icon

Nezamestnateľní ľudia

xlucia
29. sep 2012

za posledne tri tyzdne som sa rozpravala s niekolkymi kamaratkami.bud su nezamestnane, alebo coskoro budu nezamestnane, bolo im to avizovane dopredu. okrem dvoch, maju ostatne aj vysoku skolu, kazda ineho smeru. ani jedna si nevie najst pracu. niektore zacinaju byt z toho zufale. ked si predstavim ze ma o chvilu caka to iste, zrovna pokojna nie som... ☹
je fakt nemozne najst si pracu? vsetky su z bratislavy. ked si uz nevie najst pracu vysokoskolacka v BA, tak potom neviem co zvysok slovenska
vy mate aku skusenost? ja mam v sirokom okoli "az" tri maminy, ktore ostali po rodicovskej na povodnom mieste 😖

liebling98
4. okt 2014

@irenkask len pointa je v tom, že môj otec bol učiteľ. Poslali ho do vojenského táboru nútených prác, neskôr ušľachtilo premenovaných na pomocné technické prápory. Bol tam 2 a pol roka. Chápeš ten rozdiel?

zita19
4. okt 2014

@irenkask to chces povedat, ze v Pribrami bol pionersky tabor? Co tam robili? Kolko tam robili? A kedy tam robili? To su dost dolezite fakty. Lebo aj ja robim v oceliarni a nie som pri konvertoroch tavic...

zuzkat1
4. okt 2014

@irenkask tak ja som ta generacia kt.to moc nezazila ale kazdy z generacie mojich rodicov by suhlasil s tebou... Ani moja mama,ani otec ani stryko nesli na vs ani na gympel s uplatkom-moji stari rodicia by na to ani nemali,byt zariadili v pohode a pracku a televizor mali aj stari rod.v pohode este ked mama bola mala... Mama mala uz Potom automaticku...a ked sme niekam sli na navstevu tak tam mali iny nabytok... Ja suhlasim s tebou... ano iste veci sa zhanali tazsie,ale radsej nebudem zrat mandarinky ako sa stale triast o pracu...

zuzkaanicka
4. okt 2014

@maca_p kazdy ma inu predstavu o stasti, niekto potrebuje kontrolu napr. 😝

maca_p
4. okt 2014

@irenkask taky prieduskar, kardiak, sa musel citit zdravotne v bani ako v tatrach...

irenkask
4. okt 2014

@zita19 Ja som napísala že obaja moji rodičia robili v bani Pŕíbrami kde sa ťažil urán niekoľko rokov tam pracovali. presne neviem len viem že moja starká sa na mamu hnevala.

maca_p
4. okt 2014

@zuzkaanicka niektori su az ultrasubmisivne typy, so sklonmi k masochizmu. co uz...

zita19
4. okt 2014

@zuzkaanicka niekto je rad vtacikom v zlatej klietke, hlavne, ze ma istotu kazdodenneho gablika. Sice nemusi ten gablik byt az taky pestry ako ponuka volna priroda ale netreba pre ten gablik az tak vela robit. Staci, ze bude spievat tu spravnu pesnicku... 😝

zuzkat1
4. okt 2014

@irenkask este dodam ze Samozrejme dalo by sa co to na minulom rezime vylepsit... (Myslim ta sloboda prejavu napr.) Ale celkova myslienka rezimu bola podla mna dobra...dnes je akurat tak bordel vsade

zuzkaanicka
4. okt 2014

@zita19 celkom dobre prirovnanie, len ta klietka nebola zlata 😉 ... mozno cervena? 😝

irenkask
4. okt 2014

@maca_p
Tak neviem ale teraz vidím ďaleko horšie veci ako vtedy a horšie ako masochizmus , ale preto že nie je socík tak je to pre tie submisívne typy úplne normálne a bežné.
Potom sa nečudujem že aj lekári sú úplne apatickí a neempatickí voči pacientom.

zuzkat1
4. okt 2014

@mima4 nevedia si najst robotu lebo je stale menej det4 a vsade tvoria polku kolektivu dochodcovia

zita19
4. okt 2014

@irenkask tak starka sa na mamu hnevala. Takze tam sli dobrovolne a nie do pracovnaho tábora. Takze tam pracovali ako riadni zamestnanci, na ktorých platil zakonnik prace. Takze pravdepodobne nerobili priamo tam, kde robili ti mukli z pracobvnych taborov. Priamo na rubani, priamo ózarovany nemeranymi dávkami ziarenia, priamo nedychjuci nemerane mnozstvo radonu, podvyziveni, bez lekarskej starostlivosti, nuteni k naplnaniu a prekracovaniu vyjkonovych noriem... Tvoja mam amohla kludne robit uctovnicku, otec udrzbara na povrchu. A zrejem tam nerobili dlho, ked si to tak nepamatas. Lebo ja si pamatam co a kde robili moji rodicia asi tak od piatich rokov môjho zivota.

adeala
4. okt 2014

@zuzkat1 myšlienka je skvelá, ale dlhobodo neudržateľná, pretože ľudia sú nenažrané svine (aj ja, aj ja) a túžia po uznaní, po tom, aby sa mali lepšie. A takých ľudí by si musela presvedčiť, aby po tom prestali túžiť alebo takých ľudí jednoducho eliminovať, ideálne tak, aby to bolo verejné tajomstvo a všetci boli posraní sa búriť. Veľmi som sa tomu z ekonomického hľadiska venovala a neexistuje sposob, ako by sa dal daný režim udžať na tej realatívne prijateľnej miere - buď padne, alebo sa viac a viac vyhrocuje.

irenkask
4. okt 2014

A na slovensku naozaj nepoznám ani jedného človeka ktorý by dokázal niečo viacej len preto že je vraj akási fiktívna sloboda a ktorý by ma presvedčil že teraz je lepšie ako bolo vtedy.
Nikto taký nevynikol v ničom a ani pre spoločnosť nikto nič prevratné nespravil.
A pritom sa stále omieľalo dookola ako sme vraj obmedzovaní.
Teraz každý hrabe tak pre seba a ku sebe a kradne druhým. A ešte v súlade so zákonom.
Úplatky sa premenovali na provízie a podvádza sa ešte viac ako dovtedy a nikto sa za nič nezodpovedá nikomu.

zuzkaanicka
4. okt 2014

@zuzkat1 ktora myslienka rezimu bola dobra? ... napis mi jednu konkretnu.

zita19
4. okt 2014

@zuzkat1 tak s takýmito naivnymi predstavami zacali koncom 40tych rokov minulého storocia budovat socializmus maji rodicia... Myslienka dobra, realizacia na zaplakanie. Kopa dobrych myslienok pri realizacii skoncila katastrofou. Presne s takou naivitou zacali po neznej revolucii budovat u nas kapitalizmus. Myslienka dobra. Ale realizacia je tiez blizka katastrofe. Lenze zatial nikto nevymaslel nic lepsie, takze asi tu katastrofu budeme musiet vydrazt do konca. Kym niekto nedojde s dalsou dobrou myslienkou... Ako ju zrealizuje posudi iba cas...

maca_p
4. okt 2014

@irenkask lekari vzdy taki boli a aj budu. je len na nas, aby sme ich neuviedli do apatie. treba sa pytat a nie sa utesit, sak pan dochtor povedali... prd povedali, treba si pytat vysetrenia. viem, starsia generacia to ma v sebe zakodovane, ze dochtorovi a fararkovi sa neodvrava.

hrozne veci sa diali aj predtym, stracali sa ludia, väznili sa ludia, potlacali sa ich prava a slobody. len nebol internet, neboli investigativni novinari, v pravde a ani v rolnickych novinach si sa o tom nedocitala.
statistiky sa upravovali.

zuzkaanicka
4. okt 2014

@irenkask na Slovensku boli a aj su vedci ... za socializmu bola ich zahranicna spolupraca znacne obmedzena (vycestovat mohli iba niektori-vybrani) ... po revolucii sa toto dost podstatne zmenilo, takze neviem celkom o com pises.

mima4
4. okt 2014

@irenkask
ja osobne v mojom okoli mam dost mudrych a sikovnych ludi.

zuzkat1
4. okt 2014

@adeala je to mozne,ale tento rezim...resp.to co sa tu deje tiez nie je med lizat... Ja som sa snad este ani nestretla s kompetentnou osobou nikde (urady,lekari...) A k tomu neista buducnost...to kde sme ked sa mladi musia bat mat deti? Atd...

irenkask
4. okt 2014

@zita19 Počuj , nemôžem si pamätať, lebo som nebola na svete ešte, jasné?
Tak si nerob uzávery furt podľa seba čo ti vyhovuje.
Lebo potom ako tam pracovali tak sa najprv narodil môj starší brat, ktorý je odo mňa o 10 rokov starší tak ako si ja môžem pamätať , nie som jasnovidka ako ty.
Viem to z rozprávania mojej starkej.
A ožiarení museli byť, pretože moja mamina bola celý život chorá a mala strašné bolesti hlavy že musela byť hospitalizovaná v nemocnici často .

blondiee83
4. okt 2014

@zuzkat1 neviem, komu by chybali tie mandarinky napustene chemikaliami...nech si ich ten fantasticky zapad sezere 😀 😀
mimochodom mam doma pomarance z minulej zimy, stale v miske na ovocie. nechcem vediet, akym sajrajtom boli napustene, ked pri izbovej teplote vydrzali uz vyse pol roka. a bez splesnenia, len su trochu maksie. Testujem, kolko vydrzia

adeala
4. okt 2014

@zuzkat1 nie, nie je. Ale je nádej, že sa z toho stane niečo "použiteľné". A stále máš dosť možností, ako uživiť rodinu. Som mladá a nebojím sa mať deti, pretože viem, že som schopná sa o ne postarať - ja sama, nie štát, ale ja.

zuzkat1
4. okt 2014

@zuzkaanicka napr.o rodinu bolo lepsie postarane... Ako vravim ja to "poznam" len z rozpravania rodicov a tym nic nechybalo,byt mali,robotu mali,aj na dovolenky chodili,a neboli v strane.

zuzkaanicka
4. okt 2014

@adeala presne si to vystihla-ludia by sa radi spoliehali na stat, ale v prvom rade sa ma kazdy spoliehat sam na seba ... samozrejme, to uz je narocnejsie 😉

zuzkaanicka
4. okt 2014

@zuzkat1 lenze o rodinu sa maju v prvom rade postarat manzelia 😉 ... spoliehanie sa na stat-to je u mna nezodpovednost.

zita19
4. okt 2014

@irenkask prestan citat bulvar a zacni citat aj ine periodika a dozvies sa, ze Slovaci sa presadili vo svete. Naprklad v CERNE pracuje pas slovenských fyzikov a informatikov na valmi vysokých poziciach. Slovaci didali nikolko klucovych techologii do CERNU, kotre tam uspesne pracuju. Slovaci maju jeden z najlepsich systemov protivirusovej ochrany informacnych systemov. Slovaci dokazali vytvorit kmen muchy tse tse, ktory neprenasa spavu chorobu... A to je len par úspechov.

mima4
4. okt 2014

@zuzkat1
prečo by sa mal stat starat o rodiny? stat by mal len vytvarat vhodne prostredie pre "aktivovanie" ludi k cinnosti, pre nove moznosti a jeho zasahy do systemu by mali byt co najmensie.

zuzkaanicka
4. okt 2014

To spoliehanie sa na stat, to je ta velka chyba v mysleni, tam je mozno pes zakopany.