Návrat do práce

anonym122
23. máj 2023

Ahojte, Prosím vás ako je to keď som pred materskou dovolenkou pracovala ako čašníčka
viac ako 12 hodín aj niekoľko dní po sebe. Viem že mi majú po rodičovskej dovolenke umožniť nástup na tú istú pozíciu, ale ja si nemám kam dať dieťa na tak dlhý čas. Som sama bez partnera, rodičov, proste nemám nikoho kto by mi chodil pre dieťa a postaral sa o neho... Potrebovala by som prácu na 8 hodín neviem či mi musí majiteľ nájsť takú pozíciu kde by to bolo možné alebo mi musí dať výpoveď? A ak mi dá výpoveď, mám nárok na podporu v nezamestnanosti? Pochybujem že niekto by mi dal prácu na 8 hodín :( A prácu na doma som zatiaľ nenašla, všetko boli podvody :(
Tak ak by ste o niečom vedeli dajte prosím vás vedieť.
Za všetky odpovede vopred ďakujem 🙂

jana005
23. máj 2023

@anonym122 ak si počas rodičovskej mala iba túto pracovnú zmluvu, žiadnu dohodu, tak sa dohodni so zamestnávateľom o skončení pracovného pomeru, vyber si jeden -dva dní dovolenky a ostatnú si nechaj preplatiť.
Výjde ti tak maximálna podpora, cca 1000 eur.
A potom si môžeš hľadať iné zamestnanie, ale zatiaľ budeš mať aspoň z čoho žiť

amelie2017
23. máj 2023

Pracovala si krátky, dlhý týždeň? Nedá sa dohodnúť na osmičky? Prípadne skrátený úväzok? Alebo doobeda by si pomáhala v kuchyni a cez obed vydávala obedy? Tak by si tam mohla byť od 8. do 16. teda, ak si robila v reštike.

melanta
24. máj 2023

Áno, na podporu nárok budeš mať. Áno, ženám dávajú prácu aj na 8 hodín. Takže nechápem tvojmu nastaveniu, že pochybujem, že niekto ti dá prácu na 8 hodín. Skús najprv u súčasného zamestnávateľa, či ti vyjde v ústrety. Ak nie, často aj reťazce ako Billa, Lidl dávajú 8 či 6 hodinové úväzky. A množstvo ďalších prác je, kde nie je potrebná extra kvalifikácia a môžeš tam robiť na 8 hodín. Práce na doma je dosť, ale nie pre niekoho s kvalifikáciou čašníčky, to je žiaľ fakt. Na to si mala 3 roky aby si sa učila jazyky, urobila kurzy a podobne, ak si chcela ísť touto cestou. Jasné, byť samoživiteľka nie je jednoduché, ale sú zamoživiteľky s 2, 3 či 5 deťmi. Ak to tie zvládnu, zvládneš to aj ty. Len treba byť pozitívnejšie naladený a nie hneď sa vzdávať.