Nárok tehotnej na náhradu voľna počas tehotenstva
Ahojte baby. Ako je to s narokom na náhradu voľná počas tehotenstva keď idem na kontroly k doktorke? Už ma v praci druhý krát odbili tým,že mám nárok len na 7 dospravedlneniek od dr,a ze tehotenstvo na tom nič nemení.. Tak ja uz fakt neviem čo mám robiť :(
@lalinko2010 ty si si zamestnavatela pomylila s nejakym otrokarom 🙂 zial ludia, ako ty sposobili, ze si nejaka firma dovoli porusovat ZP, lebo drzis hubu a krok
@stelleluna
samozrejme ze mas narok na tolko lekarov ale predpoklada sa ze vybavis lekara a vratis sa, lebo tehotne chodia k lekarovi ako na klavir aj ked im nic nie je, aj su niekde sledovane tak 2-3x viac
ak chce zamestnavatel zakon , co je smutne lebo je to zakonnik prace tu to ma
7dni sa nekumuluje, nech sa informuje na uradoch, ale zasa treba vybavit co sa da mimo prace, konkretne je to odt 2,bod 3
§ 141
Dôležité osobné prekážky v práci
(1) Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho dočasnej
pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, počas materskej dovolenky a rodičovskej
dovolenky (§ 166), karantény, ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa
mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského
výchovného zariadenia alebo školy, v ktorých starostlivosti dieťa inak je, alebo ak osoba, ktorá
sa inak stará o dieťa, ochorela alebo sa jej nariadila karanténa (karanténne opatrenie),
prípadne sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo
možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí
zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v
tomto rozsahu:
a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac
na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať
mimo pracovného času,
2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas,
ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na
preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie
nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
neobmedzene na tolko dni/hodin, kolko je to nevyhnutne, nie len 7 dni ako standardny zamestnanec, je to tak definovane v ZP, nech si ho u vas personalistka precita, ocividne ma resty...
@stelleluna hm no neviem, ako to máš ty v práci, ale ja som to mala tak, že som mala v podstate "neobmedzených" lekárov.. ale iba na seba... počas tehotenstva. nie na člena rodiny, tam mi nechali 7 dní. Ale musela som doniesť potvrdenie od lekára, že som tehotná s predpokladaným termínom pôrodu .
@lalinko2010 dala si zamestnavatelovi info o tehotenstve pisomne?
Ja odpadnem, po dlhom case sem pridem a nemozeeem 😀 ako mi chybal ten MK 😀 vsetka cest, naladu mam dvihnutu, a uprimne baby, naozaj je vidiet ze nam ta "dovolenka" skutocne "prospieva".... pekny den vsetkym
@stelleluna ja som oznamila zamestnavatelovi tehotenstvo pisomne a odvtedy mam aj specialnu kolonku v dochadzke "platene volno" klasickeho doktora vyuzijem len ked pojdem na vysetrenie,ktore nesuvisi s tehotenstvom. Jediny maly problem bol,ze odo mna personalna potom pozadovala,aby som mala peciatku vzdy len od 1 gynekologicky. Ale to jej u mna nepreslo 🙂
@elizita prečo by som to robila? ja som niekde písala že môj zamestnávateľ je kretén? alebo?
@lalinko2010 sorry, malo to ist autorke diskusie
@elizita ok... 😉
Pozri si Zákonník práce: §141, bod 2a)3 : pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie
nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Tzn. ako tehotná máš nárok na 365 paragrafov v roku. Teda ak si zamestnávateľovi nahlásila, že si tehotná.
@lalinko2010 tvoje odpovede su fakt usmevne. zakladatelka temy to uz zjavne so zamestnavatelom riesila a to viac krat....a bola odbita. neostava nic viac len sa zozadovat svojich prav dorazne...neverim ze ohnut chrbat jej momentalne alebo do buducnosti pomoze....raz sa pred zamestnavatelom ohnes a bude ti skakat po chrbte uz natrvalo...tot moja skusenost a teda nikto ma z prace nikdy nevyhodil, prave naopak. len pokial sa dokazes dozadovat svojich prav, zamestnavatel uveri ze sa dokazes bit aj za privilegia firmy v ktorej pracujes...ak si "prisposobiva" budes vzdy maximalne podrztaska.
ahojte, mam otazocku. ak mam narok na preventivne lekarske prehliadky v tehotenstve, cize nie som viazana len na 7 P-cok, ma narok aj moj manzel, ako moj doprovod? ide o to, ze na kazdu navstevu chodi so mnou, pretoze chodim do ineho mesta ako byvam. ci je on viazany len na tych 7 očr? dakujem pekne za odpoved 🙂
baby, viete mi poradiť? zajtra sa chystám na veľký morfo ultrazvuk, je síce v našom meste, ale mám v pláne si vybaviť aj iných lekárov. Bude mi platiť toto voľno na celý deň?
@aleskandra nech ti na potvrdenie lekár napíše vetu "platí celý deň". Ja som vtedy povinná uznať takýto doklad ako celodenný (ja predsa nemôžem vedieť či ti napr. niečo nepichli, či ti tam nebolo zle a dali ti to na celý deň) a ako zamestnávateľ nemáme právo spochybňovať potvrdenie Dr. Okrem iného....počas tehu sa nezapočítavajú do tých 7-mich dní nielen návštevy gynekológa (poradňa), ale aj návštevy iných odborných lekárov, pokiaľ vyšetrenie súvisí s tehotenstvom. Bežne mám papier od internistu, ortopéda, hematologičky a pod. Stačí mi tam veta "súvisí s tehotenstvom".

@cannella vysoko inteligentná sa prejavila vyjadrovaní a premúdrelá! klasika, niekto napíše niečo sa nepáči a už sa nájdu kvázy múdre.
@stelleluna prajem ti detto ....