Môže tehotná dostať výpoveď počas skúšobnej doby?

barborkac
24. okt 2012

Tehotná kamoška na PN, dostala výpoveď v skúšobnej dobe, nieje to protizákonné??

simca06022011
24. okt 2012

može, za to je skušobná doba... dovodom pre prepustenie nesmie byt tehotenstvo, ale bohuzial v skusobnej dobe moze zamestnavatel ale aj zamestnanec podat vypoved bez udania dovody. Teda nie je to protizakonne. Protizakonne to bolo keby nebola v skusobnej dobe.

lucka1987
24. okt 2012

nie nie je to protizakonne

anjelicek26
24. okt 2012

Dobra otazka, ja ratam, ze ma vyhodia.. aspon si uzijem tehu v klude...oficialne nemozu, ale dovod sa najde vzdy, aj keby to bolo len nezapadnutie do timu.... v skusobnej proste dovod ani udat nemusia... ja mam skusobnu 6 mesiacov...az do marca... a to budem uz gulata az az...

susy82
24. okt 2012

Od 1. septembra 2011 ak zamestnávateľ chce v skúšobnej dobe skončiť pracovný pomer s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou, môže tak urobiť len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom alebo materstvom a skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe musí náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
Teda ak to odvtedy zas nezmenili, ale oni vedia ako to urobit.
Upozorniť je však potrebné na skutočnosť, že tehotná zamestnankyňa nie je „automaticky“ tehotná. Za tehotnú sa považuje len vtedy, ak zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila mu o tom lekárske potvrdenie (§ 40, ods. 6 ZP). Urobiť to musia skôr, než im zamestnávateľ doručí písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe. @anjelicek26 mozno by si to mohla vyuzit

ivana205
24. okt 2012

Áno može,aj moja kolegyňa dostala......

ika84
24. okt 2012

aj ja 😒

sachmetttt
24. okt 2012

Ano ja som to zažila 🙂

lucia20
24. okt 2012

moze. nemusi ani udat dovod.

darinkazv
24. okt 2012

no, pokiaľ viem, podľa nového zákonníka práce nemôže dostať tehotná ani v skúšobnej dobe. u nás sa to riešilo tento rok

meryenes
24. okt 2012

tiež som to zažila, ale podľa starého zákonníka. Treba pozrieť aktuálne znenie

zuzana909
24. okt 2012

môže, ale musí to odôvodniť. tu je citácia zákona
§ 72
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
Na začiatok

(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.