Nástup do práce
Ahoj. Maminky na Slovensku, vrátili ste sa niektoré do práce od 5 mesačného bábätka? Aké boli reakcie okolia? A ako ste to vnímali vy? Mali ste nejaké výčitky?
Chcela by som sa dohodnúť aspoň na 20h týždenne. S tým, že by to bol home office (možno raz za dva týždne vo firme) + opatrovateľka. Mám pocit, že mi onedlho preskočí. Mám si užívať materskú, venovať sa sebe, dieťaťu, chodiť na prechádzky...Aj som sa na to veľmi tešila, že si leto poriadne užijem, no ale ja nemám na nič naládu, som celé dni podráždená, a je mi do plaču. Dieťa väčšinou spí. Uvarím, upracem, prechádzky ma absolútne nebavia, vydržím tak max 30 min. Celé má to ubíja. Chcem ísť proste do práce... Podotýkam, že budem prítomná doma, akurát pol dňa si budem robiť svoju prácu za PC t.j. 4h. Všetci sú zo mňa sklamaní, že som bezcitná, krkavčia matka čo vôbec nemala mať dieťa a radšej nechám cudziu osobu starať sa o vlastné bábätko. Aj im rozumiem, že prečo to hovoria, ale proste potrebujem kontakt s ľudmi a pocit, že som užitočná. Nie len počúvať múdre rady ako sa čo najlepšie starať o dieťa, čo všetko robím zle a čo robit lepšie a ako najlepšie využívať čas, keď dieťa spí.
Muž hovorí, že mám vydržať kým už bábätko bude viac vnímať a bude možné mať s ním viac aktivít, že potom tú materskú budem vnímať inak a bude mi ľúto tých 4h čo budem musieť sedieť za PC. Ja to skôr vidím tak, že keď začne jeseň, zima, tak sa to ešte zhorší. Som sama zo seba trošku sklamaná, proste zlá matka, ktorá sa chce skoro vrátiť do práce namiesto toho, aby sa venovala dieťaťu. 😔
Ked mas potrebu pracovat a dieta, cas a firemne pravidla ti to dovolia, nevidim absolutne ziaden problem.
@anjelicek26 ja to tiež takto vnímam. Navyše,nie je to také, že sa každý deň nebudem môcť ani len pohnúť od PC. Len som veľmi smutná z reakcií muža, rodičov, jeho rodičov a spol...
Ale prosim ta, moja bude mat 9 mesiacov, idem na full time. Urob ako to ty citis. Navyse vzdy mozes ist naspat na RD ak sa cokolvek zmeni.
Vsetkym nevyhovies... Ani sa nesnaz. Nevyjdes s praxe, peniazky potesia a spravite si s dietatom rezim... Par hodin denne sa da vzdy vyriesit.. skoro rano kym dieta spi, vecer a cez obedny spanok a mas hodin a hodin,co Si dieta Ani nevsimne,ze nieco robis...
@vanilkovazmrzka
@ropucha6
@anjelicek26
ďakujem za podporu
Muž má pravdu v tom, že o pár mesiacov môžeš veci vidieť uplne inak...okolo roku, roku a pol ked už dieťa bude "parťák"a ty sa nebudeš vedieť ani pohnúť bez neho😉ale ak to teraz tak cítiš, nie je dôvod nevyskúšať prejsť na polovičný úväzok s možnosťou HO....na RD sa vieš vrátiť kedykoľvek, len nezabudni že ak už do práce nastúpiš, nie si "chránená" a môžeš dostať výpoveď...si premysli či vieš svoju prácu vykonávať napr.po neprespatej noci lebo drobcovi pôjdu zuby či bude mať zlé obdobie a nebude vedieť spinkať alebo bude zaspávať o druhej v noci...
Nemaj pocit ze musis vyhoviet okoliu, rob tak aby si sama bola spokojna, len potom mozem byt ok aj dieta. Od dcerky som sla do prace skoro, od syna v marci (4mes.) na polovicny uvazok (HO), sokujuco to vsetci prezili a mne aspon uplne nepreplo. Ano kocikovanie je super, cerstvy vzduch, mojkanie, hranie a tak ale nemusime snad vsetci vnimat vsetko rovnako. Bud kludna, ..na slovensku asi narodny sport starat sa do kazdeho..
Tak to nikomu nehovor, co im to oznamujes
Komentáre nečítam, bola som v rovnakej situácii až na to že dcéra mala 6 mesiacov a syn 7 mesiacov keď som sa vrátila na Home Office ale na plný úväzok. Okolie bolo samozrejme pobúrené, dokonca aj môj otec. Ja som proste nechcela živoriť. A tiež som potrebovala robiť niečo iné ako meniť plienky, kŕmiť, prechádzať sa s kočíkom. Manžel a mamina ma podporovali, s odstupom času neľutujem a aj muž je na mňa hrdý že som proste nesedela 6 rokov len tak ale fungovala som. Ak to tak cítiš a máš opatrovateľku, určite do toho chod. Ja som mala dokopy 4 opatrovateľky (v jednom čase Max 2, ale dokopy za 6 rokov 4)
Tu ťa zrejme väčšina mamičiek virtuálne ukameňuje, pretože niektoré mamičky by najradšej boli s deťmi doma do ich 10tich rokov 😀 ale ak ti to vyhovuje a dá sa tak chod do prace, Ved spokojná matka, spokojne dieťa 🙂
poznam viacero zien co sa vracali od ani nie pol rocneho ak treba tak treba nie si povinna vysvetlovat
len jedno zabezpec si opatrovatelku aj na ten cas co mas mat HO nikto nebude dlhodobo tolerovat ze sa nevies venovat praci (teda zavisi aj od prace ale ak mas meetingy a pod treba urcite opatrovatelku alebo pracu na termin)
ono teraz je babo este 2D ked uz zacne liezt a skusat chodit a viac vnimat a uvedomovat si seba bez opatrovatelky to nepojde
predpokladam ze zarobis dost nato aby si ju uplatila a mas este materske a rp potom smelo do toho
Ja som bola doma s deťmi zakaždým, ale ak TY máš možnosť a vieš si to zariadiť, tak choď a okolie nerieš absolútne. Sedieť doma plné tri roky nie je pre každú z nás, niekedy je to lepšie takto. A tých 20 hodín /reálne aj menej/ sa dá určite zvládnuť bez ujmy
Keď to tak cítiš, tak sa vráť do práce. Určite nie si pre to zlá a ani krkavčia mama. Aby bolo dieťa šťastné, tak najprv musí byť šťastná mama. No ale predsa len sa ťa opýtam.... keď si sa na to tešila a mala si veľké plány ako si užiješ leto a teraz taký obrat a máš pocit, že ti preskočí, si podráždená a je ti do plaču.... Nemôžeš mať popôrodnú depresiu? Ja viem, že sú ženy čo sa v tom proste nenájdu, ale tak porozmýšľaj či by ti nepadlo dobre prebrať s odborníkom tvoje pocity 🙂
Spokojná mama=spokojné dieťa(a vlastne celá rodina🤣) a vždy sa môžeš vrátiť na pozíciu,,mami na plný úväzok". Ja by som do toho šla,tiež ma na rodičovskej šlak triafal.
Neobvinuj sa a nič si nevyčítaj. Okolie bude mať stále nejaké reči
Ja nechapem preco ta trapi nazor ostatnych. Mne napr. pride psycho byt s dietatom 3 roky, nebodaj viac.
Je to tvoja vec. Ak sa na to citis a bude to navyse homeoffice, ja fakt nevidim problem. Ostatnym nemusis nic hovorit. A kazdy peniaz navyse sa zide. Chod do toho isto.
Sú ženy čo chcú byť doma a radšej aj 4 krát budú tehotné len aby nešli do práce a sú ženy ktoré chcú pracovať a aj vychovávať dieťa. Ak to zvládneš tak kašli na okolie. Rob ako ty to cítiš
Ak to tak cítiš,urob to a nevšímaj si okolie 🙂 ja som išla od dvojročnej na polovičny úväzok a aj to som si vypočula.
A neboj,o chvíľku prídu mamičky,čo chcú mať predĺžený rodicak na zdravé dieťa minimálne do 18tky.
Vobec nemaj vycitky, kazda sme nastavena inak. Niekto by bol najradsej na MD 20 rokov a stale by mu bolo malo a niekto sa rad realizuje aj inde. Ani jedna situacia nevypoveda o tom, ake je ktora matka. Ja som nebola doma 3 roky, reakcie okolia boli rozne, filtrovala som… co som si ale vo svojim okoli vsimla je, ze som mala ovela pestrejsie aktivity s detmi ako kamosky na MD, pretoze im chybala energia, monotonnost ich ubijala a bolo to velmi citit aj na rozhovoroch s nimi…pre mna to bolo velmi vycerpavajuce travit cas s “najlepsimi matkami na svete”😉 rodine treba vysvetli, ze aby bolo dieta statastne a spokojne, potrebuje statstnu a spokojnu mamu a teba momentalna situacia ubija a potrebujes svoj reset inym sposobom, aky oni od teba ocakaju. Drzim palce💪
Pracovať na skrátený úväzok (50%) z domu som začala, keď mala dcéra 8 mesiacov. S negatívnymi reakciami som sa nestretla a ak aj boli, tak mi to nepovedali do očí. 😀 Vôbec nerieš, mne veľmi chýbala práca a o peniazoch to nebolo, moja dcéra ale ani zďaleka nie je také pokojné a spavé dieťa ako tvoje. Ona neznáša kočík a cestovanie vo všeobecnosti, čiže stráviť s ňou čas bolo náročné, teraz je to už lepšie. 🙂 Ja som spokojná aj ona.
Cítila som sa celú prvú materskú rovnako, ale počkala som do 1,5roka a riešila to jaslickami a potom rovno full time práca mimo domu.
Ja som doma začala pracovať už ked mal malý 3 mesiace. Musela som. Jednak som sa nejako doteraz nenašla na materskej, nie som z toho taka bez seba ako ine matky ale to je v poriadku. Nerobí to zo mna zlú matku. Malému sa venujem, starám sa, kupujem všetko čo potrebuje, ale musím byť aj matka v pohode. Matka musi byt aj psychicky v poriadku. Ak nie je odraza sa to na všetkom.
Prosté aj pracujem doma aj sa starám. A tým pádom je aj vlk sýty aj koza cela. Nemozeme byť všetci rovnakí a robiť všetko rovnako.
Dokonca su krajiny kde matka musí ísť do prace po 3 mesiacoch aj ked len na pár hodín. Vtedy jej nikto nepovie ze je krkavcia mater. Ale ked ides do prace skôr dobrovoľne....

Ale prosim ta.. normalne Par hodin denne s domu pracovat nie je nic neobvykleho ci nieco,co by cudzi ludia Mali co riesit a odsudzovat... ja som tiez zacinala na 20h, rozlozene na 4 dni v tyzdni ,to Mi davalo velaaa predlzenych vikendov pre rodinu....