Muž chce odísť zo štátnej správy kvôli kolegom s deťmi
Viem, na akej som stránke a aký náklad dostanem, ale aj tak to napíšem, lebo už to potrebujem zo seba dostať. Môj muž pracuje v štátnej správe, je to jeho vysnívaná práca, ale rozmýšľa že odíde kvôli kolegom s deťmi. Sme spolu 7 rokov, z toho 2 manželia. Keď sme spolu iba chodili, tak schytával samé víkendy a nočné a všetky sviatky, lebo veď “slobodný”, ostatní musia byť s detičkami. Povedalo sa, že kto robí na Vianoce, tak nebude na Silvestra, jasné že robil aj aj a pre istotu aj Veľkú noc aj Všech svätých a samozrejme dovolenka len v máji alebo septembri, lebo v júni treba deti povyťahovať zo školy za lepšie ceny a v júli a auguste vykryť prázdniny. Dúfali sme, že sa to zlepší po svadbe, ale ani ako ženatého ho nikto nerešpektuje, lebo veď nemáme deti. Chcela som sa len vypísať, ale možno by ste sa niektoré mohli aj zamyslieť, že aj tí vaši slobodní kolegovia chcú mať niekedy voľno cez sviatok a nechcú robiť za vás prácu cez vaše OČRky a majú aj svoj život a že je každého rozhodnutie si narobiť deti a nikto nemusí na vás brať ohľad. Takýmto tempom to o chvíľu prestane tých slobodných a bezdetných baviť a som potom zvedavá, kto bude na Štedrý večer riešiť pokusy o samovraždu, autonehody alebo na Silvestra zašívať odtrhnuté prsty a hasiť domy.
Ja Ta chapem, muz je dobrak. My sme zvolili radsej podnikanie, robime kedy chceme a mame pokoj. Tu si na nespravnej stranke, tu si hrabe kazdy na svoju stranu. Ma deti, neberie ohlad. Deti odrastu, neboj, ani potom sa neponuknu, ze zatiahnu za toho slobodneho. Zial, muz sa musi nastavit na to, ze nepolavi a hotovo.
Vieš muž sa musí poriadne ozvať to poprvé a podruhé môže prísť choroba chronická, ťažšia, vyžadujúca rehabilitácie a pod. a bude treba ťahať za neho. Píšeš, že nepríde do služby a siahnu mu na zložku mzdy. A tým ostatným nesiahnu? Či ich vôbec neoslovujú či ako? Tak nech sa ozve a sa zmenia pravidlá. Zástup podľa poradovníka.
Mila nasrana autorka,
tvoj chlap nie je dostatocne asertivny, a za to mozu teraz vsetci co maju deti?? Dovolenka nahlasrna dopredu a bum kovid? To predsa ide do prace aj ten s detmi!
Moj muz robil casnika, vies kedy sme mali Vianoce? Aby sme mali pokoj, presunuli sme ich na 25.12 🙂 malemu ke to fuk kedy dojde Jezisko.
A tak ako ja absolutne uznavam, ked deti prioritou trebars u vas nie su, mohla by si aj ty byt otvorena ludom, ktori deti maju.
Vies, nie kazdy sa rodi so zlatou lyzicou alebo ma kapacity zarobit na opatrovatelku.
Ja ked ma nieco vytaca, pozriem si moznosti ake maju ti druhy. A s detmi je to o hubu. Nie kazdy ma okolo rodinu, ktora vie/ moze pomoct.
Pokial ta napadne, ze teda nemaju mat deti odpoviem ti rovnako. Nepaci sa, nech zmeni muz pracu.
Vies co robil veduci muzovi a jeho kolegom? On 24 rocny slobodny s priatelkou - oznamil im na 3 mesiace dopredu, ze on soboty nerobi lebo uz ma plany. Tam svadba tam ozieracky, tam welnes s priateľkou... Kazdy mal robit kazdu druhu sobotu. Myslis, ze ho zaujimala nasa rodina a dieta?? Bol vychcany ako mraky.
A teraz bez hnevania sa - pol roka nahlasenu dovolenku mam tak na nu aj pojdem. S rizikom vypovede. A vyhliadkou uz novej prace!
Pokial by mi to robili ako slobodnej, hlavne s dovolenkami - neuprosili by ma, ani na kolenach.
Ved keby mate zaplatenu dovolenku zimnu, odsuhlasenu! - oreplati to sef ked ma ist nuz napriek tomu do roboty?? Nie. Tak nech si trhne nohou.
Svoju frustraciu ale neorelievaj na ludi s detmi, nie vsetci su zmetkovia a vacsine ide o dobro deti.
Nech muz trva na svojom alebo zmeni pracu. Ale nevyvrsujte sa na rodinach s detmi.
No ok. Snáď je ti teraz lepšie 🤷.
Muž si musí viac zastať seba, keď chce dovolenku nahlásil si, schvália mu.....volajú že má prísť nedá sa máte plány a bodka (nikomu nič nemusí vysvetľovať). Dávajú ho na všetky sviatky napísať nadriadenému gmail a opísať v ňom aký je problém, nech sú služby rozdelené férovo. Ku každému si dovolia ľudia len toľko koľko im on sám dovolí.
Vôbec nesúhlasím s názorom že bezdetný nemá právo byť doma cez sviatok alebo si spraviť dovolenku.
Jedna vec je prehodiť si v lete týždeň dovolenky s kolegom ktorý o to slušne požiada a druhá zneužívať situáciu.....a to píšem z pozície ženy ktorá dieťa má.
Kde ja robím sú ľudia, ktorí majú deti dospelé, potom takí ako ja, ktorí majú školákov a nakoniec aj bezdetní a ver mi, že sa vieme dohodnúť. Ak niekto zaskočí za mňa, ja zaskočim neskôr zaňho. Zrejme je to o ľuďoch. Ak sa tvoj muž nevie ozvať tak ma jednoducho smolu.
normalne somspisat za posledne tri roky sluzil vianoce belku noc silvester tento rok nebude
na leto vezmite dovolenku zaplatte a hotovo ak mu ju zrusia musia najradot naklady
stav a pocet deti nema ovpluvnovat smeny a dovolenku
Ja chapem tvoje rozhorcenie a akusi krivdu.Zmeni to jedine manzel, ze si asertivne otvori usta a nenecha sa vyuzivat kolegami.Mam kamosku co je na OCRke snad kazdy mesiac, pri kazdom s prepacenim prde a sopliku.Ale akonahle su sviatky typu velka noc, 1.maj, SNP, aj cele leto vkuse cestuju po dovolenkach a ani korela im neni.Zahada ze 😀
Veľmi musíš byť zatrpknuta ked ta tak seru ludia čo majú detí 🙈
@petamich v štátnej správe to ale funguje inak ako v civilnom sektore. Ak je autorkin muž v kategórii policajt, vojak, zvjs, hasič a podobne, tak nadriadený môže zrušiť aj plánovanú schválenú dovolenku pri mimoriadnych okolnostiach, ktoré ale nie sú nikde presne zadefinované. Tak to je napísané v príslušnom zákone a môže sa aj na hlavu postaviť, keď nemajú ako vykryť službu, dovolenku zrušia a musí nastúpiť. V týchto zložkách ti asertivita nepomôže.
Môj manžel je takisto zamestnancom v štátnej správe. Rodila som 29.3.2023 svoje prvé bábätko, ťažký pôrod, takže psychika a moja fyzička veľká bieda. Mal dohodu s riaditeľom, že od pôrodu môže využiť 2 týždne otcovskej dovolenky. Myslíš že ju využil? Riaditeľ mu ju povolil až od 26.4.2023, takže najťažšie obdobie šestonedelia po ťažkom pôrode som bola SAMA. Som rada, že som sa tie dni nedostala do popôrodných depresií, lebo bol to naozaj masaker. Pretože on musel pracovať, keďže SLOBODNÍ si vyberali dovolenky. Dokonca ešte aj zaskakoval služby za SLOBODNÝCH. Takže toľko k tomu. ako sú akceptovaní oteckovia.
Proste nič sa nedá globalizovať len preto, že ty si čítala nejaké články a diskusie na MK.
Nikto, kto sa tomu trochu rozumie ta nezvozi pod čiernu zem. Poviem to narovinu - nepomozete si. Takto to funguje. Robiť nemá kto. Ak máš partnera šikovného, nech nevaha a zmení povolanie. Napíšte si pre a proti. Držím palce
Vieš čo?u nás v práci z troch mám malé deti iba ja,kolega už vnúčatá,kolegyňa slobodná. A najviac,práve najväčšie sviatky,ťahám práve ja. Často som bola aj s deťmi v práce,lebo sme ich nemali kde nechat.kolegovia na sviatky buď vždy ochorejú alebo si vybavia voľno.
Čiže nie je to tak,že "ti s deťmi" sú vždy protežovaní. A to ešte nemávam často choré deti,ani prázdniny neberiem týždňové voľná.
U manžela majú všetci spravodlivo naplánované všetko,aj sviatky,dokonca si robia kalendár,kde si vidia sviatku,Vianoce,veľkú noc dozadu,čiže každý vie,čo a kedy. Je to fér jednanie.
To však znamená,že všetko je o kolektíve,ľuďoch.
Nie o malých deťoch😉
Tak si urobte deti a budete mat aj vy tieto "obrovske" výhody 😂
Nemáš deti takže absolútne nechápeš čo to znamená ich mať a čo to obnáša.. keď musis logistikovat a riešiť s kým ostanú keď z ničoho nič ochorejú, keď celú noc nad nimi bdies a hlava ti ide prasknut aby si to nejako s mužom vymyslela a podelila si ktorý deň kto s dieťaťom ostane.. atď atd
Je to pracovna diskriminacia a nie je to ok.( bolo by ak by manzel dobrovolne bral tieto sluzby). Treba riesit s nadriadenymi.
To ze nemaju deti este neznamene ze bude vkuse tahat vsetky sviatky, to teda naozaj fer nie je. A to hovorim ako matka.
Kazdy ma pravo prestriedat sa a sviatky stravit s rodinou (rodina nie su len deti, ale aj "len" manzelka, rodicia, surodenci...).
No teda neviem,nikdy som to nepocítila ,žeby som mala lepšie zmeny preto ,že mám deti ...mladé baby neprišli do práce len preto ,že ich bolelo bruško ..robili prevažne ráno ..ja s dvoma malými deťmi miliónkrát ešte stiahnutá z dovolenky do práce .Deti doma choré,ja samozrejme v robote .Starsie kolegyne s dospelými deťmi a mlade bezdetné ranné zmeny skoro celý mesiac ,ja 9 nočných,11 poobedných a 2 dni ráno ...tak neviem
Ja uplne chapem, ze ta to hneva. Ja som nastastie nikdy s dovolenkou nemala problem, to sme sa nastastie vacsinou vedeli kolegovia dohodnut ako ludia, ale pokial ide o nejaku mimoriadnu pracu navyse, tak presne deti idu ako prva vyhovorka. Este pochopim ako tak, ked mi veduca povedala, ze dochodkyne to robit nebudu, lebo sa to nebudu s novym systemom kvoli 3 poslednym rokom ucit, ale ked mi zahlasila, ze mamicky to tiez nebudu, lebo oni maju deti, tak to som mala riadne otazniky nad hlavou :D ved predsa deti s nimi nie su v praci, tak nechapem ako to suvisi, ale ked sa chce vyhovorka sa najde... Ze oni byvaju vela na ocr
Tak preto, ze niekto cerpa ocr kazdy mesiac dva krat je este zvyhodnovany :D logika jak svina
“ deti nechceme a nebudeme mať, takže nie, nikdy nám to nikto nevráti”
A kto si myslis ze ti bude robit na dochodok, osetri ta, upecie ti chlieb…? Deti tych, co teraz utekaju z roboty domov tahat druhu sichtu. Ano je to ich rozhodnutie mat deti, jasne. Ale budes z toho (pravdepodobne) profitovat aj ty.
Druhym dychom hovorim, ze nie je fer aby 100% sviatkov robil tvoj muz. Ale asi ani 50-50% to nikdy nebude.
A prečo ti vlastne vadí, že je počas sviatkov v práci, alebo jemu, veď to má zaplatené, a vy si sviatky môžete osláviť o deň neskôr, alebo tak, či? Cez sviatky napríklad mne nevadí chodiť do práce,dokonca idem dobrovoľne a rada, lebo všade je aj tak milión ľudí, takže výlety a dovolenky sa snažíme riešiť mimo sviatkov.. ... Samozrejme to nemyslím v zlom, len som zvedavá 🙂
@gladys_07 ten "profit" je ale obojstranny. Bezdetni platia dane z ktorych sa napr. stavaju skoly ktore oni nikdy nevyuziju.
A jej muz by mal robit len tolko sviatkov kolko kazdy ostatny zamestnanec.
Ani bezdetni ani ti s detmi be nemali byt zvyhodneni alebo znevyhodneni-je to discriminacia
Riešiť s nadriadenými, to je diskriminácia ako vyšitá.
Zamestnávateľa do toho nič, kto má či nemá deti a pokrytie sviatkov a dovoleniek ma byť rovnoprávne. Ak niekomu nevyhovuje odpracovať sviatok, môže sa s niekym dohodnúť, či si nevymenia smeny, ak sa nik nenájde, tak smola. Ja by som to tak nenechala a išla tvrdo po tom. V robote nemá odbory? Ak áno, tie sú presne na to.
Ja už mám väčšie deti, ale som mala aj malé, my pokrývame tiež 24/7/365 a nikoho nezaujíma, že ja chcem byť na Vianoce s rodinou, alebo potrebujem mesiac voľna v lete. Tiež by ma sralo, keby som teraz nemohla brať dovolenku v lete, lebo moje deti sú veľké, alebo by som musela odrobiť každý sviatok. Muž sa musí ozvať, tu to neporiešiš.
@alchemilkazltozelena
Ale čo my máme s cudzími deťmi? Tie deti im padli z neba alebo im ich niekto nanútil? Veď mali na to myslieť predtým a nie sa spoliehať, že kolegovia potiahnu. Podľa mňa je dieťa záväzok na celý život a má sa mu prispôsobiť aj práca a nie to riešiť za pochodu a spoliehať sa na dobrotu iných. Je veľa rodičov, ktorí to zvládajú tak, že to nikto v práci nepocíti a ani nevie, že majú deti, ja nehádžem všetkých rodičov do jedného vreca ako mi tu bolo vytknuté, sama som písala, že sa to týka niektorých a tí vidím, že sa tu aj našli, podľa toho ako osobne si to vzali a vyrazili do útoku.
@jesenzima
Za 7 rokov sme spolu napríklad nikdy neboli o pol noci na Silvestra a sedieť na Vianoce sama a on sám v práci tiež nie je výhra.
Keď si vyberal prácu, vedel do čoho ide, ale oboch nás hnevá presne ako tu bolo spomenuté, že keď sa niečo rieši, tak ľudia s deťmi kričia prví, lebo veď bezdetní znesú, presne ako tu niekto napísal, že veď my máme ľahší život a pritom som tu o nás nič nenapísala, ale kvôli tomu že nemáme deti, tak máme hneď ľahký život.
Toto aj mna stve,ze my bezdetni sa musime prisposobit. U nas v praci to sice nie je az take ako ty popisujes,ale zatial,co ja som v praci uz pomaly ako inventar,musim si vzdy prisposobit svoju dovolenku ostatnym kolegom,ktori maju deti. Na nas nikto neberie ohlad. Nemam problem sa prisposobit,ale ked je toho uz vela,to mi vadi.
Jasné chápem ... Ja mám deti dve, a vždy som rada zobrala sviatky za kolegov, nikdy mi na dátumoch nezáležalo, ani kým sme deti nemali, ani teraz, keď ich máme...
Keď to inak nejde, urobte si Vianoce a Nový rok iný deň, veď na tom dátume predsa až tak nezáleží 🙂 a možno raz tvoj muž bude mať aj normálnych kolegov. Držím palce
@alchemilkazltozelena ale toto nie su pracivne povinnosti. Ak vam sa vam neda sklbit praca a deti tak ju zmente vy. Neviem preco by mal on doplacat na to, ze si niekto urobi" uzlicek stastia" a potom to nezvlada. Pracovne povinnosti a rodinne povinnosti sa nemaju miesat. A deti ste si spravili dobrovolne, tak sa nevyhovarajte aka tazka logistika to je. Mam totiz 4 deti tak viem o tom tocim a nikdy som sa na ne nevyhovarala vranci delenia zmiem ak mi to nevyhovovalo riesila som sukromne( babky, sestry, opatrovatelky) lebo tam deti patria- do sukromneho zivota.

Myslíš, ze to je nejaka dnesnodoba záležitosť, veru nie. V 80.rokoch moja mamka,... Ta nevedela nič zneužiť, poľaviť si, pohoviet doma, ťahala ako taky vôl týždeň 6."-14.",druhy 14."-22. Večne sme boli 3 decka samé, kým došiel tatko, hodinu rozkuroval v pivnici, spravil skvareninu a boli sme opatrení....
No a tie jej kolegyne v kuse doma, ani ich nepoznala, až keď im decka nastúpili do školy, im sa oplatilo supnuť obvodakovi a vegetovat s detičkami a odskákali si to takí poctivci, ako moja mat... lebo horel plán a teda ťahaj aj v sobotu a ešte také decka večne samé v studenom dome. Keď bola doma prala na Romokombi, vyrutila sa do záhrady, varila.
Spravte si aj vy deti😄