icon

Môže mi zamestnávateľ neuznať celodennú priepustku?

15. apr 2025

Ahojte, prosím o radu.Môže mi zamestnávateľ neuznať celodennú priepustku aj keď lekár napísal, že som tam reálne bola celý pracovný čas? V práci začínam o ôsmej, končím o štrnástej. Na vyšetrenie som prišla 9:15 odchádzala som cca 14:30. Zamestnávateľ mi uznal len dve hodiny a za ostatné mi zapísal absenciu lebo podľa neho vyšetrenie viac ako dve hodiny netrvá ( čo je blbosť keď ma len cesta tam stála 2 hodiny času )

bozenka67
17. apr 2025

@krasneleto čítaj s porozumením. Nepochopila si to. Písala si ze je rozdiel medzi lekárom v mieste bydliska alebo tam kde aj zamestnanec pracuje a lekárom ktorý je z iného mesta. Ja som reagovala na to, že je jedno aký je to zamestnavtel ci v mieste alebo mimo takéhoto mesta. Pozri sa, mam tretí stupeň vysokoškolského vzdelania v odbore právo, takže viem o com hovorím. Ak lekar vystaví potvrdenie o celodennom vyšetrení, zamestnávateľa nemá čo zaujímať a nemá právo na ziadne ďalšie detailnejšie informácie, ci bol zamestnanec u zubára alebo u ineho doktora len na preventívnke alebo na inom druhu vysetrenia, pripadne z akych dalsich dovodov. Ak takého informácie od zamestnanca vo vašej práci vyžadujete, je to nezákonné. Vas zaujíma iba doklad od lekára a čas. Ak by aj bolo na potvrdení od lekára napísané preventívna prehliadku u zubára- celodenné ošetrenie. Zamestnavatel alebo jeho personalisti nemajú kompetenciu to spochybňovať. Môžu si overiť iba to, ci to potvrdenie v ten deň ten konkrétny lekar vystavil a ci ho vystavil v takom znení. Ak áno je povinný zaevidovat takto vystavenili prekážku v práci v evidencii pracovného času a takto ju zaúčtovať, inak porušuje Zákonník práce.

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto Nie, ty prakticky tvrdis, ze on musi uznat iba nevyhnutny cas, a ze to nemusi uznat ak to je cely den. Musi.
Akokeby zamestnavatel mal skumat ci urcovat, co je nevyhnutny cas. Uplne tu zavadzas a fabulujes. Rovnako uplne nemyslitelne, ze si ma overovat, kolko casu tam stravila a nad akymi ukonmi, asi ti nic nehovori GDPR. Nezavadzaj ludi, podstatny je zakon, zamestnavatel nema co skumat, overovat ani spochybnovat. Ma narok 7 dni na seba a 7 dni na dieta rocne a bodka

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto A moze mat lekara aj mimo bydliska, je to uplne normalne. A hoci su aj ludia, co tieto navstevy u lekara zneuzivaju, zamestanavatel to nemoze neuznat a ani si nema co overovat. To je cele, uz to pochop konecne na 150ty krat, co sa ti tu snazime povedat. Ja som uz stravila u lekara aj cely den, co som cakala na onkologii s clenom rodiny a nie raz, tak mi laskavo nehovor, ze si ma daco overovat. Zakon je zakon, bodka. Inspektoriat prace v tomto pripade

bozenka67
17. apr 2025

@mircalla presne tak, veľmi dobre to chapes

jankadr
17. apr 2025

A autorke,ak ti to nepreplatí,môžeš dať podnet na IP.Podnety sú anonymné,ale ak pracuješ v restike s pár ľuďmi,asi mu bude jasné,kto podnet podal.Takze by som si to s ním vykomunikovala.

bozenka67
17. apr 2025

@jankadr inšpektorát práci chodia aj na náhodné kontroly, inšpektorát prace zamestnávateľovi neoznámi ci je tam na svoj vlastný podnet alebo na podnet jeho zamestnanca, urobila kontrolu, pri ktorej bude kontrolovať všetko, nie len P-cka, čiže to nemusí automaticky ukazovať na žiadneho zamestnanca, ale podozrenie tam za určitých okolností moze padnúť.

mircalla
17. apr 2025

@autor V zivote sa mi nestalo, zeby zamestanavatel robil s tymto niekomu problem a obmedzoval cas u lekara. A ano, mozes tam byt aj cely den, zazila som to, nepocuvaj blbosti, co ti tu pise @krasneleto. Tvoj zamestnavatel brutalne porusuje zakon. To ti pisem ako clovek, co maka 30 rokov a ma minimum takychto navstev u lekara. Ano, su ludia, co to aj zneuziju, ale zamestanavatel ma smolu, musi to uznat.

kalifka
17. apr 2025

Neviem prečo si zamestnávatelia myslia, že sú bohovia a môžu všetko prikazovať čo zamestnanec má a bude.
Ja riešim denne v práci tieto veci a v živote na nikdy nenapadlo, volať lekárovi / zubárovi, či bol zamestnanec len na preventívnej prehliadke. Pokiaľ má riadne vypísaný paragraf neriešim nič.
A zbožňujem, keď tu niektoré ženy nemajú šancu o čom píšu a takto môžu zbytočne len zavádzať.

krasneleto
17. apr 2025

@mircalla a preco si napriklad myslis, ze to vlastne nie je 7 dni ale 56 hodin?
a bohuzial , bud zle citas alebo neviem, ale nikto nehovoril nikdy, ze kto ma kam chodit k lekarovi a ani som netvrdila, ze lekar je povinny hovorit o diagnoze... hovorim len o tom, co zakon jasne hovori a pokial to je lekar v mieste bydliska, nie je povinnost zamestnavatela akceptovat celodennu priepustku. nakolko sa to vymyka definicii casu nevyhnutneho na osetrenie

kalifka
17. apr 2025

@krasneleto som si všimla, ako obhajuješ práva zamestnávateľov.. tu ťa hneď opravím, ohľadom lekára v meste bydliska. Ale asi zabúdaš, že nie vždy ťa lekár zoberie - aj keď patríš od jeho obvod. Po ďalšie, pokiaľ nemáš v danom meste trvalý pobyt, ťa už vôbec nezoberie. U vás by si inšpektorát zgustol riadne, ako tak pozerám ...
Zákon neurčuje paragrafy presne na dni, či hodiny, lebo to záleží podľa úväzku, lebo sú rôzne...7,5.. 8...9,75....10...12...16... a tu je na zamestnávateľovi, ako tu bude uvádzať.

autor
17. apr 2025

@krasneleto veď ale aj u lekára v mieste bydliska môže človek pol dňa presedieť 🤔 keď som chodila na rizikovú ambulanciu v tehotenstve tak som tam sedela kľudne aj 6 hodín lebo som síce bola objednaná na ôsmu, ale lekárka buď meškala, odbiehala, brala vážnejšie stavy, do toho veľa pacientov a ten čo bol objednaný na ôsmu sa zrazu dostal dnu o pol druhej. To by akože zamestnávateľ nemal uznať len preto, že je to 5 minút MHD od práce?

bozenka67
17. apr 2025

@krasneleto pozri ešte raz, som pravnik s 3 stupňom vysokoškolského vzdelania a s vyše 10 ročnou praxou a vravím ti, ze toto, čo tu píšeš, nie je pravda, su to bludy!!! Existujú kogentne právne normy a dispozitvne právne normy. V Zakonniku prace sú explicitne uvedene prekážky v práci na strane zamestnavatela a jednou z nich je to tzv. Pcko, pričom Zákonník práce nepewdpoklada pri tejto zakonnej prekazke v praci zamestnávateľovi žiadnu výnimku, ani tu, ze ak je lekar v mieste bydliska tak nemusí akceptovať celodenne ošetrenie. Je to len tvoj výmysel alebo niekoho tam u Vas u koho si to počula. Nevymyka sa to času nevyhnutnému na ošetrenie. Ani žiadny výklad zákona na epi, aspi atď. alebo v rozhodnutí súdy SR to takto nevykladaju. Aky je nevyhnutny cas na to ktore vysetrenie alebo osetrenie urcuje len a len lekar a Zakonnik prace z tohto nepozna ziadnu vynimku, Zakonnik prace neustanovuje opravnenie zamestnavatelovi urcovat co je a co nie je nevyhnutny cas na osetrenie, ani to kontrolovat alebo menit inak ako to vystavi lekar. Ak toto robite u vasho zamestnavatela porusujete zakon. Zamestnanec vas moze zalovat, pricom tento tvoj argument by sudca hned zmietol zo stola ako nerelevantny, odporujuci zakonu a mozete ocakavat aj porusenie konstatovane a mozno aj pokutovane zo starny inspektoratu prace
Už keď ti to tu píše erudovany človek a vysvetlila som ti to už v predchádzajúcom príspevku tak, ak som inteligentná tak, to nespochybnujem, ale sa to naučím a naučím to aj ostatných vo svojom zamestnaní.

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto Zakon hovori jasne a ty stale daco splietas mimo, uz si trapna
Niekomu nestaci bude stale dokola a neuzna si nic
Asi budes jeden z tych zamestnavatelov, co postupuju ako zakladatetlkin sef, inak si to vysvetlit neviem

lienka.7
17. apr 2025

@bozenka67 niektoré nepochopia, ani keď im to nakreslis a pôjdu si svoje 🤷‍♀️🤦‍♀️

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto Vies toto dolozit - zakon a paragraf, ci si to zrovna vymyslela? Kde je napisane v akom zakone, ze nie je povinnost zamestnavatela akcepovat celodennu priepustku????????

nie je povinnost zamestnavatela akceptovat celodennu priepustku. nakolko sa to vymyka definicii casu nevyhnutneho na osetrenie

lienka.7
17. apr 2025

@mircalla zamestnavatel si dovolí toľko, koľko je mu dovolené... mne v bývalej práce tvrdil, že aj keď som u lekára iba hodinu, tak mi to počíta ako pol dna a samozrejme mi za ten deň strhol aj gastrac. Cize ked by som rátala 7x Pcko, to mam krát 2, cize mínus 14 gastracov ten hajzlik "usetri" za mňa (deti som vtedy nemala). Som sa ho spytala, či to mám dať na IP a hneď s tým prestal, aspoň teda u mňa. U iných neviem.

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto A bud to teda doloz zakonon a paragrafom, alebo radsej mlc. To sa fakt neda citat

krasneleto
17. apr 2025

zalistuj si v diskusii
@mircalla

mircalla
17. apr 2025

@krasneleto Ja su mam precitanu a nic take si nikde neuviedla. Tvoja arogancia nema hranic. Cize prestan si vymyslat nieco, co v zakone nie je. Ak tvoj mozog nevie pochopit, ze existuju aj ine navstevy lekara ako preventivka - to je tiez tvoj problem.

brendaa
17. apr 2025

@bozenka67 ale áno, existuje pol dňa dovolenky....

brendaa
17. apr 2025

@cacianka sorry pýtala som sa konkrétne 😉 @kalifka.... Ty máš s tým inšpektorátom aj vlastnú skúsenosť?....

bozenka67
17. apr 2025

@brendaa na pracoviskách to existuje, ale nie je to v súlade so zákonom

kalifka
17. apr 2025

@brendaa aj vlastnú skúsenosť za mlada a neskôr pracovnú. Viac, ale nemôžem povedať 😉

bozenka67
17. apr 2025

@brendaa laik tomu proste nerozumie, čo je pochopiteľné. Zamestnavatel nemôže zamestnancovi urcit pol dna dovolenky. Musí sa riadiť pravidlami pre určovanie dovolenky, ktoré tu nebudem podrobne vypisovať. Je možné však pri docerpavani zostatkovej dovolenky čerpať pol dná, ak tento zostane. Ide o výnimočné prípady, taktiež je možné po dohode so zamestnancom umožniť mu čerpať pol dna, ale nie mu jednostarnne urcit čerpať pol dna dovolenky. Prihliada sa na účel dovolenky ako právneho inštitútu.

brendaa
18. apr 2025

@bozenka67 nie, žiadne laik.... doťahovať sa s tu s tebou nebudem, v školstve, vo verejnej správe pol dňa dovolenky - 3,75 sa to píše, aj v školstve
ak sa môžem opýtať, kde pracuješ na akej pozícii, máš skúsenosť s inšpektorátom práce, či si to vyčítala ako aj ja?!...
@kalifka ďakujem 🙂.

bozenka67
18. apr 2025

@brendaa nefocitala som sa, som pravnik, mam štátnicu s pracovného práva a robím aj s pracovným pravom, nepracujem naninspektorate prace. Zamestnavatel ti nemôže jednosstranne urcit čerpanie pol dna dovolenky ani vo verejnej správe. Ty môžeš požiadať ako zamestnanec o čerpanie pol dna dovolenky a vtedy zamestnavatel prihliada aj na tvoje záujmy a moze s prihliadnutim na zaujmy zamestnanca dohodnut čerpanie pol dna dovolenky. Alebo ak je potrebne dočerpat dovolenku a zamestnancovi zostava v prepočte aj pol dna dovolenky, urci jej docerpanie. Ale to su výnimočné prípady, inak platí pravidlo, že pol dna dovolenky sa neurčuje, pretože inštitút dovolenky slúži na oddych a zotavenie a pol dna dovolenky tento účel nesplna a aj pravidlá ako je zamestanvatel oprávnený určovať zamestnancom čerpanie dovolenky sú nastavené v súlade s účelom tohto právneho inštitútu. Zamestnavtel určuje čerpanie dovolenky podľa týchto pravidiel, a teda nemôže prísť za tebou a pocas roka ti len tak dat niekoľkokrát čerpať z jeho vlastnej vôle pol dna dovolenky. Snažila som sa to vysvetliť jednoducho.

bozenka67
18. apr 2025

@brendaa ty hovoríš o tom, ako sa to účtuje v personalistike a na mzdovom u zamestnávateľa, ak ide o pripad ceprania zvysnej dovolenky alebo sa zamestnavatel so zamestnnacom vynimocne s prihliadnutim na zaujem zamestnnaca dohodne na cerpani pol dna dovolenky. Tak sa to musi dat aj nejako samozrejme zauctovat. Ja hovorím o toM ako je to právne správne, teda ako sa v súlade so zákonom ma určovať čerpanie dovolenky.

brendaa
18. apr 2025

@bozenka67 ďakujem veľmi pekne, si zlata 😊, ukážem kolegynke, lebo toto u nás je už "nonsen" 🤦‍♀️...
Pol dna dovolenky máme v pohode, máme to bez stravného lístka, v kolektívnej zmluve je to ošetrené... Este raz dík🙂

krasneleto
18. apr 2025

@mircalla pre hlupaka kazdy hlupy... tolko k tebe

mircalla
18. apr 2025

@krasneleto Samozrejme, necakala som ziadny argument ani dokaz tvojich tvrdeni, dala si daku klise frazicku, lebo nemas argument
Skoda, ze sme tu vsetky za tu blbu a nechapavu jednotne oznacili teba. Klames k tomu ako bonus