Môže zamestnávateľ požadovať od zamestnanca denné hlásenia o práci?
Ahojte,
na začiatok. Nemám to v zmluve a nikdy o tom ani nebola reč. Pracujem v administratíve.Zrazu vraj mám písať a odovzdávať každý deň, že čo som robila počas dňa. Od-do.
Napríklad: skenovanie - 2 hodiny, príprava podkladov 3 hodiny, písanie spr.listov 2 hodiny. Prestávka od-do.
Nemám úkolovú mzdu.
Mám si zavolať na inšpektorát práce?
@stanulienkat cielom je znicit celu pobocku...je to o politike uz...aspon aby ma nic neprekvapilo.pripravim sa.
Preco by cieľom malo byt zničiť firmu? Denný report prace je úplne bežný…. Nie je to žiadna novinka…
@oriesocek vymyslia si, že majú málo práce, podľa nich, znížia mu hodiny a nakoniec ho prepustia. živnostník to musí robiť?
@petteri ako živnostník? tam je to ako? a môj zamestnávateľ mi ani písomne nič nepredložil, ani vážny dôvod prečo sa teraz tak rozhodol ani rozsah ani dokedy to bude trvať...nič..len poslali tabuľku a vyplň.
@stanulienkat ja som jediný zamestnanec, ostatní sú živnostníci. u nás to nieje o zadrbávaní sa a využívaní.
@carrot_apple aj my sme to robili v praci. Iba par dni, aby mali prehlad, ci nas neplatia zadarmo.
@petteri od začiatku? mali vypracovaný vnútorný pokyn na toto? lebo u nás nič také nikdy nebolo, ja som našla paragraf, že musí zam-eľ písomne podať vážny dôvod a rozsah kontroly a dĺžku času...tak ako keď ťa chce monitorovať v práci a nainštaluje kamery, musíš dopredu o všetko vedieť a písomne to potvrdiť.
@carrot_apple ktorý § ?
@carrot_apple neviem síce kde robíš, ale monitorovanie práce je dosť bežná vec. Hlavne nepríjemná.Zažila som to v každej práci. Aj také,že nadomnou "stála" a zapisovala koľko čo robím a aj také,že som si papier vypisovala každý deň sama. Ono to to svoj názov efektívne využitie pracovnej činnosti, alebo niečo také.
@cacianka
bavíme sa tu o tom, že nám to musí najskôr oznámiť
u nás nič také nenastalo
paragraf 13 ods. 4 ZP
Áno môže
@carrot_apple prepáč, ale si úplne mimo. § 13 ods. 4 hovorí o monitorovaní kamerami, nahrávkami, narúšaní súkromia. Od teba chce zamestnávateľ, aby si zapisovala, čo robíš, kedy to robíš, ako dlho to trvá. To nie je monitorovanie v zmysle zákona a ani to v zmysle zákona nijak nenarušuje tvoje súkromie. Takže zas a znova, už po niekoľký krát, či už odo mňa, iných ľudí ovládajúcich zákon (na rozdiel od teba) alebo dokonca od ľudí, ktorí sú zamestnávatelia (napr. simca) - na toto tvoj zamestnávateľ má právo, nerobí nič v rozpore so žiadnym zákonom a pokiaľ ti to nevyhovuje, môžeš podať výpoveď.
@melanta no nikdy som sa s tým nestretla, musím si to overiť ako to je.
je tam napísané, že ak zavádza kontrolný mechanizmus .. :
Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.
tak to ty chápeš, že robíš normálne ja neviem, 5 rokov pre zam-eľa a v pondelok, ráno ti na stôl dá tabuľku, že vyplň? Vôbec by si sa nepýtala, že prečo?
@tetapetra ale odzačiatku si to vedela nie? že majú taký systém? ja píšem o tom, že zrazu si zmysleli a nevysvetlili prečo a my si všetci vieme domyslieť, že prečo.
@carrot_apple nie nevedela. Chces vedieť prečo to zvyknú robiť? Aby zistili koľko ľudí je nadbytočných, aby zistili ako fungujete a či váš čas je využitý efektívne, alebo sa vám zmenilo vedenie a to si to vyžaduje. Alebo ak zistia,že málo robíte, tak vám ešte pridajú. Kamery na pracovisku mám od roku 2000, takže mňa nejaká kamera už neprekvapí. V tejto ich mám 64 🤦🏻♀️ Kto sa s ničím takým stretol, toho to neprekvapí. Naserie, to áno, ale neprekvapí, hlavne ak hodnotí tvoji prácu niekto, kto tomu nerozumie
@tetapetra áno tam to smeruje, už tu máme aj šikanu...rozkazuje, zadáva úlohy, kričí a vyhráža sa, prekračuje svoje kompetencie, dokonca znevažoval prácu kolegu a povedal mu, že je vojna... des😠
@carrot_apple ja som dostala príkaz písať snímku dňa po takmer 10r v práci. Nikto iný, iba ja, lebo som šéfke odmietala robiť to čo som nemala v náplni práce a bola to agenda/ povinnosť nielen inych kolegov, ale úplne iné oddelenie. Je to monitoring tvojich výkonov, prehľad tvojej práce, nie kamery a iné sledovacky. Už sme ti to viaceré vysvetlili, tak prečo to nechces pochopiť, veď daj výpoveď a hotovo. Inde ťa budú buzerovať celkom inak ...
@carrot_apple ty nie si kompletná, musím to napísať na rovinu, pretože toto čo prevádzaš v diskusii, je podľa mňa na odborníka. Toto nie je kontrolný mechanizmus v zmysle zákona. Nech sa páči, zaplať si právnika, ktorý ti vysvetlí to, čo my tu. To, že od teba zamestnávateľ chce, aby si spisovala v priebehu dňa, čo a koľko si robila, nijak neobmedzuje tvoje súkromie a nie je kontrolným mechanizmom v zmysle §13 ods 4 Zákonníka práce. Tým je nahrávanie alebo sledovanie obrazom alebo zvukom alebo iné aktivity, ktoré by obmedzili tvoje súkromie. Spisovať počas práce zoznam toho, čo a ako dlho robíš nie je tvoje súkromie, je to činnosť, za ktorú ti zamestnávateľ platí mzdu, takže je absolútne v poriadku, ak od teba chce vedieť prehľad tvojich pracovných činností.
Ak nadriadený kričí a vyhráža sa, rieš to s jeho nadriadeným alebo s personálnym oddelením. To v poriadku nie je. Že zadáva úlohy je v poriadku, na to ho firma platí. A rovnako je v poriadku, ak chce vedieť, čo a kedy a ako dlho robíš. Úprimne, toto pochopí aj upratovačka, ktorá má iba základnú školu.
@carrot_apple vyzerá to tak,že ste si tam doteraz váľali šunky, sorry
@tetapetra urcite nie...je vela podrobnosti,kt tu nemozem vypisovat a to hlavne kvoli zmluvam,kt. podpisali...to je mimo mna a mojich kolegov....vsak teda uvidim ako sa k tomu postavia manažéri
@cacianka nepisem o vypovedi...nemam dovod. Zistujem si...nechcem aby ma nieco prekvapilo
@melanta pravnika si zaplati nasa pobocka lebo nieje normalne aby obchodny partner prekracoval pravomoci,nech sa teda oni dohodnu ci porusili zmluvu,kt sa netyka iba tohoto...je vela veci v tom.a potom budu riesit nas..ci poletime na Urad prace.
No AK by si bola v tej slavnej USA, tak by si musela reportovat aj Elonovi Muskovi do 48 hodin 😂
Áno, vykazujem to už dobrých 10 rokov... ale teda či to mám v zmluve tak to netuším 😅...ani mi nenapadlo to riešiť. 🤷
@katulienkax však ok, od začiatku keby, že mi to povedia a je tak aj zmluva postavená,ale v prípade našej pobočky je to inak a dokonca cez kovid od nás chceli aby sme vykazovali, že robíme aj keď sme boli doma lebo podľa zmluvy musí byť vykrytá 24hodinová služba, samozrejme nie všetci, ale niektorí živnostníci vykazovali a mali plat. bavíme sa tu o pracovníkov,kt. majú červené pečiatky a je ich na slovensku málo, oprávnenia a certifikáty na výkon služby....
@carrot_apple autorka, teba by sa mali zbaviť, čím skôr, lebo ty si naozaj chorá. A na pohovore u nového zamestnávateľa ukáž túto diskusiu, aby sa mohli rozhodnúť, či chcú prijať chorý mozog. Napísala by som to aj inak, ale zrušili by mi profil. Aké IQ musíš mať, že toto nevieš pochopiť? Je jedno, že to nemáš v zmluve, je jedno, že to od teba nechceli od začiatku. Majú na to právo a ty to buď budeš akceptovať alebo dáš výpoveď. Toto pochopí aj decko. Podľa mňa toto je fake téma a chceš vyhrať súťaž o najmenej chápajúceho člena MK.

Nečuduj sa, že to zamestnávateľ po tebe chce, keď národným slovenským športom je zadrbavať sa v práci a sedieť na mobile. Zober si to z druhej strany, ze by si vlastnila firmu, kde by si zamestnávala desať ľudí a 4-och by si platila úplne zbytočne, pretože by nevykonávali žiadnu užitočnú činnosť. Ze by si v robote valali šunky a mobilovali. Ja viem, že to nemusí byť pre zamestnanca príjemné, je to určitý psychicky tlak, alebo zober si to isté z druhej strany. Mnohé firmy ledva prežívajú a platia zbytočne ľudí. Ak si potrebná a vykonávaš dobre a svedomito svoju prácu, tak sa nemáš coho báť.