Návrat do práce po materskej
Ahojte som mala reťazovku, čiže som prechádzala na materskú, RD a znova materska ... teraz keď bude mať dcérka 2r sa chcem vrátiť do práce .... ako to je s nástupom?
Platí, že zamestnávateľ musí vrátiť to isté miesto podľa prác.zmluvy ?
Aj keď sa vrátim skôr? Lebo kolegyňa ma straší, že keď prídem skôr, tak mi nemusia vrátiť moje pôvodne miesto (zmluva stále trvá, na neurčito)
Pôvodné miesto podľa zmluvy zamestnávateľ drží a je povinný zamestnankyňu prijať späť na to miesto len do ukončenia riadnej MD. Počas rodičovskej dovolenky a po jej ukončení zamestnávateľ musí ťa prijať, ale nie na pôvodne miesto, ale akékoľvek (napr. aj za upratovačku). Ak ho neprijmeš, ukončí pracovný pomer výpoveďou. Ešte jedna vec: čas od ukončenia riadnej MD, teda od nástupu na rodičovskú sa počíta ako neplatená dovolenka ( soc. dávka na RD nie je príjem od zamestnávateľa, len soc. dávka v rodičovstve) a preto sa nepočíta ani do odpracovanej doby pri výpočte dôchodku.
@nikk3y Do prace sa mozes vratit z RD skor, ako dieta s ktorym si na RD dosiahne 3 roky, to je v poriadku. Musis si akurat splnit povinnost informovat zamestnavatela o navrate do prace aspon 1 mesiac pred planovanym nastupom. Osobne si myslim, ze je lepsie informovat aj skor, nakolko aj zamestnavatel moze potrebovat viac casu … Mozno aj ty chces najskor zacat nap. pracovat na skrateny uvazok, alebo budes chciet nejaku flexibilitu …
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky
podľa § 157 ods. 2 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov
(ďalej len „Zákonník práce“), je zamestnávateľ povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a
pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je
povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
Písomne oznám zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň skončenia rodičovskej dovolenky. V uvedenom liste môžeš zároveň požiadať
zamestnávateľa, aby ti rovnako písomne
oznámil, či budes vykonávať pôvodnú prácu a ak nie, k akým zmenám došlo a akú prácu Ti pridelí. Následne sa vieš posunúť ďalej ….
@nikk3y kolegyňa pletie, baby sa vyjadrili dobre. U nás to funguje tak, že riaditeľ vezme len dlhodobý záskok. Čiže po MD, dlhodobej PN, má človek vždy miesto isté, a ten zástup kedže má zmluvu len na dané obdobie dostane iné miesto, ak je, alebo končí. Lenže takto to nefunguje všade.
Doplním, ty môžeš nastúpiť do práce kľudne hneď aj po šestonedelí, ak máš dieťa zaobstarané, zamestnávateľ nemá nič s tým koľko si na MD či rodičáku.
@sofiasuf Urcite nikto nema zaujem zavadzat, ale treba rozlisovat medzi navratom z MD a navratom z RD. Rozdiel spočíva najmä v tom, na aké práva má zamestnanec nárok pri návrate z materskej / otcovskej a z rodičovskej dovolenky z hľadiska pracovných podmienok a zaradenia na pôvodnú prácu.
Nap tu je to opisane, ale autorka otazky si to moze pokojne overit u svojho zamestnavatela na Personalnom oddeleni, pripadne mozno Socialna poistovna / UPSVaR, Inspektorat prace vie dat stanovisko … To uz je individualne.
https://www.ozilegal.sk/navrat-do-prace-po-rodi...
@tiika to je cisto moje osobne pochopenie ZP 🙂 Mozno sa mylim, co nepopieram, ani sa nemam zaujem dotahovat a hadat 🙂 Historicky som to vnimala tak, ze po návrate z materskej dovolenky mám právo na také pracovné miesto, ktoré som vykonávala predtým. Ze mi ho zamestnavatel “musi” drzat. Zamestnávateľ musí zamestnanca zaradiť nielen na pôvodnú prácu, ale aj na pôvodné pracovisko (teda napr. do tej istej kancelárie, či k tomu istému výrobnému procesu, do tej istej haly, dielne a pod.). Ale po RD zamestnávateľ je povinný zaradiť ma na moju pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné - v takom prípade je zamestnávateľ povinný zaradiť zamestnankyňu (alebo zamestnanca) na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
@weronnie ďakujem za objasnenie. A čo v prípade, ak z MD ta zamestnávateľ nevie zaradiť na to iste pracovisko? Uvadza sa toto znenie “ Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné - v takom prípade je zamestnávateľ povinný zaradiť zamestnankyňu (alebo zamestnanca) na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.” v ZP aj v prípade návratu z MD? Ak áno, môžeš mi vysvetliť, ako si ho pochopila? Je možné, že to chápeme rozdielne. Čo znamená “držať” miesto, akože ho neobsadit niekym inym či len na zástup?
@tiika Ak je zamestnavatel korektny, a vopred ho napriklad informujes, ze mas v plane sa vratit hned po materskej (cca 6 mesiacov) - vie tvoju poziciu obsadit len ako “zastupovanie pocas MD, RD” , pripadne prerozdeli tvoje pracovne ulohy viacerym zamestnancom len pocas tvojej MD. Myslim, ze to zalezi aj od vole zamestnavatela. Uprimne si myslim, ze ak raz zamestnavatel niekoho nechce, tak si cestu najde .. A je asi jedno, ci sa vracias z MD alebo RD….
@weronnie
Ako píšeš. Zamestnávateľ môže iného zamestnanca prijat na zastupovanie počas MD ale aj RD. A je len jeho chybou či rozhodnutím, ak tuto možnosť nevyužije a namiesto pracovného pomeru na dobu určitú (zastupovanie), dohodne pracovný pomer na dobu neurčitú. Neexistuje v tomto možnosť či dobrá vola, ale povinnosť zamestnavatela zaradiť zamestnanca na jeho pôvodnú prácu a pracovisko.
@tiika ano, ako pises, to si uz musi osetrit zamestnavatel, to nie je vec, co by mal riesit a vediet zamestnanec … Len zamestnavatel moze nasledne po prijati zamestnanca robit rozne kroky - zmenit organizacnu strukturu, organizacne dovody, restrukturalizacia, nadbytocnost … co chcem povedat je, ze “kto chce psa bit, palicu si najde” Samozrejme, pisem to troska so zvelicovanim, a mas pravdu v tom, ako by mal postupovat zamestnavatel.
@weronnie ibaže my nediskutujeme o tom, ako možno prepustiť zamestnanca. Píšem v nadväznosti na tvoj argument - zastupovanie počas MD. Je tam i RD, tak prečo si to odignorovala? Prečo píšeš o dobrej vôli? Ja píšem o tom, že nárok na povodne miesto ma zamestnanec za rovnakých podmienok ako z MD tak i z RD. Ale asi je ťažké si pripustiť omyl, ako i precitat článok, ktorý sem sama pridáš, s porozumením.
Pre pochopenie. Áno, rozdiel pri návrate z MD a RD je. Ale absolútne žiadny pri zaradeni na povodne miesto.
Je to v pracovných podmienkach. Či budú zachované len povodne podmienky alebo nebudú menej výhodne, či bude mat zamestnanec prospech z každého zlepšenia, alebo iba z toho, ktoré je zmluvne dohodnute, určené predpisom, zákonom či internou smernicou. Ibaže toto nebolo predmetom diskusie.

V zmysle zakonnika prace ti maju drzat tvoje povodne miesto pocas MD a RD a tvoj nastupca mal byt prijaty len na zastup.
Ja to tak mam, v zmluve ma dotycna uvedene, ze je na zastup pocas mojej MD a RD a rovnako to mala aj nasa sefka HR hoci predtym bola na danej pozicii len par mesiacov a jej zastupkyna 3 roky, musela sa zastupkyna porucat, kedze ine miesto v ramci firmy prijat nechcela.
Popozeraj odborne rady pravnikov na nete, nie tu na MK. 😉