icon

Nárok na pracovné miesto po rodičovskej dovolenke

thewall
19. jún 2020

Prosím vás aké mam práva? Nechcú ma v práci po návrate z RD. Chcela som sa rozísť dohodou s dostupným... To mi ponúkajú malé... Podľa kolektívnej mam nárok na 4 platy. Co som aj skúšala si vyzdobiť ale obrátili sa proti mne že teda mi dajú nakoniev miesto ale budem chodiť na služobky do zahraničia a robiť preklady v cudzom jazyku... To som na pôvodnom mieste nerobila. Povedali mi ze za tie roky sa zmenila náplň práce. Bud to zoberiem alebo mam smulu... Nemám na to prekladať odborné dokumenty a cestovať pri 2 deťoch ddeťoch? Je to účelové proti mne... Ale oni sa tvária že nie... Co robiť?

Strana
z2
thewall
autor
Autor odpoveď zmazal
c_est_la_vie
19. jún 2020

@thewall
Paragraf 166 odsek 2- aj ked ten specifikuje skor tvoj narok na obnovenie kontraktu. Vlastne to znamena ze mas narok na obnovenie povodnej zmluvy a naplne prace podla popisu pracovnej cinnosti. Cim viac bola specifikovana, tym lepsie pre teba- porovnaj si rozdiely v podmienkach. Jedina akceptovatelna zmena bez tvojho sihlasu je zmena podmienok v zmysle kolektivnej zmluvy- kedze firma kona ucelovo tak pochybujem.

No a v tom pripade sa ospravedlnujem- o tej neuzitocnosti- to ze si pracovala si nespecifikovala a tuna je vela mamiciek co sa stazuje ze po 6-9-12 rocnej RD ich zamestnavatel ( prekvapivo) nechce prijat.

bluka2
19. jún 2020

@thewall mne sa raz prezident jednej asociácie zveril, že bol proti môjmu prijatiu, lebo že malé dieťa a bla bla..ale nejako ho prehlasovali a dostala som to miesto a vychádzali sme prave s ním celkom OK. Priam pozitívne, keď videl, že robím dobrú prácu. Možno aj títo by ostali prekvapení. Zrejme majú nejaké predsudky

bluka2
19. jún 2020

Každopádne keď vytiahnes paragrafy, tak to už určite nebude možnosť. Avšak ty tam vlastne nechceš pracovať, tak už tu koncim...

c_est_la_vie
19. jún 2020

@thewall tak vsetci mame moznost volby ako sklbit materstvo a karieru ( matersku moze vyuzit i muz, zena moze robit na skrateny...). Ja osobne tiez nie som zastancom retazovych materskych, pretoze po dlhodobom vypadku z odboru idu odborne vedomosti vyrazne dole. Ale kazdy mame inu situaciu a zasa chapem, ze ked zena stretne toho praveho po 30, nema priestor manevrovat.

c_est_la_vie
19. jún 2020

@bluka2 ved pointa je prinutit zamestnavatela rozviazat pomer s narokom na odstupne- oni sa snazia dat jej podmienky aby sama dala vypoved a nemala na odstupne narok.

loginexistuje
19. jún 2020

ale tak sa cudujete ze proste nechcu velmi brat spat zeny po 3,6,12 rokoch doma ? ved si tu precitajte same ako vybabrat s ocr ako byt PN mesiac dva tri atd a druhi musia tahat za zeny matky s detmi (ako ktore neda sa pausalizovat ale ak sa niekto popali na takejto mamicke tak uz radsej to ukoncuje hned ako sa da

thewall
autor
Autor odpoveď zmazal
thewall
autor
Autor odpoveď zmazal
thewall
autor
Autor odpoveď zmazal
c_est_la_vie
19. jún 2020

@thewall prepac paragraf 157, suvisi s tym i 166 a 169. Ale ako som pisala, treba pozriet ppc a zmluvu a tym sa ohanat, ja neviem ako zo mas specifikovane.

evittam
20. jún 2020

@emiliamilka To nie je pravda. Naštuduj si ZP. Vid par.157 a 166.

evittam
20. jún 2020

@thewall Ano mas narok na pôvodné miesto ak to nie je možné tak zamestnávateľ je povinný zaradiť ta na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Pritom pôvodnou prácou je druh práce vykonávaný pred nástupom na materskú a rodičovskú dovolenku a pôvodné pracovisko je miesto výkonu práce dohodnuté v pracovnej zmluve.
Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Z uvedeného ustanovenia Zákonníka práce vyplýva, že uvedený zamestnanec má právo po nástupe z rodičovskej dovolenky na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné z dôvodu organizačnej zmeny, napr. ak miesto bolo zrušené, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Ak zamestnávateľ takúto prácu nemá, dá mu výpoveď z pracovného pomeru z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

lucinkab
20. jún 2020

Do 10r veku deti zakon opatril ,co zena moze a nemoze...nocne ani sluzby ta nemozu nutit
..kukni si zakonik

Strana
z2