icon

Môžem učiť na prvom stupni, keď mám bakalára?

lalalala8
14. jún 2025

Ahojte
mam dokonceny Bc. predskolska elementarna pedagogika a dokoncujem si Mgr ucitelstvo pre primarne vzdelavanie. Mozem ist uz teraz ucit na 1.stupen aj ked este nemam dokonceny Mgr.? Popripade ak ano, existuje na to nejaky zakon alebo paragraf ktory to potvrdzuje?
Dakujem vopred

Strana
z2
btus
14. jún 2025

Ak Ťa riaditeľ školy zamestná aj s Bc titulom, tak môžeš. Veď školu si dorábaš. Ja som na ZUŠ učila 4 roky bez titulu.

lukbe
14. jún 2025
@btus

Ak Ťa riaditeľ školy zamestná aj s Bc titulom, tak môžeš. Veď školu si dorábaš. Ja som na ZUŠ učila 4 roky bez titulu.

@btus ale nezaradia ťa, myslím, ako kvalifikovanú.

lalalala8
autor
14. jún 2025
@lukbe

@btus ale nezaradia ťa, myslím, ako kvalifikovanú.

@lukbe takze v akej platovej triede by som bola? Uz mam aj adaptacne.

zuzanockamt
14. jún 2025
@lalalala8

@lukbe takze v akej platovej triede by som bola? Uz mam aj adaptacne.

@lalalala8 Nie, nemôžeš. Musíš mať VŠ vzdelanie 2.stupňa.

lalalala8
autor
14. jún 2025
@zuzanockamt

@lalalala8 Nie, nemôžeš. Musíš mať VŠ vzdelanie 2.stupňa.

@zuzanockamt pozeram akurat zakon a ak si dokoncim Mgr do 4ch rokov mozem ucit ale ako nekfalifikovana. Je na to zakon

zuzanockamt
14. jún 2025
@lalalala8

@zuzanockamt pozeram akurat zakon a ak si dokoncim Mgr do 4ch rokov mozem ucit ale ako nekfalifikovana. Je na to zakon

@lalalala8 Netuším, vždy platilo, že učiť môže len človek s ukončeným VŠ vzdelaním 2.stupňa. Hodíš mi tu link na ten zákon? Teraz pri obrovskom nedostatku učiteľov už asi upustili veľmi z kritérií a berú asi všetko. Hoci nepoznám RŠ, ktorý by zobral Bc. učiť, max. asistentku.

lalalala8
autor
14. jún 2025
@zuzanockamt

@lalalala8 Netuším, vždy platilo, že učiť môže len človek s ukončeným VŠ vzdelaním 2.stupňa. Hodíš mi tu link na ten zákon? Teraz pri obrovskom nedostatku učiteľov už asi upustili veľmi z kritérií a berú asi všetko. Hoci nepoznám RŠ, ktorý by zobral Bc. učiť, max. asistentku.

@zuzanockamt pytam sa lebo mam spoluziacky ktore uz ucia na 1.stupni. Je to Zakon o pedagogickych zamestnqncoch 138/2019 paragraf 83 odsek 1

sella38
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
14. jún 2025
@lalalala8

@zuzanockamt pytam sa lebo mam spoluziacky ktore uz ucia na 1.stupni. Je to Zakon o pedagogickych zamestnqncoch 138/2019 paragraf 83 odsek 1

@lalalala8 To je zaujímavé. Fakt nikoho široko-ďaleko nepoznám, kto by len s Bc. učil, ale áno, veď sa pripravuje tzv.učiteľ - kandidát, takže učiť bude hocikto.

matkahelka
14. jún 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt kolko realne RS poznas? dufam, ze aspon 50, ked pises, ze nepoznas RS, kt. by vzal ucitelku s Bc.

matkahelka
14. jún 2025
@lalalala8

@lalalala8 ano mozes ucit aj s Bc.moju dceru dokonca na 2.stupni ucila vychovy ucitelka s Bc a kym v 9.roc.koncili uz mala Mgr.

zuzanockamt
14. jún 2025
@matkahelka

@zuzanockamt kolko realne RS poznas? dufam, ze aspon 50, ked pises, ze nepoznas RS, kt. by vzal ucitelku s Bc.

@matkahelka Mám slušný prehľad o situácii v školách 🙂

zuzanockamt
14. jún 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 Keby upravili a zlepšili podmienky pre súčasných učiteľov. Ale radšej sa totálne znížia kritériá pre prijímanie tých nových. Aj tak to matikárov, fyzikárov, inf. do škôl nepritiahne.

matkahelka
14. jún 2025
@zuzanockamt

@matkahelka Mám slušný prehľad o situácii v školách 🙂

@zuzanockamt ocividne nie, ked netusis o tom, ze na ZS moze ucit ucitel s Bc.

zuzanockamt
14. jún 2025
@matkahelka

@zuzanockamt ocividne nie, ked netusis o tom, ze na ZS moze ucit ucitel s Bc.

@matkahelka Očividne môže, nuž aj to svedčí o úrovni školstva ... Čo už 🤦 No nič, krásnu sobotu všetkým. Bežím do práce 🙂

lalalala8
autor
14. jún 2025
@zuzanockamt

@matkahelka Očividne môže, nuž aj to svedčí o úrovni školstva ... Čo už 🤦 No nič, krásnu sobotu všetkým. Bežím do práce 🙂

@zuzanockamt dakujem prkne za vas nqzor 🙂 len chcem dodat ze to ze nemam dokonceneho Mgr. neznamena ze nie som dobra pani ucitelka. Je to praca ktoru robim srdcom a velmi ma bavi, 1.stupen je moj sen uz odmalicka. Viem ze su v dnesnej dobr pani ucitelky kadejake, ale nie je dobre nas vsetky hadzat do jedneho vreca. Pekny vikend vsetkym! 🙂

lukbe
14. jún 2025
@lalalala8

@zuzanockamt dakujem prkne za vas nqzor 🙂 len chcem dodat ze to ze nemam dokonceneho Mgr. neznamena ze nie som dobra pani ucitelka. Je to praca ktoru robim srdcom a velmi ma bavi, 1.stupen je moj sen uz odmalicka. Viem ze su v dnesnej dobr pani ucitelky kadejake, ale nie je dobre nas vsetky hadzat do jedneho vreca. Pekny vikend vsetkym! 🙂

@lalalala8 neviem, kde presne by ťa zaradili, určite sa niekde dajú pohľadať a pozrieť tabulky, ved ti to aj povedia a vysvetlia, ak by si chcela nastúpiť.

katka13katka
14. jún 2025

Mozes, u nas takto ucili dve kolegyne. Mali bc a posledny rok si dorabali mgr😊

lucia147852
14. jún 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt môže mať 4 doktoráty a nemusí byt dobrá učiteľka. Môže mať bc a môže byt tá naj pani učiteľka na svete. Obzvlášť pre prvý stupeň. Ruku na srdce, neučia sa tam nič, čo normálne inteligentný človek neovláda. A zvyšok robí u týchto malých prístup.

lukbe
14. jún 2025
@lucia147852

@zuzanockamt môže mať 4 doktoráty a nemusí byt dobrá učiteľka. Môže mať bc a môže byt tá naj pani učiteľka na svete. Obzvlášť pre prvý stupeň. Ruku na srdce, neučia sa tam nič, čo normálne inteligentný človek neovláda. A zvyšok robí u týchto malých prístup.

@lucia147852 no áno, pravda, ale tabuľky nepustia.

kiki68
14. jún 2025

Co ja viem, tak to ide a hlavne v pripade, ked napr uz studujes Mgr. To sme mohli uz my vtedy, vela skol si takto kontrahovalo ucitelov, lebo vedeli, ze niektori im po Mgr zostanu a uz budu zabehnuti v praxi. Ja viem, ze v 3. rocnikuna praxi draftovali tie skoly vela ludi vo vlastnom zaujme

lucia147852
14. jún 2025
@lukbe

@lucia147852 no áno, pravda, ale tabuľky nepustia.

@lukbe platove bohužiaľ nie.

anesim
14. jún 2025

Ja som mala tento rok studentku na praxi, bola stvrtacka a uz ucila na zs ANJ,a aj tak musela ist na prax na inu skolu,nez tam,kde uci. Oducit musela tolko hodin ako jej spoluziacky,ale nacuvov mala menej. Ma individualny plan na VŠ, ucila super.

lienka9
14. jún 2025
@lalalala8

@lalalala8 u deti na skole tak maju,ze prvacke triedy su tr.ucitelky byvale vychovavatelky.ucia ich aj vychovne predmety (VV,hud..) a potom maju ucitelku ktora k nim chodi na slovinu a matiku a zvlast este anglina.takze mozes aj s bc.isto ucit,aj ked budes asi tabulkovo nizsie.

sella38
Autor odpoveď zmazal
sella38
Autor odpoveď zmazal
sella38
Autor odpoveď zmazal
katka13katka
14. jún 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 je to tak, bohuzial. Ucit nema kto, vezmu fakt hocikoho. Ja som tiez prvostupniarka a jeden rok mi dali ucit fyziku, lebo nemal kto. Nemala som ani sajnu, co sa tam prebera. Vsetko je mozne v dnesnych skolach🙈

kajka23
15. jún 2025

@lalalala8 Áno,môžeš učiť.Poznám veľa takých učiteliek.Dokonca učili ešte keď nemali dokončeného bakalára.Takže môžeš.
A veď taký istý zákon je aj v MŠ.

zuzanockamt
15. jún 2025
@kajka23

@lalalala8 Áno,môžeš učiť.Poznám veľa takých učiteliek.Dokonca učili ešte keď nemali dokončeného bakalára.Takže môžeš.
A veď taký istý zákon je aj v MŠ.

@kajka23 Nemôžeš porovnávať MŠ a ZŠ, v MŠ stačí aj stredná škola. Samozrejme pedagogická.

Strana
z2