icon

Môže zamestnávateľ svojvoľne dávať dovolenku?

6. jún 2024

Dobrý , môže zamestnávatel svojvolne davať dovolenku kedy sa mu zachce ?

viestta
6. jún 2024

Ano, pretoze disponuje celou vymerou dovolenky. Malo by to byt o dohode, ale dovolenku podla ZP moze aj nariadit aj nemusi odsuhlasit vtedy ak zamestnanec chce.

autor
6. jún 2024

A v prípade že ju odmietnem ? ďakujem

viestta
6. jún 2024

Spytaj sa zamestnavatela. On ma pravo ti ju nariadit, ci sa ti to paci a vyhovuje alebo nie.

luliu
6. jún 2024

On ti ju nariadi a basta. Nemáš na vyber

buberova
6. jún 2024

Vedela som že polovicu ti môže presne určiť kedy brať.. ale asi to poznám zle..

Každopádne áno môže.

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
6. jún 2024

@taynee bolo mi povedané že až ked tam budem pracovať rok ta tak môžem mať 2 tyždne dovolenky vkuse

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
6. jún 2024

@taynee Mám narok už cca 8 dni dovolenky ale príde mi odveci že ja si neviem nastaviť dovolenku ale až po roku odpracovania

taynee
Odpoveď bola odstránená
cukroska
10. jún 2024

samozrejme

simca06022011
10. jún 2024

Takáto podmienka nie je určená, že rok musíš tam prscovat = je to výmysel.A teda ani nárok na dovolenku sa neráta spôsobom, že "už mám nárok na 8 dni", ale pri nástupe sa "aktivuje dovolenka" do konca roka, niekde je podmienka že až po skúšobnej dobe sa čerpá = ale to na vzniku nároku na dovolenku nemení nič.
Ale teda dovolenku prioritne planuje zamestnávateľ ale spravidla v celku. Ak sa čerpá po častiach musí mať jedna časť aspoň 2 tyzdne! Aby bola splnená úloha dovolenky = oddych. Vid zakonnik práce.

simca06022011
10. jún 2024

Inak je to často ma dohode. Netreba zabudnúť, že dostatočne vopred musí nariadiť dovolenku.
Inak je to často zabudnutá vec, ale do pracovných zmlúv sa toto dá dobre zahrnúť, spomenúť. Ja som to tam dopisovala a ľudia vedia, čo a ako. Kedy požiadať o dovolenku, kratku/dlhú, čo dávame my, čo nechávame na nich atď.