icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

alica110
21. júl 2025
@janinah

Ja som stara vydra minutu pred dochodkom a k danej téme napisem len jedno slovo...konečne...konečne je tu generacia,ktora pozna svoju cenu,nebude robiť za par šupov,odide inam ak budu zle prac.podmienky ci kolektiv,je flexibilná a nema problem ist do zahranicia za lepsim zivotom.Pracujem v zdrav.hrozi totalny nedostatok sestier v horizonte 10 rokov priam katastrofa a nikto s tym nic poriadne nerobi..aha,oni rokuju,hmm...nijake benefity,nijaky 13ty plat,odmenu som mala 2x za 43 rokov,nijake rehabilitacie od zamestnavatela,tyzdenne pobyty v kupeloch si kupujem sama...dalo by sa pokracovat preco som stastna,ze nijake z mojich deti nebude v slov.zdravotnictve robiť..a vyhoreta a fyzicky zmordovana som taka.ze ak sa niekto opyta,ci nebudem robit aj na dochodku tak by som vraždila pohladom...a fandim mladym,nech idu za lepsim aj na kraj sveta a vybojuju si svoje
PS pisem o normalnych inteligentnych mladych ludoch,nie o hlupakoch,ktori prac.dobu mienia preklikat s mobilmi v ruke a len sa tvarit,ze nieco robia...

@janinah Presne tak, v Česku to isté, v horizonte 10 rokov katastrofa, zdravotníci utekajú do zahraničia, tu nemá kto pracovať. A to nespomínam opatrovateľky, tam sa tiež nikto nehrnie, ani sa nedivím, tak náročná práca a plat, ktorý nestačí na základné životné potreby. No som ja veľmi zvedavá, ako toto vyriešia. Lebo ak si myslia, že dieru zalepia zahraničnými pracovníkmi, tak sú vedľa, ani cudzinci to nechcú robiť.

autor
21. júl 2025
@alica110

@anonym_autor To určite, v takých Michalovciach je zázrak ak sa dokáže 50+ zamestnať, zdravý a čulý pán. Slovensko ide dolu vodou, mladí vám drieť za almužny už nebudú, keď stačí prejsť po diaľnici a sú v zahraničí, kde sú lepšie platy.
Moja sestrenica, ovláda 3 jazyky, fluent, angličtina/nemčina/taliančina. Vieš, koľko jej ponúkli, keď sa uchádzala o prácu v administratíve? 1 400 euro v hrubom! Výsmech. Pracuje na sezóny v zahraničí, zarobí nadpriemerne a chodí nonstop na výlety, dovolenky, má precestovaný celý svet. Keby kvasila na Slovensku za tú amlužnu, tak sa pozrie maximálne niekde na Zlaté piesky.
A keď spomínaš tých remeselníkov, kto ich vie zaplatiť? Nikto.

@alica110 ja ti hovorím, ako je to u nás. Mám bežne vodárov čo majú 60 rokov, energetika čo má 70r. Máme účtovníčku, ktorá má 61 rokov, teraz sme zobrali šéfa elektroúdržby vo veku 57 rokov. U nás nie je problém vo veku. Skôr ešte o energii a chuti pracovať. Ak to kandidát má, je jedno koľko má rokov - skúsenosť, znalosť, vedomosť, chuť, u juniora nie skusenost, ale skor schopnost ucit sa a chut ucit sa. Pekny den prajem.

basska_b
21. júl 2025

Necitala som este celu diskusiu, ale tiez vnimam u Gen Z toto iste. Ziadna empatia, ochota, sebazapretie, vnutorna motivacia, cielavedomost. Len vlastne pohodlie, su ako zombie niekedy. Ja mam teda deti este male, ale desim sa, ze aby som.ich takto nevychovala. Nemyslim si, ze je to len taky spomienkovy optimizmus ze "skazena mladez , my sme taki neboli". Ja mam len 33 a vidim tam tu ciaru, aj medzi mnou a bratom ci medzi starsimi a mladsimi kolegami. Isty suvis je v masivnom rozsireni mobilov a internetu(?)

vladuska20
21. júl 2025
@basska_b

Necitala som este celu diskusiu, ale tiez vnimam u Gen Z toto iste. Ziadna empatia, ochota, sebazapretie, vnutorna motivacia, cielavedomost. Len vlastne pohodlie, su ako zombie niekedy. Ja mam teda deti este male, ale desim sa, ze aby som.ich takto nevychovala. Nemyslim si, ze je to len taky spomienkovy optimizmus ze "skazena mladez , my sme taki neboli". Ja mam len 33 a vidim tam tu ciaru, aj medzi mnou a bratom ci medzi starsimi a mladsimi kolegami. Isty suvis je v masivnom rozsireni mobilov a internetu(?)

@basska_b ved kazdy mlady chce robit cez instagram a tak zarabat velke lowe,tak ako im to prezentuju a ukazuju kazducky den,preto aj take velke ocakavania maju.Neziju realitou ale virtualitou,a to je na skodu.

anonym_ada658
21. júl 2025

Ja mám 22 rokov, partner 27 a ani jeden z nás by takúto prácu nerobil.
Ja zarobím síce iba 900€ ale pracujem na polovičný úväzok, mám 100% HO, žiadny stres, veľa času na rodinu a koníčky.
Partner zarába slušne 2200€ + benefity a prémie. Robí vo firme kde majú úplne iné nastavenie ako večšina firiem na Slovenku. Má možnosť HO, nikto nerieši či ráno príde neskôr alebo poobede odíde skôr (podstatné je aby bola zadaná robata spravená), obednú prestávku nemajú určenú....

Moji rodičia pracujú vo výrobe, zarobia slušne (podobne ako píšeš ty) ale 70% svojho aktívneho času trávia v robote. Už dlhšie ich presviedčam aby prácu zmenili.

Ľudia na takýchto pozíciách by mali byť platovo ohodnotený omnoho lepšie. Jasne že nechce mladý človek stráviť 70% svojho času v robote kvôli 1400€. Radšej sa zoberie a pôjde robiť do zahraničia (presne tak to spravilo 80% mojich kamarátov).

biba_18
21. júl 2025
@basska_b

@basska_b veľmi, ale veľmi zovšeobecňuješ ...

alica110
21. júl 2025
@basska_b

@basska_b Pekne plačeš, ale na nesprávnom hrobe.

simca06022011
21. júl 2025

povedala by som to tak, ze kym nemusia = nebudu. Mna nezaujima ci nieco sa im paci a ci nie.. aktualne si vyberiem kludne z tych 30-50rokov ale kludne sa najdu normali jedinci aj v kazdej dalsej generacii... ako si potom budu tito specialni 20tnici fungovat o 20rokoch je na nich. Socialne siete zivia predstavu lahkeho spokojneho bohateho zivota mimo pracu, iba realita skutocna denno denna, nedostatok nieco, a fakt, ze starsi sa proste nepokakaju z toho, ze niekto vzdycha ze nema a ze chce "pomoc" dokaze ludi prebrat a pracovat. Je cast, ktora vie co chce robit a co ich bavi a idu si .. ale potom su taki, ktori nic nechcu, nevedia.. este aj do prace pridu s tym "vsak naucite ma"... a cakaju kto im co da urobit a ukaze, a este urazeni, ak maju samostatne pracovat (to mam z reality a velmi sa mi to podoba na situaciu, ked rodicia/ucitelia diktuju vsetko detickam a vedu ich za rucicky, preto si myslim, ze je tu okrem ineho aj vychova na figu.. rodicia utekaju riesit, robit, kontroluju sa deti xy sposobmi, linajkuje sa im program, povinnosti.. v extremoch sa aj na deti a tych par veci co maju robit pouzivaju tabulocky, planiky, vysvetlivky :D )

Ano niekto musi pracovat, musi vyrabat, musi poskytovat sluzby, zabezpecovat jedlo, tovary... a nie kazdy moze byt inflenecer a nie kazdy bude zarabat v marketingu a kadetade v officoch, lebo ti ludia aj tak predavaju cast produkt, ktori niekto vyraba, marketuju nieco co treba vyrobit, poskytnut.

simca06022011
21. júl 2025
@anonym_ada658

Ja zarobím síce iba 900€ ale pracujem na polovičný úväzok, mám 100% HO, žiadny stres, veľa času na rodinu a koníčky.
Partner zarába slušne 2200€ + benefity a prémie. Robí vo firme kde majú úplne iné nastavenie ako večšina firiem na Slovenku. Má možnosť HO, nikto nerieši či ráno príde neskôr alebo poobede odíde skôr (podstatné je aby bola zadaná robata spravená), obednú prestávku nemajú určenú....

Moji rodičia pracujú vo výrobe, zarobia slušne (podobne ako píšeš ty) ale 70% svojho aktívneho času trávia v robote. Už dlhšie ich presviedčam aby prácu zmenili.

Ľudia na takýchto pozíciách by mali byť platovo ohodnotený omnoho lepšie. Jasne že nechce mladý človek stráviť 70% svojho času v robote kvôli 1400€. Radšej sa zoberie a pôjde robiť do zahraničia (presne tak to spravilo 80% mojich kamarátov).

@anonym_ada658 vsak treba ist do zahranicia, osobne nepoznam v zahranici ludi, co nerobia od do.. aj ked hned HO.

mooonika1975
21. júl 2025

@anonym_autor tu máš tvoje námatkove, v čistom okolo 900, aj to asi preháňam

anonym_48f5c9
21. júl 2025
@anonym_ada658

@anonym_ada658 ono je to vsetko pekne, ale ty si uvedomujes, ze nie vsetci mozu robit pracu z home officov ci part time. Tolko takej prace jednoducho nie je. A zaroven potrebujem aj ludi v nepretrzitych prevadzkach, aj ludi vo vyrobe, s nudnou pracovnou naplnou a podobne. Ano,´ tak tych ludi treba poriadne zaplatit” to je super. Ale zase sa dostavame dalej, ked tych ludi poriadne zaplatime, ked dame elektrikarovi, co skoncil strednu skolu a vie minimum, musi pracovat len pod dozorom, bezne meska do prace a zda sa mu to ok, viac ako 2000€, lebo za menej nepojde co sa stane? Firme stupnu naklady. Tie sa prenesu do cien. Nakoniec to zaplatis aj ty z tvojho home officu. Je v poriadku pytat vysoky plat, mat ocakavania, stanovit si nejaky standard a hranice. Ale na druhej strane musi mat ten zamestnanec co ponuknut. Jeho efektivita prace musi byt taka, aby sa to jednoducho tej firme oplatilo. Kazdy sa tam dostat moze ked na sebe bude pracovat. Ale tu aj autorka hovori presne viem o com, lebo to zazivam. O mladych ludoch, ktori nemaju co ponuknut, slabe vedomosti, pracovna disciplina minimalna len velke ocakavania. Ano, mozu byt chvilu za hrdninov, ktori bojuju za lepsie pracovne podmienky na slovensku. V realite je vsak dosledok taky, ze kopec zahranicnych firiem sa pobali a odide o krajinu dalej, pretoze my ako krajina (ano zovseobecnujem, ale statistika je taka) nemame co ponuknut. Doteraz sme ponukali lacnu pracovnu silu a pracovnu moralku, na tom nasa ekonimika vyrastla. Teraz uz toto ponukat nechceme, chceme viac. Ok v poriadku. Vieme viac ponuknut? Ako krajina? Vieme ponuknut take podnikatelske prostriedie, priaznive podnikatelske zakony, know how, vzdelanu pracovnu silu na vysokej urovni, ze ked si vyzenieme firmy s trojzmenkami a vyrobnymi halami, prilakame sem nove high tech firmy s home officami a benefitmi? No jednoducho nie, resp. nie dostatok, aby sme zamestnali vsetkych. Potomludia utekaju do zahranicia. Ti schopnejsi. Ti neschopnejsi tu zostavaju, chodia po pohovoroch, pytaju tisicove platy ako maju ich kamosi na tych par hi tech postoch ci v zahranici, ale nevedia ponuknut ani len dostavenie sa na termin pohovoru v spravnom case velakrat.

biba_18
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@anonym_ada658 ono je to vsetko pekne, ale ty si uvedomujes, ze nie vsetci mozu robit pracu z home officov ci part time. Tolko takej prace jednoducho nie je. A zaroven potrebujem aj ludi v nepretrzitych prevadzkach, aj ludi vo vyrobe, s nudnou pracovnou naplnou a podobne. Ano,´ tak tych ludi treba poriadne zaplatit” to je super. Ale zase sa dostavame dalej, ked tych ludi poriadne zaplatime, ked dame elektrikarovi, co skoncil strednu skolu a vie minimum, musi pracovat len pod dozorom, bezne meska do prace a zda sa mu to ok, viac ako 2000€, lebo za menej nepojde co sa stane? Firme stupnu naklady. Tie sa prenesu do cien. Nakoniec to zaplatis aj ty z tvojho home officu. Je v poriadku pytat vysoky plat, mat ocakavania, stanovit si nejaky standard a hranice. Ale na druhej strane musi mat ten zamestnanec co ponuknut. Jeho efektivita prace musi byt taka, aby sa to jednoducho tej firme oplatilo. Kazdy sa tam dostat moze ked na sebe bude pracovat. Ale tu aj autorka hovori presne viem o com, lebo to zazivam. O mladych ludoch, ktori nemaju co ponuknut, slabe vedomosti, pracovna disciplina minimalna len velke ocakavania. Ano, mozu byt chvilu za hrdninov, ktori bojuju za lepsie pracovne podmienky na slovensku. V realite je vsak dosledok taky, ze kopec zahranicnych firiem sa pobali a odide o krajinu dalej, pretoze my ako krajina (ano zovseobecnujem, ale statistika je taka) nemame co ponuknut. Doteraz sme ponukali lacnu pracovnu silu a pracovnu moralku, na tom nasa ekonimika vyrastla. Teraz uz toto ponukat nechceme, chceme viac. Ok v poriadku. Vieme viac ponuknut? Ako krajina? Vieme ponuknut take podnikatelske prostriedie, priaznive podnikatelske zakony, know how, vzdelanu pracovnu silu na vysokej urovni, ze ked si vyzenieme firmy s trojzmenkami a vyrobnymi halami, prilakame sem nove high tech firmy s home officami a benefitmi? No jednoducho nie, resp. nie dostatok, aby sme zamestnali vsetkych. Potomludia utekaju do zahranicia. Ti schopnejsi. Ti neschopnejsi tu zostavaju, chodia po pohovoroch, pytaju tisicove platy ako maju ich kamosi na tych par hi tech postoch ci v zahranici, ale nevedia ponuknut ani len dostavenie sa na termin pohovoru v spravnom case velakrat.

@anonym_48f5c9 ale vy neviete ponúknuť plat ani tým, čo majú čo ponúknuť - čomu nerozumieš?

anonym_092016
21. júl 2025

Mladí nerobia, pretože nemusia. Toto je generácia, ktorá mala a má od detstva všetko a nič kvôli tomu nemusela spraviť, len sa narodiť. Rodičia sa predbiehajú v tom, aby im všetko zabezpečili z bezpodmienečnej lásky, A nerobia tak len bohatí, ale aj bežná stredná vrstva. Rodičia sa idú zodrať, aby dali deťom všetko. Popritom ich ofukujú, riešia každú kravinu, len aby nezažili psychické a fyzické nepohodlie. Mladí sú umelo držaní v školách, často bez adekvátnych schopností práve preto, aby nemuseli ísť pracovať. Na podradný VS odbor predsa zoberú každé tela, dokonca bez prijimačiek a umelo ho tam držia, pretože tak je nastavený systém. Takýto ľudia majú potom o sebe absolútne skreslený obraz. Práca je vykresľovaná ako niečo zlé a podradné. Peniaze proste aj v dospelosti dostávajú vo forme vreckového. A potom vo veku 25 rokov nevedia, kde je sever a samozrejme, že majú problém chodiť do práce, rešpektovať pravidlá a nadriadeného a neminúť hneď všetko na hlúposti. Chýba im sebazaprenie, výdrž, schopnosť učiť sa a postupne sa vypracovať. Za všetko fňukajú a psychicky sa rúcajú.

simca06022011
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@anonym_48f5c9 presne tak, plat si mozu pytat vysoky ti co maju skusenosti a vedia co to ponuknut a nie len kralovska vysost si dobehne do pracicky, zamava a ide si pocvicit do fitka a po tom sadnut na lattecko na hodinu cez obed.. a okrem toho sa musi vsetko naucit :DD ja ma zo zapadu prave opacnu skusenost, kde ludia robili pomaly ZADARMO, dobrovolne (predpokladam, ze to je tiez historia uz :DDD) , aby ziskali prax ktoru potrebuju pre profesiu svoju a POTOM ano potom... dosiahli postupne vysnivany super plat ak boli sikovni :DD ale to sa nenosi, lebo dnes... nikomu sa na "sebe" pracovat nechce. Nezlepsuju sa ludia. Ak ponuknem mladym kurz napr predaja, tak gulaju ocami... ked sa teda spytam, ako si chcu zvysit predaj (od toho su tam vo firme) tak to mam ja zariadovat. No tak ok, lucime sa, ja si to spravim sama aj usetrim a vy chodte.. a aj isli.. :DDD a zrazu by to islo zmenit= chcu ist spat, lebo skoncili kde? v servisoch, vo vyrobe, v office kde aj 12h robia nakoniec lebo ich tam proste fyzicky treba.
Predstava penazi padajucich z neba neviem z kade prisla... :D proste ako sa naucili domka pri mamulke, tak to maju aj v dospelosti, niekto sa preberie, iny nie.

lucilaines
21. júl 2025
@biba_18

@anonym_48f5c9 ale vy neviete ponúknuť plat ani tým, čo majú čo ponúknuť - čomu nerozumieš?

@biba_18 to je totalna hlupost. Tym, ktori maju co ponuknut je tu dobre. Uz len tu v diskusii su ludia, ktori maju nadstandardne benefity a nadstandardne platy. Niekto je ochotny im to platit a asi vie preco. Tato diskusia je o mladych ludich, ktori ledva vysli skolu, vedomosti maju slabe, ochotu pracovat minimalnu, ale ocakavania velke. Robim s ludmi a v persinalistike uz viac ako 10 rokov a ver mi, ze toto sa deje stale viac a viac. Ani su aj velmi sikovni mladi ludia, su aj nemozni starsi ludia. Ale vseobecny trend je takyto, presne viem, o com autorka hovori. Niekedy sama neverim vlastnym ociam a usiam.

alica110
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@anonym_48f5c9 Máme nemecké ceny ale platy východné. Takto ekonomika nikdy fungovať nebude. Za tisíc euro dnes neprežiješ, čo je to za život? Všetko drahé, nehnuteľnosti pomaly najdrahšie v Európe v pomere k platom, potraviny drahé, energie drahé a ľudia majú podpriemerné platy. A čo že skončili školu? Tak majú muklovať za 800€ keď len náklady na život majú 1300€? Či majú si nájsť ešte druhú prácu, nech sa už úplne zoderú? Nech nežijú, len prežívajú a v 40ke dostanú infarkt.

anonym_655b49
21. júl 2025
@anonym_092016

Mladí nerobia, pretože nemusia. Toto je generácia, ktorá mala a má od detstva všetko a nič kvôli tomu nemusela spraviť, len sa narodiť. Rodičia sa predbiehajú v tom, aby im všetko zabezpečili z bezpodmienečnej lásky, A nerobia tak len bohatí, ale aj bežná stredná vrstva. Rodičia sa idú zodrať, aby dali deťom všetko. Popritom ich ofukujú, riešia každú kravinu, len aby nezažili psychické a fyzické nepohodlie. Mladí sú umelo držaní v školách, často bez adekvátnych schopností práve preto, aby nemuseli ísť pracovať. Na podradný VS odbor predsa zoberú každé tela, dokonca bez prijimačiek a umelo ho tam držia, pretože tak je nastavený systém. Takýto ľudia majú potom o sebe absolútne skreslený obraz. Práca je vykresľovaná ako niečo zlé a podradné. Peniaze proste aj v dospelosti dostávajú vo forme vreckového. A potom vo veku 25 rokov nevedia, kde je sever a samozrejme, že majú problém chodiť do práce, rešpektovať pravidlá a nadriadeného a neminúť hneď všetko na hlúposti. Chýba im sebazaprenie, výdrž, schopnosť učiť sa a postupne sa vypracovať. Za všetko fňukajú a psychicky sa rúcajú.

@anonym_092016 a ty si rodič tejto generácie alebo ten spomínaný mladý človek?

biba_18
21. júl 2025
@lucilaines

@biba_18 to je totalna hlupost. Tym, ktori maju co ponuknut je tu dobre. Uz len tu v diskusii su ludia, ktori maju nadstandardne benefity a nadstandardne platy. Niekto je ochotny im to platit a asi vie preco. Tato diskusia je o mladych ludich, ktori ledva vysli skolu, vedomosti maju slabe, ochotu pracovat minimalnu, ale ocakavania velke. Robim s ludmi a v persinalistike uz viac ako 10 rokov a ver mi, ze toto sa deje stale viac a viac. Ani su aj velmi sikovni mladi ludia, su aj nemozni starsi ludia. Ale vseobecny trend je takyto, presne viem, o com autorka hovori. Niekedy sama neverim vlastnym ociam a usiam.

@lucilaines a ja tvrdím že je hlúposť to čo píšeš ty ... lebo to že mladí nechcú pracovať za almužny sa odvíja presne podľa toho, že tie almužny platíte aj tým, čo majú aj skúsenosti a aj majú čo ponúknuť ... teda mladí - nech aj nemajú skúsenosti (kto mal po škole) - ale musia mať nejakú možnosť kariérneho rastu, rozvoja, že keď prídu robiť za nízku mzdu že sa niekam posunú v nejakom normálnom časovom horizonte - ale čo vidia? že 50-ročný má ledva tých 1100 v čistom. presne to vidia... nejaké trápne vety o tom že niektorí v diskusii zarábajú nadštandardne si nechaj, skončila som školu keď si ty možno išla na zš, tak ma nepresviedčaj ako si svk zamestnávateľ cení skúsenú kvalifikovanú pracovnú silu ...

anonym_655b49
21. júl 2025
@basska_b

@basska_b možno máš lenivého mladšieho súrodenca a teraz hádžeš do jedného vreca celú generáciu. Veď ty tiež spadáš do mladej, generácie, ktorá je tu spomínaná, máš len o 3 roky viac, páči sa ti, keď ťa niekto hodí na jednu kopu s tými, čo nevedia robiť?

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@lucilaines To o čom preboha píšeš? Ako ledva skončili školu? Ty aj čítaš? Potrebné profesie ako zdravotné sestry, opatrovateľky nie sú zaplatené a ty tu splietaš nezmysly o lenivých mladých, ktorí majú veľké očakávania. Je to presne naopak, to zamestnávatelia majú veľké očakávania, že človek bude muklovať od rána do večera, soboty, nedele aj sviatky, samozrejme najradšej bez príplatkov, hodia na teba prácu 6tich ľudí a makaj, k tomu niekoľko jazykov, neviem aké skills, 25 ročná minimálne 10 ročnú prax a ako bonus ti dajú plat z ktorého ledva vyžiješ, možnosť parkovať v areáli, teambulding, vianočný večierok a výplatu včas. No moje nervy.

anonym_092016
21. júl 2025
@anonym_655b49

@anonym_092016 a ty si rodič tejto generácie alebo ten spomínaný mladý človek?

@anonym_655b49 Ja mám ešte malé deti, ale vidím to v práci aj v širšej rodine. Pr. absolventka OA, školu nechala v 2 semestri kvôli matematike, už rok nepracuje, pretože inde ako za predavačku ju nechcú. Reálne nič nevie a ešte sa jej matka hnevá, že ju nik z rodiny nezamestná. A nie, do zahraničia nepôjde, mohla ísť na sezónne práce do hotela, ale tam by musela ťažkou fyzicky pracovať a na to ona nie je. Takou prácou.pohŕda, ona by chcela niečo lepšie. A tak je doma, chodí po diskotékach, kluboch za peniaze od rodičov a tí dúfajú, že sa aspoň vydá.

anonym_48f5c9
21. júl 2025
@alica110

@anonym_48f5c9 Máme nemecké ceny ale platy východné. Takto ekonomika nikdy fungovať nebude. Za tisíc euro dnes neprežiješ, čo je to za život? Všetko drahé, nehnuteľnosti pomaly najdrahšie v Európe v pomere k platom, potraviny drahé, energie drahé a ľudia majú podpriemerné platy. A čo že skončili školu? Tak majú muklovať za 800€ keď len náklady na život majú 1300€? Či majú si nájsť ešte druhú prácu, nech sa už úplne zoderú? Nech nežijú, len prežívajú a v 40ke dostanú infarkt.

@alica110 tak ale za to sa podakuj vlade. Vies kolko zamestnavatela stojis ty? Pri transakcnej dani, odvodovom a danovom zatazeni? Robila som v spolocnosti, ktora mala pobocky po celom svete, matku v Nemecku. Bolo to uz par rokov dozadu, kedy este nebola nejaka transakcna dat a podobne naklady. Robili sme porovnanie, kolko nas stoji zamestnanec na rovnakej pozicii na Slovensku a v Nemecku. Nepamatam si presne cisla, ale pri rovnakom plate povedzme 1500€ brutto ten nemecky celkovo vysiel o nejakych 200-300€ lacnejsie pre zamestnavatela. Je jedno, ze to je turek alebo ind, ktory tam v tom nemecku je a bude tu pracu pri tom pase robit. My dme tu vtedy ani len tych indov nemali. Dnes by to cislo bolo este vyraznejsie. Takze nemecke ceny mat mozme, pretoze firmy maju nemecke naklady. Bohuzial tie naklady idu miesto tvojej mzdy z velkej casti na dane, odvody, rekreacne poukazy, tehotenske davky a podobne srandy.

alica110
21. júl 2025
@anonym_092016

@anonym_655b49 Ja mám ešte malé deti, ale vidím to v práci aj v širšej rodine. Pr. absolventka OA, školu nechala v 2 semestri kvôli matematike, už rok nepracuje, pretože inde ako za predavačku ju nechcú. Reálne nič nevie a ešte sa jej matka hnevá, že ju nik z rodiny nezamestná. A nie, do zahraničia nepôjde, mohla ísť na sezónne práce do hotela, ale tam by musela ťažkou fyzicky pracovať a na to ona nie je. Takou prácou.pohŕda, ona by chcela niečo lepšie. A tak je doma, chodí po diskotékach, kluboch za peniaze od rodičov a tí dúfajú, že sa aspoň vydá.

@anonym_092016 Ale my nepíšeme o lenivcoch!

alica110
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@alica110 tak ale za to sa podakuj vlade. Vies kolko zamestnavatela stojis ty? Pri transakcnej dani, odvodovom a danovom zatazeni? Robila som v spolocnosti, ktora mala pobocky po celom svete, matku v Nemecku. Bolo to uz par rokov dozadu, kedy este nebola nejaka transakcna dat a podobne naklady. Robili sme porovnanie, kolko nas stoji zamestnanec na rovnakej pozicii na Slovensku a v Nemecku. Nepamatam si presne cisla, ale pri rovnakom plate povedzme 1500€ brutto ten nemecky celkovo vysiel o nejakych 200-300€ lacnejsie pre zamestnavatela. Je jedno, ze to je turek alebo ind, ktory tam v tom nemecku je a bude tu pracu pri tom pase robit. My dme tu vtedy ani len tych indov nemali. Dnes by to cislo bolo este vyraznejsie. Takze nemecke ceny mat mozme, pretoze firmy maju nemecke naklady. Bohuzial tie naklady idu miesto tvojej mzdy z velkej casti na dane, odvody, rekreacne poukazy, tehotenske davky a podobne srandy.

@anonym_48f5c9 Nuž, ryba smrdí od hlavy, neviem prečo by som ja ako zamestnanec mala doplácať a to, že som pre zamestnávateľa drahá. Z lásky k vlasti nepracujem, idem tam, kde sa mám dobre. Otroka nikomu robiť nebudem.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@anonym_092016 Ale my nepíšeme o lenivcoch!

@alica110 lenze ty nechapes , ze prave tato disuia JE o lenivcoch? O tom je tato tema. Nie o nezaplatenych zdravotnych sestrach, tie tu nikto v uvodnom prispevku ani len okrajovo nespominal. Ci su zaplatene zdravotne sestry a je ich dost je uplne, ale ze uplne ina diskusia. Toto je diskusia o mladych ludich, ktori maju ocakavania obrovske, skusenosti nulove a ochotu pracovat minimalnu. A ze v mladej generacii je ich stale viac a viac, az hrozivo vela. A to je proste fakt. Clovek, ktory sa v tom pohybuje to proste vidi a vie. Kludne nech sa tu prihlasi nejaky personalista pripadne clovek z firmy, co ma na starosti zamestnancov a vyvrati mi to. Opakujem, nehadzem vsetkych do jedneho vreca, poznam aj velmi sikovnych mladych, ci vo vyrobe ci v programatorskych poziciach, ale je ich minimum. Trend je jednoznacne taky, ako pise autorka.

anonym_655b49
21. júl 2025

a ja sa pýtam, doba sa mení, ľudia sa vyvíjajú, čiže aj títo mladí sú iní. Prečo by sa mali pracovne správať ako ich rodičia, dnešní 40-50nici, vyrastajúci v inej dobe, za iných podmienok, kedy nikto nepozeral na psychické zdravie, well-being, len zamestananie, robota v domácnosti sa cenila. Nuž, husákove deti majú pred sebou posledných 10 rokov pracovného života, ich deti, dnešní mladí budú už vzácnejší pracovníci, tak si môžu klásť podmienky a ja im držím palce, prečo by mal mladý človek robiť za almužnu a živoriť?

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 lenze ty nechapes , ze prave tato disuia JE o lenivcoch? O tom je tato tema. Nie o nezaplatenych zdravotnych sestrach, tie tu nikto v uvodnom prispevku ani len okrajovo nespominal. Ci su zaplatene zdravotne sestry a je ich dost je uplne, ale ze uplne ina diskusia. Toto je diskusia o mladych ludich, ktori maju ocakavania obrovske, skusenosti nulove a ochotu pracovat minimalnu. A ze v mladej generacii je ich stale viac a viac, az hrozivo vela. A to je proste fakt. Clovek, ktory sa v tom pohybuje to proste vidi a vie. Kludne nech sa tu prihlasi nejaky personalista pripadne clovek z firmy, co ma na starosti zamestnancov a vyvrati mi to. Opakujem, nehadzem vsetkych do jedneho vreca, poznam aj velmi sikovnych mladych, ci vo vyrobe ci v programatorskych poziciach, ale je ich minimum. Trend je jednoznacne taky, ako pise autorka.

@lucilaines Nie je to diskusia o lenivcoch. Diskusia je o ludoch, ktori,podla autorky, nechcu pracovat. Lenze autorka neriesi pricinu a len podsuva svoje subjektivne nazory a pohlady na vec. To, ze mladi nechcu pracovat, nie je pre ich lenivost, ale pre firemnu, casto toxicku, kulturu a hlavne platy z ktorych sa neda vyzit.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@anonym_48f5c9 Nuž, ryba smrdí od hlavy, neviem prečo by som ja ako zamestnanec mala doplácať a to, že som pre zamestnávateľa drahá. Z lásky k vlasti nepracujem, idem tam, kde sa mám dobre. Otroka nikomu robiť nebudem.

@alica110 ved nech sa paci chod. To pravo ti nikto neberie. Ale po prve zijes v krajine, kde sa voli vlada aka je, kde su zakony ake su a jednoducho tvoj plat tym utrpi. A po druhe teba musia najprv niekde prijat. Ak si natolko sikovna a efektivna, ze tvoj zamestnavatel ti da mzdu, aku si vypytas, pristupi na tvoje podmienky, da ti benefity, ktore chces a stale mu zarabas peniaze a jemu sa to oplati, tak good for you, len ti to prajem. Problem nastava ale u tych zvysnych pripadoch, o ktorych je tato diskusia, kde proste su ocakavania velke a prinos maly.

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 ved nech sa paci chod. To pravo ti nikto neberie. Ale po prve zijes v krajine, kde sa voli vlada aka je, kde su zakony ake su a jednoducho tvoj plat tym utrpi. A po druhe teba musia najprv niekde prijat. Ak si natolko sikovna a efektivna, ze tvoj zamestnavatel ti da mzdu, aku si vypytas, pristupi na tvoje podmienky, da ti benefity, ktore chces a stale mu zarabas peniaze a jemu sa to oplati, tak good for you, len ti to prajem. Problem nastava ale u tych zvysnych pripadoch, o ktorych je tato diskusia, kde proste su ocakavania velke a prinos maly.

@lucilaines Ja na Slovensku nezijem uz dlhe roky, nie som masochista. Mladi si dnes uz mozu vyberat a aj idu von, coraz viac ludi odchadza. Nielen nizkokvalifikovanych, bohuzial, aj odbornici. Ani ti nie su totiz zaplateni.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@lucilaines Nie je to diskusia o lenivcoch. Diskusia je o ludoch, ktori,podla autorky, nechcu pracovat. Lenze autorka neriesi pricinu a len podsuva svoje subjektivne nazory a pohlady na vec. To, ze mladi nechcu pracovat, nie je pre ich lenivost, ale pre firemnu, casto toxicku, kulturu a hlavne platy z ktorych sa neda vyzit.

@alica110 skus mi len tak zhruba povedat, kolko pohovor s mladymi ludmi si v poslednej dobe viedla, kolkych si zamestnala ci zaradila uspesne do pracovneho procesu?