icon

Muž chce odísť zo štátnej správy kvôli kolegom s deťmi

23. apr 2023

Viem, na akej som stránke a aký náklad dostanem, ale aj tak to napíšem, lebo už to potrebujem zo seba dostať. Môj muž pracuje v štátnej správe, je to jeho vysnívaná práca, ale rozmýšľa že odíde kvôli kolegom s deťmi. Sme spolu 7 rokov, z toho 2 manželia. Keď sme spolu iba chodili, tak schytával samé víkendy a nočné a všetky sviatky, lebo veď “slobodný”, ostatní musia byť s detičkami. Povedalo sa, že kto robí na Vianoce, tak nebude na Silvestra, jasné že robil aj aj a pre istotu aj Veľkú noc aj Všech svätých a samozrejme dovolenka len v máji alebo septembri, lebo v júni treba deti povyťahovať zo školy za lepšie ceny a v júli a auguste vykryť prázdniny. Dúfali sme, že sa to zlepší po svadbe, ale ani ako ženatého ho nikto nerešpektuje, lebo veď nemáme deti. Chcela som sa len vypísať, ale možno by ste sa niektoré mohli aj zamyslieť, že aj tí vaši slobodní kolegovia chcú mať niekedy voľno cez sviatok a nechcú robiť za vás prácu cez vaše OČRky a majú aj svoj život a že je každého rozhodnutie si narobiť deti a nikto nemusí na vás brať ohľad. Takýmto tempom to o chvíľu prestane tých slobodných a bezdetných baviť a som potom zvedavá, kto bude na Štedrý večer riešiť pokusy o samovraždu, autonehody alebo na Silvestra zašívať odtrhnuté prsty a hasiť domy.

scorpionflower1
25. apr 2023

@klaridka Každému o tomto probléme povedala len známa sesternice koňovho brata z tretieho kolena a nenašla by si tu na fóre okrem zakladateľky, komu sa také niečo naozaj stalo.
Môj muž robí vo firme, kde je fuk či si rodič alebo nerodič, či máš čas alebo nemáš, proste musíš odovzdať robotu aj keď si polomŕtva, jeho pracovné tempo sa absolútne neznížilo, keď sa mu nerodilo dieťa, nemôže si dovoliť byť menej výkonný, moja sestra presne tak isto. Ani jeden z nich sa nikdy nesťažoval. A to si teda dovolím povedať, že majú oveľa, oveľa viac povinností ako tuto autorka príspevku.
U všetkých ľudí, ktorých poznám to vždy bolo tak, že kto si nahlásil dovolenku prvý v daný termín, vtedy ju mal. Lenže rodičia musia všetko plánovať dlho dopredu a nemôžu žiť zo dňa na deň s tým, že "uvidím, čo bude", tak, áno, asi vyfúknu sem-tam aj niekomu termín, kedy chcel ísť na dovolenku. Ale to je jeho vec.
Keby som bezdetná a za mnou niekto príde s tým, že mi chce zrušiť termín mnou nahlásenej dovolenky, lebo nevie zorganizovať čas s deťmi inak a chce ísť vtedy on, tak sa v prvom rade zamyslím, či sa mi to naozaj nedá, lebo viem, že ten človek je časovo menej flexibilný. Ak sa nedá, lebo už mám zajednanú dovolenku alebo muž nemá vtedy voľno, tak poviem: "Sorry, ale nedá sa..." a nejdem tu fňukať ako je svet ku mne nespravodlivý. To, že to mal ísť jej muž riešiť, keď sa mu to zdá nespravodlivé? To hádam dospelému človeku netreba písať, či áno? Niekedy sa stačí len ohradiť a nadriadený chápu, že sa majú stiahnuť. Ale vypisovať tu na fóre pre rodičov o tom ako musia za nich bezdetní robiť? To je tak úbohé.

hanaxxx
25. apr 2023

Ked neplanujete mat deti a velmi vam taketo sposoby v praci vadia, tak sa nemate preco prisposobovat. Muz musi byt tvrdsi, trvat na svojom, pises, ze uz ma aj napisanu vypoved, z toho usudzujem, ze ste pripraveni na to, ze o pracu pride, nepolozi vas to financne a mate nejaky plan, co dalej. Pokial clovek nema deti, zivot je gombicka, aspon ja som to tak vnimala. Prilis ma nasieraju v praci?tak ju proste vymenim, pokial nie som jediny zivitel rodiny, mam nejake uspory, nie je na co cakat.

mamutka
25. apr 2023

Neobvinuj tu ľudí s deťmi, všetko je o komunikácii a vedení. Vedúci ma zabezpečiť, aby bola v tíme spravodlivosť a fajn atmosféra. Keď ma niekto naplánovanú dovolenku, pričom vecne doteraz robil sviatky za iných, tak ma trvať na svojom, povedať, že ma program a hotovo. Že by ho preradili? Asi ťažko, ved kto by za nich robil tie sviatky. Toto nie je o tom, kto ma deti, ale o neférovom a mizernom vedení. A o tom, že ten tvoj si asi nevie urobiť v práci poriadok. Buchnúť si po stole a na rovinu povedať, že ak chcú, aby tam ostal pracovať a robil cez sviatky, tak nie všetky, že ma nárok aj on na voľno cez Vianoce.

mircalla
25. apr 2023

Tvoj muz je asi malo asertivny slaboch. Ja teda mam deti a nikto ma nezvyhodnuje.
Je to 50/50. Uz si nepamatam kedy som mala volno na Vianoce ci Silvester.
Ze mame sa zamysliet? Normalne si ma nasrala.

mira0611
25. apr 2023

Ahoj, autorka. Akoze prepac, ale akym pravom nas tu zj.bes za to, ze mame deti?
To, ze tvoj manzel nema gule, a nevie sa ozvat, ma riesit on v praci a nie ty na MK!
Podotykam, ze u nas bezdetny kolega uz teraz ma zapisanu dovolenku od 22.12.do 07.01.co sa mne nepaci, lebo nech si v klude vyberie tyzden, ale ze ja, samozivitelka matka, namiesto neho budem tahat cele sviatky, moze zabudnut.
Takze je to aj o ohladuplnosti.
Ja, na leto som si zapisala tyzden dovolenky aj ked bol syn maly, a on ma rovno 2 tyzdne.

mircalla
25. apr 2023

@mira0611 On nema gule a ona obvinuje rodicov na MK, ze sa mame zamysliet. Tyzdenne som mala tak 15-20 hodin nadcasov, nikoho deti nezaujimali.

@autor Inak uz len to s dakym despektom a ironiou sa vyjadruje o detoch a rodicoch s detmi svedci o mnohom

kalifka
25. apr 2023

Inak autorka môžeme aj inak postaviť otázku. Prečo slobodní a bezdetní vo veľkom berú piatky a dovolenky?!
Keby môžem sem hodím fotku, ako sú u nás v práci piatky zabookované a prídi mu do kancľu prosiť "rodičia", že potrebu piatok dovolenku a čo zmôžem.... U nás môžu mať len 2 na deň dovolenku.
Napríklad jeden prišiel v prvý januárový týždeň obsadil všetky piatky od konca júla až po september...
Proste všade je niečo a tieto problémy riešili aj Tvoji rodicia, takže keď sa mu nepáči nech ide inde.

jaroe
25. apr 2023

Sebec môže byť hocikto. Aj bezdetný aj detný.

martizv
25. apr 2023

Podľa mňa je to chýba nadriadeného. On to musí rozvrhnúť tak aby sa ušla dovolenka každému. Mám malé dieťa a nik nerieši, lebo raz zvyhodni mňa potom zas druhého robím na zmeny takže tak. A nezabudni že tiež raz budete mať spolu deti tak sa ti tiež bude hodiť keď si vieš vybrať dovolenku vtedy keď je škôlka zavretá alebo keď má dieťa školské prázdniny. Takže až sa to nevie upraviť požiadala by som o preradenie, lebo tu mu nikdy nebude dobre. Možno sa jedná o niečo osobne a chcú sa ho zbaviť?

oblecenie99
25. apr 2023

A čo koho do toho? Je to váš problém, prípadne problém vedenia. Ja to nepoznám, mám prácu, ktorú za mňa málokedy vie urobiť niekto iný, máme ju rozdelenú a keď som doma s chorým dieťaťom, tak ju robím z domu, nikoho nezaujíma kedy, len nech je urobená. Neriešim, moja vec. Som vďačná za to, že sa to dá takto. Resp. ak je to naozaj nevyhnutné, za sa viem dohodnúť s kolegyňami, aj s deťmi aj bez detí, vďaka za ne. Môj manžel chodí na zmeny, a mohla by som sa sťažovať na opačný fenomén: nikoho nezaujíma, že má malé dieťa, mladé bezdetné kolegyne si pozapisuju dopredu dovolenky a my musíme brať to, čo zostalo a prispôsobovať sa. V práci je ich málo, nemá kto robiť, darmo má nárok na péčka a neviem čo, nemá si to kedy vybrať, objektívne sa nedá. Robí do od rána do desiatej večera, zmeny hore dole, ktoré hocikedy pomenia. Oni si berú voľno pred sviatkami, lebo variť a piecť treba, a ja sa môžem zblázniť a riešiť moje uvoľnenie z práce na Home Office, prácu doma, lekárov, ošetrovanie chorého dieťaťa, a surprise: tiež variť a piecť pred sviatkami, lebo aj my zvykneme byť hladní. Tak čo už, tiež mám doma takého ako ty... Nevie otvoriť ústa .. ja sa idem posťažovať na nejake fórum pre dobrovoľne bezdetných. Nech sa aj oni uvedomia.

mircalla
25. apr 2023

@autor Inak rodicia boli vazne chori v roku 2020. Zomreli potom behom 9 dni obaja. Extremna zataz v praci, do toho starost o nasich niekolko mesiacov a sama v tom case na 2 deti. Nik za mna pracu neurobil, skoro som skolabovala fyzicky aj psychicky. Musela som deti nechavat aj same doma na par hodin, nedalo sa to vsetko riesit, chodit na chemo s mamou, dorabat veci do prace do noci.
Neotieraj si hubu o rodicov. Nie si v ich kozi. To, co opisujes podla mna vo vacsine pracovisk (i statna sprava) neexistuje.

katica06
25. apr 2023

@drahomirrra ozaj všetci? Tak super, mám dve deti naposledy som bola očr v roku 2012 a Pn v roku 2015 /hospitalizovaná 5dní/to mali deti 5-8 rokov. Ani keď som mala ja či deti covid som nebola PN či očr iba sem-tam na ho, desať rokov ma nikto nezastupoval.
Muž robí v štatnej správe ja vo verejnej správe, a čo.
Muž robí či piatok či sviatok a nevyplakávam sa na mk.
Aj keď mal vopred nahlásenú dovolenku 10 dní , a 6deň ho volali späť do roboty, lebo covid.
Tak toľko k výhodám rodičov s deťmi.

mircalla
25. apr 2023

@katica06 Ja som na OCR nebola nikdy. A PN tak, ze mi vyvolavali, vsak uz prid do prace

tilly
25. apr 2023

Mne sa páči hneď tvoja prvá veta. Viem, že dostanem náklad, ale aj tak to napíšem. Mne to príde, že si sa chcela len s niekym pohadat.
A ešte píšeš, že to ako bezdetní nemáte ľahšie. Aaale máte, ani nevieš o koľko. Pokiaľ sa nestaráš o nejakých starých rodičov alebo súrodencov alebo niečo, tak to máš stokrát ľahšie. A že si na vianoce alebo Silvestra sama? No a? Si 5 ročné cne decko, že potrebuješ Ježiška alebo čo?
My s mužom robíme sami na seba, nikoho našťastie nemusíme prosiť o záskok, nerobíme, nezarobíme a je to len na nás, koľko a kedy budeme robiť, možno riešenie pre vás, aby sa mohol muž o teba viac starať

tilly
25. apr 2023

@mircalla o to jej išlo. Ona sa doma nudí, jej muž je furt v robote, tak potrebovala nasrať matky 😅

44janica44
25. apr 2023

No nech si tvoj chlap dupne a nenechá sa uprosit.
A možno je v robote aj radšej ako doma a ma kľud.
Kým sme nemali dieťa môj sám išiel za kolegom že zoberie za neho službu na Vianoce lebo kolega mal malé deti a my žiadne.
A nie všade ťahajú iba bezdetni všetko. Môj bol pracovne odcestovany na dcerine prvé narodeniny a aj prvé Vianoce a tiež robí pre štát.
Čiže treba si zariadiť voľno keď chce.

abigail88
25. apr 2023

@drahomirrra nehnevaj sa, ale určite nie :( Ja som bola raz na ocr za minulý rok a to preto, lebo sme boli predtým v nemocnici, nemohla ísť dcérka do kolektívu. A deti sú choré každú chvíľu, riešime to na striedacku s dovolenkami, paragrafom, platila som susedu, aby ich strazila..nadrabam soboty, aby som bola doma, keď budú choré....a robila som aj na stedry deň, a to mám dve deti 8 a 4 ročne dieťa. Takže len toľko k "super" výhodam....A áno deti, sme si robili dobrovoľne, bola som s nimi doma 6 rokov, ale v dnešnej dobe sa nedá zit z jednej výplaty, takže aj matky musia robiť...to zasa k autorke príspevku...

katica06
25. apr 2023

@tilly autorka sa zrejme nudí, a kráti si dlhú chvíľu vyvovávaním hádok
Autorka , veď nech si čerpá očr aj tvoj muž, nemusí na deti.
Nárok na ošetrovné vzniká vtedy, ak niekto osobne a celodenne ošetruje chorého príbuzného v priamom rade (rodiča, starého rodiča, dieťa, vnúča), choré dieťa, ktoré nie je príbuzný v priamom rade, chorého súrodenca, chorého manžela, chorú manželku alebo chorého rodiča manžela alebo manželky, ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára:

nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou alebo
vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou z dôvodu potreby poskytovania osobnej starostlivosti v prirodzenom prostredí osoby, ak neprejavil písomný nesúhlas s vykonávaním ošetrovania touto inou fyzickou osobou (tzv. „dlhodobé ošetrovné“).

miiceencoovaa
25. apr 2023

A čo majú rodičia akože robiť, keď im dieťa ochorie? Alebo keď je v lete zatvorená skolka? Ja ako slobodná matka viem, aké to je, keď je dieťa choré 2 týždne z mesiaca a bohužiaľ, chorého ho do škôlky dať nemôžem (ani by som nedala, ide tu o jeho zdravie). A to si mám zakaždým akože zaplatiť súkromnú škôlku? A z čoho?! Sa zobuď lebo ako vidím, tak nevieš čo s voľným časom. Nech si to v prvom rade muž rieši s nadriadeným, že sa mu takýto systém nepáči. Takisto jeho kolegovia/kolegyne nemôžu za to, že majú deti choré alebo že je v lete mesiac zatvorená skolka. Sa treba sťažovať niekde inde na tu zatvorenú škôlku, nie tu na MK.

petkazamborska
25. apr 2023

tak verim ti ze je to narocne takyto naklad, na druhej strane mas super cloveka , a aj ked si s nim malo vies ze je anjel ...a deti by som s takym clovekom urcite chcela , ked je takyto obetavy ...
neviem co sa ti stalo , ale verim ze tolko lasky a obety tvojho manzela vam prinesie vela dobreho do zivota ...

@rony2255 moja mamka je sestricka resp bola , otec bol v USA , nikto ju nesetril a bola v robote casto ako ostatne kolegyne, este jej aj davali ine sluzby...
a prave pre tieto sluzby som nechcela ist na medicinu , lebo som nechcela aby moje deti zazivali tie prazdne noce bez mamky...nie je to lahke a mate moj obrovsky respekt a obdiv
na druhej strane viem ze sa to materstvo zneuziva v neprospech inych ...vidim to aj u nas v robote ...je to smutne...

petushka7
25. apr 2023

Fuha, toto myslím nie je o deťoch, alebo bezdetných, skôr o charaktere ľudí. Bud si tvoj muž nechá “rozkazovať” alebo je príliš ochotný, alebo v práci sa tvári, že mu to nevadí a tebe sa pritom sťažuje. Môj manžel pracuje tiež v štátnej správe na vedúcej pozícii, 24h zmeny, sviatok, piatok, štedrý deň, Silvester a sám plánuje dovolenku aj kolegom..mame päť deti (malých) …za tie roky bol x krát v službe na Silvestra, na veľkonočný pondelok, min. rok na štedrý deň, v júli maju pravidelne týždenný výcvik a to sú už prázdniny, ma aj veľa voľna ale naozaj ma povolanie kedy sa nepozeráme či je sviatok či nie. Vynahradíme si to inokedy. Koľkokrát im niekto zostal PN a musel zrušiť dovolenku. Je to vždy o ľuďoch …myslím si ze keby ste mali deti mala by si aj iný pohľad na vec a karta sa môže obrátiť 😉

natalka81
25. apr 2023

mal by trvať na velkom a vyraznom NIE, TENTO ROK NEBUDEM MAT SLUZBU NA VIANOCE. Priplatok za sviatok doprajem kolegovi s detmi. Povedat to nadriadenemu, a nie sa postazovat kolegovi aky je svet nespravodlivy

lila1988
25. apr 2023

Podľa mna toto je nekonečna téma. Ja som zase ako rodená Bratislavčanka ťahala počas Vianoc a sviatkov, lebo všetci cestovali za rodinami a nemala som s tým problem. Veď bude aspoň bohatý, neviem, prečo to tak dramatizujes. Keď robi takto na smeny, iné dni má zase potom volno. A zase ak ma niekto male deti, bolo by smutne, keby ich neslávil v pritomnosti rodica. Vy si viete spravit Vianoce aj inu hodinu.

dada13288
25. apr 2023

Prepac ale na mojho muza neberu ohlad ... Min sme boli aj pri mori a nanho tlacili aby prisiel na dalsi den do prace ... Ako prepacte. Robi vianoce, silvester, velku noc, vikendy stale .. deti ani nevidi. Dovolenku mal uz 2x preplatenu lebo nie su ludia .. nema to len on, nie su jednoducho ludia a este im pridavaju roboty s akciami.

myskahryzka
25. apr 2023

Len aby miesto z práce, neodišiel od teba. Keď si taká zlá, neprajna a zatrpknuta. Či už si taká, lebo ti nie je dopriate mať deti, alebo si utrpela nejakú traumu, nie je podstatné. Dôležité je, že si sa rozhodla s tým nič nerobit. Len kopať okolo seba. Z celého srdca ti prajem, aby si našla pokoj a mier duše a potom budeš možno šťastná.

kvietocek87
25. apr 2023

@klaridka tak tí s deťmi si môžu na deti zobrať ocr a nemusí ich vôbec trápiť, či pôjde za neho bezdetný do práce.Vsak má nárok na ocr na dieťa zo zákona.Ja som otočila,to čo ste vy napísala.

nika_23
25. apr 2023

Blbosť.My mame 2 malé deti,muž robi v doprave(štátny podnik) a nikoho to nezaujima.Najviac robi prave v lete.Pokial sa dá,vezme si volno aj cez prazdniny no určite nie na ukor kolegov.Skor tí starší co to maju "za pár" v práci vyuzivaju co sa len dá.
Ono raz to mozno pochopíš...ak budete mať deti.Aka je to "sranda" vykryt do roka 10-12 ryzdnov prazdnin plus nekonciace choroby detí.A preco potrebuju ti chlapi vtedy volno.

fraufrt
25. apr 2023

Ak si mysli, že inde to bude iné a lepšie, nech ide a vyskúša. Ak je tak dobrý, že si môže vyberať, nech zmení zamestnanie. Nevyskúšaš-nevieš. Nechcete mať deti, tak sa to pre vás nikdy neotočí ako to tu niektorí pravom hovoria, ale tak prečo ostáva niekde, kde ho to nejako obmedzuje. Určite nerobí viac ako má, hodiny nepustia, len má inak rozvrhnutú pracovnú dobu. Otázka je, či to vadí aj jemu, alebo je to len tvoje zbožné prianie, aby bol doma. Chápem aj teba , aj tích na druhej strane…ide len o to, aby si to ty vedela spracovať a možno sa s tým vyrovnala.

kvietocek87
25. apr 2023

@klaridka a to kde sa sa starajú starí rodičia o vnúčatá, možno za socializmu, keď ženy tuším do 56 boli na dôchodku.Zalezalo na počte detí.V mojom okolí sú väčšina ešte pracujúci starí rodičia a ešte im treba robiť dosť rokov na dôchodok.Moja mama pôjde na dôchodok o 12 rokov,tak ako asi má pomáhať s vnúčatami, keď samej jej treba chodiť na 4 smeny do roboty.A takých žien je tam plno.Same sú nešťastné, že si ani poriadne neužijú vnúčatá a keď pôjdu na dôchodok,tak tie vnúčatá už budú dávno dospelé.Darmo by chcel by niekto využiť rodičov ci svokrovcov na opateru deti, jednoducho táto doba tomu nepraje.

lalilla
25. apr 2023

Musi si dupnut, jasne treba sa dohodnut ked sa ale ked nie tak aj on musi byt razny. Ja deti nemam, a chapem ze cez letne prazdniny su deti doma a beru si povacsine rodicia dovolenky kvoli tomu, jasne ak sa da pomozem, ale moje kolegyne tiez uz s tym ratali ze sak ja to odrobim, ze sak ja mozem ist na dovolenku aj v oktobri. akoze halo? A co mam ja s tym ze nemaju kam dat deti? Velmi rada pomozem ale odtial potial, preco hy som mala ist na dovolenku v oktobri ked chcem ist v july napr? A viem ze chorobu nikto neovpyvni ale ked ste napr 2 v praci a z toho jedna je kazdy mesiac 2 tyzdne na ocr, myslim ze to nikoho nebavi, ked ta robota je nadstavena na dvoch ludi a ten jedne furt doma. Tak ako tu pisete ze bezdetni ludia maju cas a su flexibilnejsi, tak aj ti ludia maju svoje zivoty a plany po praci, ten kto si deti urobi musi ratat aj s tym ze svet sa nebude tocit len okolo jeho deti a vsetci bez deti sa podriadia, lebo sak oni deti nemaju.
Hovorim ja vzdy rada helfnem ak sa da, ale zase v ranci medzi.