Môže sa zamestnávateľ pýtať na dôvod odchodu?
Zdravím. Chcela by som sa opýtať jednu vec. Môže sa budúci zamestnávateľ opýtať predchádzajúceho zamestnávateľa na dôvod ukončenia pracovného pomeru? Alebo je to nejako zákonom chránené? Totižto odišla som od predchádzajúceho zamestnávateľa, pretože som už u neho nechcela pracovať a nebolo to dostatočne finančne ohodnotené. Pracovala som na dohodu. Aby som čím skôr mohla odísť, uviedla som zhoršenie zdravotného stavu. Zdravotné problémy nemám. Som spôsobilá pracovať v ďalšom zamestnaní. Budúci zamestnávateľ mi dal už aj papiere na zdravotnú prehliadku. Som spôsobilá.
Ako pise kocka vyssie, nie je dovod vymyslat si dovody odchodu, zly plat, praca na dohodu, nevyhovovalo ti to, vybavene... Do buducna budes vediet.
neviem si predstavitz by sa niekto pyta pri praci na dohodu preco oddisla predtym..zaas netreba prehanat, nie nemusis povedat nic ked odchadzas zo zamestnania. neivem preco stale sa tu len utlačaju zamestnanci a vidim ze s tym dokona aj ludia suhlasia ....sak je pravda ze clovek cloveka vie najviac zničit. nie nemusis nic hovorit zemestnavatelovi preco odchadzas nie je to povinnost a nie je to ani v zakone.
ale baby ja som sa stretla už aj s tým že klamal zamestnávateľ - keď chcel uškodiť bývalému zamestnancovi ... 😒
§75 odst.1 Zakonnika prace
V podstate moze byt na teba vystaveny pracovny posudok, resp. referencia. Ale ide iba o pracovne otazky (pracovna pozicia, pracovna moralka, schopnosti, vykonavany typ prace, uroven odbornosti, zodpovednost, ...). Nie otazky na tvoj sukromny zivot (ani sukromny zivot na pracovisku), ani subjektivne nazory byvaleho zamestnavatela na teba.
Teoreticky tam moze spomenut aj dovod skoncenia pracovneho pomeru (napr. spomenie paragraf, na zaklade ktoreho sa pomer ukoncil).
Moze spomenut aj tvoje nedostatky, ak si napriklad dostala pre nieco karne listy (viazuce sa k pracovnej oblasti - uroven plnenia pracovnych povnnosti a uloh, dochadzka, atd. Ale nie k sukromnej - teda, ze si mala s niekym rozpory, ktore vygradovali do neudrzatelnej atmosfery, aj ked by to zamestnavatel vyriesil karnymi listami vsetkym zucastnenym) a ci nastalo zlepsenie, alebo nie.
Jednoducho iba podlozene objektivne, oficialne veci viazuce sa k praci, ktore vie dokazat. Nic sukromne, nic subjektivne.
Vystavuje sa do 15 dni od poziadania tebou. Ale povinny je ti to vystavit iba kym si jeho zamestnankyna. Co uz nie si.
Moze ti vsak vyhoviet a vystavit ho aj tak.
Prebieha to tak, ze novy zamestnavatel si vyziada pracovny posudok od teba a ty on poziadas byvaleho zamestnavatela. Ten ti ho vystavi a ty ho odovzdas.
Novy zamestnavatel by si on nemal ziadat priamo.
Ale vieme, ze sa to robi aj tak. Ze si napr. len kratko telefonicky overi informacie a od urovne, ako sa poznaju, zavisi aj dovernost informacii, ktore si vymenia.
Moj ty, ale ved veta “zmenila sa mi zivotna situacia” by stacila, nemusi nikto vediet preco si skoncila, zivot plynie, ludom sa menia priority, prichadzaju deti, zvysis kvalifikaciu, samozrejme, ze menis pracu…netreba ani klamat a mozno ani vsetko vsetkym na nos vesat…
neviem si predstavitz by sa niekto pyta pri praci na dohodu preco oddisla predtym..zaas netreba prehanat, nie nemusis povedat nic ked odchadzas zo zamestnania. neivem preco stale sa tu len utlačaju zamestnanci a vidim ze s tym dokona aj ludia suhlasia ....sak je pravda ze clovek cloveka vie najviac zničit. nie nemusis nic hovorit zemestnavatelovi preco odchadzas nie je to povinnost a nie je to ani v zakone.
@angelinja ty o čom píšeš? Kto tu autorku ako zamestnanca utláča? Jediný neseriózny v tomto prípade je autorka, ktorá oklamala zamestnávateľa, že potrebuje skončiť kvôli zdravotným problémom, ktoré neexistujú. Ak by nový zamestnávateľ zistil, že dotyčná klamala a neprijal by ju kvôli tomu, nebolo by to žiadne utláčanie. Ak niekto klame, musí si byť vedomý následkov. Keď budeš mať raz firmu a budeš zamestnávať ľudí, môžeme si pohovoriť o tom, či máš stále rovnaký názor a či ťa nezaujíma, akého človeka prijmeš a koho budeš platiť.
@angelinja ty o čom píšeš? Kto tu autorku ako zamestnanca utláča? Jediný neseriózny v tomto prípade je autorka, ktorá oklamala zamestnávateľa, že potrebuje skončiť kvôli zdravotným problémom, ktoré neexistujú. Ak by nový zamestnávateľ zistil, že dotyčná klamala a neprijal by ju kvôli tomu, nebolo by to žiadne utláčanie. Ak niekto klame, musí si byť vedomý následkov. Keď budeš mať raz firmu a budeš zamestnávať ľudí, môžeme si pohovoriť o tom, či máš stále rovnaký názor a či ťa nezaujíma, akého človeka prijmeš a koho budeš platiť.
@melanta ukludni sa laskavo nebuem sa tu o tom dohadovat.
ale baby ja som sa stretla už aj s tým že klamal zamestnávateľ - keď chcel uškodiť bývalému zamestnancovi ... 😒
@biba_18 presne akoze neviem co tu stale sa navazame na zamestnancov..ano aj zamestnaec je taky a onaky al aj zamestnavatl alebo teda šef atd je človek ktory vie byt haj ze l

No takto - áno, budúci zamestnávateľ sa môže pýtať na referencie. Pri mnohých pozíciách je to štandard. A logicky, ak by zavolal niekto od nového zamestnávateľa a pýtal by si na teba referencie, mohol by zamestnávateľ povedať okrem iného, že si u neho skončila urýchlene, pretože si komunikovala zdravotné problémy. Zákonom sú chránené informácie, ktoré chráni GDPR. Toto samo o sebe takou informáciou nie je.
Ono to tak býva, že ak klameš, potom máš strach, že sa na to príde. Oklamala si doterajšieho zamestnávateľa a teraz sa bojíš, že to nový zistí. Nuž, neostáva nič iné, iba dúfať, že si referencie na teba nebudú pýtať. Navyše pozor, ak ide o malé mesto, podnikatelia, majitelia a manažéri firiem sa poznajú, ten trh je malý. Čiže klamať sa neoplatí do budúcna.