedarí... . informovala som sa teda, ako momentálne personalista triedi životopisy aby z toho nemal viac nadčasu než je únosné. A bolo mi objasnené, že prvé na čo pozerajú, je koľko je uchádzač bez práce a ak je dlhšie ako 5 mesiacov, je to už pre nich človek, čo stratil pracovné návyky 😠 😠 😠 . Vôbec ich nezaujíma, že človek si prácu aktívne hľadá, ale za ten čas má jednoducho smolu a nikto ho ani na pohovor nepozve. Tak ma teda zaujíma, čo mám dať do toho životopisu, aby som tie mesiace vyplnila a tak ma neodfiltrovali v prvej sekunde. To si mám vymýšľať? odpíšu hneď absolventa, hneď matku po rodičovskej dovolenke, okamžite človeka čo nie vlastním pričinením prišiel o prácu. Už sa ani nechcem zamýšľať nad tým, čo za ľudia sedia v manažmentoch že takto rozhodujú. Vo forach po internete je kvantum ľudí, ktorý sú doma nie rok, ale aj 4 a dlhšie, takých už podľa mňa nezamestná nikto. A že prečo je také kvantum pacientov s depresiami.
@eeffka to je uplna pravda, ktoru si realne neuvedomuju slovenske matky...a kludne ostanu aj 6 rokov a potom su strasne prekvapene
@amouramour no hej ale mne rozum stoji ked zena ma podpriemerne zamestnanie, sa nudi alebo pride o pracu a davaaaaaaj materska, to vyriesi... potom si zmysli ze ide robit prace neni tak si sekne este 1 MD a potom je velice prekvapkana ak nema dobry plat, teda ak zozenie nejaku pracu.
Ja mam slusnu poziciu vo firme a 1 MD som bola na 6m, na rovinu kvoli peniazom a teraz "az" rok!!! a ako som pisala robial som aj z domu, a to som na mieste kde som sa nedala vysachovat zastupom, resp mozu skusit ale ja sa nedelim o skusenosti 😀 😀 😀 a jaky boli radi ze som spat a ze som ochotna robit z domu.... ale!!! mamicky nevidia ze ja robim doma pri dietati, po nociach, popri soploch, skole v prirode, frflajucom muzovi mam terminy a kazdy ma fp ci mam 2deti a ci maju/nemaju sople ( zariad si ako chces).... vidia len moju vyplatnu pasku. nemaju vzdelanie, prax, ochotu...ako minule ma kamoska zabial ked som jej o 20,00 volala a oni spali 😀 😀 😀
ja ulozim decka a o 21,30 mi zacina sichta pracovna.
@mima4 Ak si pedagogiku nestudovala,tak ju ted skutocne nehodnot...
@eeffka to je realita ludi, co necaka, ze im nieco spadne z neba alebo rodicia, svokrovci, stat alebo len manzel sa postara...ja som sa vratila po 7 mesiacoch, mala je u maminy a spokojni sme vsetci...len tu m casto presviedcaju aky asi jedinec z mojej malej vyrastie🙂a mna este povysili a to tiez urcite len vdaka tomu, ze som sa vratila skor...holt doba je zla, nezamestnanost sa zvysuje a rodicovska 3 roky je luxus a pritom si myslim, ze dvojrocnemu dietatu napriklad kolektiv len pomoze...ale tak na slovensku je rodicovska 3 roky a tak sa maminy toho drzia ako svateho pisma a este napisu ze je to obeta dietatu a troska mensie percento prizna, ze sa im to vlastne paci a su spokojne - to je ta lepsia uprimnejsia cast, nebalia to do takej pozlatky obety ale priamo povedia ako to je...a takym to uplne beriem, co su s tym spokojne a vyrovnane nie ako tie, co este trapne odsudzuju....ale tak vies podla zakonov MK deti ziju z lasky a zo vzduchu a bozechran pred hnusnymi materialistami
@zuzana76 ved kedysi to malo aj patricnu uroven...ale dnes je vysmech na vs sa dostanu aj 4rkari...ako nie, ze by znamky boli nejaky obraz toho ako je kto schopny...ale dnes zial VS vystuduje ozaj hocikto aj ten co na to nema...
@eeffka
@amouramour
no baby, kazda zena ma vsak moznost volby, rozhodnut sa, kolko chce byt na materskej, kazda si zije ten svoj zivot 🙂 a nesie dosledky svojich rozhodnuti.
Je super, ze vy ste mali slobodu rozhodnut sa a nenechali ste sa citovo vydierat a manipulovat predsudkami a zauzivanymi vzorcami spravania v tejto spolocnosti. 🙂
@mima4 to hej, kazdy si vyberie tu najlepsiu cestu pre seba a svoju rodinu...ja len nechapem to hlupe odsudzovanie🙂holt slovenska spolocnost je vo vela veciach v plienkach a dlho aj bude
@amouramour to je bohuzial pravda, len ja som bola svedkom aj toho,ze na VS, dokonca na pravo sa dostal aj 4-kar na gymnaziu a aj skoncil tu VS, ale to uz bolo neskor a tiez neodsudzujem,ze pravo je teda nanic skola kedze sa tam dostanu aj 4-kari
@amouramour tá úroveň VŠ je katastrofálna podľa mňa, aspoň čo sa týka tých spomínaných sociálnych či masmédiá.. ja osobne som po prvom semestri odišla, uvedomila som si, že to budú len vyhodené peniaze, jediné čo by som získala je titul pred menom - a to som zrovna človek, ktorý si na takéto nepotrpí, pre mňa to nie je žiaden ukazovateľ vedomostí či inteligencie...
nehovoriac o tom, že uplatnenie je viacmenej nulové s takýmito školami.. mám jednu kamošku, tá je vyučená kuchárka, na to si urobila 2 roky maturity a potom ju vzali na masmediálku... skoro som odpadla, toto kedysi neexistovalo..
nevravím, že je nešikovná, to vôbec, ale už len to stredoškolské vzdelanie čo má sa nedá porovnať s akoukoľvek odbornou strednou školou s maturitou ...
samozrejme, že v médiách nepracuje ...
a stale si myslim,ze su to skor vynimky
baby, zbytočne riešime úroveň vysokých škôl a ich absolventov.. všade sú aj tí šikovní aj tí menej, ktorých niekto pretlačil.. tak to bohužiaľ na Slovensku je.. a čo sa týka tých čo si robia výšku len preto aby mali titul... no a čo z toho titulu potom majú? dobrý pocit? i tak si musia nájsť prácu ako každý iný a je málo profesií ktoré hodnotia iba to či vysokú školu má a neskúmajú aj to akú.. osobne si myslím, že náš pracovný trh už dozrel na to, že si prirodzene vyberá (napokon má z čoho) a šikovní ľudia majú šancu sa uplatniť.. keď nie v meste bydliska, tak treba zdvihnúť zadok a presunúť sa za prácou inde.. a stále robiť na sebe, učiť sa jazyky, pozerať si novinky v profesii, zlepšovať si všeobecný prehľad..
úplný súhlas s
@eeffka
@amouramour
@mima4
to odsudzovanie vyplyva z nasej mentality, kultury a vychovy a vobec to, ze nejak sa sprava 95 % ludi neznamena, ze ich spravnie je jedine to spravne a tých 5 % su nejako mimo 😉
Na toto mame milion prikladov z historie aj sucasnosti. Dala by si si spravit toto? kukni obrazok. Ja si myslím, že nie, je to skor ohavné, ale pre tú ženu je to cťou.... je to pre ňu zenské a krásne, pre kmen v ktorom žije a kebyže začneš v takom kmeni trucovať, tak ta budu velmi odsudzovať a utočiť na teba, že nie si OK. Tak je to aj s trojrocnou materskou za kazdu cenu a ina volba neexistuje 🙂
@mima4 teraz som sa musela pobavit🙂))inak znama odhodila kocik, ze dieta je prirodzene nosit lebo aj primitivne kmene to robia...no len skoda, ze jej nedojde, ze tie zeny deti nosia lebo musia...ma to tak napadlo pri tom pohlade na foto🙂
@amouramour
vies, ja chapem, ked niekto ma iny pohlad na vec ako ja, je to OK, ale neznasam citove vydieranie, citovu manipulaciu... hlavne zeny tomu podliehaju, lebo im niekto iny cely zivot hovori ako zit, aby boli spravne a dobre 🙂 A tak ako je prirodzene a spravne pre tu kočku hore 😉 vyzerat tak, a pre arabku byt jedna z 5tych manzeliek, tak mame v zivote x takychto prikladov (a veeelmi vela aj na slovensku) kedy pokladame za spravnu pre vsetkych iba jednu vec, iba jednu formu spravania sa. 🙂
fakt nechápem načo sú dobré slepačie diskusie o tom, čo je lepšie a čo by mal ako kto robiť 😒
nech si každý robí ako uzná za vhodné a ako mu to vyhovuje, nie?
viem,čo myslíte, že sa tu do vás starajú a súdia vás, no kašlite na nich 😉 ak sa im nepáči, ako žijete, či majú iný názor na vec, je to LEN ICH problém 😉 😀
ja len na margo tych medzier v zivotopisoch sposobenych MD alebo RD.. aj toto je jeden z moznych pohladov na ne: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015180...
snad ten link pojde 😕
baby a musi byt v zivotopise ta 3-rocna "diera"? Ved ked som pred materskou niekde robila a tam mi zo zakona drzia miesto a nastupim tam po rodicovskej a potom ma napr. prepustia, tak nemozem si v CV uviest jednoducho, ze napr. 2005 - 2014 som pracovala tam a tam? Nie je to aj v case rodicovskej moj zamestnavatel? Pytam sa len pre info.
@hori no to je...otazka len je ci to nie je prilis ak sa niekto tvari, ze ma 7 rokov skusenosti a odrobil 1 a 6 bol na rodicovskej
ahojte,
ja sa pomaly vraciam do prace - teraz som na materskej skoro 2 roky, pri malej som bola 15 mesiacov... mam dobre miesto, ktore mi ale samozrejme nedrzia kedze som dlhsie ako 6 mesiacov doma - a uprimne, napriek mojim skusenostiam, super cv, mnohorocnej riadiacej pozicii vzdy je problem s navratom - nemyslim zeby som sa nevratila, ale skor s tym najst nieco vhodne co vyhovuje obom stranam - cize ja som pri oboch detoch navrat ohlasila uz po roku materskej a odvtedy hladame s mojim sefstvom pre mna pracu - pri dcere sa to podarilo asi za 3 mesiace, teraz som tiez dostala prvu ponuku asi po 3och mesiacoch - nevyhovovala mi kedze pre mna bola malo flexibilna pracovna doba takze som cakala dalej - teraz sa objavilo miesto ako stvorene pre mna, takze sa nastupuje 😉 v CV som si vzdy pisala matersku a nastup na nu - nechapem comu pomozete ked to tam nenapisete... vzdy pri pohovore padla aj otazka ako mam poriesene deti a ci mozem slapat na 100% - je to diskriminacne? hm... pri praci ktoru robim myslim ze ani nie - samu ma to ako nadriadenu zaujima a ocakavam ze ked sa mi podriadena vracia z materskej tak mi tuto info da aby som si bola ista ze je v pohode ona a aj ja budem... ja som teraz odpovedala na otazky - dopredu soms a pripravila, poriesila si moznosti ako sa postarat o malinkeho, cize uz na pohovor som isla s tym ze ked mi povedia ze mam nastupit dalsi mesiac, tak nastupit aj budem moct... o detoch sa neoplati zbytocne rozvadzat - ja viem ze my matky by sme sa nimi radi pochvalili, porozpravali ake su sikulky, ale nie na pohovore - tam treba povedat - mam 2 deti, je o ne postarane, nic mi nebude branit podavat nalezity vykon - koniec debaty...na otazky tykajuce sa takychto tem treba byt strucny, zbytocne netlct slamu...
osobne som si inak vzdy myslela ze zena po 5 rokoch materskej je odpad pracovneho trhu - teraz mam ale v praci kolegynu ktora ma presviedca o opaku - robi leaderku a je nenormalne motivovana - je pritom sama s 2mi detmi ale maka ako fretka...
fakt ale je ze ak zena nema ziadne specialne schopnosti a materska je pre nu vychodiskom pred nezamestnanostou tak sa potom nemoze cudovat ze po 6tich rokoch dalsieho nic nerobenia ju nikto nechce prijat do prace - tam treba naozaj na sebe zamakat - ist napr. na kurz cinstiny - to hned zaujme v cv🙂 aj ked to realne nikto nepotrebuje ale znamena to ze ten clovek je huzevnaty a zaujimavy... proste neplakat doma, nekecat ake je tazke starat sa o deti a ake super navyky pritom clovek dostane - lebo to je blbost - matky pracujuce zvladaju omnoho viac ako len deti, cize toto ako argument pri pohovore neobstoji - treba sa predat, spravit vynimocnym, vybrat si co chcem robit a ist za tym - byt napr. v dnesnej dobe bez cudzieho jazyka je podla mna divne... a sorry ale nepotrebujem drahe kurzy aby som sa naucila - staci knihy, pozerat nie pohodlne spravy na stv ale zapnut si ich na bbc, filmy pozerat v anglictine, nemcine s titulkami - ja som sa naucila ako decko nemcinu z telky - pozeranim tom a jerryho na viedni - detto moj brat... takze to ze nie su peniaze na kurzy je len vyhovorka ( uz ani nehovorim o tom co sa da v dnesnej dobe absolvovat na nete - ake kurzy, cvicenia - nielen jazykove, ale aj napr. prezentacie, excell, ako sa odprezentovat, knihy o motivacii etc. ... - viete, ono je to vsetko omnoho nudnejsie ako cumiet na burlive vino ci modre z neba - ale vam osobne to milionkrat viac pomoze)
@zuzana76 amouramour ma pravdu, skustocne kazdy kto nevie co studovat a nema nejake extra vysledky/zaujmy ide na socialne odbory.. je to lahsie ako trapit sa na ekonomickych skolach s matikou a na pravnicke+kadejake odborne uz treba aj nieco ine.. jasne ucitelstvo ako take vyzaduje aj znalosti, preto nepojdu studovat nejaky extra odbor ;) IN je vychovavatelstvo, andragogika (ta je uplne najtrendy externa, tam sa hlasi kadekto...)... tak asi to myslela amouramour.. vzdy sa najdu vynimky, aj na inych skolach, take co ich to skutocne bavi a budu to robit aj keby furiky padali, ale aj taky co to studuju len tak... aby sa nepovedalo.
@eeffka uplny suhlas...potom sa do toho kola o to dlhsie dostava.. ak vobec. Detto absolventi skol co ostanu nezamestnani nielen par mesiacov, ale aj niekolko rokov, lebo vysnivanu pracu im nechcu dat ako vysokockolaci teda nepojdu "hocikam" . Tito potom pracu duplom nenajdu... Ja musim povedat ze pracovat viem vzdy aj mysliet, ale uz roky nechodim do prace od-do... cize mam s tym problem keby niekto odo mna chcel aby som takto zase robila, chvilu by som asi trpela 🙂))
Ja upradnostnujem "vyskusanych" ludi a nejake tie varovne znamenia si veru vsimam pir buducich zamestnacoch, to ci tam je medzera v datumoch mi je uplne jedno...
@zuzanat ten kurz by som ak na to prave nemas a robi ti to financne problemy zrusila, nie je to vobec potrebne, ak budes potrebovat lepsiu anglictinu ako v skutocnosti mas dorobis si to popri praci ;) Radsej si pusti nejake anglicke kanaly a filmy zatial 🙂 Ja si tym zabezpecujem to aby som po anglicky nezabudla 🙂)) Malu uz som tiez co-to z rozpravok naucila... 🙂)
@simca06022011 no ja som mala jasno v studiu uz od 10 rokov, studovala som nemcinu a estetiku, co teda tiez nie je vynosny odbor, ale mam velmi rada umenie, ja chapem ako to myslela, ale proste neviem, mna nikdy nenapadlo skatulkovat ludi, ze ty si zo socialnej prace a tak podobne
@dai neviem co dodat, napisala si to uplne super!!! 🙂 , vela veci zavisi od samotnej osobnosti zeny, od jej pristupu k veciam.
Prajem výborný návrat do práce 🙂
@hori nemusi byt diera, moze to byt aj tak napisane, ale velmi zavisi, ako dlho je zena mimo, 3 roky a prirodzene pokracovanie v praci a mozno odchod z nej po 3 mesiaoch.. to ide ale ako pisala @amouramour už by to bolo divné, kebyže zo 7 rokoch sa chce prekryt takto 6 rokov doma 🙂
tiež som si po rodičovskej hľadala prácu, chodila som po pohovoroch, zažila som všeličo - na obyčajnú zapisovateľku došlej pošty som robila testy na IQ, logiku, psycho...a potom ústny pohovor typu čo prinesiete našej firme, prečo chcete pracovať atď, úplne ponižujúce. V jednej firme som bola na pohovore, bola ruka v rukáve a na druhý deň mi volali, že si to rozmysleli, lebo jedna dotyčná tam osoba čo ma poznala z videnia sa "prekecla", že mám malé dieťa. Toto bola posledná kvapka. Na ďalšom pohovore som už pred samým začiatkom povedala, že mám malé dieťa, že som po 3-ročnej materskej, že mi časť mozgových buniek otupela, ale že sa viem rýchlo zorientovať. A čuduj sa svete, zamestnali ma. Finančne to je horšie ako pred MD, ale mám lepšie pracovné podmienky. A v dnešnej dobe, pri tejto miere nezamestnanosti, môžem byť rada, že som si prácu dokázala nájsť za 2 mesiace.
@zuzana76 odpad je prisilne slovo,ale ked sa zena nejak nerozvija, ani okrajovo sa nevenuje tomu co robila bohuzial schopnostami je na urovni absolventa, lebo vacsina odvetvi je strasne dynamickych a to co bolo pred 5 rokmi je casto uplne inak

@zuzanat do životopisu vôbec nemusíš uvádzať diskriminačné údaje !!! teda rodinný stav, počet detí, národnosť, či a kedy si bola na materskej a podobne ... na pohovore sa o tom zmieniť môžeš keď sa opýtajú (aj keď by sa nemali, pretože sa to považuje za diskriminačné otázky) ale aj to sa dá zaobaliť vyjadrením, že "za veľké pozitívum považuješ to, že tehotenstvo máš za sebou, deti z najútlejšieho veku vychované a odrastené, takže už sa môžeš plne venovať aj pracovnej kariére" 🙂 je predsa v tvojom záujme zabezpečiť deťom čo im vidíš na očiach a k tomu predsa potrebuješ prácu a peniažky 🙂 takže dá sa z toho pekne vykecať 🙂
"hluché obdobie bez zamestnania" by som nahradila údajmi ako sú školenia, kurzy, získavanie certifikátov a podobne, teda aby tam nebol údaj, že "trčím na úrade práce a čakám, čo mi príde pod ruky" 🙂
@maruska24