icon

Môže zamestnávateľ obmedziť zamestnanca v používaní mobilného telefónu v pracovnej dobe?

sabina230
19. jan 2022

Chcela by som sa spýtať: Môže zamestnávateľ obmedziť zamestnanca v používaní mobilného telefónu v pracovnej dobe? Pretože pracujem vo fitness centre a tam keď si spravím povinnosti čo mám a aj keď vidím niečo čo treba spraviť tak to aj urobím, potom sa venujem zákazníkom, lenže sú dni kedy je aj málo ľudí a keď nič odo mňa nepotrebujú tak čítam knihu alebo som na telefóne a keď niekto niečo potrebuje tak samozrejme som k dispozícii. Lenže môj šéf sa rozhodol a neviem ani či to bolo zo žartu alebo naozaj vážne, že bude kontrolovať čas strávený na telefóne počas pracovnej doby, pomocou aplikácie ktorú si mame povinne stiahnuť a dá to vraj aj do zmluvy a ak prekročíme hranicu viac ako 1h tak nám to strhne z výplaty. Ja osobne si myslím že je to strašná blbosť, pretože ak mám všetko hotové a nemám čo na práci tak ako inak mám tráviť čas tých 12 hodín napríklad, keď sa stáva že naozaj nie sú ľudia. Pritom nie som na telefóne nijak závislá len keď sa stane niečo vážne napríklad v rodine čo budem musieť riešiť dlhšie telefonicky napríklad. Preto ma zaujíma či je na to nejaký zákon alebo ako by ste to vy riešili, pretože ja s tým nesúhlasím
Ďakujem

sense
19. jan 2022

Do súkr neho mobilu ta nemôže donútiť nič nainštalovať ale môže ti zakázať používať mobilný telefón v pracovnej dobe. Takže hodina denne je ešte fajn.

sabina230
autor
19. jan 2022

@didi2102 mna by práca navyše skôr potešila pretože aspoň zabijem čas, tá práca ma baví hlavne preto lebo som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľudmi, len keď jednoducho nemám zákazníkov tak si ten čas kratim internetom alebo knihou to je všetko.

sabina230
autor
19. jan 2022

@777januska777 takže si nemôžem ani knihu čítať? Robiť si krížovky, pretože to je ten istý princíp ako trávenie času na telefóne

iwesska
19. jan 2022

A keby si sa opytala,ako efektivne by si mohla vyuzit cas,ked tam momentalne nie su zakaznici?Urcite ti nieco najde. Ja mam robotu,kde je internet moj pracovny nastroj. Vacsinou neviem,kde mi hlava stoji,ale obcas su take hluche obdobia max.1-2 dni,ze porobim a kym nemam zadane nove ulohy,nie je co,tak sa bud sefa opytam,co mame dalsie na programe,alebo si pozeram videoskolenia a pod.veci,co mi poposielal len tak btw,nech si pozriem,ked budem mat na to priestor. Cely cas je v kancli a nedovolila by som si len tak sediet s telefonom v ruke a riesit si sukromne veci,iba ked tam nie je😁 V podstate by som si rovno na PC mohla pozerat na nete co chcem a tvarit sa,ze pracujem, kedze mi na pohovore povedal,ze pre neho je dolezite,aby bola robota spravena,potom si mozem na nete pozerat,co chcem. Ale ako ho poznam,viem,ze to tak nemyslel😁Urcite by som si do sukromneho telefonu ale neinstalovala sledovaciu appku. Moze to robit jedine cez kamery,alebo sluzobny telefon.

aurorastone
19. jan 2022

@sabina230 ja ta zas úplne chápem, pracovala som na pozícii a pobočke kde keď som si všetko spravila, a ze som teda už z nudy vysavala a utierala prach na poličkách a nechodili ľudia tak by ma asi drblo keby tam mam sedieť a kukať do blba 😁

tosomja
19. jan 2022

@sabina230 no blbé je pýtať si plnú mzdu, keď polovičku pracovnej doby stravis ako keby si tam ani nebola. Áno, má právo ti napísať do pracovných podmienok, že používanie mobilného telefónu ináč ako na firemné potreby, je zakázané..ale ci môže nariadiť aplikáciu na sledovanie, neviem. No máš na výber, bud nebudeš vôbec, alebo hodinu, alebo si nájdi takú prácu, kde ti to budú tolerovať, alebo takú, kde nebudeš mať čas sa hrajkať.

sabina230
autor
19. jan 2022

@iwesska spomínala som už vyššie že by ma práca naviac aj potešila lenže pracujem vo fitku, kde je tá práca hlavne o tých zákazníkoch navyše šéf platí upratovačky ktoré chodia každý večer keď zatvorim upratovať. Takže ráno prídem, spravím všetko čo mám aj kontrolujem či niečo nie je treba a keď mi šéf povie že treba niečo urobiť tak to aj urobím, lenže niekedy sa tam neukáže cely deň a keď nie sú zákazníci tak zabijam čas, myslím si že na tom nie je nič zlé

sabina230
autor
19. jan 2022

@tosomja nemám plnú pracovnú mzdu, pracujem tam brigádne

quaxi
19. jan 2022

@sabina230 zamestnavatel ti moze zakazat pouzivanie sukromneho telefonu pocas pracovnej doby, to je uplne normalne a bezne sa to robi. Ale nemoze ti prikazat aby si si nainstalovala akukolvek apku do svojho sukromneho telefonu - to by mohol vyzadovat iba ak by to bol sluzobny telefon, lebo to by bol jeho majetok.

A co mas robit? Normalne presne to co by robila osoba na tvojom mieste pred 20 rokmi - prve 3 dni sa budes nudit a potom si uz nieco vymyslis. O par tyzdnov si na mobil ani nespomenies a nudit sa nebudes.

aurorastone
19. jan 2022

@tosomja to je co za blbosť, za to, ze je šikovná a urobí si všetok co ma a skôr, a ze nechodia zákazníci (co nie je jej chyba) tak si ma radšej hľadať prácu niekde za pásom kde si ani na 20 sekúnd nemôže odbehnúť na WC len aby si odmakala každú sekundu z pracovného času?
Proste keď si zastane prácu co ma a ostane jej voľno tak nech jej zamestnávateľ určí co ma robiť, a nie sa sťažovať na to ze nič nerobí 🤦‍♀️
Nie vsetky zamestnania si vyžadujú nasadenie každú jednu sekundu celej pracovnej doby.
A ešte aby som dodala napriek tomu ze som mala aj kopec času boli dni kedy som ani dýchať nestíhala, ze sa ľudia valili a bolo toho do posratia (dodám len, že mesačný plán pre pobočku bol vždy splneny aj navyše aj napriek dňom keď som len sedela a bola na mobile)

777januska777
19. jan 2022

@sabina230 áno vzťahuje sa to aj na knihu ci krížovky. Lenze v tomto konkrétnom prípade ti vyslovene obmedzil mobil.

danieli
19. jan 2022

Ja by som chcela vidiet zamestnanie kde clovek nema co robit😂…vzdy je co robit, ale k veci appku nie, sukromny mobil iba na dosah, je to aj zlahka nedostojne voci zakaznikom venovat sa mobilu…

mony232
19. jan 2022

@sabina230 Bud rada,že mas taku prácu kde sa mozes nudit teda lepšie povedané oddychovať,kde sa nenarobiš a že môžeš kukat hoc aj do steny.Samozrejme do súkromného mobilu si nič neinstaluj ale ani ho počas pracovnej doby nepouzivaj,len v prípade nudze

iwesska
19. jan 2022

@sabina230 Ale neodpovedala si na otazku,ci si sa ty pytala sama sefa,ako mozes vyuzit cas,kym nie su ludia. Ked bude vidiet tvoj zaujem,nebude mu vadit ani chvila na mobile.

sabina230
autor
19. jan 2022

@iwesska pýtam sa ale väčšinou mi povie len že sa mám venovať zákazníkom lebo ostatne je všetko spravene a keď nie sú ľudia tak čo mám naháňať niekoho aby si išiel zacvičiť?

luci_ba
Autor odpoveď zmazal
iwesska
20. jan 2022

@sabina230 Tak to neries. Ak si tam brigadne,pories len co treba. Ked na teba bude tlacit,aby si si appku nainstalovala,povedz,ze bohuzial,kapacita tvojho telefonu uz instalaciu dalsich aplikacii neumoznuje. Ze telefon pouzivas len ked nie su zakaznici a dodrzujes 1h limit. A toho sa drz.

simca06022011
20. jan 2022

@sabina230 aplikáciu ti do mobilu prikázať nemoze, co môže urobiť je zakázať mobil aj uplne. Jedine ze by str mali mobil firemny na prevádzke. Tak nech si instaluje co len chce. My sme mali kedysi zakazane si sadnúť, sa oprieť aj mobily a to bolo na nervy ked nebolo do coho pichnúť.
Ak sa nudíš v praci tak mu to povedz 😂 zase ak fakt nie je do coho pichnúť tak to je chyba zamestnávateľova a nie tvoja.

simca06022011
20. jan 2022

@sabina230 alebo si zacvic ty ☺️

monka105
20. jan 2022

@sabina230 na súkromný telefón ťa nemôže prinútiť nainštalovať nič a už vôbec ti nemôže len tak mirnikz dirnikz robiť neoprávnenú zrážku zo mzdy. Ďalšia vec je, že počas pracovnej doby nemáš byť čo na mobile ani si čítať knihu, nech máš akokoľvek málo práce, iba so súhlasom nadriadeného. Kľudne ti môže dať oznámenie o porušení pracovnej disciplíny a potom výpoveď. Ak si na dohodu, tak ju môže s tebou skončiť. Ak nemáš čo robiť, navrhni, aby ste su skrátili smeny a prestriedaj sa s nejakým kolegom/kolegyňou.

marcellka32
20. jan 2022

Do pracovnej zmluvy sa nepíše, že máš zakázané byť na mobile, považuje sa to za samozrejmosť! V práci máš pracovať a zamestnávateľ ti má zabezpečiť toľko práce, aby si mala čo robiť, ak to tak nie je a máš všetko hotové, tak by som aj tak na mobile nebola (knihu čítať už duplom nie), veď keď čítaš knihu pol dňa, to akokeby si ani v práci nebola, ale ak ti to sef dovolí ok...v mnohých prácach smieš mať mobil len na stiseny režim a nepoužívat veľmi na súkromné účely v pracovnej dobe, málokde to tolerujú a osobné mňa vytáča, keď si slečna recepčná (neviem aká je tvoja pozícia asi recepčná) súkromne dlho telefonuje a mňa ignoruje

luccija
20. jan 2022

@simca06022011 ja som nemohla ani zjesť jablko, aj, keď zákazník nebol žiadny.Iba počas desiaty ináč nie, hore nadomnou sedel šéf v presklenej kancelárií a volal mi čo som robila cez desiatu teror🙂kamarátka pol pracovnej doby číta knižku a zostavuje si jedálniček nie v každej práci sa pracuje ja som takú mala len raz, keď som bola tehotná štátna správa zlaté časy.
Autorka musíš sa zabaviť ako vieš s tým mobilom by som neprovokovala určite máte kamery...tak vytláčaj letáky s ponukou fitka, aby ste mali zákazníkov, alebo promuje niekde na FB
S tou prax.zmluvou Ta chcel podľa mňa len postrašiť

danieli
20. jan 2022

@sabina230 Mozes v pracovnej dobe cvicit? ja robit vo fitku a nemat pracu s tym, ze na mobile visiet nechcem, urobene je vsetko, opytam sa sefa, ci mozem cvicit

judar
20. jan 2022

"Ja osobne si myslím že je to strašná blbosť, pretože ak mám všetko hotové a nemám čo na práci tak ako inak mám tráviť čas tých 12 hodín napríklad, keď sa stáva že naozaj nie sú ľudia. "

Prepac ale si ty normalna?...toto napisat....uvedom si ze si platena od toho tam byt a robit a nie od toho vsetko rychlo spravit a potom sa uz len hrat s telefonom a byt zato este aj platena ...u nas uz nejedna takto poletela a to uz aj v prvy den lebo videli ich robotu cez kamery ze boli viac na telefonoch, ja zas snimi nic nemam ale na telefone musim byt, telefonovat a pisavat aj na WU a tiez ma bars kto vidi ale odovodne kedze stale musim nieco riesit aj na dialku a dacat pokyny co kde ako a to tiez sa mi stane ze nieco vybavim, dokoncim skor a nemam problem potom vyskocit aj na stol pod kameru a poutierat prach pod sanonma ci motat sa na inych usekoch a tam nieco porobit co ini robia ....takze ked si myslis ze nemas uz co robit tak si zober bars aj handru a utieraj prach ci vsetky stroje je to omnoho lepsie nez stat jak tlk s telefonom v ruke

marcellka32
20. jan 2022

@judar presne 👍 zrejme jej prvá práca, inde toto nebudú tolerovať

mondolina
20. jan 2022

@sabina230
vzdelávaj sa, nauč sa nové veci o práci, ktorú robíš, fitness je odbor, ktorý ide dopredu.

judar
20. jan 2022

@marcellka32 u nas uz jeden z nadriadenych volal priamo na telefon jednej dotycnej novoprijatej uz po mesiaci lebo ju videl cez kameru pocas celej 12stky ze furt telefonovala a vypisovala a tiez veeelmi skakala ze to je neferr ze ona ma uz vsetko spravenee, ju tak sprcal cez telefon, ze dalsiu zmenu som ju videla uz aj okna umyvat ked som sla okolo, si raz dva rozmyslela ci bude vyhodena alebo sa bude aspon hybat ....niektori maju fakt milnu predstavu brat plat s co najmensim narobenim sa

erosmal
20. jan 2022

našli ste sa tu také čo neviete o čom autorka hovorí.. tiež mám podobnú pozíciu.. keď mám robotu tak nárazovo strašne veľa, a potom sú dni, kedy nemám do čoho pichnúť.. preto teraz čítam túto diskusiu.. všade je iný systém a ak priamo doňho nevidíte tak neviem načo sa vyjadrujete k tomu, že má umývať okná.. wtf?! má to v popise práce? potom upratovačky budú ťukať do telefónu?

tosomja
20. jan 2022

@sabina230 ty anj nevieš za co si platená? Pre mňa plná mzda znamená dohodnutá mzda za hodinu, ktorú podpíšem v pracovnej zmluve, či máš uvedené že si brigádnička, či na polovičnom úväzku, alebo robíš nadčasy. V zmluve máš uvedenú sumu za hodinu, respektíve na mesiac. To znamená ze si to máš odpracovať, nie odsediet na mobile.
Ja som nemohla v práci ani sedieť, aj keď sme nemali čo robiť, museli sme chodiť po predajni a hoci len 100x za deň opraviť vankúšik na posteli...mala som kolegyňu v jednom zamestnaní, kde kým ja som vo "voľnom case" písala objednávku, lebo som vedela, čo nám chýbalo...ona si vypisovala s frajerom cez fb. Až raz prišiel sef, a klopal na pult a ona vyskerena do mobilu. Dal jej napomenutie. A to sme mali veeelmi ustretoveho šéfa, kde sme si mohli aj tancovať, ísť po obchodoch keď sme nemali zákazníkov, ale mobily neakceptoval.
@aurorastone no áno veľmi šikovná, keď nevie co robiť, len na mobile sedieť. Určite tam je co robiť, ešte som nezažila prácu, kde by som sa nudila a to som robila v darčekovej predajni, kde mi za cely deň prišiel jeden zákazník. A robila som 12 hodín denne. Nemohla som vyjsť ani vonku pokecat s kolegyňou z vedľajšej predajne, ktorá sa tiež nudila, nedajbože by som mala v ruke mobil, uz som mala telefonát, že mám poskladať pálenky podľa veľkosti, len aby som sa nenudila.

kallanchoe
20. jan 2022

@sabina230 no je úplne normálne že v práci (okrem výnimočných,rodinných....situácii) sa súkromný telefón nemá čo používať...mne ešte "starej" škole 33r. Ani by nenapadlo v práci,aj ked mám všetko spravené,nieje čo robiť....vytiahnuť telefón a kukať naň....jasné že pozriem skontrolujeme čas atď,kto volal keď treba volám späť....ale nie že chytím a venujem sa telefónu.....veď keď si v práci a si za ňu platená máš pracovať....keď nieje ľudí treba si niečo nájsť čo treba spraviť...hocičo len nevenovat sa telefonu....to naozaj nie....sú šéfovania ktorý to nevadí a ktorým áno....ja to chápem lebo platí ta stále za prácu nie za sedenie na mobile....