icon

Neprijatie do práce kvôli názorom

1. mar 2023

Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".

zunaf
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
1. mar 2023

@mable123 predstav si, ze uz rok pomaham. Bohuzial proruskych primitivov je na Sk dost. Preco nejdu aspon na dovolenku do Ruska, aby videli, co je to diktatura, hlad, nepravost? To nie, len cocoti.ny trepat.

liljana
1. mar 2023

@mable123 To myslis vazne? A v roku 1968, ked rovnako na nas zautocili rusi ako dnes na Ukrajinu s 1,5 milionom vojakov, sme MY SNAD mohli za rusky utok a nasu okupaciu?
Uvedom si jednu vec. Rusko chce obnovit stav dohodnuty po druhej svetovej, ze ma narok na obsadenie strednej Europu a stazuje sa, ze to zapad nerespektuje. Podporovanim ruska suhlasis s naslednou ruskou okupaciou u nas. Nebude jednoduchsie, ak si ty a tebe podobni, kupite listky na vlak do Moskvy a presuniete sa tam, ako ruskych vojakov zase tahat k nam na dalsich 50 rokov?
https://www.lidovky.cz/domov/rusko-britanie-roz...

moonlight1210
1. mar 2023

@mable123 Rodina je vec, co si nevyberies, zamestnancov ano. Porovnavas neporovnatelne.

Nehovoriac, ze tvoj priklad (co ako nasilu napasovany) podporuje to, co ti cely cas hovorim: naco navstevovat rodinu s inym nazorom = naco sa tlacit do prace, kde aj tak nakoniec nechces byt?
Nebudes ich navstevovat = nepojdes do takej prace.

Ked je vlastne potom ta diskriminacia za nazor, co ti vadi?

nini1978
1. mar 2023

@mable123 ty sa tiež vyjadrujes dosť v diskriminačnom tóne "vyštudovaný herec"
Veď nepozeraj správy...ale naopak,zdá sa,že ťa to zaujíma viac ako dosť🥱

liljana
1. mar 2023

@mable123
Bylo by chybou si myslet, že konec bojů na Ukrajině bude návratem míru do Evropy. Mír byl iluzorní a Rusko ve skutečnosti už předtím vedlo válku všemi možnými prostředky vyjma otevřeného vojenského konfliktu. Konflikt nezačal na Ukrajině, je to symptom rostoucích neshod mezi Ruskem, Evropou a celým Západem na povaze vztahů mezi jednotlivými státy. Rusko se snaží obnovit svoji imperiální hegemonii nad zeměmi bývalého Sovětského svazu a také nad střední a východní Evropou. Považuje to za své právo.
Slyšeli jsme to jasně v úterním projevu ruského prezidenta Vladimira Putina před parlamentem, kde si stěžoval, že Spojené státy a Evropa nerespektují dohody z Jalty a Postupimi z konce druhé světové války, které umožnily Sovětskému svazu získat dominanci na východě Evropy. Tento přístup nezmizí s koncem války na Ukrajině, Rusko nezmění jen tak svoje představy o tom, na co má v Evropě právo, a bude se jich snažit dosáhnout.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/rusko-britanie-roz...

marteenka
1. mar 2023

Ja by som na sociálne siete tohto typu nepozerala.
Čo by má zaujímalo je LinkedIn.
Svoj úsudok by som si spravila na pohovore a počas dalších 3 mesiacov počas skúšobnej doby, kde by sa vyjasnilo či fungovanie medzi kolegami alebo práca ako taká. Má blbe reci? S kolegami si nesadol? Ok, dovidenia.

Ale Neprijať človeka, ktorý vyhovuje čo sa pracovnej náplne týka, ale zdieľa “nevhodne články, videá” na soc sieťach je diskriminácia. A môžu si tu všetky baby hovoriť čo chcú, aké je čo morálne. Taký človek sa môže v kolektíve úplne inak správať, ako sa prezentuje na FB.

Chyba bola, že sharuje všetko public.

zuzudrnda
1. mar 2023

@anaj_janka porovnávate neporovnateľne. Výkon práce je o tom čo mám v hlave a čím sa prezentujem, nie o orientácii,farbe vlasov,tetovaní,veku etc. To,čo ste napisali,je diskriminacia a určite sa deje.

ddaassuullaa
1. mar 2023

@danielahamar ano, urcite, ale kto raz zazil toxickeho cloveka v kolektive a spolocnosti a jeho dlhorocne (a verejne) nicim nepodlozene dosledky na mnohych, avsak prizemny clovek si pamata hlavne tie, uz je vopred prezieravy a radsej si pozrie "kredit" takehoto cloveka skor, ako si ho vezme pod kridla a nasadi si sam blchu do kozucha. Stale lepsie ako po prijati zistit, ze sa ho nevie zbavit a robi zle meno celej firme. Po pohovore nie je povinne prijatie uchadzaca a ani nie je nutne zdovodnovat dovod neprijatia. Dalsia vec je, ze casto sa na pohovore zucastni psycholog, ktory zo zdanlivo nevinnych otazok dokaze odhadnut charakter cloveka

oblecenie99
1. mar 2023

Pre tie, čo si myslia, že je to dosť blbé neprijať ju "len" za názory: vitajte vo svete dospelých, kedy vás trafí kamión s ŠPZ -tkou "REALITA". To je úplne fajn, že máte názor, to je úplne fajn, že to potrebujete prezentovať na internete pod vlastným profilom, to je úplne fajn, že sú to vaše prejavy individuality, ibaže práve v situáciách, ako je aj táto: prijatie do práce, tieto drobnosti zavážia. A dosť. Sú to asi povrchnosti, ale tak... na hlavu sa postaviť dá, svet však týmto nezmeníme... Nie, skúsenosti a vedomosti často nestačia.

Alebo mám napísať, že keď už má takéto názory, tak to nevie nechať v súkromí a musí to vycapiť na siete?

Ale keby aj... Ona sa uchádza o prácu v nadnárodnej spoločnosti, ktorej existencia, princípy fungovania či jej financovanie je v zjavnom rozpore s jej názormi a postojom... prečo?

stanulienkat
1. mar 2023

@marteenka na socialne siete sa pozera vela ludi z HR. Myslim, ze to vela vypovie o cloveku. Ja by som dezolata tiez neprijala. Vela to vypovie o jeho inteligencii, postojoch, povahe......atd.

danielahamar
1. mar 2023

@ddaassuullaa presne toto co ty popisuje ja poznám jedného takého riaditela🤐 ten by teda psychológom isto neprešiel. Ale on sám má na ľudí nároky, ako keby bol pupok zemegule a o názoroch radšej pomlcim. A za mňa, škoda, že na tak vysokych pozíciách stoja takí ľudia, ale ďalší odchovanec USA, tak sa im to páči. Ale aj tak som stále toho názoru, že skrz názoru, by nemal byt človek diskriminovany, hoc je ten názor aký chce a hlavne, ak sa to týka politiky.

bluka2
1. mar 2023

@h2 aké znamenia to boli? Že či by som mala šancu 😀
Inak naco pozýva vôbec na pohovor, keď to znamenie je jasné z CV z dátumu narodenia?

negymama
1. mar 2023

@vevesh a v com konkretne je diskriminovana podla zakonov?
na zaklade nabozenstva? asi tazko, nic take autorka nespomina, mozno ze je echt katolicka, alebo ateistka alebo co, ale toto nie je dovod.

- tak potom pohlavie? tiez nie.
- farba pleti ci etnikum? predpokladam ze je biela slovenka a nie tmava romka. a vzhladom na "nazory" ci skor nenavist voci Ukrajincom, asi ani ukrajinka nebude.
- zamestnavatel nepozadoval predpokladam ani jej ockovanie ci test na covid.

Ano, odmietol ju pre riziko konfliktnych situacii kvoli extremistickym nazorom. Nemyslim, ze je to diskriminacia.

prave naopak nas zakon by mal /aspon teoreticky/ postihovat ludi ktori verejne prezentuju extremisticke nazory voci narodom, etnikom, sex. orientacii, pohlavi, nabozenstva atd.
Povazujes ludi ktori praju smrt ci ine nasilie zidom, moslimskym migrantom, ukrajincom, romom, lgbti a podobne za legalne vyjadrenie "nazoru", ktory ma byt slobodne sireny? a "nediskriminovany"?

kvetinka75
1. mar 2023

@stanulienkat ty asi ani len netušíš koľko ľudí chodí na dovolenku do Ruska. Spoznávačky sú vypredané niekoľko týždňov do predu. A nie len Slováci. to len na margo tvojej otázky - prečo tam nejdu na dovolenku. chodia. Ale tiež keď ideš na dovolenku napr. do Turecka, nebeháš po celej krajine ale si hľadáš destinácie.

marteenka
1. mar 2023

@stanulienkat
Poznám šikovných nadaných ľudí, ktorí majú vysokú školu, vysoké IQ a “svoje” názory. Dezolátov mame všade okolo seba a o mnohých ani nevieme, pretože to neprezentujú. Ten ktorý sa k tomu verejne priznáva, si pletie na seba bič a to už je žiaľ jeho problém.
Takze áno, vypovie to o povahe, ale nemyslím, že intelekt ako taký treba do toho zatahovat.

h2
1. mar 2023

@bluka2 To už si absolútne nepamätám, bolo to pred takmer 30 rokmi. Ale nevedela som, či sa mám smiať, lebo je to len sranda, alebo či to myslia vážne.

annm81
1. mar 2023

@negymama V zákonníku práce sa píše, že je zakázaná okrem iného aj diskriminácia z dôvodu "politického alebo iného zmýšľania".

Inak ale súhlasím, že by malo byť reálne postihované šírenie nenávisti a klamstiev.

negymama
1. mar 2023

@annm81 nenavist nie je politicke zmyslanie. Nenavist je nenavist. A dokonca aj v politike su alebo boli niektore politicke extremisticke strany zakazane a nelegalne. Napr. nelegalne je propagovat fašizmus, spochybnovat holocaust a podobne.

Kazde nasilie sa zacina nasilnym "nazorom". !

evelyn246246
1. mar 2023

.. preco jej vobec chces nieco vysvetlovat ? ked sa ta opyta, tak povedz , ze nevies. Dostala predsa odpoved od spolocnosti.

negymama
1. mar 2023

@annm81 asi je kazdemu jasne, ze keby dotyčna na fcb produkovala politicke nazory v style...chcem nizsie dane a socialny stat, ci cojaviem boj proti korupcii a lepsie skolstvo... skratka by vyjadrovala politicky nazor bez "hate" zlozky, ziaden potencionalny zamestnavatel by sa tym nezaoberal .

oliolijanka
1. mar 2023

Za mna dobra tema👍 Kazdy nech sa pozrie do svojho vnutra, kolko nenavisti v nas voci spominanej kamaratke za jej prispevky na fb, alebo voci sefke za jej rozhodnutie tento prispevok vyvolal.
A kto nechce vojnu, nech v sebe tu nenavist voci ostatnym dobrym ludom s inym nazorom (na ockovanie/na vladu/ na vojnu na ukrajine...) potlaci.

h2
1. mar 2023

@oliolijanka Nepreháňaj, každému je tu nejaká autorkina kamarátka aj jej šéfka úplne u riti.

negymama
1. mar 2023

@oliolijanka prepac ale taras.
Voci ludom, ktori hejtuju, netreba mat nenavist, ale treba im davat najavo, ze ich nazory ci konanie je neprijatelne.

annm81
1. mar 2023

@negymama Ja sa rozhodne nezastávam dezolátov a myslím si o nich vo veľkej miere to, čo je nepublikovateľné. Len uvádzam, že z právneho pohľadu to, že niekto si želá aby "nacisti na Ukrajine boli potlačení" a "nenechá sa očkovať, lebo do mesiaca umrie" nie je prijateľný dôvod na neprijatie do zamestnania. Našťastie, šéfka sa nikde nemusela spovedať, že uchádzačku odmietla pre jej názory.

negymama
1. mar 2023

@oliolijanka tak "dobry clovek s inym nazorom" to bude pre teba len dovtedy, kym nebudes cielova skupina nejakeho hejtera.

staci mat dieta s inou sex. orientaciou, byt romom, vydat sa za moslima, ...hocico co je na tom nasom krasnom slovensku plnom dobrych ludi dost casto hejtovane a napadane...

oliolijanka
1. mar 2023

@negymama Hejtujes. Tvoj nazor a konanie su nepriatelne.

danielahamar
1. mar 2023

@annm81 mat svoj názor sa rovná dezolat? Hm zaujímavá teoria

oliolijanka
1. mar 2023

@negymama Musis som mnou iba suhlasit. Ak mas iny nazor, tak ho nevyjadruj voci mne. To je chapane ako hejt.

kukuk29
Autor odpoveď zmazal