Na čo má žena nárok, keď nastupuje do práce po rodičovskej?

koskaaa
16. feb 2015

Ahojte dievčatá, neviete mi poradiť, ako je to v zákone napísané že ak vraciate po rodičovskej dovolenke do práce, musia Vám dať rovnaké platobné podmienky, ale pozícia môže byť aj iná...uvediem krajný - jednoduchý príklad môže mi zamestnávateľ ponúknuť aj pozíciu upratovačky, ale za môj pôvodný plat, ktorý som mala pred nástupom na materskú dovolenku? A čo ak mi bude za pozíciu upratovačky ponúkať len adekvátny plat k tejto pozícii, resp. povie, že iné miesto nemá a musím prijať toto miesto a samozrejme aj tomu adekvátny plat upratovačky. Pred nástupom na materskú dovolenku som pracovala na vedúcej pozícii vo verejnej správe, takže aspoň miesto upratovačky by mal mať, úrady sa predsa nerušia :D

Každý mi totižto vraví inak....
Ďakujem

bosoriak
16. feb 2015

zakonnik prace:
§ 157

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
...
V skratke: musi ta prijat na rovnaku poziciu. Ak taka pozicia nie je, musi sa s tebou dohodnut na zmene pracovnej zmluvy. Ak sa nedohodnete (ty s tym musis suhlasit), po nastupe do prace ti moze dat vypoved pre nadbytocnost so vsetkymi benefitmi z toho vyplyvajucimi.