Nezamestnateľní ľudia
za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖
@adeala A áno, nadvýroba nie je, lebo my ako slovensko nevlastníme takmer nič a musíme kupovať buď naše šmejdy za drahé prachy alebo zahraničné nepodarky akože tovar 5. kategórie čo veľa ľuďom vyhovuje tiež, lebo na lepšie nemajú alebo nikdy nevideli.
A ak tebe vyhovuje závislosť na EU alebo Amerike tak si vyhrala.
Moje názory neber ako sťažovanie, lebo ani ja tvoje neberiem ako vychvaľovanie.
Debata skončená dúfam.
Ani v jedinom bode si ma nepresvedčila že kapitalizmus je lepší ako bol socík.
@irenkask a čo to má, prosím ťa, s mojou otázkou? Predpokladám, že ak niečo obhajuješ, tak sa k tomu vieš vyjadriť. A otázka, ako by si si predstavovala udržanie režimu, ktorý ti vyhovoval, ďalších 25 rokov (do teraz) je snáď úplne na mieste. Chcela som sa s tebou normálne baviť. Nadávať na tento režim rozhodne nebudem, pretože napriek tomu, že nie som klamár, zlodej, či podvodník, žijem slušný život v príjemnom štandarde a to bez známostí, ale tvrdou prácou a zároveň nemám strach, že ak verejne napíšem, že chápem osobu (teba), ktorej sa tento režim nepáči a ktorá by chcela iný, tak mi vystrelia mozog z hlavy.
@liebling98
Znovu nepochopené ja neglorifikujem ani očkovanie ani socík ale len porovnávam, len to neviem tak sofistikovane zaobaliť.
Proti Loxe nemám vôbec nič a keby bol socík tak by takéto problémy nemala. 😉
@irenkask ja som zazila socik rovnako ako ty. A prezivala som ho aj ako dieta, aj ako teeneger, aj ako matka a moje deti ho zazili do istého veku. A ver mi, toho klamstva a zlodejiny bolo vtedy presne tolko ako dnes. Len sa to tak nejak lepsie kamuflovalo. Istoty boli ano, ze musis robit, ze studovat ti deti pojdu len vtedy ak budes na a v tej spravnej strane... Aj zdravotnicstvo bolo bezplatne ale bolo bezplatne? Kolko sa muselo nosit doktorom do vrecka, kolko sa muselo mastit aby clovek dostal to co mu bolo treba? Stredne skoly boli len pre vybranych. Vsak sa aj volali vyberove. (ale musim uznat, ze vtedy aj tie nevyberove boli na vyssej urovne ako teraz tie najprestiznejsie ale to je uz o inom). Vysoke tiez. Nestacili vedomosti aby sa tam clovek dostal, do prijimania vstupovali aj ine "podstatne" kriteria.
Netrep, ze bolo vtedy vsetko idealne a ze bolo lepsie.
Mohla si ty vtedy slobodne chodit do kostola ked si bola ucitelka v MS? Keby si sa spacirovala kazdu nedelu do kostola boli by tvoje deti dostali odporucanie na VS?
Teraz to nie je idealne, ale ja osobne som rada, ze je uz aspon tak... Aspon si mozem na plnu hubu vsade povedat co chcem a nie trpnut kto ma pocuva, kto ma nabonzuje a kedy to pouziju proti mne a mojim detom.
Podotykam, ze bola som a som aj doteraz ateista, takze nepisem len o takej pre mna podruznej oblasti ako je sloboda vierovyznania. Su aj ine veci, ktore spadaju do ludskej slobody.
Co sa tyka zamestnania, havla, privatizerov a ostatných... Ano nabalili sa ti co boli pri koryte. Boli sikovnejsi a mozno drzejsi ako zvysok naroda. Ale kazdy mal moznost. Kto nemal na to gule aby sa presadil nech nenadava a cusi. Sanca tu bola a mal ju vyuzit. Ked zavahla nech nezavidi a nenadava. Ja som tie gule nemala (ani svedomie) takze zijem tak ako zijem, nezavidim, nenadavam., neutapam sa v minulosti... Zijem svoj zivot teraz, tak ako najlepsie viem. Bez zavisti a zloby s nadejou do buducna.
@irenkask veľmi ma mrzí, že stará osoba, ako si ty, nie je schopná slušnej debaty, ale iba osočovania, urážania a výsmechu. Nechcela som ťa o ničom presviedčať, len sa s tebou porozprávať, nevadí. Možno raz nájdem niekoho, kto so mnou bude schopný viesť normálny rozhovor na túto tému napriek tomu, že ja s jeho názorom nesúhlasím, iba ho rešpektujem. Pekný zvyšok víkendu prajem. 🙂
@adeala veľmi ma mrzí, že mladá osoba, ako si ty, nie je schopná slušnej debaty, ale iba osočovania, urážania a výsmechu. Nechcela som ťa o ničom presviedčať, len sa s tebou porozprávať, nevadí. Možno raz nájdem niekoho, kto so mnou bude schopný viesť normálny rozhovor na túto tému napriek tomu, že ja s jeho názorom nesúhlasím, iba ho rešpektujem. Pekný zvyšok víkendu prajem
@irenkask spomienkový optimizmus z Tvojej strany. Takže Tebe nevadilo, že ľudia boli prenasledovaní za iné názory? Že v obchode nebolo nič poriadne dostať? Že na chlieb sa stálo 2 hodiny v rade? Že toaletný papier bol na prídel? Fakt super časy.
@liebling98 zabudla si na vlozky-aj na tie sa cakalo v radoch 😝 😀
@zuzkat1
ja som nenapisala, ze clovek si ma vyberat skolu podla platu. Ja som napisala to, ze kazda z nas mame kvazy sajn, aka je cena nasej buducej prace na trhu prace a je na nas do akej miery to vezmeme do uvahy a budeme sa tym riadit. A ano, kazdy ma pravo pozadovat viac, ale mas pocit, ze kvoli platu na ucitelskych poziciach je problem zohnat dalsich ucitelov? Lebo aspon co ja mam informacie od uciteliek bez prace (napr. koncia rd), tak maju sakra problem najst miesto a ked, tak nazastupovanie materskej a bye bye. Proste miesta su obsadene aj napriek nizkej mzde, ludia su ochotni vykonavat toto povolanie za taky plat, takze na zaklade coho by sa ocakavala nejaka velka zmena?
Cena prace je vzdy bod stretnutia ponuky s dopytom. Kym pri uciteloch je to cca mozno 600 eur v hrubom, pri ekonomoch je to 900 a v IT sektore nad 1500. Toto je trh, ved skus najst niekoho z feiky, kto pojde robit ajtaka za 600 v hrubom?
Je na kazdom ako sa rozhodne a myslim si, ze viac chceme vsetci, niet zamestnanca ktory by neprivital vyssi plat 😉
@maca_p
Ja neviem o čom hovoríš, ja som také niečo nepoznala, nebola som nikdy v nijakej strane a na školu sme nikdy nikde nedali nijaký úplatok.
Ale inak si myslím že HZDS boli ďaleko horšie hyeny , zlodeji a manipulátori ako všetci komunisti dokopy a ďalšie porevolučné hnutia coby smet.
A Mečiar bol ako Hitler.
Inak ja som si za oných čias vždy otvorila ústa a povedala som si čo si myslím.
Ale po revolúcii si so mnou vyrovnali za to účty že som ostala bez roboty na úrade práce , lebo dovtedy sa mi pomstili len tak že mi dávali zmluvu na dobu určitú, ale po revolúcii mi ju nepredĺžili z organizačných dôvodov.
Kačice sme nemali v paneláku ani klobásy a moji rodičia boli lakomci takže by ani nikomu úplatok nedali.
Na školu ma prijali až na odvolanie, pretože tí predo mnou prijatí získali skrátka viacej bodov a ja som bola hneď prvá pod čiarou a na odvolanie brali dvoch. Teda mňa a ešte jednu za mnou pod čiarou.
Neviem o nijakej protekcii.
Ale ja som rada, ak ste aspoň vy spokojné a šťastné a nepoznali ste väčšie šťastie ako máte teraz.
Nezávidím , nesťažujem sa, len konštatujem že sa po revolúcii nezlepšilo pre a podľa mňa vôbec nič ba práve naopak.
@liebling98 Také niečo som ja nepoznala, takže neviem.
@zuzkaanicka spomienku na vložky za socializmu sa snažím vytesniť z pamäti. Papierová vata nasekaná v tých sieťovaných črevách. Keď neboli, aj obyčajná vata bola dobrá. Brrrr, ešte teraz ma striasa.
@liebling98 ja si napr. celkom zivo pamatam na kilometrove rady na mandarinky a podobne chutovky ... a tzv. podpultovy tovar 😝 ... fakt neviem, ako moze niekto napisat, ze bolo za socializmu lepsie 😕 ... a to teraz nemam na mysli len biedny vyber v obchodoch.
@briketa
Nie, ja len odmietam byť závislá na nejakej Amerike, EU podobným úžerníkom ,lebo ak sa nemýlim tak sa bojovalo za slobodu a nezávislosť a nie aby sme počúvali nejakú kapitalistickú diktatúru a boli okupovaní kdejakými korporáciami.
Všade na západe sa tento kapitalizmus rúca lebo je nespravodlivý a tu sa normálne oslavuje ako keby sme sa vrátili o sto rokov dozadu, nijaký pokrok len ďalšie zotročovanie za minimálnu mzdu.
@irenkask to bola bohužiaľ realita. Neverím, že si to nepamätáš.
@zuzkaanicka Zato teraz sa na tie postrekované nestojí v radoch ale nedajú sa žrať.
Ja osobne to vôbec nekonzumujem a nechýba mi to veru.
Za to boli úžasné kubánske pomaranče na ktorú chuť si spomínam dodnes.
@irenkask vtedy sa nestriekali? 😕 ... Ty mas asi naozaj slabu pamat.
@zuzkaanicka @liebling98 tak zas krivdite sociku: Chlieb bol aj bez radov. Rady boli na mandarinky a banany, na skodovky poradovnik, nabytok sa kupoval po známostiach z vagona... A aby mal narod o zabavu postarana (podla hesla Chlieb a hry) furt nieco nebolo: olej, mak, sosovica, totlatek, vlozky, krumple, kakao... Zasadne len jedna polozka bola nedostatkova. A este to malo velku vyhodu: Nabytok bol cca v kazdej domacnosti rovnaky, pracok bolo len 3 druhy, chladniciek tak 5... Takze niekto netravil cas vybrovym konanim na domace spotrebice. Bol rad, ze sa mu aspon nejaka chladnicka dostala... 😀 😀 😀 A zenicky dni a vecery travili sitim a pletenim... Nemali cas tliachat na MK 😉 😝 😀 😀 😀 😀 😀
@zuzkaanicka Pre mňa mandarinky a iné citrusy nemusia a ani nemuseli byť, ani nie je dôležité aké vložky mám tam dole, ale ja si dám naše jablko a stačí mi to.
Stačia mi citróny z citrusov sem tam.
Potom kapusta slovenská a zemiaky slovenské.
Veľa produktov je pre mňa nejedlé a nechutné čo sa týka aj jogurtov, tvarohu.
Mlieko pijem našťastie len domáce, lebo na všetky kupované som zle reagovala a dusila som sa hlienmi.
Domáce môžem koľko chcem.
Chleba to je čistá katastrófa čo sa pečie aj pečivo. Rožky ako guma nechutné len biela múka s vodou.
Ale tie ceny úplne neadekvátne kvalite.

@adeala
Veru nemusíme ale ja sa nedám manipulovať a dotlačiť nikým aby som umelo zmenila alebo podľa príkazu tvorila svoj názor za to že sa niekomu nepáči napriek tomu že je reálny a skutočný.
A áno pre klamárov , zlodejov a podvodníkov je tento režim veľmi dobrý nie že zlý. Priam vyhovujúci a ideálny.